28.12.2021

Ilmastorahasto – Sijoitukset vety- ja kiertotalouden kasvuyrityksiin

Neuvoimme Ilmastorahasto Oy:tä syksyllä 2021 kolmessa eri rahoitusjärjestelyssä. Ilmastorahasto sijoitti yhteensä 16,5 miljoonaa euroa suomalaisiin kasvuyrityksiin, joiden ratkaisuilla on vety- ja kiertotaloudessa merkittävä päästövähennyspotentiaali seuraavien vuosikymmenien aikana.

 

Aurelia Turbines

Ilmastorahasto myönsi Aurelia Turbines Oy:lle 5 miljoonan euron pääomalainan tehokkaampien teollisuuskaasuturbiinien käyttöönoton vauhdittamiseksi. Ilmastorahaston rahoitukseen sisältyy ensimmäistä kertaa erillinen päästövähennysten lisäkannustin.

Aurelia Turbines valmistaa teollisuuden tarpeisiin pienen kokoluokan kaasuturbiineja, joissa voidaan käyttää muiden energialähteiden lisäksi polttoaineena vetyä. 

Vedyllä on tärkeä rooli siirtymässä kohti vähähiilistä yhteiskuntaa, ja vetytalous rakentuu vedyn valmistamisen, varastoinnin, kuljettamisen sekä hyödyntämisen arvoketjun varaan. Aurelia Turbinesin ratkaisulla päästöjä voidaankin merkittävästi vähentää: kymmenen vuoden kumulatiivinen päästövähennyspotentiaali on noin 1,5 Mt hiilidioksidiekvivalenttia. 

Päästövähennysten lisäksi Ilmastorahaston rahoitus tukee osaltaan vetyklusterin kehittymistä Suomeen.

 

Betolar

Materiaaliteknologiayritys Betolar Oyj sai Ilmastorahastolta 7 miljoonan euron pääomalainan. Rahoitus kohdistuu Betolarin päästövähennyksiä tehostavaan digitaaliseen markkinapaikkaan, ja se on Ilmastorahaston ensimmäinen digitaaliseen ratkaisuun kohdistuva rahoitus.

Sementin tuotanto on yksi suurimpia päästölähteitä ihmisen toiminnassa, ja se aiheuttaa vuosittain noin 7 prosenttia globaaleista hiilidioksidipäästöistä. Betolarin ratkaisun päästövähennyspotentiaalin perustana on neitseellisten raaka-aineiden korvaaminen olemassa olevilla teollisuuden sivuvirroilla, jolloin betonin raaka-aineiden päästöjä voitaisiin vähentää jopa 80 prosenttia verrattuna vastaaviin perinteisiin betonituotteisiin.

Digitaalinen alusta toimii tulevaisuudessa Betolarin ratkaisujen digitaalisena markkinapaikkana ja betonituotteiden valmistajien ja teollisten sivuvirtojen tuottajien kohtaamispaikkana. Markkinapaikka voi mahdollistaa merkittävät päästövähennykset laajemmassa mittakaavassa ja aikaisemmin kuin ilman digitaalista ratkaisua.

 

Magsort

Ilmastorahasto myönsi 4,5 miljoonan euron pääomalainan Magsort Oy:n kiertotalousratkaisulle terästeollisuuden sivuvirtojen hyödyntämiseksi.

Teräksen ja sementin tuotanto ovat merkittäviä päästölähteitä. Magsortin kiertotalousratkaisulla jätekuonasta voidaan kerätä talteen lähes kaikki metalli. Tulevaisuudessa kuona saatetaan vielä jauhaa sementiksi.

Terästeollisuuden kuonan entistä tehokkaamman hyödyntämisen kautta ratkaisuun liittyy huomattavan vientipotentiaalin lisäksi seuraavan vuosikymmenen aikana myös erittäin suuri kumulatiivinen päästövähennyspotentiaali, jopa 7,5 Mt hiilidioksidiekvivalenttia.

Ilmastorahasto Oy on Suomen valtion omistama erityistehtäväyhtiö, jonka toiminta keskittyy ilmastonmuutoksen torjumiseen, teollisuuden vähähiilisyyden vauhdittamiseen ja digitalisaation edistämiseen. Rahoitettavista kohteista noin 65 prosenttia liittyy ilmastonmuutokseen ja noin 35 prosenttia sitä mahdollistavaan digitalisaatioon.

Uusimmat referenssit

Toimimme A. Ahlströmin neuvonantajana yritysvastuuseen liittyvän huolellisuusvelvoiteprosessin suunnittelussa, jossa hyödynnetään toimialatuntemukseemme perustuvia parhaita käytäntöjä ja räätälöityjä ratkaisuja. Kattava ESG-neuvonantomme sisälsi myös sijoitustiimin ja johtoryhmän jäsenille sekä useiden portfolioyhtiöiden hallituksille räätälöityjä koulutuksia. ”Saimme Castrén & Snellmanin asiantuntijoilta ESG-sääntelytsunamiin liittyviä oikeudellisia ja käytännön neuvoja, jotka meidän tulee ottaa käyttöön omassa ESG-työssämme”, kommentoi Camilla Sågbom, Director, Sustainability and Communications, A. Ahlström Oy. Perheyhtiö A. Ahlström on teollinen omistaja, joka kehittää yritysomistuksistaan maailman johtavia metsä- ja kuitusektorin sekä ympäristöteknologian erikoisosaajia.
Julkaistu 5.9.2024
Laadimme SATOlle uudet eettiset toimintaohjeet yhtiön sisäiseen käyttöön ja yhteistyökumppaneille. Asiakkaan tavoitteena oli saada tiiviit ja helposti ymmärrettävät, juridisesti ajan tasalla olevat ohjeet, joiden kieli on ymmärrettävää ja ulkoasu raikas. Kirjoitimme asiakkaalle kokonaan uudet ohjeet, muotoilimme niille selkeän rakenteen ja suunnittelimme ja toteutimme ulkoasun. Teimme erilliset ohjeet yhtiön sisäiseen käyttöön ja yhteistyökumppaneille, jotta ohjeiden sävy ja tyyli saatiin vastaamaan täysin kummankin loppukäyttäjän tarpeita. Teimme ohjeista myös englanninkieliset käännökset. Lopputuotteena syntyi käytännönläheinen ja interaktiivinen pdf-ohjeistus, joka sopii asiakkaan ilmeeseen ja tyyliin. Asiakasymmärrys ja käyttäjälähtöisyys eli kohderyhmän tarpeiden huomioiminen ovat oikeusmuotoilun perusperiaatteita. Myös asiakkaan toiveiden keskiössä oli eettisten ohjeiden loppukäyttäjä, eli yhtiön työntekijät ja kumppanit. Tässä projektissa tehokas projektijohtaminen ja hyvä kommunikaatio auttoivat perehtymään asiakasyrityksen toiveisiin, minkä ansiosta asiakas oli erittäin tyytyväinen lopputuotteeseen. Aktiivinen vuoropuhelu asiakkaan kanssa oli tärkeä laatutekijä iteratiivisessa ja ketterässä projektissamme. Ensimmäisessä vaiheessa toimitimme asiakkaalle prototyypin, josta saatujen kommenttien perusteella jatkoimme muotoilutyötä. Viimeistellyn tuotteen ilme suunniteltiin suoraan asiakkaan graafisen ohjeistuksen mukaisesti. SATO Oyj on vastuullisen vuokra-asumisen asiantuntija ja yksi Suomen suurimmista vuokranantajista. SATO omistaa noin 25 000 vuokra-asuntoa pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa. SATOkodeissa asuu noin 45 000 asukasta. Projektissa oli mukana oikeusmuotoilun, kielen- ja tekstinhuollon ja graafisen suunnittelun asiantuntijoita sekä legal tech -tiimimme edustajia.
Julkaistu 6.2.2024
Toimimme Mérieux Equity Partnersin oikeudellisena ja yritysvastuun due diligence -neuvonantajana sen hallinnoiman Mérieux Participations 4 -buyout-rahaston  ostaessa osake-enemmistön Labqualitystä. Labqualityn nykyiset osakkaat, mukaan lukien Cor Group ja yhtiön johto, uudelleensijoittavat osan saamistaan varoista yhtiöön yrityskaupan yhteydessä. Labqualityn pääkonttori sijaitsee Helsingissä, ja se on pohjoismainen ulkoiseen laadunarviointiin (EQA) sekä lääkinnällisten laitteiden ja lääkkeiden kliinisiin tutkimuksiin (CRO) ja sääntelyyn erikoistunut toimija, jolla on vahva paikallinen asema myös Keski- ja Itä-Euroopassa. Yhtiö tarjoaa kattavan palveluvalikoiman terveydenhuollon, terveysteknologian ja lääkinnän aloille. Yhtiö työllistää yli 120 ammattilaista ja sen tukena on yli 150 ulkoisen asiantuntijan ja konsultin verkosto kolmessa eri maassa: Suomessa, Saksassa ja Puolassa. Sen monimuotoiseen asiakaskuntaan kuuluu yli 8 000 asiakasta yli 60 maassa, muun muassa suuria lääkeyhtiöitä. Mérieux Equity Partners (MxEP) on AMF:n akkreditoima terveydenhuolto- ja ravitsemusaloihin erikoistunut pääomasijoisyhtiö. MxEP tukee aktiivisesti yrityksiä, joilla on erottuvia tuotteita ja palveluita, tarjoamalla niille sektoriosaamista ja pääsyn alan kansainväliseen verkostoon. Yrityskauppa tarjoaa Labqualitylle mahdollisuuden toteuttaa buy & build -strategiaansa Euroopassa sekä kiihdyttää CRO-toimintaansa samalla kun se jatkaa kasvustrategiansa toteuttamista EQA-segmentissä. MxEP:n erityinen toimialaosaaminen ja taloudelliset resurssit tukevat Labqualitya sen tavoitellessa asemaa johtavana eurooppalaisena CRO- ja EQA-alustana, johon on integroitu sääntelykonsultoinnin osaaminen.
Julkaistu 4.12.2023
Avustimme Alko Oy:tä hankkeessa, jossa kehitetään valikoimaanoton ja valikoimanhallinnan ehtoja yritysvastuun osalta huomioiden Alkon monopoliasema ja kilpailuoikeudelliset kysymykset. Hanke liittyy huolellisuusvelvoitteen täytäntöönpanoon, ja siinä kiinnitetään huomiota toimitusketjun ihmisoikeus-, ympäristö- ja ilmastonäkökulmiin.
Julkaistu 1.12.2023