25.5.2020

Tuulivoiman pitkäaikaiset sähkönostosopimukset mahdollistavat tuulipuistoinvestoinnin

Suomessa tuulivoiman rakentaminen perustui pitkään valtion tukeen. Tukea ei ole enää saatavana, mutta tuulivoima-alan teknologinen kehitys ja voimaloiden hintojen aleneminen mahdollistavat tuulivoiman rakentamisen ilman tukea.

Osana tätä kehitystä Suomessa ovat viime vuosina yleistyneet PPA-sopimukset (power purchase agreement) eli pitkäaikaiset sähkönostosopimukset tuulivoimayhtiöiden ja sähkön ostajien välillä. Sopimukset tehdään 10–20 vuodeksi tuulivoimayhtiön ja yhden suuren tai useamman pienen ostajan välillä.

Sopimus tarjoaa kaikille osapuolille vakautta kestonsa ja sovitun hinnoittelumallin ansiosta. Samalla ostaja saa käyttöönsä vastuullisuus- ja kestävyystavoitteitaan tukevaa uusiutuvaa energiaa.

Kansainvälisissä toimintaympäristöissä tällaisia ostosopimuksia on tehty jo jonkin aikaa.

Sopimuksen tuoma kassavirta lisää rahoittajan luottamusta

PPA-sopimus on nykyään keskeinen edellytys tuulivoimahankkeen rahoittamiselle. Sopimuksen perusteella ostaja sitoutuu hankkimaan tietyn määrän sähköä tuulivoimayhtiöltä ja maksamaan siitä sovitun hinnan. Tuulivoimayhtiö saa kassavirtaa, ja rahoittaja voi luottaa siihen, että yhtiö kykenee maksamaan tuulipuiston rakentamista varten annetun lainan takaisin.

PPA-sopimuksissa on useita sähkönoston malleja

Yleisimmät tuulivoimaprojektien PPA-sopimuksien mallit ovat pay-as-produced tai baseload. Pay-as-produced-mallissa ostaja sitoutuu ostamaan kaiken tuulipuiston tuottaman sähkön. Baseload-mallissa ostaja sitoutuu ostamaan tietyn määrän sähköä, ja tuulivoimayhtiö voi joutua vastaamaan ostajalle, mikäli tuulipuisto ei tuotakaan sovittua määrää.

Muita Suomessa käytettäviä malleja ovat pay-as-produced with cap sekä pay-as-produced with hedge. Ensimmäisessä mallissa ostaja ostaa kaiken tuulipuiston tuottaman sähkön tiettyyn energiamäärään asti. Erona baseload-malliin on, ettei tuottaja vastaa sähköntuotannon vajauksesta.

Jälkimmäisessä mallissa ostaja hankkii yleensä koko tuulipuiston tuotantomäärän, mutta ostaja ja tuulivoimayhtiö sopivat hinnoittelua varten suojausjärjestelyn. Mikäli sähkönhinta vapailla markkinoilla on korkea tai sen ennustetaan nousevan, malli voi mahdollistaa korkeamman hinnan tuulivoimayhtiölle. Suojausjärjestelyssä sovitaan yleensä niin sanotut lattiahinnat, jotka turvaavat yhtiölle tuulipuiston tuottamasta sähköstä tietyn vähimmäishinnan.

Hinnoitteluun vaikuttavat sopimuksen malli, kesto ja riskit

PPA-sopimusten sähkönhinnoista puhutaan paljon. Hinnoitteluun vaikuttavat sopimuksen malli, kesto sekä se, mitä riskejä tuottajalle jää. Rahoituksen yhteydessä puhutaan tyypillisesti tuulipuiston PPA-sopimuksen nettohinnasta. Nettohinta perustuu sopimuksessa sovittuun bruttohintaan, josta vähennetään eri kustannuserät: likviditeettikustannus, profiilikustannus, tasehallinta, volyymiriski ja muut erät, kuten annetut vakuudet.

Jos suunnittelet PPA-sopimusta osaksi tuulipuistoasi tai sähkön hankintaasi, Castrén & Snellmanin energia-alan asiantuntijat auttavat valitsemaan sinulle ja tuulivoimahankkeeseesi tai sähkönkulutukseesi sopivimman PPA-sopimuksen.

Uusimmat referenssit

Neuvoimme Gasum Oy:tä sen hankkiessa 100 % Hærup Biogas ApS:n osakkeista. Hærup Biogas ApS omistaa ja ylläpitää biokaasulaitosta Manner-Tanskan pohjoisosassa. Kaupan myötä Gasum hankkii ensimmäisen biokaasulaitoksensa Tanskassa, laajentaen biokaasun tuotantoportfoliotaan. Gasumin strategisena tavoitteena on tuoda vuosittain seitsemän terawattituntia uusiutuvaa kaasua Pohjoismaiden markkinoille vuoteen 2027 mennessä. Yritysosto on yksi askel kohti strategisen tavoitteen saavuttamista. Gasum on pohjoismainen kaasualan ja energiamarkkinoiden asiantuntija. Gasum tarjoaa puhtaamman energian ja energiamarkkinoiden asiantuntijapalveluja teollisuudelle sekä sähkön ja lämmön yhteistuotantoon. Lisäksi yhtiö tarjoaa puhtaampia polttoaineratkaisuja tie- ja meriliikenteeseen. Gasum auttaa asiakkaitaan pienentämään omaa ja asiakkaidensa hiilijalanjälkeä.
Julkaistu 3.12.2024
Avustimme DNA:ta sen tehdessä 10 vuoden sähkönhankintasopimuksen Statkraftin kanssa. Sopimuksen myötä DNA hankkii vuosittain 85 gigawattituntia uusiutuvaa energiaa uudesta Palokankaan tuulipuistosta, jonka omistaa sijoitus- ja varainhoitoyhtiö Exilion Tuuli. Tuulivoimaprojektin on määrä valmistua vuoden 2024 lopussa, ja se tuottaa jatkossa 80 prosenttia DNA:n käyttämästä energiasta. Pohjanmaalle rakennettavaan Palokankaan tuulipuistoon tulee 12 turbiinia.
Julkaistu 15.8.2023
Neuvomme Oomi Oy:tä sähkömarkkinalainsäädäntöön, kuluttajansuojaan ja markkinointioikeuteen liittyvissä kysymyksissä. Oomi on yksi Suomen suurimmista sähkönmyyntiyhtiöistä. Yhtiö myy kuluttaja- ja yritysasiakkaille sähkösopimuksia, aurinkosähköjärjestelmiä ja ratkaisuja sähköautojen lataamiseen.
Julkaistu 19.6.2023
Toimimme Excelerate Energyn neuvonantajana, kun se vuokrasi Exemplar-terminaalilaivan (Floating Storage and Regasification Unit, FSRU) Gasgrid Finland Oy:lle. Inkoon LNG-terminaalihankkeella on merkittävä rooli Suomen ja Viron kaasun saannin turvaamisessa, kun kaasuputkea pitkin tulevat kaasutoimitukset Venäjältä päättyvät. Exemplar on Suomen ensimmäinen LNG-terminaalilaiva, ja Inkoon LNG-terminaalihanke on oikeudellisesti ainutlaatuinen. Suomen ja Baltian maiden kaasun saannin kannalta kriittinen hanke toteutettiin kaiken lisäksi poikkeuksellisen nopealla aikataululla. Asiantuntijamme neuvoivat Excelerate Energyä laaja-alaisesti esimerkiksi sopimuksiin, energia- ja työlainsäädäntöön, lisensointiin, verotukseen ja strukturointiin liittyvissä asioissa.
Julkaistu 9.6.2023