27.10.2020

Aineeton omaisuus on yrityksen tärkein pääoma

Aineeton omaisuus on yritysten tärkeintä pääomaa ja oikein suojattuna ja johdettuna merkittävä liiketoiminnan kilpailuetu. EU:ssa yhtiöiden arvosta yli puolet muodostuu aineettomasta omaisuudesta, ja amerikkalaisissa S&P 500 -yhtiöissä vastaava luku on huimat 84 prosenttia. Immateriaalioikeudet ovat työvälineitä, joilla suojataan yhtiöiden aineetonta omaisuutta, kuten innovaatioita, tuotteita ja brändiä.

Koronakriisi on ajanut suomalaiset yhtiöt hakemaan kasvua digitalisaatiohankkeista ja herättänyt tarpeen suojata näitä investointeja. Tämä onkin yksi syy siihen, miksi patentti- ja tavaramerkkihakemusten määrä on kasvanut tänä vuonna Suomessa merkittävästi. Sama trendi näkyy myös Euroopan patenttivirastossa: kasvu on suurinta tietoliikenne ja -tekniikan alalla.

Aineeton arvonluonti tuo menestystä koko yhteiskunnallemme. Aineettomien oikeuksien strategian uudistaminen onkin kirjattu Suomen hallitusohjelmaan. Kun työ- ja elinkeinoministeriön käynnistämä työ on saatu valmiiksi, strategia tukee yritysten kilpailukykyä digitalisoituvassa ja globalisoituvassa toimintaympäristössä ja vahvistaa Suomen asemaa kansainvälisesti houkuttelevana innovaatioympäristönä.

Jokaisen vastuullisesti toimivan yritysjohdon on viimeistään nyt kartoitettava liiketoimintansa kannalta merkitykselliset immateriaalioikeudet ja huolehdittava siitä, että oikeudet on suojattu relevanteilla markkinoilla ja otettu osaksi yrityksen strategiaa. Muussa tapauksessa yhtiöllä on liiketoimintariski: yhtiö saattaa menettää oikeudet omiin innovaatioihinsa tai pahimmassa tapauksessa jopa joutua lopettamaan tuotteidensa myynnin. Samalla johdon on hyvä varmistaa, että yhtiön tuotteita ja palveluita markkinoidaan vastuullisesti brändin ja sen arvon mukaisesti.

Elämme pitkälle digitalisoituneessa mutta samalla entistä haavoittuvammassa maailmassa. Teollinen vakoilu ja kyberrikollisuus kohdistuvat myös yritysten aineettomaan omaisuuteen, jota on kaikin keinoin puolustettava. Edessä on iso urakka, sillä omaisuutta on vielä paljon rekisteröimättä ja suojaamatta.

Uusimmat referenssit

Toimimme Piippo Oyj:n oikeudellisena neuvonantajana kaupassa, jossa Piippo myy kahdessa vaiheessa omistamansa kaapelilanka- ja verkkokoneet, niihin liittyvät muut omaisuuserät sekä Piipon liiketoiminnassaan käyttämät tavaramerkit portugalilaiselle Cotesi S.A:lle. Kaupan lopullisen toteutumisen odotetaan tapahtuvan arviolta vuoden 2026 ensimmäisen vuosineljänneksen aikana. Piippo Oyj:n ydinliiketoimintaa ovat paalausverkot ja -langat ja se on kansainvälisesti alan yksi johtavista toimijoista. Yhtiön globaali jakeluverkosto kattaa yli 40 maata. Yhtiön osakkeet on listattu Nasdaq Helsinki Oy:n ylläpitämällä First North Growth Market Finland -markkinapaikalla. Cotesi on vuonna 1967 perustettu yksi maailman johtavista synteettisistä ja luonnonmateriaaleista valmistettujen lankojen, verkkojen ja köysien tuottajista ja sillä on toimintaa Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Etelä-Amerikassa ja sen päätuotantolaitos sijaitsee Portugalissa Vila Nova de Gaiassa.
Julkaistu 17.4.2025
Avustimme Valio Oy:tä sen ostaessa Raisio Oyj:n kasviproteiiniliiketoiminnan, siihen liittyvän käyttöomaisuuden ja Härkis®- ja Beanit®-härkäpapubrändit. Käyttöomaisuuteen kuuluvat muun muassa kasviproteiinituotteita Kauhavalla valmistavan tehtaan laitteet. Kauppa tukee Valion strategiaa kasvaa meijeriyhtiöstä ruokataloksi. Tämä liiketoimintakauppa tekee meistä entistäkin merkittävämmän kasvipohjaisten proteiinituotteiden kehittäjän ja valmistajan. Näiden tuotteiden kysyntä kasvaa pitkällä aikavälillä ja kasvupotentiaalia on vielä paljon. Vuonna 2022 ostimme Gold&Green® -liiketoiminnan ja siitä lähtien olemme tehneet vahvaa tuotekehitystä sekä uudistaneet brändiä. Myynti on kasvanut onnistuneiden tuotelanseerauksien myötä vuoden 2024 viimeisellä neljänneksellä noin 50 % edelliseen verrattuna. Tällä kaupalla rakennamme omaa tuotantokyvykkyyttä. Kauhavan tehtaan tuotantovälineet sopivat juuri meidän tarpeeseemme ja tilanteeseemme Valion liiketoimintajohtaja Kimmo Luoma sanoo. Valio on vuonna 1905 perustettu suomalainen meijeri ja ruokatalo, jonka omistajia ovat suomalaiset maidontuottajaosuuskunnat. Valiolla on tytäryhtiöt Ruotsissa, Virossa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Konsernin liikevaihto vuonna 2023 oli 2 278 miljoonaa euroa, ja sillä on yli 4 000 työntekijää.
Julkaistu 14.2.2025
Toimimme Pernod Ricardin suomalaisena neuvonantajana, kun se myi Turussa valmistettavat tuotemerkkinsä ja niiden tuotannon Oy Hartwall Ab:lle. Tunnetuin Hartwallille kaupan jälkeen siirtyvä tuotemerkki on Minttu-likööri. Hartwall on osa tanskalaista Royal Unibrew -konsernia. Pernod Ricard on yksi maailman suurimpia alkoholiyhtiöitä.
Julkaistu 21.10.2024
Toimimme Fortumin pääneuvonantajana rajat ylittävässä yritysjärjestelyssä, jossa Fortum myi kierrätys- ja jäteliiketoimintansa. Liiketoiminnot myytiin temaattiseen vaikuttavuussijoittamiseen keskittyvälle Summa Equitylle tämän portfolioyhtiön NG Groupin kautta ja velaton kauppahinta on noin 800 miljoonaa euroa.  Fortumin myytävät kierrätys- ja jäteliiketoiminnot (Recycling & Waste) tarjoavat teollisille ja kuntasektorin asiakkaille jätehuoltopalveluja sekä kokonaisvaltaisia muovien, metallien, tuhkan, kuonan ja vaarallisten jätteiden käsittely- ja kierrätyspalveluja. Liiketoiminnot sijaitsevat Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa ja työllistävät noin 900 työntekijää. 
Julkaistu 18.7.2024