2.6.2016

Liikesalaisuuksien suoja uudistuu – uusi direktiivi hyväksytty

Euroopan unionin direktiiviehdotus liikesalaisuuksien suojasta on viimein päässyt maaliin neuvoston hyväksyttyä uudet säännökset 27.5.2016. Liikesalaisuuksien suojasta ei ole ollut aiemmin unionin tasolla sääntelyä. Direktiivin tavoitteena onkin parantaa yritysten liikesalaisuuksien suojan laatua ja laajuutta EU:n alueella.   

Koko EU:ssa otetaan direktiivin myötä käyttöön yhteinen liikesalaisuuden määritelmä. Liikesalaisuus tarkoittaa tiivistäen salaista tietoa, jota liikesalaisuuden haltija pyrkii toimillaan pitämään salaisena ja jonka kaupallinen arvo perustuu siihen, että tieto pysyy salassa.

Mikä on laitonta ja mikä laillista?

Direktiivissä määritellään, milloin liikesalaisuuden hankinta, ilmaiseminen ja käyttö on laitonta ja vastaavasti milloin toiminta on liikesalaisuuden suojan näkökulmasta laillista.

Laillista on aina liikesalaisuuden itsenäinen keksiminen tai luominen tai esimerkiksi liikesalaisuuden selvittäminen havainnoimalla ja tutkimalla yleisesti saatavilla olevan tuotteen ominaisuuksia (ns. reverse engineering).

Laittomasti liikesalaisuus on hankittu muun muassa silloin, kun tieto liikesalaisuudesta on luovutettu vastoin salassapitositoumusta tai kun liikesalaisuuden vastaanottaja muutoin on tiennyt tai hänen olisi pitänyt tietää, että liikesalaisuus on hankittu ilman liikesalaisuuden haltijan suostumusta. 

Lisäksi direktiivi edellyttää, että jäsenvaltiot säätävät siviilioikeudellisista oikeussuojakeinoista liikesalaisuuksien loukkauksia vastaan. Esimerkiksi tuomioistuin voi oikeudenkäynnin aikana rajoittaa niiden henkilöiden lukumäärää, joilla on oikeus osallistua asian käsittelyyn.  

Direktiivissä säädetään myös tuomioistuimen käytössä olevista turvaamistoimista, korjaavista toimista ja mahdollisuudesta määrätä vahingonkorvauksia.

Kansallinen lainvalmistelu voi alkaa – tilaisuus pirstaleisen sääntelyn yhtenäistämiseen

Liikesalaisuuksien sääntely on tällä hetkellä pirstoutunut Suomessa useisiin eri lakeihin.

Suomen on otettava uusi direktiivi käyttöön kahden vuoden kuluessa sen julkaisemisesta eli viimeistään vuoden 2018 aikana. Kun sääntely on Suomessa näinkin pirstaleista, nyt olisi hyvä tilaisuus säätää kokonaan uusi laki liikesalaisuuksien suojasta Ruotsin mallin mukaan sen sijaan, että vain tarkistaisimme olemassa olevaa lainsäädäntöämme vastaamaan direktiivin säännöksiä.

Uuden lain myötä olisi todennäköisesti myös helpompaa yhdenmukaistaa liikesalaisuuden käsitettä. Tällä hetkellä eri laeissa käytetään eri käsitteitä, joita ovat liikesalaisuus, liike- ja ammattisalaisuus ja yrityssalaisuus. Oikeuskäytännössä niiden asiallista sisältöä on pidetty lähtökohtaisesti samana.

Sääntelyn pirstaleisuudesta huolimatta liikesalaisuuksien suojan taso on Suomessa kohtuullisen hyvä. Tuomioistuimet käsittelevät liikesalaisuuden loukkauksia pitkälti rikosasioina, jolloin viranomaiset voivat esitutkintavaiheessa hankkia tehokkaasti näyttöä liikesalaisuuden loukkaamisesta. Direktiivin täytäntöönpanon yhteydessä olisikin huolehdittava, että rikoslain antamaa liikesalaisuuden suojaa ei edes välillisesti heikennetä.

Liikesalaisuuksien suojan ennakointi ulkomailla aiempaa helpompaa

Liikesalaisuuksien suojasta on vähän kansainvälistä sääntelyä. Näin ollen uuden direktiivin säännöksistä on todennäköisesti etua kansainvälisesti toimiville suomalaisille yrityksille.

Kun liikesalaisuuden käsite ja oikeussuojan taso yhdenmukaistuvat EU:ssa, yritykset pystyvät aiempaa paremmin ennakoimaan, minkälaista oikeussuojaa ne voivat eri jäsenmaissa saada liikesalaisuuksiensa väärinkäyttötilanteissa.  

Uusimmat referenssit

Toimimme KKR:n suomalaisena oikeudellisena neuvonantajana sen ostaessa Karo Healthcaren koko osakekannan EQT:ltä. Kauppa on seurausta Karon merkittävästä strategisesta muutoksesta pohjoismaisesta erikoislääkeyrityksestä johtavaksi eurooppalaiseksi kuluttajille suunnatun terveydenhuollon alustaksi, jonka tuotevalikoimakattaa ihoterveyden, jalkaterveyden ja intiimiterveyden sekä ruoansulatuskanavan terveyden ja vitamiinit, kivennäisaineet ja ravintolisät. KKR & Co. Inc. (NYSE: KKR) on johtava maailmanlaajuinen sijoitusyhtiö, joka tarjoaa vaihtoehtoista omaisuudenhoitoa sekä pääomamarkkina- ja vakuutusratkaisuja. KKR sponsoroi sijoitusrahastoja, jotka sijoittavat pääomasijoituksiin, luottoihin ja kiinteään omaisuuteen, ja sillä on strategisia kumppaneita, jotka hallinnoivat hedge-rahastoja. Kaupan toteutuminen edellyttää tavanomaisten ehtojen täyttymistä ja viranomaishyväksyntöjä. Kaupan odotetaan toteutuvan lähikuukausina.
Julkaistu 17.4.2025
Toimimme Gasumin neuvonantajana järjestelyssä, jossa Gasum hankki uuden nesteytetyn maakaasun (LNG) sekä nesteytetyn biokaasun (LBG) bunkkerialuksen. Celsius-niminen alus palvelee Gasumin asiakkaita vuodesta 2027 alkaen. Aluksen omistaa Gasumin ja ruotsalaisen Sirius Shipping -varustamon yhteisyritys. Aluksen rakentaa RMK Marine -telakka Istanbulissa, Turkissa. Investointi on osa Gasumin strategiaa turvata LNG:n ja LBG:n saatavuus asiakkailleen Luoteis-Euroopan alueella kysynnän kasvaessa tulevina vuosina.Gasum on pohjoismainen kaasualan ja energiamarkkinoiden asiantuntija. Gasum tarjoaa puhtaamman energian ja energiamarkkinoiden asiantuntijapalveluita teollisuudelle ja sähkön ja lämmön yhteistuotantoon sekä puhtaampia polttoaineratkaisuja maa- ja meriliikenteeseen. Yritys auttaa asiakkaitaan pienentämään sekä omaa että asiakkaidensa hiilijalanjälkeä. Sirius on Backmanin perheen perustama ruotsalainen varustamo. Siriuksella on 11 tuote-/kemikaalisäiliöalusta ja kaksi LNG-säiliöalusta, ja lisäksi se hallinnoi kolmea tuote-/kemikaalisäiliöalusta.
Julkaistu 11.3.2025
Avustimme Valio Oy:tä sen ostaessa Raisio Oyj:n kasviproteiiniliiketoiminnan, siihen liittyvän käyttöomaisuuden ja Härkis®- ja Beanit®-härkäpapubrändit. Käyttöomaisuuteen kuuluvat muun muassa kasviproteiinituotteita Kauhavalla valmistavan tehtaan laitteet. Kauppa tukee Valion strategiaa kasvaa meijeriyhtiöstä ruokataloksi. Tämä liiketoimintakauppa tekee meistä entistäkin merkittävämmän kasvipohjaisten proteiinituotteiden kehittäjän ja valmistajan. Näiden tuotteiden kysyntä kasvaa pitkällä aikavälillä ja kasvupotentiaalia on vielä paljon. Vuonna 2022 ostimme Gold&Green® -liiketoiminnan ja siitä lähtien olemme tehneet vahvaa tuotekehitystä sekä uudistaneet brändiä. Myynti on kasvanut onnistuneiden tuotelanseerauksien myötä vuoden 2024 viimeisellä neljänneksellä noin 50 % edelliseen verrattuna. Tällä kaupalla rakennamme omaa tuotantokyvykkyyttä. Kauhavan tehtaan tuotantovälineet sopivat juuri meidän tarpeeseemme ja tilanteeseemme Valion liiketoimintajohtaja Kimmo Luoma sanoo. Valio on vuonna 1905 perustettu suomalainen meijeri ja ruokatalo, jonka omistajia ovat suomalaiset maidontuottajaosuuskunnat. Valiolla on tytäryhtiöt Ruotsissa, Virossa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Konsernin liikevaihto vuonna 2023 oli 2 278 miljoonaa euroa, ja sillä on yli 4 000 työntekijää.
Julkaistu 14.2.2025
Castrén & Snellman toimii Porin kaupungin ja Pori Energia Oy:n oikeudellisena neuvonantajana 292 miljoonan euron rahoitusjärjestelyssä, jolla varmistetaan yhtiön olemassa olevien vastuiden jälleenrahoittaminen ja tulevien kasvua tukevien investointien rahoittaminen. Pori Energia ja sen rahoittajat allekirjoittivat Suomen lain alla olevan lainasopimuksen tätä varten 13.1.2025. Pori Energia on energiayhtiö, joka toimii useilla eri energiantuotannon osa-alueilla, kuten kaukolämmön, sähkönjakelun sekä sähkön ja lämmön yhteistuotannon ja uusiutuvien energialähteiden avulla tapahtuvan sähköntuotannon aloilla. Yhtiö tarjoaa myös tuulivoimapalveluja ja teollisuuden energiaratkaisuja Satakunnan alueella, jossa sillä on noin 60 000 asiakasta.
Julkaistu 6.2.2025