1.2.2017

Hankintayksiköt tutkimaan rikostaustoja

Vuodenvaihteessa voimaan tullut hankintalakiuudistus kiristi julkisiin tarjouskilpailuihin osallistuvien yritysten soveltuvuusehtoja. Hankintayksikön pitää tästä lähin sulkea tarjouskilpailusta pois ehdokas tai tarjoaja, joka on syyllistynyt hankintalaissa lueteltuun vakavaan rikokseen, kuten veropetokseen, rahanpesuun tai lahjuksen ottamiseen tai antamiseen.

Voittaneen tarjoajan taustat on tarkistettava

Aiemminkin hankintayksikön on pitänyt jättää tarjouskilpailujen ulkopuolelle yritykset, joiden se tietää esimerkiksi lehtitietojen perusteella syyllistyneen vakavaan rikokseen. Nyt hankintayksiköllä on velvollisuus tarkistaa ennen sopimuksen tekemistä, ettei tarjouskilpailun voittanut tarjoaja ole syyllistynyt pakollisen poissulkemisen aiheuttavaan rikokseen.

Hankintayksikön tarkistusvelvollisuus koskee isoja, EU-kynnysarvon ylittäviä tavara- ja palveluhankintoja sekä rakennusurakoita. Laki sallii lisäksi tarjoajien taustojen tarkistamisen myös kansallisen kynnysarvon ylittävissä tarjouskilpailuissa.   

Hankintayksikkö tarkistaa taustat pyytämällä voittaneelta tarjoajalta rikosrekisteriotteet sen hallinto-, johto- ja valvontaelimien jäsenistä ja edustus-, päätös- tai valvontavaltaa käyttävistä henkilöistä. Tarjoaja tilaa rikosrekisteriotteet itse Oikeusrekisterikeskuksesta. Sitä ennen sen on saatava kyseisiltä henkilöiltä suostumus tietojen tilaamiseen.

Rikosrekisteritietoja ei saa kopioida tai tallettaa

Rikosrekisteritiedot ovat kuitenkin arkaluonteisia henkilötietoja, joiden käsittelyyn tarvitaan laissa säädetty peruste. Esimerkiksi tarjoajan tilaamaan rikosrekisteriotteeseen ei tietenkään merkitä tietoja muista kuin hankintalaissa mainituista rikoksista.

Tarjouskilpailuun osallistunut yritys ei saa hankintalain mukaan kopioida rikosrekisteriotetta eikä tallettaa sitä itselleen. Se tarkoittaa, että kunkin on itse säilytettävä rikosrekisteriotteensa ja toimitettava se jokaisessa tarjouskilpailussa erikseen tarjoajayritykselle, joka vuorostaan toimittaa sen hankintayksikölle.

Kopiointi- ja talletuskielto voi aiheuttaa käytännön ongelmia yrityksissä, jotka osallistuvat tarjouskilpailuihin usein ja tarvitsevat rikosrekisteriotteet monilta henkilöiltä. Tarjoajayritysten onkin hyvä suunnitella, miten otteet toimitetaan ja toimituksia hallinnoidaan tehokkaasti.

Kun hankintayksikkö on tarkistanut henkilöiden taustat rikosrekisteriotteista, sen on hävitettävä otteet tai palautettava ne suoraan niille, joita otteet koskevat. Rikosrekisteritietoja ei hankintayksikössä saa kertoa kuin sellaisille henkilöille, jotka niitä välttämättä tarvitsevat.

Tuore rikosrekisteriote on turvallisempi

Hankintalaissa sanotaan, ettei rikosrekisteriote saa olla yhtä vuotta vanhempi. Se on ymmärrettävää, koska muuten kertaalleen pyydettyä rikosrekisteriotetta voisi käyttää useassa tarjouskilpailussa.

Toisaalta vuosi on pitkä aika, ja sen mittaan joku yrityksen vastuuhenkilöistä on saattanut töpeksiä. Niinpä näin vanhojen otteiden toimittamisessa hankintayksikölle on riskinsä. Toki työntekijällä on velvollisuus ilmoittaa työnantajalleen, mikäli hänen tietonsa muuttuvat.

Tietojen kerääminen tuo rekisterinpitäjän velvoitteet

Työnantajavelvoitteiden näkökulmasta tarjoajan on hyvä huomata, että rikosrekisteritiedot muodostavat oman rekisterinsä tai ainakin uuden kerättävän tietoryhmän. Siksi tietojen kerääminen on käsiteltävä etukäteen yt-menettelyssä. Hankintayksiköillä on puolestaan velvollisuus pitää kirjaa siitä, että ne ovat keränneet tarvittavat rikosrekisteriotteet. Niille syntyy näin ollen erillinen rekisteri ja sen myötä rekisterinpitäjän velvoitteet, kuten esimerkiksi velvollisuus laatia rekisteriseloste.

Rekisterinpidon vaatimukset kiristyvät entisestään, kun tietosuojasääntely vuoden päästä muuttuu. Moni yritys ja julkisyhteisö perkaa parhaillaan nykyisiä tietosuojakäytäntöjään. Myös tarjoajien ja hankintayksiköiden olisi nyt hyvä pohtia huolellisesti tarjouskilpailuihin liittyviä tietosuojakysymyksiä. 

Uusimmat referenssit

Neuvoimme CapMan Buyoutia Renoa Groupin irtautumisessa. Renoa Groupin johto on yhdessä Korpi Capitalin ja muiden sijoittajien kanssa ostanut konsernin. Renoa Group on suomalainen vakiintunut talotekniikka-alan asiantuntija, joka on erikoistunut omakotitaloihin Suomessa ja Ruotsissa. Renoa on merkittävä avaimet käteen -periaatteella toteutettavien käyttövesi- ja lämmitys-, viemäri- ja sähköverkkosaneerausten toimittaja, jolla on toimintaa myös Ruotsissa. Konsernin liikevaihto oli 35 miljoonaa euroa ja sen palveluksessa oli noin 300 henkilöä 10 toimipisteessä Suomessa ja 6 toimipisteessä Ruotsissa. Korpi Capital on suomalainen sijoitusyhtiö, jolla on omistuksia 29 yrityksessä. 
Julkaistu 14.1.2025
Avustamme Oomi Oy:tä liiketoimintakaupassa, jonka myötä KSS Energia Oy:n sähkön vähittäismyynnin kuluttaja- ja yritysasiakkaat siirtyvät Oomin asiakkaiksi tavoiteaikataulun mukaan maaliskuussa 2025. Järjestely edellyttää Kilpailu- ja kuluttajaviranomaisen hyväksynnän. Oomi Oy on yksi suurimmista energiapalveluyhtiöistä ja sähkön myyjistä Suomessa. Järjestelyn taustalla on sähkömarkkinoiden viimeaikainen kehitys ja Oomin strategia, jonka keskeisenä tavoitteena on tarjota asiakkaille mutkatonta ja entistä parempaa digitaalista asiakaskokemusta.
Julkaistu 20.12.2024
Toimimme Fortumin neuvonantajana yritysjärjestelyssä, jossa Fortum vahvistaa uusiutuvan energian hankekantaansa ostamalla hankkeiden kehitysportfolion Enersenseltä. Velaton kauppahinta on noin 9 miljoonaa euroa, ja kauppaan sisältyy mahdollisuus myös projektikohtaisiin lisäkauppahintoihin, mikäli hankkeet etenevät investointipäätökseen asti. Kaupan toteutuminen edellyttää tavanomaisten ehtojen täyttymistä, ja se arvioidaan saatavan päätökseen vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä. Fortum on johtava pohjoismainen energiayhtiö, joka rakentaa maailmaa, jossa ihmiset, yritykset ja luonto menestyvät yhdessä. Fortumin ydinliiketoiminta käsittää tehokkaan, hiilidioksidipäästöttömän sähköntuotannon sekä luotettavan sähkön ja kaukolämmön toimituksen yksityis- ja yritysasiakkaille. Fortumin osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. Yksi Fortumin strategisista tavoitteista on kehittää rakennusvalmiita yli 800 MW maatuuli- ja aurinkovoimahankkeita vuoden 2026 loppuun mennessä.
Julkaistu 19.12.2024
Toimimme Hanza AB:n suomalaisena neuvonantajana sen hankkiessa Leden Group Oy:n koko osakekannan. Hanza AB on ruotsalainen, Tukholman pörssissä listattu konepajateollisuuden ja elektroniikan sopimusvalmistusta harjoittava yritys. Vuonna 2008 perustetulla yrityksellä on kuusi tuotantokeskittymää Ruotsissa, Suomessa, Saksassa, Baltiassa, Keski-Euroopassa ja Kiinassa, ja sen vuotuinen liikevaihto on noin 4,6 miljardia Ruotsin kruunua. Leden Group on johtava suomalainen sopimusvalmistaja, joka erikoistuu ohutlevyihin, koneistukseen ja monimutkaisiin järjestelmiin. Leden Groupillla on neljä tuotantolaitosta Suomessa ja yksi Virossa, ja sen vuotuinen liikevaihto on noin 1,1 miljardia Ruotsin kruunua. Kaupan toteutuminen edellyttää viranomaishyväksyntää sekä tavanomaisten ehtojen täyttymistä.
Julkaistu 13.12.2024