30.4.2024

Sukupolvenvaihdos­­­huojennusta koskeva sääntely murroksessa – kokonaisarvioinnilla muutetaan verotuskäytäntöä

Korkein hallinto-oikeus antoi eilen 29.4. ratkaisun 2024:68, jossa otettiin kantaa sukupolvenvaihdoshuojennuksen soveltumiseen arvopaperikauppaa harjoittavan yhtiön osakkeita lahjoitettaessa. Ratkaisussa keskeinen arviointi liittyi siihen, täyttääkö lahjoitettava yritys perintö- ja lahjaverolainlain huojennussääntelyn tarkoittamat kriteerit. Huomionarvoinen nyanssi ratkaisussa oli se, että puhtaasti vero-oikeudellisia kysymyksiä käsittelevään ratkaisuun osallistui myös korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Kari Kuusiniemi. 

Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisun nojalla se, onko kyseessä perintö- ja lahjaverolaissa tarkoitettu yritys, oli ratkaistava tapauskohtaisesti kokonaisarvion perusteella. Ratkaisun nojalla kokonaisarviossa otetaan huomioon muun muassa toiminnan luonne jatkuvana, aktiivisena ja suunnitelmallisena toimintana sekä yhtiön taloudellinen riskinotto ja voitontavoittelu.

Tapauksessa oli kyse arvopaperikauppaa harjoittavasta yhtiöstä. Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan tällaisen yhtiön osalta kokonaisarviossa voidaan ottaa huomioon muun muassa tehtyjen toteutuneiden kauppojen määrä, liikevaihto, vaihto-omaisuuden määrä ja laatu, vieraan pääoman käyttö sekä liikevaihdon ja vaihto-omaisuuden välinen suhde. Näiden lisäksi arvioinnissa otettiin huomioon muun muassa palkatun työvoiman olemassaolo, vaikkei tätä voidakaan pitää huojennussäännöksen soveltamisedellytyksenä. Korkeimman hallinto-oikeuden aiemmilla ratkaisuilla katsottiin olevan tässä arvioinnissa sellainen merkitys, että niiden voidaan katsoa kuvaavan esimerkinomaisesti toiminnan suuruusluokkaa tilanteissa, joissa toimintaa joko on tai ei ole pidetty nyt sovellettavassa säännöksessä tarkoitettuna yritystoimintana. KHO viittasi perusteluissaan tapauksiin KHO 13.6.2002 T1488, KHO 2006:100 sekä KHO 30.11.2009 T3394.

Kokonaisarviossaan KHO katsoi yhtiön luonnetta perintö- ja lahjaverolain 55 §:ssä tarkoitettuna yrityksenä puoltaviksi seikoiksi yhtiön suunnitelmallisen sijoitusstrategian, voiton tavoittelun, sijoitustoiminnan aktiivisuuteen viittaavan arvopaperikaupan osto- ja myyntitapahtumien kappalemäärän sekä päivittäisen kanssakäymisen varainhoitajan kanssa. Luonnetta yritystoimintana puolsi myös se, että yhtiön sijoitusvarallisuuden ja liikevaihdon määrät olivat sinänsä merkittäviä, ja se, että yhtiö on tehnyt yksittäisiä sijoituksia myös listaamattomiin yhtiöihin. Yritystoiminnalle tyypilliseen toiminnan aktiivisuuteen ja itsenäisyyteen viittasi lisäksi se, että päätökset arvopaperikaupoista tekee yhtiön hallituksen puheenjohtaja tai toimitusjohtaja ulkopuolisen varainhoitajan sijaan.

Toiminnan laajuus liikevaihdon, ostojen, myyntien sekä vaihto-omaisuuden osalta oli kuitenkin selvästi pienempi kuin niissä yhtiöissä, joita on KHO:n viittaamassa oikeuskäytännössä pidetty perintö- ja lahjaverolain 55 §:ssä tarkoitettuina yrityksinä. Tämän lisäksi sijoitustoimintaan liittyvän riskin osalta KHO katsoi, että esitetty selvitys ei viitannut siihen, että sijoituskohteiden valintaan liittyisi tavanomaisesta omaisuuden hallinnointiin liittyvästä sijoitustoiminnasta merkittävästi poikkeavaa riskiä. Myöskään se, että yhtiön toimintaan sidotun vieraan pääoman määrä on vähäinen vaihto-omaisuuden määrään nähden, ei merkittävästi poikkea henkilökohtaisen sijoitusvarallisuuden hallinnointiin liittyvästä riskistä.

KHO katsoi tapauksessa, että yhtiön perintö- ja lahjaverolain mukaisena yrityksenä pitämistä vastaan puhuvat seikat olivat painavampina kuin sitä puoltavat seikat, ja päätyi epäämään huojennussäännösten soveltamisen.

Korkeimman hallinto-oikeuden tuore ratkaisu lisää sukupolvenvaihdossääntelyyn liittyvää epävarmuutta ja ennakoimattomuutta. On selvää, että nykyinen verotuskäytäntö viestii kiristyneestä huojennussääntelyn soveltumisedellytysten arvioinnista ja korostaa tarvetta verovaikutusten etukäteiseen arviointiin ennakkoratkaisun muodossa. Perheyrityksiin ja omistajayrittäjiin erikoistuneet veroasiantuntijamme ovat apunasi omistuksen ja yrittäjyyden verokysymyksissä.

Uusimmat referenssit

Neuvoimme Tesiä sen sijoittaessa raskasajoneuvoja valmistavaan Oy Sisu Auto Ab:hen. Sijoituksen myötä Tesistä tuli Sisu Auton omistaja 24,4 prosentin osuudella. Sisu on Suomen markkinoilla edelläkävijä raskasajoneuvojen kehittämisessä. Sisun ydinosaaminen on keskittynyt Suomessa valmistettavien kuorma- ja sotilasajoneuvojen tuotekehitykseen ja tuotantoon. Tesi eli Suomen Teollisuussijoitus Oy on Suomen valtion pääomasijoitusyhtiö, joka sijoittaa markkinaehtoisesti pääomasijoitusrahastoihin ja suoraan kasvuyrityksiin. Tesin hallinnoimat pääomasijoitukset ovat yhteensä 2,1 miljardia euroa.
Julkaistu 19.8.2024
Neuvoimme ANDRITZ-konserniin kuuluvaa Andritz Oy:tä sen ostaessa koko Procemex Oy:n osakekannan. Kauppa vahvistaa entisestään ANDRITZin automaatio- ja digitalisointiratkaisujen valikoimaa. Procemex on yksi maailman johtavista integroituja radanvalvonta- ja vianilmaisuratkaisuja sellu- ja paperiteollisuudelle tarjoavista yrityksistä. Se työllistää yli 100 konenäköjärjestelmien asiantuntijaa, ja sillä on tytäryhtiöitä Saksassa, Japanissa ja Yhdysvalloissa. ANDRITZ tarjoaa laajan valikoiman innovatiivisia laitoksia, välineitä, järjestelmiä, palveluita ja digitaalisia ratkaisuja monille eri toimialoille ja loppumarkkinoille. ANDRITZilla on johtava asema maailmanmarkkinoilla kaikilla neljällä liiketoiminta-alueellaan: sellu ja paperi, metallit, vesivoima sekä ympäristö ja energia. Se on julkisesti noteerattu konserni, jolla noin 30 000 työntekijää ja yli 280 toimipistettä yli 80 maassa.
Julkaistu 18.7.2024
Toimimme BHP:n suomalaisena neuvonantajana järjestelyssä, jossa BHP teki malminetsintää koskevan yhteistyösopimuksen Kingsrose Mining Limitedin kanssa. Sopimuksen myötä BHP rahoittaa täysin omistamansa tytäryhtiön kautta mineraalien etsintää kohdealueilla Suomessa. BHP ja Kingsrose allekirjoittivat 22.5.2024 julkistetun järjestelyn yhteydessä kaksi malminetsintää koskevaa yhteistyösopimusta nikkeli- ja kuparimalmien etsinnästä tietyillä alueilla Suomessa ja Norjassa. Suomea koskeva yhteistyösopimus käsittää Kingsrosen neljä varausilmoitusta Kotalahden nikkelivyöhykkeellä, joka on Keski-Suomessa sijaitseva 400 kilometriä pitkä geologinen muodostuma. Alueella ovat aiemmin toimineet Hituran, Kotalahden ja Enonkosken nikkelikaivokset. Sopimusjärjestelyjen taustalla on Kingsrosen osallistuminen BHP:n maailmanlaajuiseen Xplor-ohjelmaan, jonka kohteena ovat innovatiiviset varhaisen vaiheen mineraalietsintää harjoittavat yhtiöt. Ohjelman tavoitteena on löytää energiasiirtymään vaadittavia kriittisiä resursseja. BHP on markkina-arvolla mitattuna maailman suurin kaivosyhtiö. Yhtiö tuottaa rautamalmia, metallurgista kivihiiltä, kuparia ja nikkeliä, ja se on laajentamassa tuotantoaan myös potaskaan.
Julkaistu 4.7.2024
Neuvoimme Exsitec Holding AB:tä järjestelyssä, jossa se hankki M-flow Finland Oy:n koko osakekannan. M-flow Finland Oy on suomalainen ohjelmistoyritys, joka tarjoaa Medius B2B-standardin mukaisia S2P-ohjelmistoratkaisuja Suomessa. Exsitec Holding AB on ruotsalainen yritys, joka kuuluu pohjoismaiseen Exsitec-konserniin. Konsernilla on yli 20 toimipistettä Pohjoismaissa. Exsitec toimittaa digitaalisia ratkaisuja asiakkaiden liiketoiminnan tueksi.
Julkaistu 4.7.2024