Vaikuttavuussijoittamisesta (impact investing) on tullut erityisesti Isossa-Britanniassa ja Pohjois-Amerikassa nouseva ilmiö. Mallissa ei tavoitella yksinomaan maksimaalista tuottoa, vaan pikemminkin yhteiskunnallista vaikutusta – positiivista muutosta. Katso lyhyt video täältä (CC By G8 Task Force on Social Impact Investment):
Vaikuttavuussijoittaminen – yksityisellä rahalla yhteistä hyvää
Anna Kuusniemi-Laine & Johanna Lähde
Sopisiko se Suomeenkin?
Olisiko vaikuttavuussijoittamisesta apua myös talousvaikeuksissa kamppailevalle Suomelle? Valtion kassa on tyhjenemässä, ja poliitikot pohtivat kuumeisesti, miten hyvinvointipalvelut voitaisiin turvata yhä niukemmin resurssein. Julkinen sektori ei selviä tästä taakasta yksin.
Samaan aikaan maassamme on lukuisia pieniä yrityksiä, joilla olisi hyvät valmiudet saada aikaan yhteiskunnallista muutosta. Nämä yritykset eivät kuitenkaan löydä sopivaa rahoituskanavaa toimintansa kehittämiseen. Avuksi tarvittaisiinkin siis yksityistä pääomaa ja osaamista.
Miten lähteä liikkeelle?
Vaikuttavuussijoittamisesta maailmalla saadut kokemukset ja kantapään kautta hankitut opit ovat suomalaistenkin ulottuvilla. Järjestimme viime viikolla aiheesta seminaarin, joka keräsi julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin vaikuttajat saman katon alle.
Kotimaisten asiantuntijoiden lisäksi meille puhui Caroline Mason, Ison-Britannian merkittävimpiin yhteiskunnallisiin sijoittajiin kuuluvan Esmée Fairbairn Foundationin pääjohtaja. Hän välitti innokkaalle kuulijakunnalle keskeiset periaatteet, joita nimenomaan vaikuttavuussijoittamisessa pitää ottaa huomioon:
Kannattavia sijoituksia muutoksen tekemiseen
Vaikuttavuussijoittaminen tarjoaa lupaavan väylän yhteiskunnalliseen muutokseen. Olemme varmoja, että keskustelu aiheesta laajenee ja syvenee sekä johtaa uusiin ja innovatiivisiin ratkaisuihin myös Suomessa.