15.8.2019

Toimialajärjestöjen kilpailusäännöt kiristyvät, onko teillä jo tehty järjestökartoitus?

Toimialajärjestöillä on tärkeä rooli elinkeinoelämässä ja koko yhteiskunnassa. Niissä tehdään arvokasta työtä muun muassa lainsäädäntöön ja viranomaismääräyksiin vaikuttamiseksi. Kilpailijoita tavattaessa on kuitenkin muistettava, että sana ei ole vapaa. Kilpailulainsäädäntö rajaa merkittävästi sitä, mitä yhdessä voidaan sopia tai edes keskustella.

Kilpailulainsäädännön huomioiminen on jatkossa vielä entistäkin tärkeämpää. Toimialajärjestöjä ja niiden jäsenyrityksiä koskeva kilpailulainsäädäntö kiristyy, kun vuoden alusta voimaan tullut ECN+ -direktiivi lisää vastuita ja koventaa seuraamuksia. Yritysten täytyy tietää, mihin järjestöihin sen työntekijät osallistuvat, ja varmistaa, että he osaavat toimia oikein. Yritykset joutuvat myös varmistamaan, että kaikessa toimialajärjestöjen toiminnassa noudatetaan kilpailusääntöä.

ECN+ -direktiivi johtaa ankarampiin seuraamuksiin

Euroopan unioni vahvistaa kansallisten kilpailuviranomaisten valtuuksia ECN+ -direktiivillä, joka tuli voimaan tämän vuoden alussa. Jäsenmaiden on pantava direktiivi täytäntöön viimeistään 4.2.2021. Direktiivi yhdenmukaistaa kilpailuviranomaisten toimivaltaa muun muassa kilpailunrajoitusten tutkinnassa ja sanktioiden määräämisessä

Suomessa muutokseen on varauduttu hallitusohjelmassa: ” Vahvistetaan kilpailu- ja kuluttajavalvonnan toimivaltuuksia, käytettävissä olevia sanktioita ja resursseja.” Työ-ja elinkeinoministeriö asettaa työryhmän tekemään muutoksia kilpailulakiin.

Seuraamukset rikkomuksista ankaroituvat kahdella tavalla:

Sakkojen euromäärät ja jäsenyritysten riskit voivat kasvaa huikeasti. Siitä kertoo yksinkertainen esimerkki.

Toimialajärjestön liikevaihto on 2 miljoonaa euroa, ja se koostuu pääasiassa jäsenmaksuista ja satunnaisista tuloista. Järjestöllä on 20 jäsentä, joiden yhteenlaskettu liikevaihto on 500 miljoonaa euroa. Hallituksessa on jäseninä neljän yrityksen edustajia, joista yksi on kansainvälinen listattu yritys ja kolme muuta pk-yrityksiä.

Toimialajärjestön toimitusjohtaja laatii tiedotteen, jossa todetaan palkkojen ja energiakustannusten nousevan syksyllä ja kehotetaan alan toimijoita kannattavuutensa varmistamiseksi tarkistamaan hinnoitteluaan. Kyseessä on kielletty hintasuositus ja KKV esittää markkinaoikeudelle, että järjestölle määrättäisiin seuraamusmaksu. Nykyisen kilpailulain mukaan järjestön seuraamusmaksu voi olla enintään 200.000 euroa, uudistuksen myötä jopa 50 miljoonaa euroa. Pörssiyhtiön riski joutua sakon maksajaksi on ilmeinen.

Muutos aiheuttaa haasteita erityisesti järjestöissä, joiden jäsenkunta on kooltaan ja kilpailuoikeudelliselta osaamiseltaan vaihtelevaa. Joissain tapauksissa yrityksen on katsottu osallistuneen kilpailunrikkomukseen pelkästään sillä perusteella, että se on saanut tiedoksi järjestön muun toimielimen kilpailua rajoittavan päätöksen, eikä ole julkisesti irtisanoutunut siitä. Yritysten huolellisuusvaatimus tiukentuu aivan uudelle tasolle, kun jokaisen jäsenen tulee varmistaa, että kaikki järjestön toimielimet noudattavat lakia, kuuluipa se niihin tai ei.

Järjestökartoitus vähentää riskejä

Yrityksen kannattaa tehdä järjestökartoitus, jos se on mukana yhdessäkin toimialajärjestössä. Kartoituksen pitäisi vastata ainakin seuraaviin kysymyksiin:

Uusimmat referenssit

Toimimme Fortumin pääneuvonantajana rajat ylittävässä yritysjärjestelyssä, jossa Fortum myy kierrätys- ja jäteliiketoimintansa. Liiketoiminnot myydään temaattiseen vaikuttavuussijoittamiseen keskittyvälle Summa Equitylle tämän portfolioyhtiön NG Groupin kautta ja velaton kauppahinta on noin 800 miljoonaa euroa. Kaupan toteutuminen edellyttää viranomaishyväksyntää sekä tavanomaisten ehtojen täyttymistä. Fortumin myytävät kierrätys- ja jäteliiketoiminnot (Recycling & Waste) tarjoavat teollisille ja kuntasektorin asiakkaille jätehuoltopalveluja sekä kokonaisvaltaisia muovien, metallien, tuhkan, kuonan ja vaarallisten jätteiden käsittely- ja kierrätyspalveluja. Liiketoiminnot sijaitsevat Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa ja työllistävät noin 900 työntekijää. 
Julkaistu 18.7.2024
Neuvoimme ANDRITZ-konserniin kuuluvaa Andritz Oy:tä sen ostaessa koko Procemex Oy:n osakekannan. Kauppa vahvistaa entisestään ANDRITZin automaatio- ja digitalisointiratkaisujen valikoimaa. Procemex on yksi maailman johtavista integroituja radanvalvonta- ja vianilmaisuratkaisuja sellu- ja paperiteollisuudelle tarjoavista yrityksistä. Se työllistää yli 100 konenäköjärjestelmien asiantuntijaa, ja sillä on tytäryhtiöitä Saksassa, Japanissa ja Yhdysvalloissa. ANDRITZ tarjoaa laajan valikoiman innovatiivisia laitoksia, välineitä, järjestelmiä, palveluita ja digitaalisia ratkaisuja monille eri toimialoille ja loppumarkkinoille. ANDRITZilla on johtava asema maailmanmarkkinoilla kaikilla neljällä liiketoiminta-alueellaan: sellu ja paperi, metallit, vesivoima sekä ympäristö ja energia. Se on julkisesti noteerattu konserni, jolla noin 30 000 työntekijää ja yli 280 toimipistettä yli 80 maassa.
Julkaistu 18.7.2024
Toimimme OP Suomi Infra -rahaston oikeudellisena neuvonantajana rahaston sijoittaessa Cactos Fleet Finland Ky:hyn. Cactos Fleet Finland sijoittaa älykkäisiin sähkövarastoihin Suomessa. OP Suomi Infra Ky on OP Ryhmän hallinnoima eräpäivätön rahasto, joka sijoittaa suomalaiseen infrastruktuuriin. Cactos Fleet Finland sijoittaa pääasiassa kiinteistöihin asennettaviin sähkövarastoihin, jotka voivat verkkotason tehtäviensä ohella esimerkiksi leikata kiinteistön huipputehoa ja tarjota varavoimaa. 
Julkaistu 29.4.2024
Toimimme OP Suomi Infra -rahaston oikeudellisena neuvonantajana rahaston sijoittaessa ESL Shipping Oy -laivaliikenneyhtiöön. Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma myötäsijoitti yhtiöön yhdessä OP Suomi Infra -rahaston kanssa. Sijoitus tehtiin ESL Shippingin uusia osakkeita vastaan, ja 45 miljoonan euron yhteissijoitus vastaa 21,43 prosentin omistusosuutta ESL Shipping -yhtiöstä. Sijoituksen tarkoituksena on kiihdyttää ESL Shippingin vihreää siirtymää. ESL Shipping Oy on kotimainen varustamo ja laivaliikenneyhtiö, jonka pääomistaja on Aspo Oyj. OP Suomi Infra Ky on OP Ryhmän hallinnoima eräpäivätön rahasto, joka sijoittaa suomalaiseen infrastruktuuriin. Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma on työeläkevakuutusyhtiö, jonka sijoitussalkun suuruus oli 57,5 miljardia euroa syyskuussa 2023.
Julkaistu 26.4.2024