23.4.2020

Esitys henkilöstöantien verouudistuksesta – listaamattomille yhtiöille lisää vapausasteita

Valtiovarainministeriö lähetti maaliskuun 2020 alussa lausuntokierrokselle esitysluonnoksen listaamattomien yhtiöiden henkilöstöanteja koskevasta lainsäädännöstä. Jos uudistus toteutuu esitysluonnoksen mukaisesti, se on palkitsemisjärjestelyjä suunnittelevan ja toteuttavan asianajajan näkökulmasta valtavan odotettu ja tervetullut.

Nykytilan ongelmat

Nykyinen verolainsäädäntö sisältää säännön työsuhteeseen perustuvan osakeannin verovapaudesta. Sääntö koskee listaamattomia ja listattuja yhtiöitä yhtäläisesti. Nykyisen verolainsäädännön mukaan käyvän arvon alittavan merkintähinnan käyttäminen johtaa ansiotuloverotukseen osakkeen merkintähetken käyvän arvon ja merkintähinnan erotuksen osalta. Enintään kymmenen prosentin alennus on kuitenkin verovapaa, jos etu on henkilöstön enemmistön käytettävissä.

Käytännössä listaamattoman osakkeen käyvän arvon määrittely voi kuitenkin olla toisinaan haastavaa, ja virhetulkintojen veroseuraamukset voivat olla osakkeita merkinneelle työntekijälle ankaria. Henkilöstöantien suunnittelussa pyritäänkin usein välttämään viimeiseen asti tilanne, jossa pahimmillaan iso osa yrityksen henkilöstöstä merkitsee epälikvidejä osakkeita ja joutuu sen seurauksena maksamaan huomattavan määrän ansiotuloveroa.

Esitetyn muutoksen ydinsisältö

Lakiesitys helpottaisi ongelmaa olennaisesti. Jatkossa listaamattoman yhtiön henkilöstöanti ei aiheuttaisi työntekijöille ansiotuloveroseuraamuksia, jos merkintähinta ei alittaisi työnantajayhtiön viimeisimmän vahvistetun tilinpäätöksen perusteella laskettua osakkeen matemaattista arvoa mm. osingolla ja SVOP-palautuksella oikaistuna. Tulkinnanvaraisesta käyvän arvon käytöstä siis luovuttaisiin.

Malli sisältää useita lisärajauksia verovapaudelle. Keskeisimpiä rajauksia ovat mielestämme se, että edun olisi jatkossakin oltava tarjolla henkilöstön enemmistölle, ja se että osakkeita ei voida antaa henkilölle, joka omistaa yksin tai yhdessä perheenjäsentensä kanssa työnantajayhtiöstä suoraan tai välillisesti yli 10 prosenttia. Ehdotuksen mukaan osakkeita voisi lisäksi antaa vain työntekijän varsinainen työnantajayhtiö, joka harjoittaa elinkeinotoimintaa, ei siis esimerkiksi työnantajayhtiön omistava konsernin emoyhtiö. 

Verotehokkaan merkintäedun suuruus voidaan sitoa esimerkiksi henkilön palkkatasoon. Esitysluonnoksen mukaan aseman perusteella määräytyvä merkintäetu olisi enemmistön käytössä vain rajatusti.

Näkemyksemme

Lakiesitys olisi toteutuessaan erinomainen lisäelementti listaamattomien yhtiöiden palkitsemis- ja sitouttamisjärjestelyjen työkalupakkiin.

Työnantajayhtiön näkökulmasta lakiesitys mahdollistaisi työntekijöiden vahvemman sitouttamisen työnantajayhtiöön ja omistajaintressin luomisen verotehokkaalla tavalla. Uudesta mallista voisi hyötyä esimerkiksi myöhäisen vaiheen startup-yhtiö, jonka osaaminen pohjautuu avaintyöntekijöiden kompetenssiin, jolla on kevyt taserakenne ja joka pyrkii ottamaan ratkaisevan loikan seuraavaan kasvuvaiheeseen. Uuden mallin voi myös kuvitella olevan houkutteleva esimerkiksi asiantuntijapalveluita tarjoavalle yhtiölle, jolla on liikevaihtoon nähden kevyt kulurakenne ja jonka liiketoiminnalle avainosaajien sitouttaminen on keskeistä.

Mikäli lakiesitys toteutuu, mahdollisina henkilöstöanteihin liittyvinä sudenkuoppina tulee huomioida esimerkiksi henkilöstön enemmistön laskentatapaan liittyvät rajoitteet sekä se, että uudet säännöt koskisivat esityksen mukaisessa muodossa vain nimenomaisen työnantajayhtiön antamia osakkeita. Toivottavaa olisi, että sääntely laajenisi lopullisessa muodossaan mahdollistamaan myös työnantajayhtiön kanssa samaan konserniin kuuluvien yhtiöiden tekemät henkilöstöannit – tiukka rajaus työnantajayhtiöön voi muodostua palkitsemisjärjestelmien kokonaissuunnittelun kannalta käytännössä haastavaksi.

Uusimmat referenssit

Toimimme Nokian Panimo Oyj:n oikeudellisena neuvonantajana yhtiön listautuessa Nasdaq First North Growth Market Finland -markkinapaikalle. Kysyntä yleisö- ja instituutioannista koostuneessa listautumisannissa oli erittäin vahvaa ja listautumisanti ylimerkittiin. Nokian Panimo sai listautumisannista noin 10 miljoonan euron bruttovarat. Listautumisannissa vastaanotettiin merkinnät yli 2 900 sijoittajalta ja yhtiön osakkeenomistajien määrä nousi listautumisannin myötä yli 4 700 osakkeenomistajaan. Listautuminen antaa meille vahvan pohjan seuraaville kasvun vuosille. Olemme kiitollisia sijoittajille luottamuksesta ja innostuneita siitä, mitä voimme yhdessä saavuttaa. Tästä alkaa uusi luku Nokian Panimon tarinassa” – toimitusjohtaja Janne Paavola Kaupankäynti osakkeilla alkoi First North -markkinapaikalla 3.4.2025 kaupankäyntitunnuksella BEER. Nokian Panimo on vuoden 2023 liikevaihdolla mitattuna Suomen toiseksi suurin pienpanimo ja viidenneksi suurin panimo. Nokian Panimo tunnetaan erityisesti Keisari-oluistaan. Nokian Panimo valmistaa kaikki tuotteet Nokialla sijaitsevassa tuotantolaitoksessa, ja vuonna 2024 myyntivolyymi oli yhteensä yli 8,3 miljoonaa litraa ja liikevaihto 11,9 miljoonaa euroa. Kotimaisuus, vastuullisuus ja kestävät toimintatavat ovat Nokian Panimo keskiössä.
Julkaistu 3.4.2025
Avustimme Suomen lain osalta Fingrid Oyj:tä EMTN-ohjelman päivityksessä ja korottamisessa 3 miljardiin euroon. Lainaosuudet voidaan ottaa kaupankäynnin kohteeksi Euronext Dubliniin. Fingrid Oyj on Suomen kantaverkkoyhtiö.
Julkaistu 2.4.2025
Toimimme KoBold Metalsin suomalaisena juridisena sekä verotuksellisena neuvonantajana sen earn-in-sopimuksessa Aurion Resourcesin kanssa. Sopimuksen mukaan KoBold (kokonaan omistetun tytäryhtiönsä KoBold Exploration Finland Oy:n kautta) voi ansaita jakamattoman 75 %:n osuuden löydetyistä hyödykkeistä (lukuun ottamatta pääasiassa kultaa tai hopeaa sisältäviä löytöjä) sijoittamalla 12 miljoonaa Yhdysvaltojen dollaria etsintä- ja tutkimuskuluihin viiden vuoden kuluessa sopimuksen allekirjoituksesta. Tutkimusalue kattaa noin 35 km² Aurionin kokonaan omistamasta 160 km² Ristin kiinteistöstä Sodankylässä. Järjestelyn myötä, edellyttäen earn-in -ehtojen täyttymistä, perustetaan yhteisyritys, jossa KoBold omistaa 75 % ja Aurion 25 %. KoBold Metals on yhdysvaltalainen tutkimus- ja kaivosyhtiö, jota tukevat korkean profiilin sijoittajat, kuten Breakthrough Energy Ventures, Andreessen Horowitz sekä Equinor. Se yhdistää geotieteiden asiantuntemuksen tekoälyyn, koneoppimiseen ja datatieteeseen parantaakseen ja nopeuttaakseen tutkimusprosessia kriittisten mineraalien löytämiseksi, jotka ovat välttämättömiä maailmanlaajuiselle energiasiirtymälle.
Julkaistu 26.3.2025
Avustamme Verne Global Ltd:tä, joka on Pohjoismaiden johtava kestävällä energialla toimivien HPC-datakeskusten tarjoaja, Mäntsälään sijoitettavan datakeskuksen hankekehityksessä. Toimimme Vernen neuvonantajana syksyllä 2024 sen ostaessa hankealuetta hallinnoivan kiinteistöyhtiön sekä myöhemmin itse hankealueen. Kiinteistökehityksen ohella neuvonantomme kattaa luvituksen ja verotuksen. Lisäksi avustamme Verneä sähköverkkoliitäntä- ja verkkopalveluasioissa. Mäntsälän datakeskushanke on Vernen neljäs datakeskus Suomessa, mikä vahvistaa Vernen asemaa kestävien ja skaalautuvien datakeskusratkaisujen johtajana. Datakeskuksen kapasiteetti on aluksi 70 MW ja se sijoittuu kymmenen hehtaarin suuruiselle hankealueelle vain 40 minuutin ajomatkan päässä Helsinki-Vantaan kansainväliseltä lentokentältä. Laitos palvelee paljon dataa käyttäviä yrityksiä ja tekoälytoimijoita, jotka käyttävät HPC:tä, koneoppimista tai muutoin tarvitsevat suurta tiedonsiirtokapasiteettia. Laitos toimii yksinomaan uusiutuvalla energialla. Vernen uusi laitos noudattaa yhtiön parhaita suunnitteluperiaatteita toiminnan tehostamisesta ja ympäristövaikutusten minimoimisesta. Kampus toimii uusiutuvilla energialähteillä, ja datakeskuksen tuottama hukkalämpö hyödynnetään alueen lämmityksessä. Yhtiö tekee tiivistä yhteistyötä Mäntsälän kunnan kanssa varmistaakseen, että datakeskuksella on myönteisiä paikallisvaikutuksia, mukaan lukien suunnitelmat hukkalämmön hyödyntämisestä kaukolämmityksessä. Vernen Mäntsälän datakeskuksen rakentaminen on suunniteltu aloitettavaksi vuoden 2025 aikana ja sen odotetaan valmistuvan kahdessa vuodessa. Laajennus on osa Vernen pitkän aikavälin suunnitelmaa rakentaa kestävällä energialla toimiva datakeskuksia. Verne on vuoden 2024 alusta lähtien ollut Ardianin, joka on maailman johtava yksityinen sijoitustalo, omistuksessa. Ardian on investoinut jo yli 1,6 miljardia euroa Pohjoismaihin, keskittyen energiasiirtymään ja digitaalisen infrastruktuurin projekteihin, ja työskentelee Vernen kanssa edistääkseen kestävää kasvua koko alueella.  Lue Verne Globalin lehdistötiedote.
Julkaistu 20.2.2025