28.3.2025

Suuria puhtaan siirtymän investointeja koskeva verohyvitys hyväksytty – hakuaikaa 29.8.2025 saakka

Eduskunta on hyväksynyt lakiehdotuksen suurten ilmastoneutraaliin talouteen tähtäävien investointien verohyvityksestä (investointihyvitys). 

Yhtiöiden on haettava oikeutta investointihyvityksen tekemiseen Business Finlandilta ennen investointihankkeen töiden alkamista.

Investointihankkeen töiden alkamisella tarkoitetaan investointiin liittyvien rakennustöiden alkamista tai ensimmäistä laillisesti velvoittavaa laitetilaussitoumusta tai muuta sellaista sitoumusta, joka tekee investoinnista peruuttamattoman, sen mukaan, kumpi tapahtuu aikaisemmin. Maan ostoa ja valmistelutöitä, kuten lupien hankkimista ja alustavien toteutettavuustutkimusten tekemistä ei kuitenkaan katsottaisi töiden alkamiseksi. Investointihyvityksen hakuaika on alkanut 24.3.2025 ja se päättyy 29.8.2025.

Kenelle investointihyvitys on tarkoitettu?

Investointihyvitys on tarkoitettu yhtiöille, jotka toteuttavat Suomessa suureen ilmastoneutraaliin talouteen tähtäävän investoinnin, jonka kustannukset ovat vähintään 50 miljoonaa euroa.

Investointihyvitykseen oikeutettu yhtiö saa vähentää investoinnin kustannuksia suoraan yhtiön maksettavaksi tulevasta tuloverosta. Hyvitys vähennetään (hyvitykseen oikeutetun) yhtiön erikseen tekemän euromääräisen vaatimuksen perusteella.

Minkälaisiin investointeihin hyvitys myönnetään?

Investointihyvitys voidaan myöntää, jos investointi koskee:

• energian tuotantoa uusiutuvista lähteistä taikka uusiutuvan vedyn ja uusiutuvaan vetyyn perustuvien polttoaineiden tuotantoa, pois lukien sähköntuotanto,

• sähkön tai lämmön varastointia taikka tietyin edellytyksin uusiutuvan vedyn, biopolttoaineiden, bionesteiden, biokaasun, biometaanin, ja biomassapolttoaineiden varastointia,

• teollisuuden tuotantoprosessien vähähiilistämistä ja energiatehokkuuden parantamista.

Investointihyvitys voidaan edellä lueteltujen lisäksi myöntää investoinneille:

• ilmastoneutraaliin talouteen siirtymisen kannalta strategisille aloille, kuten ilmastoneutraaliin talouteen siirtymisen kannalta olennaisten strategisten laitteistojen ja niitä koskevien komponenttien ja raaka-aineiden tuotantoon tai raaka-aineiden talteenottoon.

Investointihyvityksen perusteena olevan investoinnin kohteena olevan laitoksen tai laitteiston on oltava valmis ja toiminnassa 36 kuukauden kuluessa investointihyvityksen myöntämispäivästä uhalla, että investointihyvityksen määrästä vähennetään yksi (1) prosentti jokaista aikarajan ylittävää kuukautta kohti.

Investointihyvityksen yhtiökohtainen enimmäismäärä on 150 miljoonaa euroa

Investointihyvityksen määrä on 20 prosenttia sen perusteeksi hyväksyttävistä investointikustannuksista. Hyvitettävä määrä vähennetään suoraan yhtiön tuloverosta ennen veron maksuunpanoa. Investointihyvitystä saa kuitenkin vähentää vuodessa korkeintaan 10 prosenttia hyvityksen kokonaismäärästä tai korkeintaan yhtiön ko. verovuoden tuloveron määrän. Investointihyvityksen yhtiökohtainen enimmäismäärä on 150 miljoonaa euroa. Jos yhtiö kuuluu konserniin, hyvityksen enimmäismäärä lasketaan konsernikohtaisesti.

Hyvityksen käyttämisen määräaika on enintään 20 vuotta

Määräajan laskeminen alkaa kalenterivuoden 2028 aikana alkavasta verovuodesta tai investoinnin valmistumisvuodesta, jos investointi valmistuu vasta verovuoden 2028 jälkeen. Investointihyvitystä voi käyttää viimeisen kerran kalenterivuoden 2047 aikana alkavana verovuotena.

Investointihyvitys on hyvin tervetullut kannustin edistämään teollisten investointien kanavoitumista ja vihreän siirtymän rakentumista Suomeen. Suosittelemme kuitenkin tutustumaan vielä tarkemmin investointihyvityksen tekemisen ehtoihin ja rajoituksiin ennen sen hakemista.

Niin verotukseen kuin esimerkiksi energiaan, vihreään siirtymään ja pääomamarkkinoihin erikoistuneet asiantuntijamme ovat mielellään apunasi investointihyvitystä koskevissa kysymyksissä ja tulkinnanvaraisuuksissa.

Uusimmat referenssit

Toimimme Nokian Panimo Oyj:n oikeudellisena neuvonantajana yhtiön listautuessa Nasdaq First North Growth Market Finland -markkinapaikalle. Kysyntä yleisö- ja instituutioannista koostuneessa listautumisannissa oli erittäin vahvaa ja listautumisanti ylimerkittiin. Nokian Panimo sai listautumisannista noin 10 miljoonan euron bruttovarat. Listautumisannissa vastaanotettiin merkinnät yli 2 900 sijoittajalta ja yhtiön osakkeenomistajien määrä nousi listautumisannin myötä yli 4 700 osakkeenomistajaan. Listautuminen antaa meille vahvan pohjan seuraaville kasvun vuosille. Olemme kiitollisia sijoittajille luottamuksesta ja innostuneita siitä, mitä voimme yhdessä saavuttaa. Tästä alkaa uusi luku Nokian Panimon tarinassa” – toimitusjohtaja Janne Paavola Kaupankäynti osakkeilla alkoi First North -markkinapaikalla 3.4.2025 kaupankäyntitunnuksella BEER. Nokian Panimo on vuoden 2023 liikevaihdolla mitattuna Suomen toiseksi suurin pienpanimo ja viidenneksi suurin panimo. Nokian Panimo tunnetaan erityisesti Keisari-oluistaan. Nokian Panimo valmistaa kaikki tuotteet Nokialla sijaitsevassa tuotantolaitoksessa, ja vuonna 2024 myyntivolyymi oli yhteensä yli 8,3 miljoonaa litraa ja liikevaihto 11,9 miljoonaa euroa. Kotimaisuus, vastuullisuus ja kestävät toimintatavat ovat Nokian Panimo keskiössä.
Julkaistu 3.4.2025
Avustimme Suomen lain osalta Fingrid Oyj:tä EMTN-ohjelman päivityksessä ja korottamisessa 3 miljardiin euroon. Lainaosuudet voidaan ottaa kaupankäynnin kohteeksi Euronext Dubliniin. Fingrid Oyj on Suomen kantaverkkoyhtiö.
Julkaistu 2.4.2025
Toimimme KoBold Metalsin suomalaisena juridisena sekä verotuksellisena neuvonantajana sen earn-in-sopimuksessa Aurion Resourcesin kanssa. Sopimuksen mukaan KoBold (kokonaan omistetun tytäryhtiönsä KoBold Exploration Finland Oy:n kautta) voi ansaita jakamattoman 75 %:n osuuden löydetyistä hyödykkeistä (lukuun ottamatta pääasiassa kultaa tai hopeaa sisältäviä löytöjä) sijoittamalla 12 miljoonaa Yhdysvaltojen dollaria etsintä- ja tutkimuskuluihin viiden vuoden kuluessa sopimuksen allekirjoituksesta. Tutkimusalue kattaa noin 35 km² Aurionin kokonaan omistamasta 160 km² Ristin kiinteistöstä Sodankylässä. Järjestelyn myötä, edellyttäen earn-in -ehtojen täyttymistä, perustetaan yhteisyritys, jossa KoBold omistaa 75 % ja Aurion 25 %. KoBold Metals on yhdysvaltalainen tutkimus- ja kaivosyhtiö, jota tukevat korkean profiilin sijoittajat, kuten Breakthrough Energy Ventures, Andreessen Horowitz sekä Equinor. Se yhdistää geotieteiden asiantuntemuksen tekoälyyn, koneoppimiseen ja datatieteeseen parantaakseen ja nopeuttaakseen tutkimusprosessia kriittisten mineraalien löytämiseksi, jotka ovat välttämättömiä maailmanlaajuiselle energiasiirtymälle.
Julkaistu 26.3.2025
Avustamme Verne Global Ltd:tä, joka on Pohjoismaiden johtava kestävällä energialla toimivien HPC-datakeskusten tarjoaja, Mäntsälään sijoitettavan datakeskuksen hankekehityksessä. Toimimme Vernen neuvonantajana syksyllä 2024 sen ostaessa hankealuetta hallinnoivan kiinteistöyhtiön sekä myöhemmin itse hankealueen. Kiinteistökehityksen ohella neuvonantomme kattaa luvituksen ja verotuksen. Lisäksi avustamme Verneä sähköverkkoliitäntä- ja verkkopalveluasioissa. Mäntsälän datakeskushanke on Vernen neljäs datakeskus Suomessa, mikä vahvistaa Vernen asemaa kestävien ja skaalautuvien datakeskusratkaisujen johtajana. Datakeskuksen kapasiteetti on aluksi 70 MW ja se sijoittuu kymmenen hehtaarin suuruiselle hankealueelle vain 40 minuutin ajomatkan päässä Helsinki-Vantaan kansainväliseltä lentokentältä. Laitos palvelee paljon dataa käyttäviä yrityksiä ja tekoälytoimijoita, jotka käyttävät HPC:tä, koneoppimista tai muutoin tarvitsevat suurta tiedonsiirtokapasiteettia. Laitos toimii yksinomaan uusiutuvalla energialla. Vernen uusi laitos noudattaa yhtiön parhaita suunnitteluperiaatteita toiminnan tehostamisesta ja ympäristövaikutusten minimoimisesta. Kampus toimii uusiutuvilla energialähteillä, ja datakeskuksen tuottama hukkalämpö hyödynnetään alueen lämmityksessä. Yhtiö tekee tiivistä yhteistyötä Mäntsälän kunnan kanssa varmistaakseen, että datakeskuksella on myönteisiä paikallisvaikutuksia, mukaan lukien suunnitelmat hukkalämmön hyödyntämisestä kaukolämmityksessä. Vernen Mäntsälän datakeskuksen rakentaminen on suunniteltu aloitettavaksi vuoden 2025 aikana ja sen odotetaan valmistuvan kahdessa vuodessa. Laajennus on osa Vernen pitkän aikavälin suunnitelmaa rakentaa kestävällä energialla toimiva datakeskuksia. Verne on vuoden 2024 alusta lähtien ollut Ardianin, joka on maailman johtava yksityinen sijoitustalo, omistuksessa. Ardian on investoinut jo yli 1,6 miljardia euroa Pohjoismaihin, keskittyen energiasiirtymään ja digitaalisen infrastruktuurin projekteihin, ja työskentelee Vernen kanssa edistääkseen kestävää kasvua koko alueella.  Lue Verne Globalin lehdistötiedote.
Julkaistu 20.2.2025