26.1.2022

Kiristyvä valvonta tekee yrityskaupoista yhä haastavampia

Vuosi 2021 oli yrityskauppojen osalta vilkas. Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) antoi ratkaisun noin 30 yrityskaupassa. Monta yrityskauppaa tutkittiin myös toisen vaiheen jatkokäsittelyssä. Kaikki merkit viittaavat siihen, että viranomaisprosessit tulevat jatkossa eteen yhä useammassa yrityskaupassa. Prosesseihin liittyvien epävarmuustekijöiden strateginen hallinta on entistä tärkeämpää.

Niin Suomessa kuin muualla maailmalla selvänä trendinä on sääntelyn ja valvonnan lisääntyminen. KKV ehdotti viime vuonna, että yrityskauppojen ilmoitusvelvollisuuden kynnysarvoja laskettaisiin ja rinnalle tuotaisiin otto-oikeus. Myös monissa muissa maissa viranomaisten toimivaltaa on uudistettu määrätietoisesti laajentamalla kynnysarvoja tai tulkintakäytäntöä.

Keskeisenä yhteisenä nimittäjänä on kasvava huoli kuluttajahaitoista ja konsolidaatiokehityksestä tietyillä toimialoilla viranomaisvalvonnan ulottumattomissa. Kansalliset intressit ovat vahvistumassa ja monissa maissa on uudistettu ulkomaisten yritysostojen seurantaa koskevaa lainsäädäntöä. Tämä tuo mukanaan uudenlaisen teollisuus- ja geopoliittisen jännitteen.

Samaan aikaan viranomaisprosesseissa vaaditun datan määrä lisääntyy ja tutkinnat ovat selvitysten ja käytettävissä olevien työkalujen vuoksi koko ajan monimutkaisempia. Hallinnollinen taakka on massiivinen niin viranomaisille kuin yrityskaupan osapuolillekin.

Monimutkaisessa sääntely-ympäristössä on välttämätöntä kiinnittää huomiota viranomaisprosessien läpivientiin heti alusta alkaen. Diilitiimeiltä vaaditaan joustavuutta, tinkimätöntä valmistautumista sekä realismia viranomaisvaatimusten täyttämiseen. Nämä vaatimukset kannattaa pyrkiä hyödyntämään lisäarvotekijänä – ei pelkästään uhkana ja hidasteena kaupalle. Riskien lisäksi perusteellinen ennakkoanalyysi voi parhaimmillaan auttaa ymmärtämään entistä paremmin kohteen synergiapotentiaalia ja valuaatiota. Yrityskaupoissa tieto ei aina lisää tuskaa vaan voi auttaa parempiin päätöksiin.

Uusimmat referenssit

Toimimme KKR:n suomalaisena oikeudellisena neuvonantajana sen ostaessa Karo Healthcaren koko osakekannan EQT:ltä. Kauppa on seurausta Karon merkittävästä strategisesta muutoksesta pohjoismaisesta erikoislääkeyrityksestä johtavaksi eurooppalaiseksi kuluttajille suunnatun terveydenhuollon alustaksi, jonka tuotevalikoimakattaa ihoterveyden, jalkaterveyden ja intiimiterveyden sekä ruoansulatuskanavan terveyden ja vitamiinit, kivennäisaineet ja ravintolisät. KKR & Co. Inc. (NYSE: KKR) on johtava maailmanlaajuinen sijoitusyhtiö, joka tarjoaa vaihtoehtoista omaisuudenhoitoa sekä pääomamarkkina- ja vakuutusratkaisuja. KKR sponsoroi sijoitusrahastoja, jotka sijoittavat pääomasijoituksiin, luottoihin ja kiinteään omaisuuteen, ja sillä on strategisia kumppaneita, jotka hallinnoivat hedge-rahastoja. Kaupan toteutuminen edellyttää tavanomaisten ehtojen täyttymistä ja viranomaishyväksyntöjä. Kaupan odotetaan toteutuvan lähikuukausina.
Julkaistu 17.4.2025
Toimimme Gasumin neuvonantajana järjestelyssä, jossa Gasum hankki uuden nesteytetyn maakaasun (LNG) sekä nesteytetyn biokaasun (LBG) bunkkerialuksen. Celsius-niminen alus palvelee Gasumin asiakkaita vuodesta 2027 alkaen. Aluksen omistaa Gasumin ja ruotsalaisen Sirius Shipping -varustamon yhteisyritys. Aluksen rakentaa RMK Marine -telakka Istanbulissa, Turkissa. Investointi on osa Gasumin strategiaa turvata LNG:n ja LBG:n saatavuus asiakkailleen Luoteis-Euroopan alueella kysynnän kasvaessa tulevina vuosina.Gasum on pohjoismainen kaasualan ja energiamarkkinoiden asiantuntija. Gasum tarjoaa puhtaamman energian ja energiamarkkinoiden asiantuntijapalveluita teollisuudelle ja sähkön ja lämmön yhteistuotantoon sekä puhtaampia polttoaineratkaisuja maa- ja meriliikenteeseen. Yritys auttaa asiakkaitaan pienentämään sekä omaa että asiakkaidensa hiilijalanjälkeä. Sirius on Backmanin perheen perustama ruotsalainen varustamo. Siriuksella on 11 tuote-/kemikaalisäiliöalusta ja kaksi LNG-säiliöalusta, ja lisäksi se hallinnoi kolmea tuote-/kemikaalisäiliöalusta.
Julkaistu 11.3.2025
Avustimme Valio Oy:tä sen ostaessa Raisio Oyj:n kasviproteiiniliiketoiminnan, siihen liittyvän käyttöomaisuuden ja Härkis®- ja Beanit®-härkäpapubrändit. Käyttöomaisuuteen kuuluvat muun muassa kasviproteiinituotteita Kauhavalla valmistavan tehtaan laitteet. Kauppa tukee Valion strategiaa kasvaa meijeriyhtiöstä ruokataloksi. Tämä liiketoimintakauppa tekee meistä entistäkin merkittävämmän kasvipohjaisten proteiinituotteiden kehittäjän ja valmistajan. Näiden tuotteiden kysyntä kasvaa pitkällä aikavälillä ja kasvupotentiaalia on vielä paljon. Vuonna 2022 ostimme Gold&Green® -liiketoiminnan ja siitä lähtien olemme tehneet vahvaa tuotekehitystä sekä uudistaneet brändiä. Myynti on kasvanut onnistuneiden tuotelanseerauksien myötä vuoden 2024 viimeisellä neljänneksellä noin 50 % edelliseen verrattuna. Tällä kaupalla rakennamme omaa tuotantokyvykkyyttä. Kauhavan tehtaan tuotantovälineet sopivat juuri meidän tarpeeseemme ja tilanteeseemme Valion liiketoimintajohtaja Kimmo Luoma sanoo. Valio on vuonna 1905 perustettu suomalainen meijeri ja ruokatalo, jonka omistajia ovat suomalaiset maidontuottajaosuuskunnat. Valiolla on tytäryhtiöt Ruotsissa, Virossa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Konsernin liikevaihto vuonna 2023 oli 2 278 miljoonaa euroa, ja sillä on yli 4 000 työntekijää.
Julkaistu 14.2.2025
Castrén & Snellman toimii Porin kaupungin ja Pori Energia Oy:n oikeudellisena neuvonantajana 292 miljoonan euron rahoitusjärjestelyssä, jolla varmistetaan yhtiön olemassa olevien vastuiden jälleenrahoittaminen ja tulevien kasvua tukevien investointien rahoittaminen. Pori Energia ja sen rahoittajat allekirjoittivat Suomen lain alla olevan lainasopimuksen tätä varten 13.1.2025. Pori Energia on energiayhtiö, joka toimii useilla eri energiantuotannon osa-alueilla, kuten kaukolämmön, sähkönjakelun sekä sähkön ja lämmön yhteistuotannon ja uusiutuvien energialähteiden avulla tapahtuvan sähköntuotannon aloilla. Yhtiö tarjoaa myös tuulivoimapalveluja ja teollisuuden energiaratkaisuja Satakunnan alueella, jossa sillä on noin 60 000 asiakasta.
Julkaistu 6.2.2025