1.4.2016

Kilpailuasioissakin on noudatettava syyttömyysolettamaa

Markkinaoikeus antoi 30.3.2016 päätöksen, joka koski väitettyä kilpailijoiden välistä yhteistyötä voimajohtojen suunnittelu- ja rakentamisurakoissa vuosina 2004–2011. Markkinaoikeus hylkäsi Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) 35 miljoonan euron sakkoesityksen vanhentuneena.

Asiassa oli kyse Suomen kahden suurimman voimajohtoyhtiön, Eltel Networks Oy:n ja Empower Oy:n, välisestä väitetystä yhteistyöstä. KKV katsoi yhtiöiden sopineen tulevien voimajohtohankkeiden hinnoista, katteista ja urakoiden jakautumisesta vuosina 2004–2011. Markkinaoikeus ei lopulta ottanut kantaa Eltelin menettelyn kilpailusääntöjen vastaisuuteen ja hylkäsi KKV:n sakkoesityksen puutteellisen näytön vuoksi. Empower oli vapautettu sakosta jo aiemmin sen tekemän ilmiannon perusteella.

Asiaan sovellettiin vanhaa kilpailunrajoituslakia, jonka mukaan kilpailurikkomus vanhenee viidessä vuodessa kilpailunrajoituksen olemassaolon lakkaamisesta tai siitä, kun KKV on saanut tiedon kilpailunrajoituksesta.[1] KKV teki sakkoesityksen 31.10.2014, joten sen olisi tullut näyttää väitetyn kartellin jatkuneen 31.10.2009 jälkeen. Markkinaoikeuden mukaan KKV ei kuitenkaan kyennyt osoittamaan tätä oikeudellisesti riittävällä tavalla.

KKV:n näyttökynnyksen arviointi

Markkinaoikeus vahvisti päätöksessään, että KKV:lla on kilpailunrajoituksissa korkea näyttötaakka. KKV:n on esitettävä väitetystä kartellista täsmälliset ja yhtäpitävät todisteet, joiden perusteella rikkomuksen olemassaolosta voidaan vakuuttua. Markkinaoikeus ei voi ratkaista asiaa epäillyn yhtiön vahingoksi, ellei sillä ole varmuutta kartellin olemassaolosta. Näyttökynnys ei ylity, mikäli rikkomuksesta epäilty yhtiö kykenee osoittamaan kilpailuviranomaisen viittaamille tosiseikoille uskottavan vaihtoehtoisen selityksen.

Tuomioistuimen on ratkaistava asia rikkomuksesta epäillyn yhtiön hyväksi aina, kun se on epätietoinen todellisesta asiainkulusta. Tämä on ns. syyttömyysolettaman periaate, joka on vahvistettu EU:n perusoikeuskirjassa sekä EU:n vakiintuneessa oikeuskäytännössä.

KKV:n näytön riittämättömyys ja kuulemisvelvollisuuden laiminlyönti

Markkinaoikeuden mukaan KKV ei ollut näyttänyt oikeudellisesti riittävällä tavalla, että yhtiöiden välinen yhteistyö olisi jatkunut vuosien 2004–2006 tapaamisten ja muutamien vuonna 2007 käytyjen puhelinkeskusteluiden jälkeen. KKV oli pyrkinyt osoittamaan tätä muun muassa

Markkinaoikeus katsoi, että KKV esitti väitteidensä tueksi vain epätäsmällisiä selvityksiä. Tämän vuoksi markkinaoikeus ei katsonut KKV:n osoittaneen, että yhteistyön vaikutukset olisivat jatkuneet vähintään 31.10.2009 saakka, vaan hylkäsi sakkoesityksen vanhentuneena.

Lisäksi markkinaoikeus katsoi KKV:n menettelyn olleen moitittavaa, sillä se ei ollut kuullut Elteliä kaikista esittämistään väitteistä, tosiseikoista ja perusteluista ennen sakkoesityksen tekemistä. Tämän vuoksi KKV velvoitettiin korvaamaan osa Eltelille aiheutuneista oikeudenkäyntikuluista.

Yhtiöiden oikeusturvan takaaminen

Markkinaoikeuden päätös korostaa viranomaisen selvittämisvelvollisuutta, ja sen lopputulos on yhtiöiden oikeusturvan näkökulmasta positiivinen. Käytännössä päätös tarkoittaa, että KKV:n tulee kiinnittää entistä enemmän huomiota näytön riittävyyteen ja täsmällisyyteen tapauksissa, joissa se esittää sakkoja markkinaoikeuden määrättäväksi. Lisäksi KKV:n tulisi kiinnittää huomiota siihen, että yhtiöiden puolustautumisoikeudet toteutuvat jo viranomaisprosessin aikana.

Uusimmat referenssit

Toimimme Gasumin neuvonantajana järjestelyssä, jossa Gasum hankki uuden nesteytetyn maakaasun (LNG) sekä nesteytetyn biokaasun (LBG) bunkkerialuksen. Celsius-niminen alus palvelee Gasumin asiakkaita vuodesta 2027 alkaen. Aluksen omistaa Gasumin ja ruotsalaisen Sirius Shipping -varustamon yhteisyritys. Aluksen rakentaa RMK Marine -telakka Istanbulissa, Turkissa. Investointi on osa Gasumin strategiaa turvata LNG:n ja LBG:n saatavuus asiakkailleen Luoteis-Euroopan alueella kysynnän kasvaessa tulevina vuosina.Gasum on pohjoismainen kaasualan ja energiamarkkinoiden asiantuntija. Gasum tarjoaa puhtaamman energian ja energiamarkkinoiden asiantuntijapalveluita teollisuudelle ja sähkön ja lämmön yhteistuotantoon sekä puhtaampia polttoaineratkaisuja maa- ja meriliikenteeseen. Yritys auttaa asiakkaitaan pienentämään sekä omaa että asiakkaidensa hiilijalanjälkeä. Sirius on Backmanin perheen perustama ruotsalainen varustamo. Siriuksella on 11 tuote-/kemikaalisäiliöalusta ja kaksi LNG-säiliöalusta, ja lisäksi se hallinnoi kolmea tuote-/kemikaalisäiliöalusta.
Julkaistu 11.3.2025
Avustimme Valio Oy:tä sen ostaessa Raisio Oyj:n kasviproteiiniliiketoiminnan, siihen liittyvän käyttöomaisuuden ja Härkis®- ja Beanit®-härkäpapubrändit. Käyttöomaisuuteen kuuluvat muun muassa kasviproteiinituotteita Kauhavalla valmistavan tehtaan laitteet. Kauppa tukee Valion strategiaa kasvaa meijeriyhtiöstä ruokataloksi. Tämä liiketoimintakauppa tekee meistä entistäkin merkittävämmän kasvipohjaisten proteiinituotteiden kehittäjän ja valmistajan. Näiden tuotteiden kysyntä kasvaa pitkällä aikavälillä ja kasvupotentiaalia on vielä paljon. Vuonna 2022 ostimme Gold&Green® -liiketoiminnan ja siitä lähtien olemme tehneet vahvaa tuotekehitystä sekä uudistaneet brändiä. Myynti on kasvanut onnistuneiden tuotelanseerauksien myötä vuoden 2024 viimeisellä neljänneksellä noin 50 % edelliseen verrattuna. Tällä kaupalla rakennamme omaa tuotantokyvykkyyttä. Kauhavan tehtaan tuotantovälineet sopivat juuri meidän tarpeeseemme ja tilanteeseemme Valion liiketoimintajohtaja Kimmo Luoma sanoo. Valio on vuonna 1905 perustettu suomalainen meijeri ja ruokatalo, jonka omistajia ovat suomalaiset maidontuottajaosuuskunnat. Valiolla on tytäryhtiöt Ruotsissa, Virossa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Konsernin liikevaihto vuonna 2023 oli 2 278 miljoonaa euroa, ja sillä on yli 4 000 työntekijää.
Julkaistu 14.2.2025
Castrén & Snellman toimii Porin kaupungin ja Pori Energia Oy:n oikeudellisena neuvonantajana 292 miljoonan euron rahoitusjärjestelyssä, jolla varmistetaan yhtiön olemassa olevien vastuiden jälleenrahoittaminen ja tulevien kasvua tukevien investointien rahoittaminen. Pori Energia ja sen rahoittajat allekirjoittivat Suomen lain alla olevan lainasopimuksen tätä varten 13.1.2025. Pori Energia on energiayhtiö, joka toimii useilla eri energiantuotannon osa-alueilla, kuten kaukolämmön, sähkönjakelun sekä sähkön ja lämmön yhteistuotannon ja uusiutuvien energialähteiden avulla tapahtuvan sähköntuotannon aloilla. Yhtiö tarjoaa myös tuulivoimapalveluja ja teollisuuden energiaratkaisuja Satakunnan alueella, jossa sillä on noin 60 000 asiakasta.
Julkaistu 6.2.2025
Castrén & Snellman toimii Porin kaupungin oikeudellisena neuvonantajana Pori Energian vähemmistöosuuden myynnissä Polhem Infralle. Pori Energia on energiayhtiö, joka toimii useilla eri energiantuotannon osa-alueilla, kuten kaukolämmön, sähkönjakelun sekä sähkön ja lämmön yhteistuotannon ja uusiutuvien energialähteiden avulla tapahtuvan sähköntuotannon aloilla. Yhtiö tarjoaa myös tuulivoimapalveluja ja teollisuuden energiaratkaisuja Satakunnan alueella. Porin kaupungin ja Polhem Infran strategisen kumppanuuden tavoitteena on parantaa Pori Energian taloudellista vakautta ja investointivalmiuksia, minkä ansiosta yhtiö voi jatkaa panostuksiaan energiamurroksessa ja tuottaa edelleen korkealaatuisia energiapalveluja asiakkailleen. Ruotsin valtion eläkerahastojen omistama Polhem Infra keskittyy investointeihin kriittiseen infrastruktuuriin, kuten uusiutuvaan sähköntuotantoon, energian varastointiin, energian jakeluun, digitaaliseen infrastruktuuriin ja liikenneinfrastruktuuriin. Kaupan yhteydessä Pori Energian yritysarvoksi määritettiin 905 miljoonaa euroa. 
Julkaistu 31.1.2025