15.7.2020

Hankintayksiköiden yhteistyöhön ja puitejärjestelyihin selvennystä tuoreista oikeustapauksista

Koronakriisin akuuttivaihe alkaa jäädä taakse ja vuorossa on kriisistä toipuminen, jolloin on ryhdyttävä elvyttämään taloutta. Tällöin julkisen sektorin investoinnit ja hankinnat nousevat korostuneeseen asemaan. Vaikka elvytys halutaan nopeasti käyntiin, julkisten hankintojen tarjouskilpailut on silti valmisteltava huolellisesti. Näin varmistetaan, ettei hankintojen toteuttaminen pitkity tarpeettomasti tarjouskilpailuista johtuvien tuomioistuinmenettelyiden vuoksi.

Tuomioistuimet ovat pandemian keskelläkin tarjonneet tulkinta-apua hankintasäännösten soveltamisesta. Tarkastelemme tässä artikkelissa kolmea tuoretta tapausta.

Hankintayksiköiden välinen yhteistyö EU:n tuomioistuimen tarkasteltavana

Unionin tuomioistuin on antanut kaksi mielenkiintoista ratkaisua hankintayksiköiden välisestä yhteistyöstä ja sidosyksikköhankinnoista. Tuomioistuin antoi kesäkuussa tuomion korkeimman hallinto-oikeuden tekemään ennakkoratkaisupyyntöön asiassa C-328/19 – Porin kaupunki ja toukokuun lopussa tuomion asiassa C-796/18 – Informatikgesellschaft für Software-Entwicklung (ISE).

C-328/19: Toimivallan siirto ja yhteistoimintajärjestely

Porin kaupungin asiassa kysymys oli siitä, sovelletaanko hankintasäännöksiä tilanteeseen, jossa yksi kunta eli Porin kaupunki on ottanut vastuulleen lähikuntien lakisääteisiä velvollisuuksia järjestää tiettyjä vammaiskuljetuspalveluita. Tuomioistuin arvioi, oliko kyse Remondis (C-51/15) tapauksen mukaisesta toimivallan siirrosta vai Piepenbrock (C-386/11) tapauksen mukaisesta hankintaviranomaisten yhteistyöstä. Lisäksi ratkaisussa arvioitiin sitä, voiko Porin kaupunki hyödyntää omaa sidosyksikköään sen vastuulle siirrettyjen kuljetuspalveluiden tuottamisessa.

Unionin tuomioistuin katsoi, ettei Porin kaupungin ja lähikuntien välisessä kuntalain mukaisessa vastuukuntajärjestelyssä ja solmitussa yhteistoimintasopimuksessa ole kyse hankintasopimuksesta vaan Remondis-tapauksessa tarkoitetusta toimivallan siirrosta. Unionin tuomioistuin totesi, että siirrettyjen palveluiden tuottamiseen sai käyttää Porin kaupungin sidosyksikköä. Tuomioistuimen mukaan sidosyksikköhankintoja ei estä se, että toimivaltansa Porille siirtäneet kunnat eivät omista osuutta Porin kaupungin sidosyksiköstä. Tuomioistuin linjasi, että sidosyksikköhankintoihin liittyvä määräysvaltaedellytys täyttyi, koska vastuukuntajärjestelyssä muille kunnille jää Porin rinnalla mahdollisuus vaikuttaa sidosyksikön strategisiin tavoitteisiin ja sen tärkeisiin päätöksiin.

Porin kaupungin omistamalta sidosyksiköltä ostettiin vammaiskuljetuspalveluiden lisäksi myös joukkoliikennepalveluita, joista oli niin ikään tehty Porin ja tiettyjen kuntien välillä yhteistoimintajärjestely. Tältä osin unionin tuomioistuin linjasi, että sidosyksikön muuksi kuin markkinoille suuntautuvaksi toiminnaksi voitiin lukea sidosyksikön tuottamat palvelut näiden molempien yhteistoimintajärjestelyiden alla riippumatta siitä, että järjestelyiden osapuolet eivät olleet identtiset ja palvelut koskivat erityyppisiä kuljetuksia.

C-796/18: Hankintayksiköiden välinen yhteistyö

Unionin tuomioistuimen asiassa ISE oli myös kyse hankintayksiköiden välisestä yhteistyöstä. Kölnin kaupunki ja Berliinin osavaltio olivat tehneet kaksi sopimusta, joissa määrättiin palokunnan toiminnan koordinointiohjelmiston vastikkeettomasta antamisesta Kölnin käyttöön ja Berliinin osavaltion ja Kölnin kaupungin välisestä yhteistyöstä ohjelmiston kehittämiseksi. Yhteistyösopimuksen mukaan kumpikin osapuoli oli velvollinen antamaan maksutta toisen sopimuspuolen käyttöön ohjelmistoon mahdollisesti tekemänsä muutokset. Tapauksessa lähtökohtana oli, että ohjelmiston muutosten ennakoitu rahallinen arvo oli merkittävästi suurempi kuin ohjelmisto itsessään.

Unionin tuomioistuin katsoi, että sopimukset ovat kokonaisuudessaan vastavuoroisia ja vastiketta vastaan tehtyjä, jolloin kyseessä voi olla hankintasopimus. Julkisia hankintoja koskevia sääntöjä ei kuitenkaan sovelleta hankintaviranomaisten väliseen yhteistyöhön, jos yhteistyö koskee liitännäistoimintoja sellaisiin palveluihin, jotka yhteistyötä tekevät viranomaiset ovat velvollisia tarjoamaan. Tällaisten liitännäisten toimintojen on edistettävä kyseisten palvelujen tosiasiallista toteutumista. Unionin tuomioistuin muistuttaa vielä, ettei hankintaviranomaisten välinen yhteistyö saa yhdenvertaisen kohtelun periaatteen vastaisesti johtaa siihen, että jokin yksityinen yritys asetetaan kilpailijoihinsa nähden edullisempaan asemaan.

Puitejärjestelyt kotimaisten tuomioistuinten arvioitavina

KHO 2436/2020: Tarjouspyyntöasiakirjoissa yksilöitävät tiedot

Korkein hallinto-oikeus käsitteli tuoreessa päätöksessään (2436/2020) sitä, millä tarkkuudella tarjouspyyntöasiakirjoissa tulee yksilöidä puitejärjestelyssä mukana olevat hankintayksiköt ja niiden sopimusaikana mahdollisesti tekemät hankinnat. Tässä tapauksessa kyse oli puitejärjestelystä, jonka sisällä hankittiin IT-laitteita ja ohjelmistoja sekä erilaisia IT-palveluja. Kuntien Tiera Oy oli ilmoittanut hankinnan enimmäisarvon ja mahdollisina hankintayksiköinä muun muassa kaikki sen 268 osakkeenomistajaa.

Puitejärjestelyn käyttämiseen todennäköisesti sitoutuneita hankintayksiköitä ei kuitenkaan ollut yksilöity. Tarjouspyynnössä ei siten ollut annettu riittäviä tietoja mukana olevista hankintayksiköistä. Tarjouspyynnön mukaan sopimuksen arvoon vaikutti merkittävästi se, missä määrin Kuntien Tiera Oy:n asiakkaat ottavat palvelun käyttöönsä. Puitejärjestelyyn osallistumista harkinneet tarjoajat eivät olleet saaneet tarjouspyyntöasiakirjojen perusteella realistista ja riittävää tietoa puitejärjestelyn tosiasiallisesta laajuudesta. Tarjoajien tasapuolinen ja syrjimätön asema yhteismitallisten ja vertailukelpoisten tarjousten laatimisessa ja tarjousten vertailussa ei ollut tullut tarjouskilpailussa turvatuksi.

Huomio riittävien tietojen antamiseen tarjouspyynnössä

Puitejärjestelyihin liittyviä kysymyksiä on käsitelty viime aikoina korkeimman hallinto-oikeuden lisäksi myös markkinaoikeudessa. Puitejärjestelyjen osalta onkin syytä kiinnittää erityistä huomiota siihen, että hankintayksiköt ja tulevat hankinnat yksilöidään tarjouspyynnössä kattavasti. Tällöin tarjoajilla on riittävät tiedot puitejärjestelyn sisällöstä yhteismitallisten ja vertailukelpoisten tarjousten laatimista varten.

Uusimmat referenssit

Toimimme OP Yrityspankki Oyj:n neuvonantajana kiinteistörahoitusjärjestelyssä, joka koskee Helsinki-Vantaan lentoaseman läheisyydessä sijaitsevaa DHL Expressille rakenteilla olevaa logistiikkakeskusta. Järjestelyssä Nrep ja Pontos Group ostivat Finavian osuuden rakenteilla olevasta logistiikkakeskuksesta. Nrep toimi järjestelyssä NSF III-rahaston lukuun. Hankkeelle haetaan LEED Platinum-sertifikaattia ja sertifioinnin johdosta laina on tarkoitus luokitella vihreäksi lainaksi logistiikkakeskuksen valmistuttua.
Julkaistu 12.3.2025
Toimimme Gasumin neuvonantajana järjestelyssä, jossa Gasum hankki uuden nesteytetyn maakaasun (LNG) sekä nesteytetyn biokaasun (LBG) bunkkerialuksen. Celsius-niminen alus palvelee Gasumin asiakkaita vuodesta 2027 alkaen. Aluksen omistaa Gasumin ja ruotsalaisen Sirius Shipping -varustamon yhteisyritys. Aluksen rakentaa RMK Marine -telakka Istanbulissa, Turkissa. Investointi on osa Gasumin strategiaa turvata LNG:n ja LBG:n saatavuus asiakkailleen Luoteis-Euroopan alueella kysynnän kasvaessa tulevina vuosina.Gasum on pohjoismainen kaasualan ja energiamarkkinoiden asiantuntija. Gasum tarjoaa puhtaamman energian ja energiamarkkinoiden asiantuntijapalveluita teollisuudelle ja sähkön ja lämmön yhteistuotantoon sekä puhtaampia polttoaineratkaisuja maa- ja meriliikenteeseen. Yritys auttaa asiakkaitaan pienentämään sekä omaa että asiakkaidensa hiilijalanjälkeä. Sirius on Backmanin perheen perustama ruotsalainen varustamo. Siriuksella on 11 tuote-/kemikaalisäiliöalusta ja kaksi LNG-säiliöalusta, ja lisäksi se hallinnoi kolmea tuote-/kemikaalisäiliöalusta.
Julkaistu 11.3.2025
Avustimme eBrands Holdings Oy:tä sen uusimmalla rahoituskierroksella, jolla yhtiö keräsi 7,5 miljoonan euron rahoituksen. Uusi rahoitus nostaa yrityksen kerätyn rahoituksen kokonaismäärän 50 miljoonaan euroon. Viimeisintä rahoituskierrosta johtivat pääasiassa perhesijoitusyhtiö Veikko Laine, eläkeyhtiö Varma ja operatiiviset osakkeenomistajat. Uudella rahoituksella kehitetään eBrandsin tekoälypohjaista Apollo-markkinakasvutyökalua, joka auttaa brändejä laajentumaan kuuteenkymmeneen eri markkinaan ja myyntikanavaan ilman paikallista infrastruktuuria tai raskaita investointeja. eBrands on vientialusta, joka kasvattaa kuluttajabrändejä globaalisti verkkokaupan ja merkittävien vähittäiskauppakanavien kautta. Yhdysvaltain ja Euroopan markkinoihin erikoistunut eBrands mahdollistaa brändien kansainvälistymisen vientipalvelumallilla, joka vähentää laajentumiseen liittyvää riskiä ja monimutkaisuutta hyödyntämällä edistyksellistä teknologiaa. Vuonna 2020 perustetun helsinkiläisyrityksen tiimiin kuuluu 75 henkeä ja yrityksen liikevaihto on yli 35 miljoonaa euroa.
Julkaistu 11.3.2025
Toimimme kiinteistösijoitus- ja kehitysyhtiö Nrepin neuvonantajana yli 100 miljoonan euron asunto- ja hoivahankkeessa Helsingin Herttoniemessä. Nrepin hallinnoima rahasto (NSF V) osti tontin, jolle toteutetaan moderni asumiskokonaisuus laadukkaita asuntoja sekä hoiva-asumista ikäihmisille ja muille erityisryhmille. Avustimme Nrepiä sekä tontin ostossa että hoiva- ja asumiskokonaisuuden urakkasopimuksissa. Kohteeseen valmistuu yhteensä 425 asuntoa sekä 108 hoiva-asuntoa. Rakennustyöt on suunniteltu aloitettavaksi syksyllä 2025 ja rakennusten on tarkoitus valmistua 2028. Hanke toteutetaan Nrepin kestävän rakentamisen periaatteiden mukaisesti. Rakennukset varustetaan aurinkopaneelein, lämmityksessä hyödynnetään maalämpöä ja materiaaleina käytetään vähäpäästöistä vihreää betonia ja terästä.
Julkaistu 6.3.2025