26.1.2022

Kiristyvä valvonta tekee yrityskaupoista yhä haastavampia

Vuosi 2021 oli yrityskauppojen osalta vilkas. Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) antoi ratkaisun noin 30 yrityskaupassa. Monta yrityskauppaa tutkittiin myös toisen vaiheen jatkokäsittelyssä. Kaikki merkit viittaavat siihen, että viranomaisprosessit tulevat jatkossa eteen yhä useammassa yrityskaupassa. Prosesseihin liittyvien epävarmuustekijöiden strateginen hallinta on entistä tärkeämpää.

Niin Suomessa kuin muualla maailmalla selvänä trendinä on sääntelyn ja valvonnan lisääntyminen. KKV ehdotti viime vuonna, että yrityskauppojen ilmoitusvelvollisuuden kynnysarvoja laskettaisiin ja rinnalle tuotaisiin otto-oikeus. Myös monissa muissa maissa viranomaisten toimivaltaa on uudistettu määrätietoisesti laajentamalla kynnysarvoja tai tulkintakäytäntöä.

Keskeisenä yhteisenä nimittäjänä on kasvava huoli kuluttajahaitoista ja konsolidaatiokehityksestä tietyillä toimialoilla viranomaisvalvonnan ulottumattomissa. Kansalliset intressit ovat vahvistumassa ja monissa maissa on uudistettu ulkomaisten yritysostojen seurantaa koskevaa lainsäädäntöä. Tämä tuo mukanaan uudenlaisen teollisuus- ja geopoliittisen jännitteen.

Samaan aikaan viranomaisprosesseissa vaaditun datan määrä lisääntyy ja tutkinnat ovat selvitysten ja käytettävissä olevien työkalujen vuoksi koko ajan monimutkaisempia. Hallinnollinen taakka on massiivinen niin viranomaisille kuin yrityskaupan osapuolillekin.

Monimutkaisessa sääntely-ympäristössä on välttämätöntä kiinnittää huomiota viranomaisprosessien läpivientiin heti alusta alkaen. Diilitiimeiltä vaaditaan joustavuutta, tinkimätöntä valmistautumista sekä realismia viranomaisvaatimusten täyttämiseen. Nämä vaatimukset kannattaa pyrkiä hyödyntämään lisäarvotekijänä – ei pelkästään uhkana ja hidasteena kaupalle. Riskien lisäksi perusteellinen ennakkoanalyysi voi parhaimmillaan auttaa ymmärtämään entistä paremmin kohteen synergiapotentiaalia ja valuaatiota. Yrityskaupoissa tieto ei aina lisää tuskaa vaan voi auttaa parempiin päätöksiin.

Uusimmat referenssit

Toimimme Fortumin pääneuvonantajana rajat ylittävässä yritysjärjestelyssä, jossa Fortum myy kierrätys- ja jäteliiketoimintansa. Liiketoiminnot myydään temaattiseen vaikuttavuussijoittamiseen keskittyvälle Summa Equitylle tämän portfolioyhtiön NG Groupin kautta ja velaton kauppahinta on noin 800 miljoonaa euroa. Kaupan toteutuminen edellyttää viranomaishyväksyntää sekä tavanomaisten ehtojen täyttymistä. Fortumin myytävät kierrätys- ja jäteliiketoiminnot (Recycling & Waste) tarjoavat teollisille ja kuntasektorin asiakkaille jätehuoltopalveluja sekä kokonaisvaltaisia muovien, metallien, tuhkan, kuonan ja vaarallisten jätteiden käsittely- ja kierrätyspalveluja. Liiketoiminnot sijaitsevat Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa ja työllistävät noin 900 työntekijää. 
Julkaistu 18.7.2024
Neuvoimme ANDRITZ-konserniin kuuluvaa Andritz Oy:tä sen ostaessa koko Procemex Oy:n osakekannan. Kauppa vahvistaa entisestään ANDRITZin automaatio- ja digitalisointiratkaisujen valikoimaa. Procemex on yksi maailman johtavista integroituja radanvalvonta- ja vianilmaisuratkaisuja sellu- ja paperiteollisuudelle tarjoavista yrityksistä. Se työllistää yli 100 konenäköjärjestelmien asiantuntijaa, ja sillä on tytäryhtiöitä Saksassa, Japanissa ja Yhdysvalloissa. ANDRITZ tarjoaa laajan valikoiman innovatiivisia laitoksia, välineitä, järjestelmiä, palveluita ja digitaalisia ratkaisuja monille eri toimialoille ja loppumarkkinoille. ANDRITZilla on johtava asema maailmanmarkkinoilla kaikilla neljällä liiketoiminta-alueellaan: sellu ja paperi, metallit, vesivoima sekä ympäristö ja energia. Se on julkisesti noteerattu konserni, jolla noin 30 000 työntekijää ja yli 280 toimipistettä yli 80 maassa.
Julkaistu 18.7.2024
Toimimme OP Suomi Infra -rahaston oikeudellisena neuvonantajana rahaston sijoittaessa Cactos Fleet Finland Ky:hyn. Cactos Fleet Finland sijoittaa älykkäisiin sähkövarastoihin Suomessa. OP Suomi Infra Ky on OP Ryhmän hallinnoima eräpäivätön rahasto, joka sijoittaa suomalaiseen infrastruktuuriin. Cactos Fleet Finland sijoittaa pääasiassa kiinteistöihin asennettaviin sähkövarastoihin, jotka voivat verkkotason tehtäviensä ohella esimerkiksi leikata kiinteistön huipputehoa ja tarjota varavoimaa. 
Julkaistu 29.4.2024
Toimimme OP Suomi Infra -rahaston oikeudellisena neuvonantajana rahaston sijoittaessa ESL Shipping Oy -laivaliikenneyhtiöön. Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma myötäsijoitti yhtiöön yhdessä OP Suomi Infra -rahaston kanssa. Sijoitus tehtiin ESL Shippingin uusia osakkeita vastaan, ja 45 miljoonan euron yhteissijoitus vastaa 21,43 prosentin omistusosuutta ESL Shipping -yhtiöstä. Sijoituksen tarkoituksena on kiihdyttää ESL Shippingin vihreää siirtymää. ESL Shipping Oy on kotimainen varustamo ja laivaliikenneyhtiö, jonka pääomistaja on Aspo Oyj. OP Suomi Infra Ky on OP Ryhmän hallinnoima eräpäivätön rahasto, joka sijoittaa suomalaiseen infrastruktuuriin. Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma on työeläkevakuutusyhtiö, jonka sijoitussalkun suuruus oli 57,5 miljardia euroa syyskuussa 2023.
Julkaistu 26.4.2024