21.8.2020

Mitä vastuullisuus tarkoittaa liikejuristille?

Yhä useampi yritys on nostanut vastuullisuuden strategiansa kärjeksi ja haluaa torjua ilmastonmuutosta omilla toimillaan. Asiakkaat ja sijoittajat vaativat yrityksiltä eettisyyttä ja ihmisoikeuksien kunnioittamista. Samalla yhä useampi yritys haluaa oikeudelliselta neuvonantajaltaan tietoa hyvistä ja vastuullisista käytännöistä eikä vain siitä, mitä laki tai oikeuskäytäntö sanoo. Asianajajan työ ei ole entisellään, ja se on hyvä asia. 

 

Vastuullisuus läpäisee liikejuridiikan

Juristit ovat heränneet vastuullisuustyöhön myöhään, vaikka vaikuttamismahdollisuudet ovat merkittävät. Vastuullisuusnäkökulmat ulottuvat pitkälle ympäristöoikeuden ulkopuolelle. Lähes jokainen sopimus on mahdollisuus vaikuttaa. 

Vihreä rahoitus yleistyy ja sopimusmallit kehittyvät. Yrityskaupoissa vastuullisuuskysymykset nousevat esiin due diligence ‑työssä ja vaikuttavat kauppahintaan, ja energiasektorin sopimusrakenteissa riittää kehittämistä.  Julkiset hankinnat tulisi toteuttaa kestävästi. Kilpailijoiden yhteistyö päästöjen vähentämiseksi edellyttää kilpailuoikeudellista arviota. Tiedolla johtamisen tulisi perustua tiedon vastuulliseen käyttöön, eikä tietosuoja-asetuksen osaaminen riitä. Korruption torjunta edellyttää toimivia compliance -käytäntöjä ja ilmoituskanavia. On vaikeaa löytää oikeudenalaa, johon ei liittyisi vastuullisuusnäkökulmia. 

Vaikuttavuutta uusilla rahoitusvälineillä

Vaikuttavuuden tavoittelu luo juristeille myös kokonaan uudentyyppistä työtä. Vaikuttavuussijoittaminen ja vaikuttavuusrahastot ovat saaneet jalansijaa Suomessakin. Vaikuttavuussijoittamisessa yksityisellä pääomalla ei tavoitella ainoastaan taloudellista tuottoa vaan myös mitattavissa olevaa yhteiskunnallista hyötyä, ja siitä on kaavailtu yhtä ratkaisua julkistalouden kasvaviin haasteisiin.

Juristeille uusia urapolkuja

Muuttuva maailma haastaa juristit jatkuvaan kehittymiseen ja luo tuleville juristipolville uusia, mielenkiintoisia ja mielekkäitä urapolkuja. Kukapa olisi vielä joitakin vuosia sitten ajatellut, että liikejuristin työ voi linkittyä vahvasti YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin?

Hoidamme oman osuutemme

Castrén & Snellman liittyi UN Global Compactiin vuoden 2020 alussa ensimmäisenä suomalaisena asianajotoimistona. C&S:n vastuullisuustyössä on kolme kulmaa: oma toimintamme, vastuullisuus asiakastyössä ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Suurin vaikuttavuus syntyy asiakkaidemme auttamisesta heidän omassa vastuullisuustyössään. Global Compactin lisäksi olemme ankkuroineet vastuullisuustyömme YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin. Keskeiset tavoitteemme ovat tasa-arvo, ilmastoteot ja oikeusturvan edistäminen.

 

Blogi on julkaistu ensimmäisen kerran Global Compact Finlandin nettisivuilla 18.8.2020 

Uusimmat referenssit

Neuvoimme Huhtamäki Oyj:tä, kun se teki 450 miljoonan euron vastuullisuusindikaattoreihin sidotun, syndikoidun ja monivaluuttaisen luottolimiittisopimuksen (syndicated multicurrency revolving credit facility). Järjestely on voimassa viisi vuotta. Uusi luottolimiitti korvaa nykyisen, tammikuussa 2021 allekirjoitetun, 400 miljoonan euron vastuullisuusindikaattoreihin sidotun syndikoidun luottolimiitin, ja sitä käytetään konsernin yleisiin rahoitustarpeisiin. Luottolimiittiä on mahdollista jatkaa kaksi kertaa yksi vuosi kerrallaan lainanantajien suostumuksella. Luottolimiitin pääjärjestäjinä ja -välittäjinä toimivat Citi, Nordea Bank Abp, Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ), BNP Paribas, Commerzbank Aktiengesellschaft, Danske Bank A/S, DBS Bank Ltd., London Branch, J.P. Morgan SE, Landesbank Hessen-Thüringen Girozentrale, OP Corporate Bank plc, Raiffeisen Bank International AG ja Standard Chartered Bank AG.
Julkaistu 28.11.2024
Edustimme suurta suomalaista yhtymää ja siihen kuuluvaa keskinäistä kiinteistöosakeyhtiötä välitysmenettelyssä rakennusliikettä vastaan. Välitysoikeus hylkäsi rakennusliikkeen vaatimukset kokonaisuudessaan ja velvoitti rakennusliikkeen korvaamaan asiakkaallemme välitysmenettelystä aiheutuneet kustannukset täysimääräisesti. Erimielisyys koski urakkasopimuksen mukaista urakkahintaa, jonka oli sovittu määräytyvän asiakkaamme tuottovaatimuksen sekä urakkakohdetta koskevan vuokrasopimuksen mukaisen vuokran perusteella. Osapuolet olivat erimielisiä vuokran tarkistamiseen sovellettavasta indeksiehdosta ja sen vaikutuksesta urakkasopimuksen mukaiseen urakkahintaan.
Julkaistu 22.11.2024
Toimimme VR-Yhtymä Oyj:n oikeudellisena neuvonantajana heidän strategisessa päätöksessään myydä maantielogistiikan yksikkönsä sijoitusyhtiö Mutaresille. Kauppa tukee VR:n keskittymistä logistiikkaliiketoiminnassaan rautatiekuljetuksiin. Maantielogistiikan liiketoiminta, joka tuotti noin 80 miljoonan euron liikevaihdon vuonna 2023, siirretään Mutaresin perustamaan uuteen yhtiöön. Liiketoimintayksikkö työllistää noin 75 henkilöä, jotka siirtyvät uuden yhtiön palvelukseen. Kaupan toteutuminen edellyttää Suomen Kilpailu- ja kuluttajaviraston hyväksyntää.
Julkaistu 18.11.2024
Neuvoimme Nestettä sen tehdessä kahdenvälisen 150 miljoonan euron vihreän lainasopimuksen Danske Bank A/S, Suomen sivuliikkeen kanssa. Lainasopimuksesta saatavat varat käytetään Nesteen vihreän rahoituksen viitekehyksen mukaisiin hankkeisiin ja projekteihin. Lainasopimus on kaksivuotinen, ja siinä on yksi yhden vuoden lisäoptio. Helmikuussa 2024 Neste julkisti uudistetun vihreän rahoituksen viitekehyksensä (Green Finance Framework), jonka tarkoituksena on yhdenmukaistaa tulevat rahoitustoimet markkinoiden parhaiden käytäntöjen ja standardien kanssa. Uudistettuun viitekehykseen kuluu uusiutuvia ratkaisuja sekä kiertotalousratkaisuja ja uusiutuva energia omana sijoituskategoriaan. Nesteen ilmastosuunnitelmassa pidemmän aikavälin toimia ovat muun muassa uusien teknologioiden ja innovaatioiden laajempi soveltaminen erityisesti uusiutuvan vedyn osalta. On arvioitu, että uusiutuvalla vedyllä ja muilla uusilla teknologioilla voidaan pienentää vuoden 2019 vertailutason mukaisten päästöluokkien 1 ja 2 päästöjä vähintään 20 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. 
Julkaistu 4.11.2024