2.10.2018

Tuulivoima: Lisää puhdasta sähköä markkinaehtoisilla sopimuksilla

Suomi kasvattaa voimakkaasti tuulivoimalla tuotettua sähköä lähitulevaisuudessa. Tavoitteena on nostaa tuulivoiman tuotanto vähintään yhdeksään terawattituntiin vuoteen 2025 mennessä. Tavoitteeseen pääseminen edellyttää investointeja, joita syntyy nykyään valtiontuen lisäksi myös markkinaehtoisesti ja esimerkiksi suorien sähkönhankintasopimusten avulla.

Suomi sitoutui tänä vuonna entistä tiukemmin uusiutuvaan energiantuotantoon, kun eduskunta hyväksyi uuden uusiutuvan energian tuotantotukijärjestelmän. Tukijärjestelmä perustuu tarjouskilpailuun, johon myös tuulivoiman tuottajat voivat osallistua loppuvuonna. Tuulivoima on edullista, ja siksi sen tuotannossa on huomattavaa potentiaalia. Tämän perusteella on oletettavaa, että tuulivoimatuotanto kasvaa myös kilpailutuksen perusteella.

Investointeja tehdään nyt myös entistä enemmän markkinaehtoisesti. Tämä on mahdollista, koska teknologia on kehittynyt, voimaloiden vuosituotanto on kasvanut ja sähkön markkinahinta on lähtenyt nousuun.

Suomen uusiutuvan energian markkinoille ovat rantautuneet suorat sähkönhankintasopimukset (power purchase agreement tai PPA). Niillä ostaja ja tuulisähkön tuottaja sopivat etukäteen hinnan, jolla tietyn tuulivoimahankkeen tuleva sähköntuotanto myydään ostajalle. Ostaja voi tällä tavoin tukea uusiutuvan energian tuotantoa ja saavuttaa kestävän kehityksen tavoitteensa omassa liiketoiminnassaan. Tuulisähkön tuottaja saa puolestaan varmuuden siitä, että investointi on sopimuksen voimassaoloaikana kannattava ilman tukia ja että päätös tuulipuiston rahoittamisesta ja rakentamisesta voidaan tehdä.

Uusiutuva energia tarjoaakin yhteistyömahdollisuuksia esimerkiksi perinteiselle teollisuudelle ja tuulivoiman hankekehittäjille. Jos sijoittajat ja kehittäjät löytävät toisensa jatkossa helpommin, julkista tukea ei tarvita enää lainkaan. Seuraamme mielenkiinnolla uusiutuvan energian markkinoiden kehitystä ja olemme mukana tuomassa innovatiivisia ratkaisuja Suomeen.

Uusimmat referenssit

Neuvoimme Gasum Oy:tä sen hankkiessa 100 % Hærup Biogas ApS:n osakkeista. Hærup Biogas ApS omistaa ja ylläpitää biokaasulaitosta Manner-Tanskan pohjoisosassa. Kaupan myötä Gasum hankkii ensimmäisen biokaasulaitoksensa Tanskassa, laajentaen biokaasun tuotantoportfoliotaan. Gasumin strategisena tavoitteena on tuoda vuosittain seitsemän terawattituntia uusiutuvaa kaasua Pohjoismaiden markkinoille vuoteen 2027 mennessä. Yritysosto on yksi askel kohti strategisen tavoitteen saavuttamista. Gasum on pohjoismainen kaasualan ja energiamarkkinoiden asiantuntija. Gasum tarjoaa puhtaamman energian ja energiamarkkinoiden asiantuntijapalveluja teollisuudelle sekä sähkön ja lämmön yhteistuotantoon. Lisäksi yhtiö tarjoaa puhtaampia polttoaineratkaisuja tie- ja meriliikenteeseen. Gasum auttaa asiakkaitaan pienentämään omaa ja asiakkaidensa hiilijalanjälkeä.
Julkaistu 3.12.2024
Avustimme DNA:ta sen tehdessä 10 vuoden sähkönhankintasopimuksen Statkraftin kanssa. Sopimuksen myötä DNA hankkii vuosittain 85 gigawattituntia uusiutuvaa energiaa uudesta Palokankaan tuulipuistosta, jonka omistaa sijoitus- ja varainhoitoyhtiö Exilion Tuuli. Tuulivoimaprojektin on määrä valmistua vuoden 2024 lopussa, ja se tuottaa jatkossa 80 prosenttia DNA:n käyttämästä energiasta. Pohjanmaalle rakennettavaan Palokankaan tuulipuistoon tulee 12 turbiinia.
Julkaistu 15.8.2023
Neuvomme Oomi Oy:tä sähkömarkkinalainsäädäntöön, kuluttajansuojaan ja markkinointioikeuteen liittyvissä kysymyksissä. Oomi on yksi Suomen suurimmista sähkönmyyntiyhtiöistä. Yhtiö myy kuluttaja- ja yritysasiakkaille sähkösopimuksia, aurinkosähköjärjestelmiä ja ratkaisuja sähköautojen lataamiseen.
Julkaistu 19.6.2023
Toimimme Excelerate Energyn neuvonantajana, kun se vuokrasi Exemplar-terminaalilaivan (Floating Storage and Regasification Unit, FSRU) Gasgrid Finland Oy:lle. Inkoon LNG-terminaalihankkeella on merkittävä rooli Suomen ja Viron kaasun saannin turvaamisessa, kun kaasuputkea pitkin tulevat kaasutoimitukset Venäjältä päättyvät. Exemplar on Suomen ensimmäinen LNG-terminaalilaiva, ja Inkoon LNG-terminaalihanke on oikeudellisesti ainutlaatuinen. Suomen ja Baltian maiden kaasun saannin kannalta kriittinen hanke toteutettiin kaiken lisäksi poikkeuksellisen nopealla aikataululla. Asiantuntijamme neuvoivat Excelerate Energyä laaja-alaisesti esimerkiksi sopimuksiin, energia- ja työlainsäädäntöön, lisensointiin, verotukseen ja strukturointiin liittyvissä asioissa.
Julkaistu 9.6.2023