30.4.2024

Sukupolvenvaihdos­­­huojennusta koskeva sääntely murroksessa – kokonaisarvioinnilla muutetaan verotuskäytäntöä

Korkein hallinto-oikeus antoi eilen 29.4. ratkaisun 2024:68, jossa otettiin kantaa sukupolvenvaihdoshuojennuksen soveltumiseen arvopaperikauppaa harjoittavan yhtiön osakkeita lahjoitettaessa. Ratkaisussa keskeinen arviointi liittyi siihen, täyttääkö lahjoitettava yritys perintö- ja lahjaverolainlain huojennussääntelyn tarkoittamat kriteerit. Huomionarvoinen nyanssi ratkaisussa oli se, että puhtaasti vero-oikeudellisia kysymyksiä käsittelevään ratkaisuun osallistui myös korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Kari Kuusiniemi. 

Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisun nojalla se, onko kyseessä perintö- ja lahjaverolaissa tarkoitettu yritys, oli ratkaistava tapauskohtaisesti kokonaisarvion perusteella. Ratkaisun nojalla kokonaisarviossa otetaan huomioon muun muassa toiminnan luonne jatkuvana, aktiivisena ja suunnitelmallisena toimintana sekä yhtiön taloudellinen riskinotto ja voitontavoittelu.

Tapauksessa oli kyse arvopaperikauppaa harjoittavasta yhtiöstä. Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan tällaisen yhtiön osalta kokonaisarviossa voidaan ottaa huomioon muun muassa tehtyjen toteutuneiden kauppojen määrä, liikevaihto, vaihto-omaisuuden määrä ja laatu, vieraan pääoman käyttö sekä liikevaihdon ja vaihto-omaisuuden välinen suhde. Näiden lisäksi arvioinnissa otettiin huomioon muun muassa palkatun työvoiman olemassaolo, vaikkei tätä voidakaan pitää huojennussäännöksen soveltamisedellytyksenä. Korkeimman hallinto-oikeuden aiemmilla ratkaisuilla katsottiin olevan tässä arvioinnissa sellainen merkitys, että niiden voidaan katsoa kuvaavan esimerkinomaisesti toiminnan suuruusluokkaa tilanteissa, joissa toimintaa joko on tai ei ole pidetty nyt sovellettavassa säännöksessä tarkoitettuna yritystoimintana. KHO viittasi perusteluissaan tapauksiin KHO 13.6.2002 T1488, KHO 2006:100 sekä KHO 30.11.2009 T3394.

Kokonaisarviossaan KHO katsoi yhtiön luonnetta perintö- ja lahjaverolain 55 §:ssä tarkoitettuna yrityksenä puoltaviksi seikoiksi yhtiön suunnitelmallisen sijoitusstrategian, voiton tavoittelun, sijoitustoiminnan aktiivisuuteen viittaavan arvopaperikaupan osto- ja myyntitapahtumien kappalemäärän sekä päivittäisen kanssakäymisen varainhoitajan kanssa. Luonnetta yritystoimintana puolsi myös se, että yhtiön sijoitusvarallisuuden ja liikevaihdon määrät olivat sinänsä merkittäviä, ja se, että yhtiö on tehnyt yksittäisiä sijoituksia myös listaamattomiin yhtiöihin. Yritystoiminnalle tyypilliseen toiminnan aktiivisuuteen ja itsenäisyyteen viittasi lisäksi se, että päätökset arvopaperikaupoista tekee yhtiön hallituksen puheenjohtaja tai toimitusjohtaja ulkopuolisen varainhoitajan sijaan.

Toiminnan laajuus liikevaihdon, ostojen, myyntien sekä vaihto-omaisuuden osalta oli kuitenkin selvästi pienempi kuin niissä yhtiöissä, joita on KHO:n viittaamassa oikeuskäytännössä pidetty perintö- ja lahjaverolain 55 §:ssä tarkoitettuina yrityksinä. Tämän lisäksi sijoitustoimintaan liittyvän riskin osalta KHO katsoi, että esitetty selvitys ei viitannut siihen, että sijoituskohteiden valintaan liittyisi tavanomaisesta omaisuuden hallinnointiin liittyvästä sijoitustoiminnasta merkittävästi poikkeavaa riskiä. Myöskään se, että yhtiön toimintaan sidotun vieraan pääoman määrä on vähäinen vaihto-omaisuuden määrään nähden, ei merkittävästi poikkea henkilökohtaisen sijoitusvarallisuuden hallinnointiin liittyvästä riskistä.

KHO katsoi tapauksessa, että yhtiön perintö- ja lahjaverolain mukaisena yrityksenä pitämistä vastaan puhuvat seikat olivat painavampina kuin sitä puoltavat seikat, ja päätyi epäämään huojennussäännösten soveltamisen.

Korkeimman hallinto-oikeuden tuore ratkaisu lisää sukupolvenvaihdossääntelyyn liittyvää epävarmuutta ja ennakoimattomuutta. On selvää, että nykyinen verotuskäytäntö viestii kiristyneestä huojennussääntelyn soveltumisedellytysten arvioinnista ja korostaa tarvetta verovaikutusten etukäteiseen arviointiin ennakkoratkaisun muodossa. Perheyrityksiin ja omistajayrittäjiin erikoistuneet veroasiantuntijamme ovat apunasi omistuksen ja yrittäjyyden verokysymyksissä.

Uusimmat referenssit

Avustamme Verne Global Ltd:tä, joka on Pohjoismaiden johtava kestävällä energialla toimivien HPC-datakeskusten tarjoaja, Mäntsälään sijoitettavan datakeskuksen hankekehityksessä. Toimimme Vernen neuvonantajana syksyllä 2024 sen ostaessa hankealuetta hallinnoivan kiinteistöyhtiön sekä myöhemmin itse hankealueen. Kiinteistökehityksen ohella neuvonantomme kattaa luvituksen ja verotuksen. Lisäksi avustamme Verneä sähköverkkoliitäntä- ja verkkopalveluasioissa. Mäntsälän datakeskushanke on Vernen neljäs datakeskus Suomessa, mikä vahvistaa Vernen asemaa kestävien ja skaalautuvien datakeskusratkaisujen johtajana. Datakeskuksen kapasiteetti on aluksi 70 MW ja se sijoittuu kymmenen hehtaarin suuruiselle hankealueelle vain 40 minuutin ajomatkan päässä Helsinki-Vantaan kansainväliseltä lentokentältä. Laitos palvelee paljon dataa käyttäviä yrityksiä ja tekoälytoimijoita, jotka käyttävät HPC:tä, koneoppimista tai muutoin tarvitsevat suurta tiedonsiirtokapasiteettia. Laitos toimii yksinomaan uusiutuvalla energialla. Vernen uusi laitos noudattaa yhtiön parhaita suunnitteluperiaatteita toiminnan tehostamisesta ja ympäristövaikutusten minimoimisesta. Kampus toimii uusiutuvilla energialähteillä, ja datakeskuksen tuottama hukkalämpö hyödynnetään alueen lämmityksessä. Yhtiö tekee tiivistä yhteistyötä Mäntsälän kunnan kanssa varmistaakseen, että datakeskuksella on myönteisiä paikallisvaikutuksia, mukaan lukien suunnitelmat hukkalämmön hyödyntämisestä kaukolämmityksessä. Vernen Mäntsälän datakeskuksen rakentaminen on suunniteltu aloitettavaksi vuoden 2025 aikana ja sen odotetaan valmistuvan kahdessa vuodessa. Laajennus on osa Vernen pitkän aikavälin suunnitelmaa rakentaa kestävällä energialla toimiva datakeskuksia. Verne on vuoden 2024 alusta lähtien ollut Ardianin, joka on maailman johtava yksityinen sijoitustalo, omistuksessa. Ardian on investoinut jo yli 1,6 miljardia euroa Pohjoismaihin, keskittyen energiasiirtymään ja digitaalisen infrastruktuurin projekteihin, ja työskentelee Vernen kanssa edistääkseen kestävää kasvua koko alueella.  Lue Verne Globalin lehdistötiedote.
Julkaistu 20.2.2025
Castrén & Snellman toimii Porin kaupungin oikeudellisena neuvonantajana Pori Energian vähemmistöosuuden myynnissä Polhem Infralle. Pori Energia on energiayhtiö, joka toimii useilla eri energiantuotannon osa-alueilla, kuten kaukolämmön, sähkönjakelun sekä sähkön ja lämmön yhteistuotannon ja uusiutuvien energialähteiden avulla tapahtuvan sähköntuotannon aloilla. Yhtiö tarjoaa myös tuulivoimapalveluja ja teollisuuden energiaratkaisuja Satakunnan alueella. Porin kaupungin ja Polhem Infran strategisen kumppanuuden tavoitteena on parantaa Pori Energian taloudellista vakautta ja investointivalmiuksia, minkä ansiosta yhtiö voi jatkaa panostuksiaan energiamurroksessa ja tuottaa edelleen korkealaatuisia energiapalveluja asiakkailleen. Ruotsin valtion eläkerahastojen omistama Polhem Infra keskittyy investointeihin kriittiseen infrastruktuuriin, kuten uusiutuvaan sähköntuotantoon, energian varastointiin, energian jakeluun, digitaaliseen infrastruktuuriin ja liikenneinfrastruktuuriin. Kaupan yhteydessä Pori Energian yritysarvoksi määritettiin 905 miljoonaa euroa. 
Julkaistu 31.1.2025
Avustimme Swiss Life Asset Managers Nordicin hallinnoimaa rahastoa sen ostaessa Savills Investment Managementin hallinnoimalta rahastolta Hyvinkäällä sijaitsevan logistiikkakiinteistön. Kaupan lisäksi avustimme myös kaupan rahoituksessa sekä sopivan kansainvälisen hankintarakenteen suunnittelussa ja relevanttien veronäkökulmien huomioimisessa. Kiinteistö toimii Ahlsellin, johtavan pohjoismaisen teknisen tukkukauppiaan, keskusvarastona Suomessa. Ahlsell on vuokrannut kiinteistöä sen rakentamisesta lähtien. Moderni logistiikkakeskus rakennettiin alun perin vuonna 2002, ja sitä on kehitetty useilla projekteilla vuosien varrella. Viimeisin laajennus, joka valmistui vuonna 2024, lisäsi kiinteistöön noin 11 000 neliömetriä uutta varastotilaa, kasvattaen vuokrattavan pinta-alan kokonaisuudessaan 47 000 neliömetriin. Kiinteistöä on kehitetty painottaen vahvasti energiatehokkuutta, ja se hyödyntää aurinkosähköä sekä uusiutuvaa kaukolämpöä. Kiinteistön vastuullisuusprofiili on kehittynyt merkittävästi, ja kohde sai äskettäin BREEAM Excellent -sertifikaatit sekä BREEAM New Construction että BREEAM In-Use -kategorioissa.
Julkaistu 20.1.2025
Neuvoimme CapMan Buyoutia Renoa Groupin irtautumisessa. Renoa Groupin johto on yhdessä Korpi Capitalin ja muiden sijoittajien kanssa ostanut konsernin. Renoa Group on suomalainen vakiintunut talotekniikka-alan asiantuntija, joka on erikoistunut omakotitaloihin Suomessa ja Ruotsissa. Renoa on merkittävä avaimet käteen -periaatteella toteutettavien käyttövesi- ja lämmitys-, viemäri- ja sähköverkkosaneerausten toimittaja, jolla on toimintaa myös Ruotsissa. Konsernin liikevaihto oli 35 miljoonaa euroa ja sen palveluksessa oli noin 300 henkilöä 10 toimipisteessä Suomessa ja 6 toimipisteessä Ruotsissa. Korpi Capital on suomalainen sijoitusyhtiö, jolla on omistuksia 29 yrityksessä. 
Julkaistu 14.1.2025