27.5.2022

Ekologinen kompensaatio – haasteet ja mahdollisuudet

Vapaaehtoinen ekologinen kompensaatio pähkinänkuoressa

Luonnonsuojelulainsäädännön kokonaisuudistus on parhaillaan käynnissä. Luonnonsuojelulakia koskeva hallituksen esitys annettiin eduskunnalle 12.5.2022, ja uuden lain on tarkoitus tulla voimaan 1.6.2023. Yksi lakiin ehdotettu kokonaan uusi lisäys on herättänyt jo ennakkoon paljon keskustelua. Se koskee niin sanottua vapaaehtoista ekologista kompensaatiota.

Ekologisella kompensaatiolla tarkoitetaan ehdotetun luonnonsuojelulain mukaan ”eliölajeille ja luontotyypeille aiheutettavien heikennysten hyvittämistä parantamalla eliölajien ja luontotyyppien tilaa heikennysalueen ulkopuolella, kun heikennyksiä on ensisijaisesti vältetty, toissijaisesti minimoitu ja, jos mahdollista, heikennettyjen eliölajien ja luontotyyppien tilaa on ennallistettu heikennysalueella”.

Luontotyypille tai eliölajin elinympäristölle aiheutuva heikennys korvataan vähintään täysimääräisesti. Hyvittävien toimenpiteiden viranomaisvarmennusta haetaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta. Kompensaatiossa on noudatettava lisäisyyden vaatimusta, jonka mukaan hyvityksen toteuttaminen ei saa perustua jo olemassa olevaan lainsäädäntöön tai muuhun velvoitteeseen.

Jos hallituksen esitys hyväksytään nykyisessä muodossaan, uuteen luonnonsuojelulakiin tulee myös omaa sääntelyä vapaaehtoisesta luonnonarvojen tuottamisesta. Tuotetuille luonnonarvoille olisi mahdollista saada viranomaisvarmennus, ja niitä voitaisiin käyttää vapaaehtoiseen hyvittämiseen. Luonnonarvojen tuottamiseen käytettävät alueet voivat olla laajojakin. Laajoja alueita voidaan käyttää monen eri hankkeen ympäristövaikutusten hyvittämiseen. Tuotettuja luonnonarvoja ei voida suojella luonnonsuojelulain mukaisella viranomaispäätöksellä ilman maanomistajan suostumusta.

Mihin vapaaehtoista ekologista kompensaatiota voidaan käyttää?

Ekologinen kompensaatio on sisällytetty lakiehdotukseen etenkin tukemaan yritysten kestävän rahoituksen saantia sekä tukemaan yritysten yhteiskuntavastuun osoittamista vastauksena yritysvastuuta korostavaan kasvavaan kehitystrendiin, mutta myös mahdollistamaan maanomistajille uuden liiketoimintamuodon. Luonnonsuojelulain viranomaisvarmennus voi olla omiaan sekä edistämään hyvittävien toimenpiteiden uskottavuutta ja rahoitettavuutta että luomaan maanomistajille uusia liiketoimintamahdollisuuksia.  

Kansainvälisten rahoitusmarkkinoiden rahoitusehdoissa näkyy yhä selvemmin sijoittajien ja rahoittajien vaatimus siitä, että lainaa hakevat yritykset kompensoivat ympäristövaikutuksensa. Hallituksen esityksessä mainitaan erityisesti EU:n kestävän rahoituksen taksonomiaa koskeva sääntely ja siihen sisältyvä do no significant harm -edellytys, jonka mukaan silloin, kun taloudellisen toiminnan kestävyyttä arvioidaan ympäristön kannalta, huomiota on kiinnitettävä muun ohella biologista monimuotoisuutta ja ekosysteemien suojelua ja ennallistamista koskeviin ympäristötavoitteisiin. Luonnonsuojelulain viranomaisvarmennetulla vapaaehtoisella kompensaatiolla yritykset voisivat näin ollen uudella tavalla osoittaa, että hanke täyttää kestävän rahoituksen saannin edellytykset.

Sääntelyn toimivuus ja merkitys jää kuitenkin nähtäväksi. Ekologisen kompensaation arviointi tulee edellyttämään viranomaisilta uusia resursseja sekä uudenlaista osaamista. Ekologisen kompensaation riittävyyden arvioinnin käytännön haasteena on luonnon monimutkaisuus ja se, että hyvittävien toimenpiteiden monimuotoisuusvaikutuksiin liittyy aina epävarmuuksia. Ympäristöoikeudessa vakiintunut varovaisuusperiaate, joka ehdotetaan lisättäväksi myös uuteen luonnonsuojelulakiin, tulee varmasti jossakin määrin ohjaamaan tulkintaa tältä osin. Tämä voi osaltaan vaikeuttaa arvioinnin ennakoitavuutta ja läpinäkyvyyttä toiminnanharjoittajien näkökulmasta. Euroopan komission ja unionin tuomioistuimen oikeuskäytännön linjausten mukaan varovaisuusperiaatteen soveltamisen tulee aina olla linjassa suhteellisuusperiaatteen kanssa. Vapaaehtoisen ekologisen kompensaation käytännön toimivuus tulee näin ollen riippumaan myös siitä, miten nämä periaatteet näkyvät ympäristöhallinnon hyvittävien toimenpiteiden arvioinnissa ja soveltamiskäytännössä.

Uusi luonnonsuojelulaki mahdollistaa myös maanomistajille uuden liiketoimintamuodon – luonnonarvojen tuottamisen. Maanomistajat voivat hakeatuottamiensa luonnonarvojen merkitsemistä kompensaatiorekisteriin, josta toiminnanharjoittajilla on mahdollisuus ostaa niitä käytettäväksi ennakollisena hyvityksenä sovittua maksua vastaan. Jos alue on suuri ja sillä voidaan tuottaa luonnonarvoja, tämä mahdollistaa esimerkiksi Saksasta ja Ruotsista tutun compensation pool -toiminnan, jossa luonnonarvoja tuotetaan ennakkoon ekologista kompensaatiota varten. Tuotettavien luonnonarvojen käyttämisestä hyvityksenä sovitaan vapaaehtoisesti maanomistajan ja toiminnanharjoittajan välillä, mikä osaltaan tuo uusia sopimusoikeudellisia näkökulmia tällä tavoin toteutettaviin hankkeisiin.

Luonnonsuojelulain uudistus mahdollistaisi toteutuessaan viranomaisvarmennetun vapaaehtoisen kompensaation ja loisi näin yrityksille uuden tavan toteuttaa yhteiskuntavastuutaan. Toiminnanharjoittajien näkökulmasta on kuitenkin tärkeää, että hyvittäville toimenpiteille asetetut vaatimukset ovat realistisia ja linjassa suhteellisuusperiaatteen kanssa.

Uusimmat referenssit

Toimimme Fortumin pääneuvonantajana rajat ylittävässä yritysjärjestelyssä, jossa Fortum myy kierrätys- ja jäteliiketoimintansa. Liiketoiminnot myydään temaattiseen vaikuttavuussijoittamiseen keskittyvälle Summa Equitylle tämän portfolioyhtiön NG Groupin kautta ja velaton kauppahinta on noin 800 miljoonaa euroa. Kaupan toteutuminen edellyttää viranomaishyväksyntää sekä tavanomaisten ehtojen täyttymistä. Fortumin myytävät kierrätys- ja jäteliiketoiminnot (Recycling & Waste) tarjoavat teollisille ja kuntasektorin asiakkaille jätehuoltopalveluja sekä kokonaisvaltaisia muovien, metallien, tuhkan, kuonan ja vaarallisten jätteiden käsittely- ja kierrätyspalveluja. Liiketoiminnot sijaitsevat Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa ja työllistävät noin 900 työntekijää. 
Julkaistu 18.7.2024
Toimimme BHP:n suomalaisena neuvonantajana järjestelyssä, jossa BHP teki malminetsintää koskevan yhteistyösopimuksen Kingsrose Mining Limitedin kanssa. Sopimuksen myötä BHP rahoittaa täysin omistamansa tytäryhtiön kautta mineraalien etsintää kohdealueilla Suomessa. BHP ja Kingsrose allekirjoittivat 22.5.2024 julkistetun järjestelyn yhteydessä kaksi malminetsintää koskevaa yhteistyösopimusta nikkeli- ja kuparimalmien etsinnästä tietyillä alueilla Suomessa ja Norjassa. Suomea koskeva yhteistyösopimus käsittää Kingsrosen neljä varausilmoitusta Kotalahden nikkelivyöhykkeellä, joka on Keski-Suomessa sijaitseva 400 kilometriä pitkä geologinen muodostuma. Alueella ovat aiemmin toimineet Hituran, Kotalahden ja Enonkosken nikkelikaivokset. Sopimusjärjestelyjen taustalla on Kingsrosen osallistuminen BHP:n maailmanlaajuiseen Xplor-ohjelmaan, jonka kohteena ovat innovatiiviset varhaisen vaiheen mineraalietsintää harjoittavat yhtiöt. Ohjelman tavoitteena on löytää energiasiirtymään vaadittavia kriittisiä resursseja. BHP on markkina-arvolla mitattuna maailman suurin kaivosyhtiö. Yhtiö tuottaa rautamalmia, metallurgista kivihiiltä, kuparia ja nikkeliä, ja se on laajentamassa tuotantoaan myös potaskaan.
Julkaistu 4.7.2024
Toimimme OP Suomi Infra -rahaston oikeudellisena neuvonantajana rahaston sijoittaessa valokuituoperaattori Louneaan. Yhteensä 50 miljoonan euron suuruinen rahoitus annettiin Lounean operatiiviselle tytäryhtiölle Lounea Net Oy:lle vaihtovelkakirjalainana Lounean strategista kasvua tukevia investointeja varten. Investointien tavoitteena on lisätä valtakunnallisen valokuituverkon kattavuutta ja kehittää suomalaista digitaalista infrastruktuuria. Lounea on kotimainen valokuituoperaattori, jonka liiketoiminta koostuu tietoliikenneinfrastruktuurista ja ICT-ratkaisuista. OP Suomi Infra Ky on OP Ryhmän hallinnoima eräpäivätön rahasto, joka sijoittaa suomalaiseen infrastruktuuriin.
Julkaistu 25.1.2024
Toimimme Sanok Rubber Company S.A:n neuvonantajana sen hankkiessa Teknikum-Yhtiöt Oy:n. Teknikum on eurooppalainen polymeeriteknologiayhtiö, joka toimittaa teollisuudelle luotettavia kumi-, muovi-, silikoni-, polyuretaani- ja vaahtomuoviratkaisuja. Yhtiöllä on noin 600 työntekijää, ja sen tehtaista neljä sijaitsee Suomessa ja yksi Unkarissa. Lisäksi yhtiöllä on Saksassa sijaitseva myyntikonttori. Sanok Rubber Company on Euroopan johtava kumituotteiden ja kumimetallituotteiden toimittaja sekä kumin ja muiden materiaalien yhdistäjä autoteollisuuden, rakentamisen, maatalouden, lääketeollisuuden ja kodinkoneteollisuuden tarpeisiin. Sanok Rubber Company S.A. on listattu Varsovan pörssissä, ja se työllistää yli 3 000 henkilöä Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Yrityskaupan toteuttaminen on ehdollinen viranomaishyväksynnälle, ja kaupan odotetaan toteutuvan vuoden 2024 ensimmäisellä vuosipuoliskolla.
Julkaistu 20.12.2023