26.1.2022

Kiristyvä valvonta tekee yrityskaupoista yhä haastavampia

Vuosi 2021 oli yrityskauppojen osalta vilkas. Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) antoi ratkaisun noin 30 yrityskaupassa. Monta yrityskauppaa tutkittiin myös toisen vaiheen jatkokäsittelyssä. Kaikki merkit viittaavat siihen, että viranomaisprosessit tulevat jatkossa eteen yhä useammassa yrityskaupassa. Prosesseihin liittyvien epävarmuustekijöiden strateginen hallinta on entistä tärkeämpää.

Niin Suomessa kuin muualla maailmalla selvänä trendinä on sääntelyn ja valvonnan lisääntyminen. KKV ehdotti viime vuonna, että yrityskauppojen ilmoitusvelvollisuuden kynnysarvoja laskettaisiin ja rinnalle tuotaisiin otto-oikeus. Myös monissa muissa maissa viranomaisten toimivaltaa on uudistettu määrätietoisesti laajentamalla kynnysarvoja tai tulkintakäytäntöä.

Keskeisenä yhteisenä nimittäjänä on kasvava huoli kuluttajahaitoista ja konsolidaatiokehityksestä tietyillä toimialoilla viranomaisvalvonnan ulottumattomissa. Kansalliset intressit ovat vahvistumassa ja monissa maissa on uudistettu ulkomaisten yritysostojen seurantaa koskevaa lainsäädäntöä. Tämä tuo mukanaan uudenlaisen teollisuus- ja geopoliittisen jännitteen.

Samaan aikaan viranomaisprosesseissa vaaditun datan määrä lisääntyy ja tutkinnat ovat selvitysten ja käytettävissä olevien työkalujen vuoksi koko ajan monimutkaisempia. Hallinnollinen taakka on massiivinen niin viranomaisille kuin yrityskaupan osapuolillekin.

Monimutkaisessa sääntely-ympäristössä on välttämätöntä kiinnittää huomiota viranomaisprosessien läpivientiin heti alusta alkaen. Diilitiimeiltä vaaditaan joustavuutta, tinkimätöntä valmistautumista sekä realismia viranomaisvaatimusten täyttämiseen. Nämä vaatimukset kannattaa pyrkiä hyödyntämään lisäarvotekijänä – ei pelkästään uhkana ja hidasteena kaupalle. Riskien lisäksi perusteellinen ennakkoanalyysi voi parhaimmillaan auttaa ymmärtämään entistä paremmin kohteen synergiapotentiaalia ja valuaatiota. Yrityskaupoissa tieto ei aina lisää tuskaa vaan voi auttaa parempiin päätöksiin.

Uusimmat referenssit

Neuvoimme CapMan Buyoutia Renoa Groupin irtautumisessa. Renoa Groupin johto on yhdessä Korpi Capitalin ja muiden sijoittajien kanssa ostanut konsernin. Renoa Group on suomalainen vakiintunut talotekniikka-alan asiantuntija, joka on erikoistunut omakotitaloihin Suomessa ja Ruotsissa. Renoa on merkittävä avaimet käteen -periaatteella toteutettavien käyttövesi- ja lämmitys-, viemäri- ja sähköverkkosaneerausten toimittaja, jolla on toimintaa myös Ruotsissa. Konsernin liikevaihto oli 35 miljoonaa euroa ja sen palveluksessa oli noin 300 henkilöä 10 toimipisteessä Suomessa ja 6 toimipisteessä Ruotsissa. Korpi Capital on suomalainen sijoitusyhtiö, jolla on omistuksia 29 yrityksessä. 
Julkaistu 14.1.2025
Avustamme Oomi Oy:tä liiketoimintakaupassa, jonka myötä KSS Energia Oy:n sähkön vähittäismyynnin kuluttaja- ja yritysasiakkaat siirtyvät Oomin asiakkaiksi tavoiteaikataulun mukaan maaliskuussa 2025. Järjestely edellyttää Kilpailu- ja kuluttajaviranomaisen hyväksynnän. Oomi Oy on yksi suurimmista energiapalveluyhtiöistä ja sähkön myyjistä Suomessa. Järjestelyn taustalla on sähkömarkkinoiden viimeaikainen kehitys ja Oomin strategia, jonka keskeisenä tavoitteena on tarjota asiakkaille mutkatonta ja entistä parempaa digitaalista asiakaskokemusta.
Julkaistu 20.12.2024
Toimimme Fortumin neuvonantajana yritysjärjestelyssä, jossa Fortum vahvistaa uusiutuvan energian hankekantaansa ostamalla hankkeiden kehitysportfolion Enersenseltä. Velaton kauppahinta on noin 9 miljoonaa euroa, ja kauppaan sisältyy mahdollisuus myös projektikohtaisiin lisäkauppahintoihin, mikäli hankkeet etenevät investointipäätökseen asti. Kaupan toteutuminen edellyttää tavanomaisten ehtojen täyttymistä, ja se arvioidaan saatavan päätökseen vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä. Fortum on johtava pohjoismainen energiayhtiö, joka rakentaa maailmaa, jossa ihmiset, yritykset ja luonto menestyvät yhdessä. Fortumin ydinliiketoiminta käsittää tehokkaan, hiilidioksidipäästöttömän sähköntuotannon sekä luotettavan sähkön ja kaukolämmön toimituksen yksityis- ja yritysasiakkaille. Fortumin osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. Yksi Fortumin strategisista tavoitteista on kehittää rakennusvalmiita yli 800 MW maatuuli- ja aurinkovoimahankkeita vuoden 2026 loppuun mennessä.
Julkaistu 19.12.2024
Toimimme Hanza AB:n suomalaisena neuvonantajana sen hankkiessa Leden Group Oy:n koko osakekannan. Hanza AB on ruotsalainen, Tukholman pörssissä listattu konepajateollisuuden ja elektroniikan sopimusvalmistusta harjoittava yritys. Vuonna 2008 perustetulla yrityksellä on kuusi tuotantokeskittymää Ruotsissa, Suomessa, Saksassa, Baltiassa, Keski-Euroopassa ja Kiinassa, ja sen vuotuinen liikevaihto on noin 4,6 miljardia Ruotsin kruunua. Leden Group on johtava suomalainen sopimusvalmistaja, joka erikoistuu ohutlevyihin, koneistukseen ja monimutkaisiin järjestelmiin. Leden Groupillla on neljä tuotantolaitosta Suomessa ja yksi Virossa, ja sen vuotuinen liikevaihto on noin 1,1 miljardia Ruotsin kruunua. Kaupan toteutuminen edellyttää viranomaishyväksyntää sekä tavanomaisten ehtojen täyttymistä.
Julkaistu 13.12.2024