24.5.2021

Tarkkana rahoitustransaktioissa – osakehuoneistorekisteri vielä välivaiheessa

Suomessa otettiin vuonna 2019 käyttöön Maanmittauslaitoksen ylläpitämä sähköinen huoneistotietojärjestelmä, johon on tarkoitus kerätä kattavat tiedot osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista. Tarkoituksena on poistaa fyysisten osakekirjojen käyttöön liittyviä riskejä sekä päivittää osakkeiden vaihdantaan ja vakuuskäyttöön liittyvät käytännöt nykyaikaisiksi.

Vaikka sähköisen huoneistotietojärjestelmän tarkoituksena on ollut selkeyttää asuinhuoneistoihin liittyvien tietojen saatavuutta ja luotettavuutta, ei sen käyttöönotto ole ollut täysin ongelmatonta. Alkuperäisenä suunnitelmana oli velvoittaa ennen 1.1.2019 perustetut asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöt siirtämään osakeluettelonsa ylläpito Maanmittauslaitokselle vuoden 2022 loppuun mennessä, mutta siirtymäaikaa on nyt pidennetty 31.12.2023 asti. Tällä hetkellä elämme siis välivaiheessa, jossa on käytössä vanha ja uusi järjestelmä.

Vaikutuksista osakkeiden panttaukseen

Rahoitustransaktioissa huoneistotietojärjestelmän vaikutus tulee erityisesti huomioida osakkeiden panttauksen toteuttamisessa ja julkivarmistuksen eli panttauksen sivullissitovuuden aikaansaamiseksi vaadittavien toimenpiteiden valitsemisessa. Tätä varten osapuolten tulee erityisesti tarkastella, onko yhtiön osakeluettelo siirretty huoneistotietojärjestelmään ja onko vakuudeksi annettavien osakkeiden omistusoikeus kirjattu. Tyypillisesti epäselvyyksiä aiheuttavatkin keskeneräiset käsittelyt viranomaisissa, yhtiön laiminlyönti osaketietojen ilmoittamisessa sekä omistusoikeuden rekisteröimättä jättäminen.

Jos sekä yhtiön osakeluettelo on siirretty että osakkeenomistajan omistusoikeus rekisteröity huoneistotietojärjestelmään, osakkeiden panttaus toteutetaan pantinsaajan hakemuksesta ja kirjataan osakehuoneistojärjestelmän osakehuoneistorekisteriin. Edellytyksenä panttauksen kirjaukselle on lisäksi pantinantajan suostumus. Kirjaamisen seurauksena panttioikeus kirjataan kullekin panttauksen kohteena olevan osakeryhmän osakehuoneistotulosteelle. Kirjaus ei siten tule näkyville osakeluetteloon, kuten perinteisesti on totuttu. Osakkeiden panttauksen rekisteröintiä voidaan hakea myös samassa yhteydessä kuin osakkeenomistaja hakee osakehuoneiston omistusoikeuden rekisteröintiä.

Mikäli osakeluetteloa ei ole vielä siirretty huoneistotietojärjestelmään tai siirtoprosessi on vielä vireillä, panttaus toteutetaan fyysisten osakekirjojen siirrolla ja panttausilmoituksella yhtiölle, jonka osakkeita annetaan vakuudeksi. Tällöin panttauksesta tehdään myös merkintä yhtiön ylläpitämään osakeluetteloon. Näissä tapauksissa on lisäksi vaadittu panttauksen kirjaamista osakehuoneistorekisteriin, kun yhtiön osakeluettelo on siirretty ja omistusoikeus rekisteröity. 

Huoneistotietojärjestelmästä väline sujuvampien transaktioiden toteuttamiseen

Asunto-osakeyhtiöiden ja osittain myös kiinteistöosakeyhtiöiden osakkeita koskeva julkinen rekisteri on askel kohti nykyaikaista kaupankäyntiä. Ainakin siirtymäaikana joudumme kuitenkin tottumaan välitilan aiheuttamiin epäselvyyksiin. Siten on aina selvitettävä tapauskohtaisesti, onko yhtiön osakeluettelo siirretty huoneistotietojärjestelmään ja onko osakkeenomistajan omistusoikeus rekisteröity.

Kun yhtiöiden osakkeita koskevat tiedot saadaan lopulta siirrettyä huoneistotietojärjestelmään ja järjestelmän teknisiä ominaisuuksia saadaan kehitettyä, rekisteristä voi muodostua kätevästi ja luotettavasti toimiva väline eri transaktioiden jouhevaan toteuttamiseen ja sähköistämiseen.

 

Minna Korhonen
Juhana Hyytinen
Sampo Korpiola

Uusimmat referenssit

Avustimme A. Ahlström Kiinteistöt Oy:tä sen hankkiessa Helsingin Pasilassa sijaitsevan toimistokokonaisuuden Avain Yhtiöt Oy:ltä. Toimistokokonaisuus on osa uutta korttelikokonaisuutta, joka tulee sisältämään lisäksi kolme tornitaloa. Korttelin rakentamistyöt on aloitettu alkuvuodesta 2025 ja toimistotalon arvioidaan valmistuvan vuoden 2026 loppuun mennessä. Toimistorakennus sijaitsee Keski-Pasilassa kauppakeskus Triplan välittömässä läheisyydessä erinomaisten liikenneyhteyksien varrella. Toimisto tarjoaa modernit ja mukautuvat toimitilat jopa 450 työntekijälle. Ankkurivuokralaisena uusissa tiloissa toimii Avain Yhtiöt. A. Ahlström Kiinteistöt Oy hallinnoi A. Ahlström Oy:n kiinteistö- ja metsäomaisuutta. Avain Yhtiöt on kotimainen asuntotoimija, joka on erikoistunut asumisen palveluiden tuottamiseen, rakennuttamiseen ja uudisrakentamiseen. Avain Yhtiöt ja Avain Asumisoikeus omistavat yli 12 000 vuokra-, asumisoikeus- ja palvelukotiasuntoa Avain Asunnot -brändin alla ympäri Suomen.
Julkaistu 18.3.2025
Toimimme kiinteistösijoitus- ja kehitysyhtiö Nrepin neuvonantajana yli 100 miljoonan euron asunto- ja hoivahankkeessa Helsingin Herttoniemessä. Nrepin hallinnoima rahasto (NSF V) osti tontin, jolle toteutetaan moderni asumiskokonaisuus laadukkaita asuntoja sekä hoiva-asumista ikäihmisille ja muille erityisryhmille. Avustimme Nrepiä sekä tontin ostossa että hoiva- ja asumiskokonaisuuden urakkasopimuksissa. Kohteeseen valmistuu yhteensä 425 asuntoa sekä 108 hoiva-asuntoa. Rakennustyöt on suunniteltu aloitettavaksi syksyllä 2025 ja rakennusten on tarkoitus valmistua 2028. Hanke toteutetaan Nrepin kestävän rakentamisen periaatteiden mukaisesti. Rakennukset varustetaan aurinkopaneelein, lämmityksessä hyödynnetään maalämpöä ja materiaaleina käytetään vähäpäästöistä vihreää betonia ja terästä.
Julkaistu 6.3.2025
Avustamme Verne Global Ltd:tä, joka on Pohjoismaiden johtava kestävällä energialla toimivien HPC-datakeskusten tarjoaja, Mäntsälään sijoitettavan datakeskuksen hankekehityksessä. Toimimme Vernen neuvonantajana syksyllä 2024 sen ostaessa hankealuetta hallinnoivan kiinteistöyhtiön sekä myöhemmin itse hankealueen. Kiinteistökehityksen ohella neuvonantomme kattaa luvituksen ja verotuksen. Lisäksi avustamme Verneä sähköverkkoliitäntä- ja verkkopalveluasioissa. Mäntsälän datakeskushanke on Vernen neljäs datakeskus Suomessa, mikä vahvistaa Vernen asemaa kestävien ja skaalautuvien datakeskusratkaisujen johtajana. Datakeskuksen kapasiteetti on aluksi 70 MW ja se sijoittuu kymmenen hehtaarin suuruiselle hankealueelle vain 40 minuutin ajomatkan päässä Helsinki-Vantaan kansainväliseltä lentokentältä. Laitos palvelee paljon dataa käyttäviä yrityksiä ja tekoälytoimijoita, jotka käyttävät HPC:tä, koneoppimista tai muutoin tarvitsevat suurta tiedonsiirtokapasiteettia. Laitos toimii yksinomaan uusiutuvalla energialla. Vernen uusi laitos noudattaa yhtiön parhaita suunnitteluperiaatteita toiminnan tehostamisesta ja ympäristövaikutusten minimoimisesta. Kampus toimii uusiutuvilla energialähteillä, ja datakeskuksen tuottama hukkalämpö hyödynnetään alueen lämmityksessä. Yhtiö tekee tiivistä yhteistyötä Mäntsälän kunnan kanssa varmistaakseen, että datakeskuksella on myönteisiä paikallisvaikutuksia, mukaan lukien suunnitelmat hukkalämmön hyödyntämisestä kaukolämmityksessä. Vernen Mäntsälän datakeskuksen rakentaminen on suunniteltu aloitettavaksi vuoden 2025 aikana ja sen odotetaan valmistuvan kahdessa vuodessa. Laajennus on osa Vernen pitkän aikavälin suunnitelmaa rakentaa kestävällä energialla toimiva datakeskuksia. Verne on vuoden 2024 alusta lähtien ollut Ardianin, joka on maailman johtava yksityinen sijoitustalo, omistuksessa. Ardian on investoinut jo yli 1,6 miljardia euroa Pohjoismaihin, keskittyen energiasiirtymään ja digitaalisen infrastruktuurin projekteihin, ja työskentelee Vernen kanssa edistääkseen kestävää kasvua koko alueella.  Lue Verne Globalin lehdistötiedote.
Julkaistu 20.2.2025
Avustamme Verne Global Ltd:tä, joka on Pohjoismaiden johtava kestävällä energialla toimivien HPC-datakeskusten tarjoaja, sen Helsingin alueella sijaitsevan datakeskuksen laajennushankkeessa. Syksyllä 2024 toimimme Vernen neuvonantajana sen hankkiessa maata olemassa olevalta Helsingin datakeskuskampukselta laajentumista varten. Neuvonantomme kattaa kiinteistökehityksen ohella muun muassa luvituksen ja rakentamisen. Helsingin seudun datakeskushankkeen laajennus merkitsee uutta virstanpylvästä Vernen kunnianhimoisessa kasvustrategiassa Pohjoismaissa, vastaavasti kuin Vernen datakeskushanke Mäntsälässä. Maa hankittiin perheomisteiselta Onvestilta, jolla on pitkä historia alueella. Alueen strateginen sijainti tarjoaa erinomaiset yhteydet sähkö- ja kuituverkkoihin, läheisyyden Helsinki-Vantaan lentokentälle ja helpon pääsyn kaupungin keskustaan. Datakeskus on ihanteellisen organisaatioille, jotka etsivät luotettavia ja helposti saavutettavia tiloja. Verne tulee kehittämään aluetta edelleen hyödyntäen sen 70 MW kapasiteettia. Hanke vastaa kestävän, suorituskykyisen laskentainfrastruktuurin kasvavaan kysyntään. Suunniteltu laajennus sisältää kaksi uutta rakennusta, jotka on suunniteltu vastaamaan tekoälyn, HPC:n ja muiden paljon laskentatehoa vaativien toimintojen teknisiin vaatimuksiin. Vernelle kestävyys on tärkeä arvo, ja Helsingin kampus toimii 100 % uusiutuvalla energialla. Datakeskuksen tuottama hukkalämpö syötetään suoraan paikalliseen kaukolämpöverkkoon. Kaikki uudet tilat rakennetaan tukemaan nestekiertoa, mikä mahdollistaa tehokkaan hallinnan tekoälyn ja muiden intensiivisten laskentatyökuormien tuottamille korkeille lämpötiloille. Lisäksi Verne käyttää uusiutuvaa dieseliä varavoimageneraattoreissaan Suomessa, mikä vähentää generaattoreiden kasvihuonekaasupäästöjä keskimäärin 90 %. Lue Verne Globalin tiedote.
Julkaistu 20.2.2025