13.6.2024

Verotarkastus johtaa joka kolmannessa tapauksessa rikostapausharkintaan

Joka kolmas verotarkastuksissa valvotuista tapauksista johti viime vuonna rikostapausharkintaan. Verotarkastus on Verohallinnon valvontakeino, jossa selvitetään, onko Verohallinnolle annettu oikeat ja riittävät tiedot lainmukaisen verotuksen toimittamiseksi ja maksuvelvollisuuden täyttämiseksi. On mahdollista, että verotuksen oikaisuprosessin rinnalla kulkee myös poliisin esitutkinta, josta verovelvollinen ei välttämättä ole tietoinen.

Verotarkastus on Verohallinnon valvontakeino, jossa selvitetään, onko Verohallinnolle annettu oikeat ja riittävät tiedot lainmukaisen verotuksen toimittamiseksi ja maksuvelvollisuuden täyttämiseksi.

Verotarkastusten laajuus vaihtelee aina kohdennetuista, tiettyä tulolajia, omaisuuserää tai transaktiota koskevista verotarkastuksista laajempiin, esimerkiksi yksittäistä toimialaa koskeviin tarkastuksiin. Verotarkastuksen yhteydessä verotarkastajat voivat kerätä myös vertailutietoja muista verovelvollisista. Verohallinto hyödyntää näitä vertailutietoja arvioidessaan muiden kuin kyseisen tarkastuksen kohteena olevien verovelvollisten verotuksen oikeellisuutta.

Verotarkastuksesta säädetään verotusmenettelylaissa (VML) ja laissa oma-aloitteisten verojen verotusmenettelystä (OVML) sekä näiden lakien perusteella annetuissa asetuksissa. Lisäksi verotarkastuksessa noudatetaan Verohallinnon hyvää verotarkastustapaa koskevaa ohjetta.

Verotarkastukseen kuuluvat laajat ilmoittamis- ja tiedonantovelvollisuudet

Verovelvollisella on verotarkastuksen yhteydessä laaja ilmoittamisvelvollisuus ja aineistojen esittämisvelvollisuus. VML:n ja OVML:n nojalla verovelvollisen on esitettävä verotarkastuksessa tarkastettavaksi kaikki aineisto ja omaisuus, joka saattaa olla tarpeen hänen verotuksessaan tai hänen verotustaan koskevaa muutoksenhakua käsiteltäessä. Harkintavalta pyydettävän aineiston tarpeellisuudesta on jätetty yksinomaan verotarkastajille.

Verotarkastuksen yhteydessä voidaan hankkia tietoja myös sivullisilta eli muilta kuin verovelvolliselta itseltään. Myös sivullisen tiedonantovelvollisuus on laaja ja se lähtee siitä lähtökohdasta, että jokaisen on annettava toisen verovelvollisen verotusta varten tarpeellisia tietoja Verohallinnon niitä pyytäessä. Pyydetyt tiedot saattavat koskea asiaa, josta lain mukaan on oikeus kieltäytyä todistamasta. Tiedot on siitä huolimatta annettava, jos ne ovat verotukseen vaikuttavia ja taloudellista asemaa koskevia.

Lähtökohtana hallinnollisessa menettelyssä on siis hyvin avoin tiedonanto viranomaisen suuntaan. Tiedonantovelvoitteen asianmukainen täyttäminen ja mahdollinen rikosoikeudellinen vastuu asettavat kuitenkin haasteita verovelvollisen oikeusturvan näkökulmasta.

Ota rikosprosessin mahdollisuus huomioon jo varhaisessa vaiheessa

Verohallinnon mukaan joka kolmas verotarkastuksissa valvotuista tapauksista johti viime vuonna rikostapausharkintaan ja poliisin tietoon tuli lähes 2 400 talousrikosasiaa, joka on noin 15 prosenttia enemmän kuin edeltävänä vuonna ja enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Yli puolet kaikista poliisin kirjaamista talousrikoksista oli velallisen rikoksia sekä vero- ja kirjanpitorikoksia. Erityisesti törkeiden kirjanpito-, vero-, velallisen epärehellisyys- ja väärennysrikosten sekä avustuspetosten ja kavallusten määrät kasvoivat edellisestä vuodesta.

Kun verotarkastuksen aikana huomataan, että vältettyjen verojen määrä on todennäköisesti merkittävä, on välttämätöntä ottaa huomioon rikosprosessin mahdollinen vireillä olo hallinnollisen menettelyn rinnalla. Rikosprosessiin valmistautuminen on suositeltavaa aloittaa jo siinä vaiheessa, kun yhtiössä epäillään, että asia saattaa edetä Verohallinnon tarkastuksen jälkeen rikostutkintaan.

Rikosprosessiin on asianmukaista valmistautua siten, että tunnistetaan asiaan liittyvät rikosoikeudelliset riskit ja pohditaan keskeisiä puolustusargumentteja. Laadittuja puolustusargumentteja voidaan käyttää puolustuksen kulmakivinä mahdollisessa myöhemmässä rikosprosessissa, mutta myös ohjenuorana hallinnollisessa prosessissa. Verovelvollisen on tärkeää säilyttää johdonmukaisuus antamiensa tietojen ja argumenttien välillä koko hallinnollisen prosessin ja mahdollisen rikosprosessin ajan. Tämä korostaa myös hallinnollisessa prosessissa ja esitutkinnassa toimitettavan materiaalin yhdenmukaisuuden merkitystä.

Tyypillisesti tieto esitutkinnan vireilläolosta tulee yhtiölle vasta siinä vaiheessa, kun sen henkilöstöä kutsutaan poliisikuulusteluihin. Poliisikuulustelukutsut saattavat tulla yllättäen ja hyvin lyhyellä varoitusajalla, jolloin puolustusargumenttien arvioiminen haastavampaa. Esitutkinnassa suoritettavien poliisikuulustelujen merkitys koko rikosprosessin kannalta on suuri. Nämä kuulusteluvastaukset voivat ohjata esitutkintaa, ja lausuttuja haitallisia seikkoja voidaan käyttää syytettyä vastaan oikeudenkäynnissä. Näin ollen ennakollinen ja aktiivinen valmistautuminen rikosprosessiin auttaa yhtiön ja sen työntekijöiden puolustautumisessa jo heti esitutkinnan ensivaiheista lähtien.

Itsekriminointisuoja kannattaa ottaa huomioon myös hallinnollisessa menettelyssä

Erityisesti verorikosasioissa kysymys itsekriminointisuojasta nousee usein esille. Itsekriminointisuojalla tarkoitetaan käytännössä oikeutta olla myötävaikuttamatta oman rikosepäilynsä selvittämiseen. Rikosoikeudellinen itsekriminointisuoja tulee ottaa huomioon rikosprosessin kanssa samanaikaisessa hallinnollisessa menettelyssä, mikäli seuraavat edellytykset täyttyvät samanaikaisesti:

  • hallinnollinen menettely on vireillä samanaikaisesti esitutkinnan kanssa (samanaikaisuusvaatimus)

  • esitutkinnalla ja hallinnollisella menettelyllä on yhteys toisiinsa, esimerkiksi molemmat menettelyt liittyvät samojen tosiseikkojen selvittämiseen (yhteysvaatimus)

  • hallinnollisessa menettelyssä vaaditut tiedot ovat relevantteja myös rikosasiassa syyllisyyden selvittämisen kannalta (relevanttiusvaatimus)

  • hallinnollisessa menettelyssä käytetään tai voidaan käyttää sanktion, kuten veronkorotuksen uhkaa, ilmoittamisvelvollisuuden täyttämisen tehosteena

  • hallinnollisessa menettelyssä annetun tiedon luovuttamista rikosta tutkivalle viranomaiselle ei ole lainsäädännössä tehokkaasti estetty (ns. palomuurin puuttuminen).

Yhä useampi verotarkastus johtaa siihen, että harkitaan tutkintapyynnön tekemistä poliisille, mistä voi käytännössä seurata rikosprosessin alkaminen joko samanaikaisesti hallinnollisen prosessin kanssa tai sen jälkeen. Verotuksen pitkät muutoksenhakuajat huomioiden on pidettävä ilmeisenä sitä, että riski prosessien samanaikaisuudesta on olemassa. Näin ollen itsekriminointisuojan huomioon ottaminen ja esimerkiksi Verohallinnolle toimitettavien materiaalien arvioiminen tiedonantovelvollisuuksien ja mahdollisen rikosprosessin näkökulmasta on tärkeää.

Miten mahdolliseen rikosprosessiin voi varautua?

Verovelvollisen tulee pitää mielessä mahdollinen rikosprosessi jo heti verotarkastuksen alkumetreistä lähtien. On tärkeää, että yhtiö on implementoinut toimintamallit tiedonantovelvollisuuden täyttämiseksi ja viranomaisten kysymyksiin vastaamiseksi. Toimintamalleissa on keskeistä huomioida, että tietopyyntöihin vastaaminen tehdään koordinoidusti ja yhteistyössä toimivan johdon kanssa.

Vero- ja rikosoikeuspraktiikoidemme kokeneet asiantuntijat avustavat sinua veroasiasi hoidossa aina verotarkastuksesta mahdolliseen rikosprosessiin. Olemalla ajoissa liikenteessä ja varautumalla myös rikosprosessin mahdollisuuteen mahdollistat parhaan mahdollisen puolustuksen.

Uusimmat referenssit

Toimimme Nokian Panimo Oyj:n oikeudellisena neuvonantajana yhtiön listautuessa Nasdaq First North Growth Market Finland -markkinapaikalle. Kysyntä yleisö- ja instituutioannista koostuneessa listautumisannissa oli erittäin vahvaa ja listautumisanti ylimerkittiin. Nokian Panimo sai listautumisannista noin 10 miljoonan euron bruttovarat. Listautumisannissa vastaanotettiin merkinnät yli 2 900 sijoittajalta ja yhtiön osakkeenomistajien määrä nousi listautumisannin myötä yli 4 700 osakkeenomistajaan. Listautuminen antaa meille vahvan pohjan seuraaville kasvun vuosille. Olemme kiitollisia sijoittajille luottamuksesta ja innostuneita siitä, mitä voimme yhdessä saavuttaa. Tästä alkaa uusi luku Nokian Panimon tarinassa” – toimitusjohtaja Janne Paavola Kaupankäynti osakkeilla alkoi First North -markkinapaikalla 3.4.2025 kaupankäyntitunnuksella BEER. Nokian Panimo on vuoden 2023 liikevaihdolla mitattuna Suomen toiseksi suurin pienpanimo ja viidenneksi suurin panimo. Nokian Panimo tunnetaan erityisesti Keisari-oluistaan. Nokian Panimo valmistaa kaikki tuotteet Nokialla sijaitsevassa tuotantolaitoksessa, ja vuonna 2024 myyntivolyymi oli yhteensä yli 8,3 miljoonaa litraa ja liikevaihto 11,9 miljoonaa euroa. Kotimaisuus, vastuullisuus ja kestävät toimintatavat ovat Nokian Panimo keskiössä.
Julkaistu 3.4.2025
Avustimme Suomen lain osalta Fingrid Oyj:tä EMTN-ohjelman päivityksessä ja korottamisessa 3 miljardiin euroon. Lainaosuudet voidaan ottaa kaupankäynnin kohteeksi Euronext Dubliniin. Fingrid Oyj on Suomen kantaverkkoyhtiö.
Julkaistu 2.4.2025
Toimimme KoBold Metalsin suomalaisena juridisena sekä verotuksellisena neuvonantajana sen earn-in-sopimuksessa Aurion Resourcesin kanssa. Sopimuksen mukaan KoBold (kokonaan omistetun tytäryhtiönsä KoBold Exploration Finland Oy:n kautta) voi ansaita jakamattoman 75 %:n osuuden löydetyistä hyödykkeistä (lukuun ottamatta pääasiassa kultaa tai hopeaa sisältäviä löytöjä) sijoittamalla 12 miljoonaa Yhdysvaltojen dollaria etsintä- ja tutkimuskuluihin viiden vuoden kuluessa sopimuksen allekirjoituksesta. Tutkimusalue kattaa noin 35 km² Aurionin kokonaan omistamasta 160 km² Ristin kiinteistöstä Sodankylässä. Järjestelyn myötä, edellyttäen earn-in -ehtojen täyttymistä, perustetaan yhteisyritys, jossa KoBold omistaa 75 % ja Aurion 25 %. KoBold Metals on yhdysvaltalainen tutkimus- ja kaivosyhtiö, jota tukevat korkean profiilin sijoittajat, kuten Breakthrough Energy Ventures, Andreessen Horowitz sekä Equinor. Se yhdistää geotieteiden asiantuntemuksen tekoälyyn, koneoppimiseen ja datatieteeseen parantaakseen ja nopeuttaakseen tutkimusprosessia kriittisten mineraalien löytämiseksi, jotka ovat välttämättömiä maailmanlaajuiselle energiasiirtymälle.
Julkaistu 26.3.2025
Avustamme Verne Global Ltd:tä, joka on Pohjoismaiden johtava kestävällä energialla toimivien HPC-datakeskusten tarjoaja, Mäntsälään sijoitettavan datakeskuksen hankekehityksessä. Toimimme Vernen neuvonantajana syksyllä 2024 sen ostaessa hankealuetta hallinnoivan kiinteistöyhtiön sekä myöhemmin itse hankealueen. Kiinteistökehityksen ohella neuvonantomme kattaa luvituksen ja verotuksen. Lisäksi avustamme Verneä sähköverkkoliitäntä- ja verkkopalveluasioissa. Mäntsälän datakeskushanke on Vernen neljäs datakeskus Suomessa, mikä vahvistaa Vernen asemaa kestävien ja skaalautuvien datakeskusratkaisujen johtajana. Datakeskuksen kapasiteetti on aluksi 70 MW ja se sijoittuu kymmenen hehtaarin suuruiselle hankealueelle vain 40 minuutin ajomatkan päässä Helsinki-Vantaan kansainväliseltä lentokentältä. Laitos palvelee paljon dataa käyttäviä yrityksiä ja tekoälytoimijoita, jotka käyttävät HPC:tä, koneoppimista tai muutoin tarvitsevat suurta tiedonsiirtokapasiteettia. Laitos toimii yksinomaan uusiutuvalla energialla. Vernen uusi laitos noudattaa yhtiön parhaita suunnitteluperiaatteita toiminnan tehostamisesta ja ympäristövaikutusten minimoimisesta. Kampus toimii uusiutuvilla energialähteillä, ja datakeskuksen tuottama hukkalämpö hyödynnetään alueen lämmityksessä. Yhtiö tekee tiivistä yhteistyötä Mäntsälän kunnan kanssa varmistaakseen, että datakeskuksella on myönteisiä paikallisvaikutuksia, mukaan lukien suunnitelmat hukkalämmön hyödyntämisestä kaukolämmityksessä. Vernen Mäntsälän datakeskuksen rakentaminen on suunniteltu aloitettavaksi vuoden 2025 aikana ja sen odotetaan valmistuvan kahdessa vuodessa. Laajennus on osa Vernen pitkän aikavälin suunnitelmaa rakentaa kestävällä energialla toimiva datakeskuksia. Verne on vuoden 2024 alusta lähtien ollut Ardianin, joka on maailman johtava yksityinen sijoitustalo, omistuksessa. Ardian on investoinut jo yli 1,6 miljardia euroa Pohjoismaihin, keskittyen energiasiirtymään ja digitaalisen infrastruktuurin projekteihin, ja työskentelee Vernen kanssa edistääkseen kestävää kasvua koko alueella.  Lue Verne Globalin lehdistötiedote.
Julkaistu 20.2.2025