15.8.2019

Toimialajärjestöjen kilpailusäännöt kiristyvät, onko teillä jo tehty järjestökartoitus?

Toimialajärjestöillä on tärkeä rooli elinkeinoelämässä ja koko yhteiskunnassa. Niissä tehdään arvokasta työtä muun muassa lainsäädäntöön ja viranomaismääräyksiin vaikuttamiseksi. Kilpailijoita tavattaessa on kuitenkin muistettava, että sana ei ole vapaa. Kilpailulainsäädäntö rajaa merkittävästi sitä, mitä yhdessä voidaan sopia tai edes keskustella.

Kilpailulainsäädännön huomioiminen on jatkossa vielä entistäkin tärkeämpää. Toimialajärjestöjä ja niiden jäsenyrityksiä koskeva kilpailulainsäädäntö kiristyy, kun vuoden alusta voimaan tullut ECN+ -direktiivi lisää vastuita ja koventaa seuraamuksia. Yritysten täytyy tietää, mihin järjestöihin sen työntekijät osallistuvat, ja varmistaa, että he osaavat toimia oikein. Yritykset joutuvat myös varmistamaan, että kaikessa toimialajärjestöjen toiminnassa noudatetaan kilpailusääntöä.

ECN+ -direktiivi johtaa ankarampiin seuraamuksiin

Euroopan unioni vahvistaa kansallisten kilpailuviranomaisten valtuuksia ECN+ -direktiivillä, joka tuli voimaan tämän vuoden alussa. Jäsenmaiden on pantava direktiivi täytäntöön viimeistään 4.2.2021. Direktiivi yhdenmukaistaa kilpailuviranomaisten toimivaltaa muun muassa kilpailunrajoitusten tutkinnassa ja sanktioiden määräämisessä

Suomessa muutokseen on varauduttu hallitusohjelmassa: ” Vahvistetaan kilpailu- ja kuluttajavalvonnan toimivaltuuksia, käytettävissä olevia sanktioita ja resursseja.” Työ-ja elinkeinoministeriö asettaa työryhmän tekemään muutoksia kilpailulakiin.

Seuraamukset rikkomuksista ankaroituvat kahdella tavalla:

Sakkojen euromäärät ja jäsenyritysten riskit voivat kasvaa huikeasti. Siitä kertoo yksinkertainen esimerkki.

Toimialajärjestön liikevaihto on 2 miljoonaa euroa, ja se koostuu pääasiassa jäsenmaksuista ja satunnaisista tuloista. Järjestöllä on 20 jäsentä, joiden yhteenlaskettu liikevaihto on 500 miljoonaa euroa. Hallituksessa on jäseninä neljän yrityksen edustajia, joista yksi on kansainvälinen listattu yritys ja kolme muuta pk-yrityksiä.

Toimialajärjestön toimitusjohtaja laatii tiedotteen, jossa todetaan palkkojen ja energiakustannusten nousevan syksyllä ja kehotetaan alan toimijoita kannattavuutensa varmistamiseksi tarkistamaan hinnoitteluaan. Kyseessä on kielletty hintasuositus ja KKV esittää markkinaoikeudelle, että järjestölle määrättäisiin seuraamusmaksu. Nykyisen kilpailulain mukaan järjestön seuraamusmaksu voi olla enintään 200.000 euroa, uudistuksen myötä jopa 50 miljoonaa euroa. Pörssiyhtiön riski joutua sakon maksajaksi on ilmeinen.

Muutos aiheuttaa haasteita erityisesti järjestöissä, joiden jäsenkunta on kooltaan ja kilpailuoikeudelliselta osaamiseltaan vaihtelevaa. Joissain tapauksissa yrityksen on katsottu osallistuneen kilpailunrikkomukseen pelkästään sillä perusteella, että se on saanut tiedoksi järjestön muun toimielimen kilpailua rajoittavan päätöksen, eikä ole julkisesti irtisanoutunut siitä. Yritysten huolellisuusvaatimus tiukentuu aivan uudelle tasolle, kun jokaisen jäsenen tulee varmistaa, että kaikki järjestön toimielimet noudattavat lakia, kuuluipa se niihin tai ei.

Järjestökartoitus vähentää riskejä

Yrityksen kannattaa tehdä järjestökartoitus, jos se on mukana yhdessäkin toimialajärjestössä. Kartoituksen pitäisi vastata ainakin seuraaviin kysymyksiin:

Uusimmat referenssit

Toimimme KKR:n suomalaisena oikeudellisena neuvonantajana sen ostaessa Karo Healthcaren koko osakekannan EQT:ltä. Kauppa on seurausta Karon merkittävästä strategisesta muutoksesta pohjoismaisesta erikoislääkeyrityksestä johtavaksi eurooppalaiseksi kuluttajille suunnatun terveydenhuollon alustaksi, jonka tuotevalikoimakattaa ihoterveyden, jalkaterveyden ja intiimiterveyden sekä ruoansulatuskanavan terveyden ja vitamiinit, kivennäisaineet ja ravintolisät. KKR & Co. Inc. (NYSE: KKR) on johtava maailmanlaajuinen sijoitusyhtiö, joka tarjoaa vaihtoehtoista omaisuudenhoitoa sekä pääomamarkkina- ja vakuutusratkaisuja. KKR sponsoroi sijoitusrahastoja, jotka sijoittavat pääomasijoituksiin, luottoihin ja kiinteään omaisuuteen, ja sillä on strategisia kumppaneita, jotka hallinnoivat hedge-rahastoja. Kaupan toteutuminen edellyttää tavanomaisten ehtojen täyttymistä ja viranomaishyväksyntöjä. Kaupan odotetaan toteutuvan lähikuukausina.
Julkaistu 17.4.2025
Toimimme Gasumin neuvonantajana järjestelyssä, jossa Gasum hankki uuden nesteytetyn maakaasun (LNG) sekä nesteytetyn biokaasun (LBG) bunkkerialuksen. Celsius-niminen alus palvelee Gasumin asiakkaita vuodesta 2027 alkaen. Aluksen omistaa Gasumin ja ruotsalaisen Sirius Shipping -varustamon yhteisyritys. Aluksen rakentaa RMK Marine -telakka Istanbulissa, Turkissa. Investointi on osa Gasumin strategiaa turvata LNG:n ja LBG:n saatavuus asiakkailleen Luoteis-Euroopan alueella kysynnän kasvaessa tulevina vuosina.Gasum on pohjoismainen kaasualan ja energiamarkkinoiden asiantuntija. Gasum tarjoaa puhtaamman energian ja energiamarkkinoiden asiantuntijapalveluita teollisuudelle ja sähkön ja lämmön yhteistuotantoon sekä puhtaampia polttoaineratkaisuja maa- ja meriliikenteeseen. Yritys auttaa asiakkaitaan pienentämään sekä omaa että asiakkaidensa hiilijalanjälkeä. Sirius on Backmanin perheen perustama ruotsalainen varustamo. Siriuksella on 11 tuote-/kemikaalisäiliöalusta ja kaksi LNG-säiliöalusta, ja lisäksi se hallinnoi kolmea tuote-/kemikaalisäiliöalusta.
Julkaistu 11.3.2025
Avustimme Valio Oy:tä sen ostaessa Raisio Oyj:n kasviproteiiniliiketoiminnan, siihen liittyvän käyttöomaisuuden ja Härkis®- ja Beanit®-härkäpapubrändit. Käyttöomaisuuteen kuuluvat muun muassa kasviproteiinituotteita Kauhavalla valmistavan tehtaan laitteet. Kauppa tukee Valion strategiaa kasvaa meijeriyhtiöstä ruokataloksi. Tämä liiketoimintakauppa tekee meistä entistäkin merkittävämmän kasvipohjaisten proteiinituotteiden kehittäjän ja valmistajan. Näiden tuotteiden kysyntä kasvaa pitkällä aikavälillä ja kasvupotentiaalia on vielä paljon. Vuonna 2022 ostimme Gold&Green® -liiketoiminnan ja siitä lähtien olemme tehneet vahvaa tuotekehitystä sekä uudistaneet brändiä. Myynti on kasvanut onnistuneiden tuotelanseerauksien myötä vuoden 2024 viimeisellä neljänneksellä noin 50 % edelliseen verrattuna. Tällä kaupalla rakennamme omaa tuotantokyvykkyyttä. Kauhavan tehtaan tuotantovälineet sopivat juuri meidän tarpeeseemme ja tilanteeseemme Valion liiketoimintajohtaja Kimmo Luoma sanoo. Valio on vuonna 1905 perustettu suomalainen meijeri ja ruokatalo, jonka omistajia ovat suomalaiset maidontuottajaosuuskunnat. Valiolla on tytäryhtiöt Ruotsissa, Virossa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Konsernin liikevaihto vuonna 2023 oli 2 278 miljoonaa euroa, ja sillä on yli 4 000 työntekijää.
Julkaistu 14.2.2025
Castrén & Snellman toimii Porin kaupungin ja Pori Energia Oy:n oikeudellisena neuvonantajana 292 miljoonan euron rahoitusjärjestelyssä, jolla varmistetaan yhtiön olemassa olevien vastuiden jälleenrahoittaminen ja tulevien kasvua tukevien investointien rahoittaminen. Pori Energia ja sen rahoittajat allekirjoittivat Suomen lain alla olevan lainasopimuksen tätä varten 13.1.2025. Pori Energia on energiayhtiö, joka toimii useilla eri energiantuotannon osa-alueilla, kuten kaukolämmön, sähkönjakelun sekä sähkön ja lämmön yhteistuotannon ja uusiutuvien energialähteiden avulla tapahtuvan sähköntuotannon aloilla. Yhtiö tarjoaa myös tuulivoimapalveluja ja teollisuuden energiaratkaisuja Satakunnan alueella, jossa sillä on noin 60 000 asiakasta.
Julkaistu 6.2.2025