16.4.2020

Työlainsäädännössä useita määräaikaisia joustoja koronakriisin aikana

Hallitus on tehnyt useita määräaikaisia muutoksia työlainsäädäntöön koronakriisin vuoksi. Muutokset helpottavat yritysten sopeutumista toimintaympäristön äkilliseen muutokseen. Asiantuntija-artikkelissamme on kattava yhteenveto tärkeimmistä.

Suomen hallitus on ryhtynyt toimenpiteisiin työmarkkinoiden ja niihin liittyvän lainsäädännön joustavoittamiseksi ja koronakriisin (COVID-19) vaikutusten hallitsemiseksi. Työsopimuslakiin, merityösopimuslakiin ja yhteistoiminnasta yrityksissä annettuun lakiin tehdyt muutokset tulivat voimaan 1.4.2020, ja ne ovat voimassa kesäkuun loppuun.

Määräaikainen lainsäädäntö helpottaa yritysten sopeutumista toimintaympäristön äkilliseen muutokseen ja liiketoiminnan äkkipysähdykseen.

Lomautusprosessi on nopeutunut: 5 + 5 + 5

Ehkä eniten odotettu lakimuutos on lomautuksiin sovellettavan ilmoitusajan lyhentäminen: vähimmäisaika lyhenee neljästätoista viiteen päivään. Suunniteltuihin lomautuksiin liittyvien yt-neuvottelujen vähimmäiskesto lyhenee sekin neljästätoista viiteen päivään.

Lomautusprosessin voi nyt viedä läpi 15 päivässä: neuvotteluesitys on annettava viisi päivää ennen neuvottelujen alkua, sen jälkeen neuvotellaan viisi päivää, ja lomautusilmoituksen antamisen jälkeen lomautus alkaa viiden päivän kuluttua. Lisäksi lakimuutoksen myötä määräaikainen työntekijä voidaan lomauttaa siinä missä vakituisetkin työntekijät.

Työntekijän suojaksi pidennetty takaisinottovelvollisuus

Määräaikaista lainmuutosta sovelletaan myös kesäkuun 2020 jälkeen, jos lomautus on alkanut lainmuutoksen voimassaoloaikana. Työntekijää suojataan määräaikaisessa laissa siten, että työnantajan velvollisuus ottaa työntekijä takaisin samaan tai samankaltaiseen työhön pidentyy yhdeksään kuukauteen siinä tapauksessa, että työntekijä on irtisanottu tuotannollisista tai taloudellista syistä määräaikaisen lain voimassa ollessa.

Koeaikapurku mahdollista myös tuotannollisin ja taloudellisin perustein

Normaalioloissa työsuhdetta ei ole mahdollista purkaa koeajalla tuotannollisella ja taloudellisella perusteella, mutta määräaikainen lakimuutos antaa tähän mahdollisuuden.

Koeaikapurkua ei kuitenkaan saa tehdä, jos kyse on työn tilapäisestä vähentymisestä. Tällöin työntekijän työ ei nimittäin ole vähentynyt pysyvästi ja olennaisesti sillä tavoin, kuten tuotannollinen ja taloudellinen peruste edellyttää.

Työehtosopimus ja sen poikkeussäännökset ajavat lain edelle

Määräaikaisesta laista puhuttaessa on hyvä muistaa, että työehtosopimukset ja niihin tehdyt muutokset menevät määräaikaisenkin lain edelle – niin hyvässä kuin pahassa. Viime viikkoina sekä normaalisitovassa että yleissitovassa kentässä on sovittu useista työehtosopimusten joustoista ja poikkeussäännöksistä. Esimerkiksi joissakin työehtosopimuksissa lomautusilmoitusaika voi olla viittä päivää lyhyempi tai pidempi. Suurimpaan osaan työehtosopimuksista nämä väliaikaiset muutokset on kuitenkin jo tehty.

Miten kesäkuun lopusta eteenpäin

Edellä kuvatut muutokset olivat erittäin tervetulleita ja lukuisat työnantajat ovat näitä joustoja jo käyttäneet.

Jos nykyisen kaltainen epävarmuus on käsillä vielä kesäkuussa, olisi äärettömän tärkeää jatkaa määräaikaisten joustojen voimassaoloa. Koronakriisin pitkittyessä olisi tarpeen arvioida myös irtisanomisiin liittyvien neuvottelumenettelyjen yksinkertaistamista ja nopeuttamista sekä työnantajan ja työntekijän välisten sopimismahdollisuuksien laajentamista. 

———————————————————————————————–

Koronavirusepidemian tilanne muuttuu nopeasti, ja tämä teksti kuvaa julkaisuhetken 16.4.2020 tilannetta.

Uusimmat referenssit

Avustimme Valio Oy:tä sen ostaessa Raisio Oyj:n kasviproteiiniliiketoiminnan, siihen liittyvän käyttöomaisuuden ja Härkis®- ja Beanit®-härkäpapubrändit. Käyttöomaisuuteen kuuluvat muun muassa kasviproteiinituotteita Kauhavalla valmistavan tehtaan laitteet. Kauppa tukee Valion strategiaa kasvaa meijeriyhtiöstä ruokataloksi. Tämä liiketoimintakauppa tekee meistä entistäkin merkittävämmän kasvipohjaisten proteiinituotteiden kehittäjän ja valmistajan. Näiden tuotteiden kysyntä kasvaa pitkällä aikavälillä ja kasvupotentiaalia on vielä paljon. Vuonna 2022 ostimme Gold&Green® -liiketoiminnan ja siitä lähtien olemme tehneet vahvaa tuotekehitystä sekä uudistaneet brändiä. Myynti on kasvanut onnistuneiden tuotelanseerauksien myötä vuoden 2024 viimeisellä neljänneksellä noin 50 % edelliseen verrattuna. Tällä kaupalla rakennamme omaa tuotantokyvykkyyttä. Kauhavan tehtaan tuotantovälineet sopivat juuri meidän tarpeeseemme ja tilanteeseemme Valion liiketoimintajohtaja Kimmo Luoma sanoo. Valio on vuonna 1905 perustettu suomalainen meijeri ja ruokatalo, jonka omistajia ovat suomalaiset maidontuottajaosuuskunnat. Valiolla on tytäryhtiöt Ruotsissa, Virossa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Konsernin liikevaihto vuonna 2023 oli 2 278 miljoonaa euroa, ja sillä on yli 4 000 työntekijää.
Julkaistu 14.2.2025
Avustimme WithSecure Oyj:tä sen myydessä kyberturvallisuuskonsultointiliiketoimintansa Neqstille. WithSecure Oyj on listattu NASDAQ OMX Helsingissä. Neqst on ruotsalainen sijoitusyhtiö, joka keskittyy teknologiayrityksiin. Kaupan toteutuminen edellyttää vielä tavanomaisten ehtojen täyttymistä ja viranomaishyväksyntöjä.
Julkaistu 24.1.2025
Neuvoimme 24 Pesula -konsernia transaktiossa, jossa Juuri Partners sijoitti Suomen suurimpaan itsepalvelupesulaketjuun 24 Pesulaan. Juuri Partnersin sijoitus tukee 24 Pesulan strategiaa vahvistaa kotimaan markkinajohtajuutta, kehittää digitaalisia palveluita ja laajentua kansainvälisesti. Vuonna 1999 perustettu 24 Pesula on saavuttanut vahvan markkina-aseman Suomen itsepalvelupesulamarkkinoilla toimien yli 50 toimipisteessä. Yhtiöllä on omat tuotantotilat Nokialla. Isossa-Britanniassa 24 Pesulalla on tällä hetkellä neljäs toimipistettä, ja yhtiö aikoo laajentua muille kansainvälisille markkinoille lähivuosina. Juuri Partners on riippumaton suomalainen pääomasijoitusyhtiö, joka sijoittaa suomalaisiin, kasvupainotteisiin pk-yrityksiin ja joka tarjoaa rahoitusta vakiintuneille ja voittoa tuottaville pk-yrityksille Suomessa.
Julkaistu 20.12.2024
Toimimme Fortumin neuvonantajana yritysjärjestelyssä, jossa Fortum vahvistaa uusiutuvan energian hankekantaansa ostamalla hankkeiden kehitysportfolion Enersenseltä. Velaton kauppahinta on noin 9 miljoonaa euroa, ja kauppaan sisältyy mahdollisuus myös projektikohtaisiin lisäkauppahintoihin, mikäli hankkeet etenevät investointipäätökseen asti. Kaupan toteutuminen edellyttää tavanomaisten ehtojen täyttymistä, ja se arvioidaan saatavan päätökseen vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä. Fortum on johtava pohjoismainen energiayhtiö, joka rakentaa maailmaa, jossa ihmiset, yritykset ja luonto menestyvät yhdessä. Fortumin ydinliiketoiminta käsittää tehokkaan, hiilidioksidipäästöttömän sähköntuotannon sekä luotettavan sähkön ja kaukolämmön toimituksen yksityis- ja yritysasiakkaille. Fortumin osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. Yksi Fortumin strategisista tavoitteista on kehittää rakennusvalmiita yli 800 MW maatuuli- ja aurinkovoimahankkeita vuoden 2026 loppuun mennessä.
Julkaistu 19.12.2024