27.5.2022

Ekologinen kompensaatio – haasteet ja mahdollisuudet

Vapaaehtoinen ekologinen kompensaatio pähkinänkuoressa

Luonnonsuojelulainsäädännön kokonaisuudistus on parhaillaan käynnissä. Luonnonsuojelulakia koskeva hallituksen esitys annettiin eduskunnalle 12.5.2022, ja uuden lain on tarkoitus tulla voimaan 1.6.2023. Yksi lakiin ehdotettu kokonaan uusi lisäys on herättänyt jo ennakkoon paljon keskustelua. Se koskee niin sanottua vapaaehtoista ekologista kompensaatiota.

Ekologisella kompensaatiolla tarkoitetaan ehdotetun luonnonsuojelulain mukaan ”eliölajeille ja luontotyypeille aiheutettavien heikennysten hyvittämistä parantamalla eliölajien ja luontotyyppien tilaa heikennysalueen ulkopuolella, kun heikennyksiä on ensisijaisesti vältetty, toissijaisesti minimoitu ja, jos mahdollista, heikennettyjen eliölajien ja luontotyyppien tilaa on ennallistettu heikennysalueella”.

Luontotyypille tai eliölajin elinympäristölle aiheutuva heikennys korvataan vähintään täysimääräisesti. Hyvittävien toimenpiteiden viranomaisvarmennusta haetaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta. Kompensaatiossa on noudatettava lisäisyyden vaatimusta, jonka mukaan hyvityksen toteuttaminen ei saa perustua jo olemassa olevaan lainsäädäntöön tai muuhun velvoitteeseen.

Jos hallituksen esitys hyväksytään nykyisessä muodossaan, uuteen luonnonsuojelulakiin tulee myös omaa sääntelyä vapaaehtoisesta luonnonarvojen tuottamisesta. Tuotetuille luonnonarvoille olisi mahdollista saada viranomaisvarmennus, ja niitä voitaisiin käyttää vapaaehtoiseen hyvittämiseen. Luonnonarvojen tuottamiseen käytettävät alueet voivat olla laajojakin. Laajoja alueita voidaan käyttää monen eri hankkeen ympäristövaikutusten hyvittämiseen. Tuotettuja luonnonarvoja ei voida suojella luonnonsuojelulain mukaisella viranomaispäätöksellä ilman maanomistajan suostumusta.

Mihin vapaaehtoista ekologista kompensaatiota voidaan käyttää?

Ekologinen kompensaatio on sisällytetty lakiehdotukseen etenkin tukemaan yritysten kestävän rahoituksen saantia sekä tukemaan yritysten yhteiskuntavastuun osoittamista vastauksena yritysvastuuta korostavaan kasvavaan kehitystrendiin, mutta myös mahdollistamaan maanomistajille uuden liiketoimintamuodon. Luonnonsuojelulain viranomaisvarmennus voi olla omiaan sekä edistämään hyvittävien toimenpiteiden uskottavuutta ja rahoitettavuutta että luomaan maanomistajille uusia liiketoimintamahdollisuuksia.  

Kansainvälisten rahoitusmarkkinoiden rahoitusehdoissa näkyy yhä selvemmin sijoittajien ja rahoittajien vaatimus siitä, että lainaa hakevat yritykset kompensoivat ympäristövaikutuksensa. Hallituksen esityksessä mainitaan erityisesti EU:n kestävän rahoituksen taksonomiaa koskeva sääntely ja siihen sisältyvä do no significant harm -edellytys, jonka mukaan silloin, kun taloudellisen toiminnan kestävyyttä arvioidaan ympäristön kannalta, huomiota on kiinnitettävä muun ohella biologista monimuotoisuutta ja ekosysteemien suojelua ja ennallistamista koskeviin ympäristötavoitteisiin. Luonnonsuojelulain viranomaisvarmennetulla vapaaehtoisella kompensaatiolla yritykset voisivat näin ollen uudella tavalla osoittaa, että hanke täyttää kestävän rahoituksen saannin edellytykset.

Sääntelyn toimivuus ja merkitys jää kuitenkin nähtäväksi. Ekologisen kompensaation arviointi tulee edellyttämään viranomaisilta uusia resursseja sekä uudenlaista osaamista. Ekologisen kompensaation riittävyyden arvioinnin käytännön haasteena on luonnon monimutkaisuus ja se, että hyvittävien toimenpiteiden monimuotoisuusvaikutuksiin liittyy aina epävarmuuksia. Ympäristöoikeudessa vakiintunut varovaisuusperiaate, joka ehdotetaan lisättäväksi myös uuteen luonnonsuojelulakiin, tulee varmasti jossakin määrin ohjaamaan tulkintaa tältä osin. Tämä voi osaltaan vaikeuttaa arvioinnin ennakoitavuutta ja läpinäkyvyyttä toiminnanharjoittajien näkökulmasta. Euroopan komission ja unionin tuomioistuimen oikeuskäytännön linjausten mukaan varovaisuusperiaatteen soveltamisen tulee aina olla linjassa suhteellisuusperiaatteen kanssa. Vapaaehtoisen ekologisen kompensaation käytännön toimivuus tulee näin ollen riippumaan myös siitä, miten nämä periaatteet näkyvät ympäristöhallinnon hyvittävien toimenpiteiden arvioinnissa ja soveltamiskäytännössä.

Uusi luonnonsuojelulaki mahdollistaa myös maanomistajille uuden liiketoimintamuodon – luonnonarvojen tuottamisen. Maanomistajat voivat hakeatuottamiensa luonnonarvojen merkitsemistä kompensaatiorekisteriin, josta toiminnanharjoittajilla on mahdollisuus ostaa niitä käytettäväksi ennakollisena hyvityksenä sovittua maksua vastaan. Jos alue on suuri ja sillä voidaan tuottaa luonnonarvoja, tämä mahdollistaa esimerkiksi Saksasta ja Ruotsista tutun compensation pool -toiminnan, jossa luonnonarvoja tuotetaan ennakkoon ekologista kompensaatiota varten. Tuotettavien luonnonarvojen käyttämisestä hyvityksenä sovitaan vapaaehtoisesti maanomistajan ja toiminnanharjoittajan välillä, mikä osaltaan tuo uusia sopimusoikeudellisia näkökulmia tällä tavoin toteutettaviin hankkeisiin.

Luonnonsuojelulain uudistus mahdollistaisi toteutuessaan viranomaisvarmennetun vapaaehtoisen kompensaation ja loisi näin yrityksille uuden tavan toteuttaa yhteiskuntavastuutaan. Toiminnanharjoittajien näkökulmasta on kuitenkin tärkeää, että hyvittäville toimenpiteille asetetut vaatimukset ovat realistisia ja linjassa suhteellisuusperiaatteen kanssa.

Uusimmat referenssit

Avustamme Verne Global Ltd:tä, joka on Pohjoismaiden johtava kestävällä energialla toimivien HPC-datakeskusten tarjoaja, Mäntsälään sijoitettavan datakeskuksen hankekehityksessä. Toimimme Vernen neuvonantajana syksyllä 2024 sen ostaessa hankealuetta hallinnoivan kiinteistöyhtiön sekä myöhemmin itse hankealueen. Kiinteistökehityksen ohella neuvonantomme kattaa luvituksen ja verotuksen. Lisäksi avustamme Verneä sähköverkkoliitäntä- ja verkkopalveluasioissa. Mäntsälän datakeskushanke on Vernen neljäs datakeskus Suomessa, mikä vahvistaa Vernen asemaa kestävien ja skaalautuvien datakeskusratkaisujen johtajana. Datakeskuksen kapasiteetti on aluksi 70 MW ja se sijoittuu kymmenen hehtaarin suuruiselle hankealueelle vain 40 minuutin ajomatkan päässä Helsinki-Vantaan kansainväliseltä lentokentältä. Laitos palvelee paljon dataa käyttäviä yrityksiä ja tekoälytoimijoita, jotka käyttävät HPC:tä, koneoppimista tai muutoin tarvitsevat suurta tiedonsiirtokapasiteettia. Laitos toimii yksinomaan uusiutuvalla energialla. Vernen uusi laitos noudattaa yhtiön parhaita suunnitteluperiaatteita toiminnan tehostamisesta ja ympäristövaikutusten minimoimisesta. Kampus toimii uusiutuvilla energialähteillä, ja datakeskuksen tuottama hukkalämpö hyödynnetään alueen lämmityksessä. Yhtiö tekee tiivistä yhteistyötä Mäntsälän kunnan kanssa varmistaakseen, että datakeskuksella on myönteisiä paikallisvaikutuksia, mukaan lukien suunnitelmat hukkalämmön hyödyntämisestä kaukolämmityksessä. Vernen Mäntsälän datakeskuksen rakentaminen on suunniteltu aloitettavaksi vuoden 2025 aikana ja sen odotetaan valmistuvan kahdessa vuodessa. Laajennus on osa Vernen pitkän aikavälin suunnitelmaa rakentaa kestävällä energialla toimiva datakeskuksia. Verne on vuoden 2024 alusta lähtien ollut Ardianin, joka on maailman johtava yksityinen sijoitustalo, omistuksessa. Ardian on investoinut jo yli 1,6 miljardia euroa Pohjoismaihin, keskittyen energiasiirtymään ja digitaalisen infrastruktuurin projekteihin, ja työskentelee Vernen kanssa edistääkseen kestävää kasvua koko alueella.  Lue Verne Globalin lehdistötiedote.
Julkaistu 20.2.2025
Avustamme Verne Global Ltd:tä, joka on Pohjoismaiden johtava kestävällä energialla toimivien HPC-datakeskusten tarjoaja, sen Helsingin alueella sijaitsevan datakeskuksen laajennushankkeessa. Syksyllä 2024 toimimme Vernen neuvonantajana sen hankkiessa maata olemassa olevalta Helsingin datakeskuskampukselta laajentumista varten. Neuvonantomme kattaa kiinteistökehityksen ohella muun muassa luvituksen ja rakentamisen. Helsingin seudun datakeskushankkeen laajennus merkitsee uutta virstanpylvästä Vernen kunnianhimoisessa kasvustrategiassa Pohjoismaissa, vastaavasti kuin Vernen datakeskushanke Mäntsälässä. Maa hankittiin perheomisteiselta Onvestilta, jolla on pitkä historia alueella. Alueen strateginen sijainti tarjoaa erinomaiset yhteydet sähkö- ja kuituverkkoihin, läheisyyden Helsinki-Vantaan lentokentälle ja helpon pääsyn kaupungin keskustaan. Datakeskus on ihanteellisen organisaatioille, jotka etsivät luotettavia ja helposti saavutettavia tiloja. Verne tulee kehittämään aluetta edelleen hyödyntäen sen 70 MW kapasiteettia. Hanke vastaa kestävän, suorituskykyisen laskentainfrastruktuurin kasvavaan kysyntään. Suunniteltu laajennus sisältää kaksi uutta rakennusta, jotka on suunniteltu vastaamaan tekoälyn, HPC:n ja muiden paljon laskentatehoa vaativien toimintojen teknisiin vaatimuksiin. Vernelle kestävyys on tärkeä arvo, ja Helsingin kampus toimii 100 % uusiutuvalla energialla. Datakeskuksen tuottama hukkalämpö syötetään suoraan paikalliseen kaukolämpöverkkoon. Kaikki uudet tilat rakennetaan tukemaan nestekiertoa, mikä mahdollistaa tehokkaan hallinnan tekoälyn ja muiden intensiivisten laskentatyökuormien tuottamille korkeille lämpötiloille. Lisäksi Verne käyttää uusiutuvaa dieseliä varavoimageneraattoreissaan Suomessa, mikä vähentää generaattoreiden kasvihuonekaasupäästöjä keskimäärin 90 %. Lue Verne Globalin tiedote.
Julkaistu 20.2.2025
Castrén & Snellman toimii Porin kaupungin ja Pori Energia Oy:n oikeudellisena neuvonantajana 292 miljoonan euron rahoitusjärjestelyssä, jolla varmistetaan yhtiön olemassa olevien vastuiden jälleenrahoittaminen ja tulevien kasvua tukevien investointien rahoittaminen. Pori Energia ja sen rahoittajat allekirjoittivat Suomen lain alla olevan lainasopimuksen tätä varten 13.1.2025. Pori Energia on energiayhtiö, joka toimii useilla eri energiantuotannon osa-alueilla, kuten kaukolämmön, sähkönjakelun sekä sähkön ja lämmön yhteistuotannon ja uusiutuvien energialähteiden avulla tapahtuvan sähköntuotannon aloilla. Yhtiö tarjoaa myös tuulivoimapalveluja ja teollisuuden energiaratkaisuja Satakunnan alueella, jossa sillä on noin 60 000 asiakasta.
Julkaistu 6.2.2025
Castrén & Snellman toimii Porin kaupungin oikeudellisena neuvonantajana Pori Energian vähemmistöosuuden myynnissä Polhem Infralle. Pori Energia on energiayhtiö, joka toimii useilla eri energiantuotannon osa-alueilla, kuten kaukolämmön, sähkönjakelun sekä sähkön ja lämmön yhteistuotannon ja uusiutuvien energialähteiden avulla tapahtuvan sähköntuotannon aloilla. Yhtiö tarjoaa myös tuulivoimapalveluja ja teollisuuden energiaratkaisuja Satakunnan alueella. Porin kaupungin ja Polhem Infran strategisen kumppanuuden tavoitteena on parantaa Pori Energian taloudellista vakautta ja investointivalmiuksia, minkä ansiosta yhtiö voi jatkaa panostuksiaan energiamurroksessa ja tuottaa edelleen korkealaatuisia energiapalveluja asiakkailleen. Ruotsin valtion eläkerahastojen omistama Polhem Infra keskittyy investointeihin kriittiseen infrastruktuuriin, kuten uusiutuvaan sähköntuotantoon, energian varastointiin, energian jakeluun, digitaaliseen infrastruktuuriin ja liikenneinfrastruktuuriin. Kaupan yhteydessä Pori Energian yritysarvoksi määritettiin 905 miljoonaa euroa. 
Julkaistu 31.1.2025