27.5.2024

Sähköautojen latauspisteet on asennettava vuoden loppuun mennessä – kolme keskeistä kysymystä sähköautolain mukaisten latauspisteiden asentamisesta

Laki rakennusten varustamisesta sähköajoneuvojen latauspisteillä ja latauspistevalmiuksilla sekä automaatio- ja ohjausjärjestelmillä, eli niin sanottu sähköautolaki, tuli voimaan marraskuussa 2020. Lakiin kuuluvan sähköautojen latauspisteiden asentamista koskevan olemassa oleviin muihin kuin asuinrakennuksiin liittyvän velvoitteen määräaika on päättymässä kuluvan vuoden lopussa. 

1. Keitä latauspisteiden asentamisvelvoite koskee ja mikä taho sitä valvoo?

Sähköautolain 7 §:n mukaan rakennuksen omistajan on huolehdittava, että sellaisessa käytössä olevassa muussa rakennuksessa kuin asuinrakennuksessa, jonka yhteydessä on enemmän kuin 20 pysäköintipaikkaa rakennuksessa tai kiinteistöllä, tulee olla asennettuna vähintään yksi sähköajoneuvojen latauspiste viimeistään 31.12.2024. Velvoite ei koske olemassa olevia asuinrakennuksia eikä sellaisia rakennuksia, joiden purku on suunnitteilla.

Kyseisen lainkohdan noudattamista valvoo Liikenne- ja viestintävirasto. Jos rakennuksen omistaja ei noudata velvollisuuttaan latauspisteen asentamisesta, Liikenne- ja viestintäviraston on kehotettava omistajaa korjaamaan asia asettamassaan määräajassa. Jos latauspistettä ei asenneta määräajassa, Liikenne- ja viestintävirasto määrittää latauspisteen asentamiselle uuden määräajan ja voi tehostaa antamaansa määräystä sakon uhalla tai uhalla, että tekemättä jätetty asentaminen teetetään omistajan kustannuksella.

2. Tarvitseeko latauspistettä asentaa, jos rakennus ei ole käytössä?

Lainkohdan mukaan se soveltuu käytössä olevaan rakennukseen, ja sähköautolakia koskevan hallituksen esityksen mukaan latauspistettä ei tarvitsisi asentaa, jos rakennus ei olisi käytössä. Sähköautolaki tai siitä annettu hallituksen esitys eivät kuitenkaan ota kantaa siihen, mitä käytännössä tarkoittaa, että rakennus ei ole käytössä.

Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan rakennuksen käyttöönotto edellyttää, että rakennusvalvontaviranomainen on sen hyväksynyt loppukatselmuksessa tai osittaisessa loppukatselmuksessa käyttöön otettavaksi. Mikäli sähköautolakia tulkittaisiin maankäyttö- ja rakennuslain mukaan, rakennus on käytössä, vaikka se olisi täysin tyhjillään edellyttäen, että rakennusvalvontaviranomainen on hyväksynyt sen käyttöön otettavaksi. Tämän tulkinnan mukaisesti rakennus ei olisi käytössä, jos viranomainen olisi kieltänyt sen käytön tai sitä ei olisi vielä hyväksytty käyttöön otettavaksi.

3. Mikä taho vastaa latauspisteen asentamisesta, kun rakennus on vuokrattu?

Sähköautolain mukaan velvollisuus huolehtia latauspisteen asentamisesta on rakennuksen omistajalla eli näin ollen velvoite ei koskisi rakennuksen tai kiinteistön vuokralaisia. Mikäli rakennuksen omistaja on vuokrannut omistamansa piha-alueen vuokralaiselle, on rakennuksen omistajan kiinnitettävä huomiota siihen, millä edellytyksillä lain edellyttämä latauspiste saadaan rakentaa vuokralaisen vuokraamalle alueelle erityisesti tilanteessa, jossa vuokranantaja tai latauspisteoperaattori tulee harjoittamaan vuokra-alueelle latauspisteliiketoimintaa.

Uusimmat referenssit

Toimimme Fortumin pääneuvonantajana rajat ylittävässä yritysjärjestelyssä, jossa Fortum myy kierrätys- ja jäteliiketoimintansa. Liiketoiminnot myydään temaattiseen vaikuttavuussijoittamiseen keskittyvälle Summa Equitylle tämän portfolioyhtiön NG Groupin kautta ja velaton kauppahinta on noin 800 miljoonaa euroa. Kaupan toteutuminen edellyttää viranomaishyväksyntää sekä tavanomaisten ehtojen täyttymistä. Fortumin myytävät kierrätys- ja jäteliiketoiminnot (Recycling & Waste) tarjoavat teollisille ja kuntasektorin asiakkaille jätehuoltopalveluja sekä kokonaisvaltaisia muovien, metallien, tuhkan, kuonan ja vaarallisten jätteiden käsittely- ja kierrätyspalveluja. Liiketoiminnot sijaitsevat Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa ja työllistävät noin 900 työntekijää. 
Julkaistu 18.7.2024
Avustimme Erikoissijoitusrahasto eQ Yhteiskuntakiinteistöjä sen myydessä kolme terveydenhuolto- ja sairaalakiinteistöä Niamille. Myynnin kohteena olevien kiinteistöjen huoneistopinta-ala on noin 18 000 neliömetriä. Kaksi kohteista sijaitsee Helsingissä ja yksi Porissa. Saukonpaadenranta 2:n kiinteistö sijaitsee merellisessä Jätkäsaaressa, ja sen päävuokralaisena toimii yksityinen syöpäsairaala Docrates. Bulevardin historiallisessa kiinteistössä taas toimii Mehiläinen, yksi suurimmista yksityisistä terveydenhuollon palveluntarjoajista. Porin kohde sijaitsee Porin kaupungin sydämessä, ja sen vuokrattava pinta-ala on yhteensä noin 5 800 neliömetriä. Kiinteistölle on myönnetty BREEAM-ympäristösertifikaatti arvosanalla Very Good, ja se on kokonaan vuokrattu Terveystalolle. 
Julkaistu 5.7.2024
Toimimme OP:n hallinnoiminen rahastojen neuvonantajana järjestelyssä, jossa rahastot myivät kaksi modernia logistiikkakiinteistöä Logianille. Logian on Kevan ja Mrec Investment Management Oy:n yhteisyritys. Kiinteistöjen pinta-ala on yhteensä noin 32 300 neliömetriä ja ne sijaitsevat Tuusulassa lähellä Helsinki-Vantaan lentoasemaa. LEED Gold -sertifioidut kohteet kuuluvat A-energialuokkaan ja hyödyntävät aurinkopaneeleita, jotka tuottavat merkittävän osan kiinteistöjen vuoden aikana kuluttamasta sähköstä.
Julkaistu 3.7.2024
Toimimme OP-Vuokratuotto -erikoissijoitusrahaston oikeudellisena neuvonantajana kahden asuinkerrostalokohteen myynnissä Sirius Capital Partnersille. Myynnin kohteena olevien 158 asunnon huoneistopinta-ala on noin 7 100 neliömetriä. Kohteet sijaitsevat Helsingin Pasilassa ja Etelä-Haagassa. Etelä-Haagassa sijaitsevan kerrostalon energiatehokkuusluokka on A, eli se on erittäin energiatehokas. Kerrostalo hyödyntää aurinkopaneeleita ja maalämpöä. Sirius aikoo asentaa myös Pasilan kerrostalon katolle aurinkopaneeleita ja nostaa siten talon energiatehokkuusluokan B:stä A:han.
Julkaistu 24.6.2024