7.5.2020

Kääntääkö korona globalisaation peruutusvaihteelle?

Koronavirusepidemia (COVID-19) kiihdyttää kansainvälisten yritysjärjestelyiden sääntelyä Euroopassa. Monessa jäsenmaassa poliittinen ja taloudellinen paine on jo jonkin aikaa vaatinut kiristämään lainsäädäntöä talouden suojaksi.



Euroopan komissio kehotti koronakriisin puhjettua unionin jäsenmaita tarkkailemaan, että kriittisten alojen yritykset pysyvät eurooppalaisessa omistuksessa. Komissio neuvoi hyödyntämään kansallista yrityskauppojen seurantasääntelyä ”mahdollisimman laajasti”. Niille maille, joissa sääntelyä ei vielä ole, komissio suositteli ” täysimittaisen seurantamekanismin” perustamista.

Lokakuussa unioni ottaa käyttöön EU-tason seurantamekanismin, joka seuloo jäsenmaiden turvallisuuteen vaikuttavia ulkomaisia sijoituksia. Mekanismi antaa jäsenmaille ja komissiolle mahdollisuuden puuttua kriittisen alan yrityskauppaan myös kaupan jo toteuduttua. 

Uusi seuranta nostaa tarkasteluun yritysjärjestelyitä, joita ei ole tähän asti valvottu. Kun EU-maat ryhtyvät seuraamaan esimerkiksi bioteknologian ja terveysteknologian yrityskauppoja nykyistä laajemmin kansallisen turvallisuuden näkökulmasta, valvottavaksi voi päätyä pk-yrityksiä, jopa startup-yrityksiä. Muutos on merkittävä, koska tähän asti strateginen valvonta on koskenut lähinnä isoja yhtiöitä.

Yrityskauppojen tarkkailua tiivistää myös DAC6-direktiivi, johon perustuva lainsäädäntö tuli Suomessa voimaan vuoden alussa. Direktiivi pyrkii estämään veronkierron kansainvälisissä yritysjärjestelyissä parantamalla veroviranomaisten tiedonsaantia.

Liike-elämä sopeutuu tähänkin sääntelyyn ajan kanssa. Yritysten kannattaa kuitenkin varata tänä vuonna riittävästi aikaa ja resursseja rajat ylittäviin yrityskauppoihin.

Uusimmat referenssit

Avustimme WithSecure Oyj:tä sen myydessä avointen lähteiden tiedonkeruuseen liittyvän tuotteen ja liiketoiminnan Patria Oyj:lle. Myyty ohjelmistoja ja palveluita yhdistävä liiketoiminta ei kuulu WithSecuren nykyisen strategian piiriin. Myynnin myötä WithSecure terävöittää keskittymistään Elements-portfolioon. WithSecure on globaali kyberturvallisuusyritys (listattu NASDAQ OMX Helsingin pörssissä), jolla on yli 35 vuoden kokemus alalta. WithSecure tarjoaa kumppaneilleen joustavia kaupallisia malleja, jotka varmistavat molemminpuolisen menestyksen dynaamisessa tietoturvan maailmassa. Patria on kansainvälinen puolustus- ja turvallisuusalan yritys, joka tarjoaa puolustus-, turvallisuus- ja ilmailualan elinkaaren tukipalveluita sekä teknologiaratkaisuja. Kaupan myötä Patria avaa toimipisteen Oulussa ja 10 nyt liiketoiminta-alueella työskentelevää WithSecuren asiantuntijaa siirtyy Patrian palvelukseen. 
Julkaistu 30.9.2024
Toimimme Fortumin pääneuvonantajana rajat ylittävässä yritysjärjestelyssä, jossa Fortum myy kierrätys- ja jäteliiketoimintansa. Liiketoiminnot myydään temaattiseen vaikuttavuussijoittamiseen keskittyvälle Summa Equitylle tämän portfolioyhtiön NG Groupin kautta ja velaton kauppahinta on noin 800 miljoonaa euroa. Kaupan toteutuminen edellyttää viranomaishyväksyntää sekä tavanomaisten ehtojen täyttymistä. Fortumin myytävät kierrätys- ja jäteliiketoiminnot (Recycling & Waste) tarjoavat teollisille ja kuntasektorin asiakkaille jätehuoltopalveluja sekä kokonaisvaltaisia muovien, metallien, tuhkan, kuonan ja vaarallisten jätteiden käsittely- ja kierrätyspalveluja. Liiketoiminnot sijaitsevat Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa ja työllistävät noin 900 työntekijää. 
Julkaistu 18.7.2024
Neuvoimme ANDRITZ-konserniin kuuluvaa Andritz Oy:tä sen ostaessa koko Procemex Oy:n osakekannan. Kauppa vahvistaa entisestään ANDRITZin automaatio- ja digitalisointiratkaisujen valikoimaa. Procemex on yksi maailman johtavista integroituja radanvalvonta- ja vianilmaisuratkaisuja sellu- ja paperiteollisuudelle tarjoavista yrityksistä. Se työllistää yli 100 konenäköjärjestelmien asiantuntijaa, ja sillä on tytäryhtiöitä Saksassa, Japanissa ja Yhdysvalloissa. ANDRITZ tarjoaa laajan valikoiman innovatiivisia laitoksia, välineitä, järjestelmiä, palveluita ja digitaalisia ratkaisuja monille eri toimialoille ja loppumarkkinoille. ANDRITZilla on johtava asema maailmanmarkkinoilla kaikilla neljällä liiketoiminta-alueellaan: sellu ja paperi, metallit, vesivoima sekä ympäristö ja energia. Se on julkisesti noteerattu konserni, jolla noin 30 000 työntekijää ja yli 280 toimipistettä yli 80 maassa.
Julkaistu 18.7.2024
Neuvoimme Exsitec Holding AB:tä järjestelyssä, jossa se hankki M-flow Finland Oy:n koko osakekannan. M-flow Finland Oy on suomalainen ohjelmistoyritys, joka tarjoaa Medius B2B-standardin mukaisia S2P-ohjelmistoratkaisuja Suomessa. Exsitec Holding AB on ruotsalainen yritys, joka kuuluu pohjoismaiseen Exsitec-konserniin. Konsernilla on yli 20 toimipistettä Pohjoismaissa. Exsitec toimittaa digitaalisia ratkaisuja asiakkaiden liiketoiminnan tueksi.
Julkaistu 4.7.2024