18.1.2023

Sisäpiirihallinto kuntoon – neljä vinkkiä listaamattomalle yhtiölle

Päättyneenä vuonna Suomessa tuli lyhyen ajan sisällä ilmi kaksi sisäpiiritiedon väärinkäyttötapausta, joissa sisäpiiriin lukeutuvat henkilöt ja heidän lähipiiriinsä olivat käyttäneet tai heidän epäillään käyttäneen sisäpiiritietoa hyväkseen. Ensimmäisessä tapauksessa tuomio on jo langetettu, mutta toisen tapauksen käsittely tuomioistuimessa on vielä edessäpäin. Tapauksissa huolestuttavaa on se, että teoista tuomittuina tai epäiltyinä on sijoitustoiminnassa ammattimaisesti toimivia henkilöitä, jotka ovat ilmeisesti pitäneet kiinnijäämisen riskiä melko matalana – tai ainakin niin matalana, että ovat tekoihin ryhtyneet siitäkin huolimatta, että saatu rikoshyöty on ollut melko vähäinen. Huojentavaa kuitenkin on, että teoista on jääty kiinni. Tämä on hyvä muistutus siitä, että väärinkäytöksiä valvotaan, niistä jää kiinni ja että teoilla on myös seurauksia. Käytännössä seuraamukset voivat olla huomattavatkin, sillä pääsääntöisesti arvopaperimarkkinoilla tapahtuvat väärinkäytökset ylittävät uutiskynnyksen, ja ne voivat myös vaikuttaa tekijän mahdollisuuksiin toimia tietyissä tehtävissä, joissa edellytetään nuhteetonta taustaa.

Vastaavien väärinkäytösten estämiseksi on keskeistä, että sisäpiirihallinto ja siihen liittyvät käytännöt ovat listayhtiöiden lisäksi kunnossa myös kaikissa muissa organisaatioissa, joissa työskentelevät henkilöt voivat saada pääsyn sisäpiiritietoon osana työn, ammatin tai tehtäviensä hoitamista. Tällaisia tahoja ovat esimerkiksi taloudelliset ja juridiset neuvonantajat, investointipankit, sijoitusyhtiöt, konsultit sekä tietyt viranomaiset. Listayhtiöitä koskeva sisäpiiritieto voi olla hyvin moninaista, joten siihen voi olla pääsy yhtä hyvin listayhtiöitä tietovuodossa ja tietosuoja-asioissa neuvovalla IT-konsultilla kuin yritysjärjestelyn valmistelussa avustavalla neuvonantajallakin. Olemme listanneet alle neljä vinkkiä, joilla organisaatiot voivat parantaa sisäpiirihallintoaan ja pyrkiä estämään väärinkäytöksiä.

1. Laadi oman organisaatiosi tarpeet huomioiva sisäpiiriohje

Kaikkien sisäpiiritiedon kanssa operoivien organisaatioiden on suositeltavaa laatia sisäpiiriohje, jossa määritellään organisaation toimintaan nähden riittävän kattava sisäpiiriasioiden hallinto ja valvonta. Ohjeistuksen ja käytäntöjen määritteleminen on tärkeää, jotta organisaatiossa tunnistetaan sisäpiiritieto ja osataan noudattaa sisäpiiritietoon liittyviä velvollisuuksia ja kieltoja.

Jotta sisäpiiriohje ja sisäpiirihallintoon liittyvät käytänteet omaksuttaisiin ja niitä myös noudatettaisiin, on ohje saatettava kaikkien niiden henkilöiden saataville, joilla voi olla pääsy sisäpiiritietoon. Tämä henkilöpiiri voi vaihdella erilaisissa organisaatioissa. Sijoitusyhtiöissä pääsy sisäpiiritietoon on tavanomaisesti sijoituksesta vastaavalla sijoitustiimillä ja sijoituspäätöksen tekevillä sijoituskomitean jäsenillä. Investointipankeissa ja neuvonantajaorganisaatioissa pääsy sisäpiiritietoon on tyypillisesti neuvonantoon osallistuvan asiantuntijatiimin jäsenillä sekä organisaation tukihenkilöstöllä, kuten IT-asiantuntijoilla, joilla on laajat pääsyoikeudet organisaation IT-ympäristössä, sekä tiimiassistenteilla ja laskutuksesta vastaavilla henkilöillä.

Sisäpiiriohjeen laatimisessa keskeistä on, että

2. Perusta sisäpiiriluettelo ja pidä se ajan tasalla

Velvollisuus ylläpitää sisäpiiriluetteloa henkilöistä, joilla on pääsy sisäpiiritietoon, koskee liikkeeseenlaskijaa ja liikkeeseenlaskijan puolesta ja lukuun toimivia, kuten liikkeeseenlaskijan käyttämiä neuvonantajia ja konsultteja. Sisäpiiriluettelon ylläpitäminen torjuu tehokkaasti sisäpiiritiedon väärinkäyttöä, koska luetteloon merkittäessä sisäpiiritietoa saava henkilö tulee tietoiseksi saamansa tiedon luonteesta sisäpiiritietona. Kun henkilö merkitään sisäpiiriluetteloon, hänelle tulee ilmoittaa sisäpiiritietoon liittyvistä velvoitteista sekä sisäpiirikaupankäyntiin ja sisäpiiritiedon laittomaan ilmaisemiseen liittyvistä seuraamuksista. Merkinnän yhteydessä on myös pyrittävä varmistamaan, että henkilö vahvistaa kirjallisesti saaneensa tiedon sisäpiiritietoon liittyvistä velvoitteista ja seuraamuksista.

Jotta sisäpiiriluettelo estäisi sisäpiiritiedon leviämistä (myös tahatonta) ja väärinkäyttöä mahdollisimman tehokkaasti, on organisaatiossa oltava selkeät menettelytavat sisäpiiritiedon ja sisäpiiriluetteloiden hallinnalle.

Sisäpiiriluetteloihin liittyen keskeistä on, että

3. Huolehdi riittävistä toimista sisäpiiritiedon tahattoman leviämisen estämiseksi

Sisäpiiritietoon liittyvien väärinkäytösten ja tietovuotojen estämiseksi sisäpiiritietoa on käsiteltävä ja säilytettävä luotettavalla tavalla niin, ettei sisäpiiriluetteloon merkitsemättömillä henkilöillä ole pääsyä sisäpiiritietoon. Tämä edellyttää sitä, että organisaatiossa on otettu käyttöön riittävät toimet, joilla estetään ulkopuolisten pääsy sisäpiiritietoon ja sisäpiiritiedon leviäminen vahingossa. Hyvä ja luotettava sisäpiiritiedon hallinnointi voidaan toteuttaa useilla eri tavoilla, sillä sisäpiirihallinon järjestämisessä on mahdollista hyödyntää useita eri IT-ratkaisuja.

Sisäpiiritiedon hallinnoinnissa on suositeltavaa hyödyntää ja tehdä ainakin seuraavia toimia:

Väärinkäytösten estämisen lisäksi tiedon luottamuksellisuuden turvaaminen on keskeistä sen vuoksi, että liikkeeseenlaskijan on sallittua lykätä sisäpiiritiedon julkistamista ainoastaan niin kauan kuin tiedon säilyminen luottamuksellisena voidaan turvata. Mikäli julkisuuteen ilmaantuu sisäpiiritietoa vastaavia täsmällisiä huhuja tai spekulaatiota, on sisäpiiritiedon luottamuksellisuuden katsottava vaarantuneen, ja liikkeeseenlaskijalle syntyy velvollisuus julkistaa sisäpiiritieto. Tiedon ennenaikainen julkitulo on liikkeeseenlaskijan kannalta useimmiten haitallista, sillä sisäpiiritiedon julkistamisella pyritään aina turvaamaan liikkeeseenlaskijan oikeutettua etua, kuten neuvotteluasemaa, joka saattaa vaarantua tiedon tullessa julkiseksi.

4. Järjestä kattavaa perehdytystä ja säännöllistä koulutusta

Sisäpiirisääntelyn noudattamisen kannalta on keskeistä, että kaikki organisaatiossa sisäpiiritietoon käsiksi pääsevät henkilöt ymmärtävät sisäpiiritietoon liittyvät velvollisuudet ja rajoitukset. Velvoitteiden noudattamista voidaan pyrkiä myös tehostamaan sisällyttämällä organisaation työ- tai toimisuhteen ehtoihin velvoite noudattaa organisaation sisäpiiriohjeistusta ja osallistua säännöllisesti koulutuksiin. Koska sisäpiirisääntely ei välttämättä ole kaikille kovinkaan tuttua ja sääntelyssä ja siihen liittyvissä tulkinnoissa tapahtuu aika ajoin muutoksia, on organisaation huolehdittava siitä, että sisäpiirisääntelyyn liittyvistä velvollisuuksista ja rajoituksista järjestetään riittävä perehdytys ja että sisäpiirisääntelyyn liittyvää koulutusta järjestetään riittävän usein.

Perehdytystä ja koulutusta on luontevaa järjestää

Sisäpiirisääntelyssä ja siihen liittyvissä tulkinnoissa tapahtuvien muutosten johdosta on tärkeää, että organisaatiossa on vähintään yksi nimetty henkilö, joka seuraa sääntelyssä sekä viranomaisten (ESMA ja Finanssivalvonta) ja Nasdaq Helsingin säännöissä ja tulkinnoissa tapahtuvia muutoksia ja sisäpiirisääntelyyn liittyvää ratkaisukäytäntöä (EUT, suomalaiset tuomioistuimet, Finanssivalvonnan päätökset ja hallinnolliset seuraamukset sekä Nasdaq Helsingin kuripitolautakunnan ratkaisut). Muutoksista on syytä tiedottaa organisaatiossa riittävästi. Merkittävien sääntelyssä tapahtuvien muutosten yhteydessä voi olla myös suositeltavaa varmistaa organisaation tulkinta uudesta sääntelystä pyrkimällä selvittämään viranomaisen tulkinta tai konsultoimalla ulkopuolista neuvonantajaa, sillä usein myös muille organisaatioille on saattanut herätä samoja kysymyksiä uudesta sääntelystä.

Uusimmat referenssit

Neuvoimme S-Pankkia neljässä yhteensä 1,45 miljardin joukkovelkakirjalainassa, joilla rahoitettiin Svenska Handelsbankenin Suomen henkilöasiakas- sekä varainhoito- ja sijoituspalveluliiketoimintojen liiketoimintakauppa. Vuonna 2023 neuvoimme S-Pankkia, kun se täydensi aiempaa joukkovelkakirjalainaohjelmaansa ja laski liikkeeseen kaksi uutta joukkovelkakirjalainaa. S-Pankin ensimmäinen, 500 miljoonan euron suuruinen katettu joukkovelkakirjalaina laskettiin liikkeeseen syyskuussa 2023. Yleisten liiketaloudellisten tarpeiden lisäksi liikkeeseenlaskulla rahoitettiin Svenska Handelsbanken AB:n Suomen henkilöasiakas- sekä varainhoito- ja sijoituspalveluliiketoimintojen liiketoimintakauppaa. Marraskuussa 2023 laskettiin liikkeeseen 150 miljoonan euron Senior Preferred MREL Eligible Notes joukkovelkakirjalaina, jonka tarkoituksena oli täyttää omia varoja ja hyväksyttäviä velkoja koskevaa vähimmäisvaatimusta (MREL-vaade) sekä rahoittaa pankin toimintaa. Vuonna 2024 olemme neuvoneet S-Pankkia 3 miljardin euron joukkovelkakirjalainaohjelman päivityksessä. Ohjelman mukaisesti S-Pankki voi laskea liikkeeseen Senior Preferred MREL Eligible Notes joukkovelkakirjalainoja, katettuja joukkovelkakirjalainoja (covered bond) ja ensisijaisen lisäpääoman (AT1) joukkovelkakirjalainoja. Helmikuussa 2024 neuvoimme S-Pankkia 300 miljoonan euron Senior Preferred MREL Eligible Notes joukkovelkakirjalainan liikkeeseenlaskussa ja vuonna 2025 erääntyvien 220 miljoonan euron Senior Preferred MREL Eligible Notes joukkovelkakirjojen takaisinostotarjouksessa. Takaisinostotarjous edellytti Rahoitusvakausviraston etukäteistä hyväksyntää perustuen komission delegoituun asetukseen (EU) 2023/827 teknisistä sääntelystandardeista omien varojen vähentämistä koskevan etukäteisen luvan sekä hyväksyttävien velkojen instrumentteihin liittyvien vaatimusten osalta. Rahoitusvakausvirasto myönsi S-Pankille luvan velkakirjojen takaisinostoon. Luvan mukaisesti S-Pankki korvasi velkakirjat vähintään yhtä laadukkailla tai laadukkaammilla omien varojen tai hyväksyttävien velkojen instrumenteilla S-Pankin tuloksen tuottamiskyvyn kannalta kestävillä ehdoilla. Takaisinostotarjouksen lopulliset tulokset julkistettiin vuoden 2024 helmikuussa. Huhtikuussa 2024 neuvoimme S-Pankkia perusesitteen täydennyksessä ja toisen 500 miljoonan euron suuruisen katetun joukkolainan liikkeeseenlaskussa. Katetun joukkolainan erääntymispäivä on 16.4.2030.
Julkaistu 30.7.2024
Toimimme Multitude SE:n oikeudellisena pääneuvonantajana järjestelyssä, jossa yhtiö siirtää kotipaikkansa Suomesta Sveitsiin. Uraauurtavan järjestelyn ensimmäisessä vaiheessa Multituden kotipaikka siirtyi Suomesta Maltalle SE-asetuksen mukaisesti 30.6.2024. Samalla Multituden osakkeet poistettiin Suomen arvo-osuusjärjestelmästä ja osakkeiden liikkeeseenlaskijan arvopaperikeskus vaihtui Euroclear Finland Oy:stä Maltan pörssin ylläpitämään arvopaperikeskukseen. Käytännössä kaikki Multituden osakkeet säilytetään Clearstreamissä. Maltalla yhtiö on tarkoitus muuttaa Maltan lainsäädännön mukaiseksi osakeyhtiöksi, minkä jälkeen yhtiö hakee kotipaikan siirtämistä Maltalta Sveitsiin. Suomen lainsäädäntö ei salli kotipaikan siirtämistä suoraan Euroopan talousalueen ulkopuolella sijaitsevaan maahan yhtiön oikeushenkilöllisyys säilyttäen. Koska Sveitsi ei ole ETA-maa, järjestely on toteutettava porrastetusti useamman maan kautta. Avustamme Multitudea kaikissa kotipaikan siirtoa koskevissa Suomen lainsäädännön mukaisissa kysymyksissä ja koordinoimme muiden maiden osalta toimenpiteet paikallisten oikeudellisten neuvonantajien ja muiden hankkeeseen osallistuvien asiantuntijoiden kanssa. Järjestelyn yhteydessä toteutettiin siirron helpottamiseksi Multituden olemassa olevien joukkovelkakirjalainojen muuttamista koskeva kirjallinen menettely. Lisäksi vasta perustettu Multitude Capital Oyj laski liikkeeseen 80 miljoonan euron vakuudellisen joukkovelkakirjalainan. ”Siirto Maltalle on merkittävä askel Multituden matkalla. Tämä uraauurtava ja monimutkainen prosessi on toteutettu menestyksekkäästi oman tiimimme ja neuvonantajiemme korvaamattomalla tuella. Castrén & Snellman on mestarillisesti orkestroinut koko projektin varmistaen saumattoman koordinoinnin useiden lainkäyttöalueiden välillä. Odotamme innolla saavuttamamme seuraavan askeleen Sveitsiin siirtymisen muodossa”, sanoo Multituden toimitusjohtaja Jorma Jokela. Multitude on täysin säännelty finanssiteknologian kasvualusta, joka työllistää yli 700 henkilöä 25 maassa. Yhtiön osakkeet on listattu Frankfurtin pörssin ylläpitämälle säännellylle markkinalle (Prime Standard).
Julkaistu 1.7.2024
Toimimme OP Suomi Infra -rahaston oikeudellisena neuvonantajana rahaston sijoittaessa ESL Shipping Oy -laivaliikenneyhtiöön. Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma myötäsijoitti yhtiöön yhdessä OP Suomi Infra -rahaston kanssa. Sijoitus tehtiin ESL Shippingin uusia osakkeita vastaan, ja 45 miljoonan euron yhteissijoitus vastaa 21,43 prosentin omistusosuutta ESL Shipping -yhtiöstä. Sijoituksen tarkoituksena on kiihdyttää ESL Shippingin vihreää siirtymää. ESL Shipping Oy on kotimainen varustamo ja laivaliikenneyhtiö, jonka pääomistaja on Aspo Oyj. OP Suomi Infra Ky on OP Ryhmän hallinnoima eräpäivätön rahasto, joka sijoittaa suomalaiseen infrastruktuuriin. Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma on työeläkevakuutusyhtiö, jonka sijoitussalkun suuruus oli 57,5 miljardia euroa syyskuussa 2023.
Julkaistu 26.4.2024
Toimimme Purmo Group Oyj:n oikeudellisena neuvonantajana Project Grand Bidco (UK) Limitedin vapaaehtoisessa julkisessa käteisostotarjouksessa Purmo Groupin kaikista liikkeeseen lasketuista ja ulkona olevista osakkeista. Ostotarjouksen yhteenlaskettu arvo on ostotarjouksen mukaan noin 392 miljoonaa euroa. Project Grand Bidco (UK) Limited on Englannin ja Walesin lakien mukaan perustettu erillisyhtiö, jonka tulee epäsuorasti omistamaan konsortio, jonka ovat muodostaneet ostotarjousta varten tietyt Apollo Global Management, Inc.:n ja sen tytäryhtiöiden lähipiiriyhtiöiden hallinnoimat rahastot ja Rettig Oy Ab. Konsortio aikoo tukea Purmo Groupin kehittämistä teollisella asiantuntemuksella, ja suunnitellun ostotarjouksen odotetaan nopeuttavan Purmo Groupin kasvustrategian toteuttamista. Purmo Groupin C-sarjan osakkeet on listattu Nasdaq Helsingin päälistalla. Purmo Group on globaalin kestävän kehityksen keskiössä tarjoten kokonaisratkaisuja ja kestäviä tapoja lämmittää ja jäähdyttää koteja ilmaston lämpenemisen hillitsemiseksi. Purmo Group toimittaa asuinrakennuksiin ja muihin rakennuksiin täydellisiä lämmitys- ja jäähdytysratkaisuja, joihin sisältyvät lattialämmitys- ja viilennysjärjestelmät, laaja valikoima radiaattoreita, lämpöpumppuja, virtauksensäätö- ja vesikierto-järjestelmiä sekä älytuotteita. Ostotarjouksen toteuttaminen on ehdollinen tiettyjen tavanomaisten edellytysten täyttymiselle tai sille, että tarjouksentekijä on luopunut vaatimasta niiden täyttymistä sinä päivänä tai siihen päivään mennessä, kun tarjouksentekijä julkistaa ostotarjouksen lopullisen tuloksen. Ostotarjouksen toteuttamisen odotetaan tällä hetkellä tapahtuvan vuoden 2024 toisen vuosineljänneksen lopulla tai kolmannen vuosineljänneksen alussa.
Julkaistu 26.4.2024