1.6.2020

Energia-alan murros ei pysähdy poikkeusoloissa

Vaikka koronavirus on saanut öljymarkkinat sekaisin, koko energia-alan tulevaisuushorisontissa koronakriisi on tilapäinen ilmiö. Alaa mullistavat toden teolla uusiutuvan energian läpimurto, ilmastonmuutos ja vastuullisuuden vaatimukset, jotka eivät ole kadonneet minnekään.

Poikkeusoloista huolimatta energiahankkeet kiinnostavatkin edelleen monia rahoittajia, sijoittajia sekä ostajia. Se on onni, sillä murroksessa rahoituksen jatkuvuus on tärkeää.

Vastuullisuustavoitteet ovat osa yritysten kestävää liiketoimintaa. Asiakkaat vaativat vähäpäästöisiä ja energiatehokkaita palveluita ja tuotteita. Energia-alan yritysten vastuullisuudella on maailmanlaajuista merkitystä, sillä energiayhtiöt vaikuttavat koko yhteiskuntaan.

Asiakkaiden odotusten lisäksi murrosta vauhdittaa kansainvälinen sääntely. Euroopan komissio julkaisi maaliskuussa ehdotuksen ilmastolaiksi. Laki asettaisi koko Euroopan unionille sitovan tavoitteen päästä ilmastoneutraaliksi vuoteen 2050 mennessä. Energia-alan toimijat eivät kuitenkaan voi odottaa säätelyä ja poliittisia päätöksiä, vaan liiketoiminnan muutosta on vietävä eteenpäin jo nyt. On sitä paitsi ennustettavissa, että korona antaa murrokseen lisävauhtia: EU-päättäjät ovat jo väläytelleet Green Deal -investointiohjelman kiihdyttämistä.

Energia-alan globaalit projektit ja transaktiot vaativat kansainvälisiä toimintamalleja ja sopimuskäytäntöjä.  Ne tuovat varmuutta investointien toteutukseen ja vievät siten osaltaan maailmantaloutta kestävään suuntaan.

Uusimmat referenssit

Avustimme DNA:ta sen tehdessä 10 vuoden sähkönhankintasopimuksen Statkraftin kanssa. Sopimuksen myötä DNA hankkii vuosittain 85 gigawattituntia uusiutuvaa energiaa uudesta Palokankaan tuulipuistosta, jonka omistaa sijoitus- ja varainhoitoyhtiö Exilion Tuuli. Tuulivoimaprojektin on määrä valmistua vuoden 2024 lopussa, ja se tuottaa jatkossa 80 prosenttia DNA:n käyttämästä energiasta. Pohjanmaalle rakennettavaan Palokankaan tuulipuistoon tulee 12 turbiinia.
Julkaistu 15.8.2023
Neuvomme Oomi Oy:tä sähkömarkkinalainsäädäntöön, kuluttajansuojaan ja markkinointioikeuteen liittyvissä kysymyksissä. Oomi on yksi Suomen suurimmista sähkönmyyntiyhtiöistä. Yhtiö myy kuluttaja- ja yritysasiakkaille sähkösopimuksia, aurinkosähköjärjestelmiä ja ratkaisuja sähköautojen lataamiseen.
Julkaistu 19.6.2023
Toimimme Excelerate Energyn neuvonantajana, kun se vuokrasi Exemplar-terminaalilaivan (Floating Storage and Regasification Unit, FSRU) Gasgrid Finland Oy:lle. Inkoon LNG-terminaalihankkeella on merkittävä rooli Suomen ja Viron kaasun saannin turvaamisessa, kun kaasuputkea pitkin tulevat kaasutoimitukset Venäjältä päättyvät. Exemplar on Suomen ensimmäinen LNG-terminaalilaiva, ja Inkoon LNG-terminaalihanke on oikeudellisesti ainutlaatuinen. Suomen ja Baltian maiden kaasun saannin kannalta kriittinen hanke toteutettiin kaiken lisäksi poikkeuksellisen nopealla aikataululla. Asiantuntijamme neuvoivat Excelerate Energyä laaja-alaisesti esimerkiksi sopimuksiin, energia- ja työlainsäädäntöön, lisensointiin, verotukseen ja strukturointiin liittyvissä asioissa.
Julkaistu 9.6.2023
Toimimme OX2:n paikallisena oikeudellisena neuvonantajana järjestelyssä, jossa OX2 sopi myyvänsä 49 prosentin omistusosuuden kolmesta merituulivoimahankkeestaan Ingka Investmentsille, ruotsalaisen IKEA-tavarataloketjun sijoitusyhtiölle. Sopimuksen kohteena olevat Halla-, Laine- ja Tyrsky-merituulivoimahankkeet sijoittuvat Suomen talousvyöhykkeelle. Hankkeiden yhteenlaskettu potentiaalinen vuotuinen sähköntuotantokapasiteetti on 29 TWh, mikä vastaa kolmannesta Suomen sähkönkulutuksesta vuonna 2022. Tavoitteena on aloittaa merituulivoimapuistojen sähköntuotanto 2030-luvun vaihteessa. OX2 aloitti Halla- ja Laine-hankkeiden kehittämisen neljä vuotta sitten ja sai ensimmäisenä yhtiönä valtioneuvostolta tutkimusluvat merituulivoimahankkeilleen. Olemme avustaneet OX2:ta merituulivoimahankkeiden hankekehityksessä ja luvittamisessa.
Julkaistu 16.5.2023