1.6.2020

Energia-alan murros ei pysähdy poikkeusoloissa

Vaikka koronavirus on saanut öljymarkkinat sekaisin, koko energia-alan tulevaisuushorisontissa koronakriisi on tilapäinen ilmiö. Alaa mullistavat toden teolla uusiutuvan energian läpimurto, ilmastonmuutos ja vastuullisuuden vaatimukset, jotka eivät ole kadonneet minnekään.

Poikkeusoloista huolimatta energiahankkeet kiinnostavatkin edelleen monia rahoittajia, sijoittajia sekä ostajia. Se on onni, sillä murroksessa rahoituksen jatkuvuus on tärkeää.

Vastuullisuustavoitteet ovat osa yritysten kestävää liiketoimintaa. Asiakkaat vaativat vähäpäästöisiä ja energiatehokkaita palveluita ja tuotteita. Energia-alan yritysten vastuullisuudella on maailmanlaajuista merkitystä, sillä energiayhtiöt vaikuttavat koko yhteiskuntaan.

Asiakkaiden odotusten lisäksi murrosta vauhdittaa kansainvälinen sääntely. Euroopan komissio julkaisi maaliskuussa ehdotuksen ilmastolaiksi. Laki asettaisi koko Euroopan unionille sitovan tavoitteen päästä ilmastoneutraaliksi vuoteen 2050 mennessä. Energia-alan toimijat eivät kuitenkaan voi odottaa säätelyä ja poliittisia päätöksiä, vaan liiketoiminnan muutosta on vietävä eteenpäin jo nyt. On sitä paitsi ennustettavissa, että korona antaa murrokseen lisävauhtia: EU-päättäjät ovat jo väläytelleet Green Deal -investointiohjelman kiihdyttämistä.

Energia-alan globaalit projektit ja transaktiot vaativat kansainvälisiä toimintamalleja ja sopimuskäytäntöjä.  Ne tuovat varmuutta investointien toteutukseen ja vievät siten osaltaan maailmantaloutta kestävään suuntaan.