Edustimme OP:ta ja Finnfundia Suomen ensimmäisen kehittyville markkinoille sijoittavan vaikuttavuusrahaston perustamisessa. OP Finnfund Global Impact Fund I -rahasto tukee mitattavalla tavalla YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista tarjoten samalla houkuttelevaa tuottoa sijoittajille. Suomen markkinoilla uudenlainen rahasto hakee systemaattista ja mitattavaa vaikuttavuutta ensisijaisesti kestävän maa- ja metsätalouden, uusiutuvan energian ja rahoituslaitosten hankkeista. Sijoitukset tukevat ilmastonmuutoksen torjuntaa ja siihen sopeutumista, kestävien työpaikkojen luomista sekä edullisen ja puhtaan energian turvaamista. Rahasto tekee sijoituksia OECD:n luokituksen mukaisiin kehitysmaihin. Perustettavan vaihtoehtorahaston hoitajana toimii OP-Rahastoyhtiö Oy.

OP Ryhmä on Suomen suurin finanssiryhmä, jonka perustehtävänä on vahvan vakavaraisuuden ja tehokkuuden avulla luoda kestävää taloudellista menestystä, hyvinvointia ja turvallisuutta omistaja-asiakkaille ja toimintaympäristölle. OP Ryhmän muodostavat 143 osuuspankkia sekä ryhmän keskusyhteisö OP Osuuskunta tytär- ja lähiyhteisöineen. Ryhmässä työskentelee 12 000 työntekijää. Ryhmällä on 2 miljoonaa omistaja-asiakasta.

Finnfund on suomalainen kehitysrahoittaja ja ammattimainen vaikuttavuussijoittaja, joka rakentaa kestävämpää maailmaa sijoittamalla vastuullisiin ja kannattaviin yrityksiin kehitysmaissa. Finnfund sijoittaa vuosittain 200-250 miljoonaa euroa 20-30 projektiin, painottaen uusiutuvaa energiaa, metsätaloutta, maataloutta ja rahoitusalaa. Yhteensä Finnfundin sijoitukset ja sijoituspäätökset ovat noin 800 miljoonaa euroa, puolet niistä Afrikassa. Yhtiöllä on noin 80 työntekijää.

Uusimmat referenssit

Neuvoimme Ilmastorahasto Oy:tä sijoituksessa Taaleri Bioteollisuus I -vaihtoehtorahastoon. Ilmastorahaston sijoitussitoumuksen suuruus oli 15 miljoonaa euroa. Taalerin Bioteollisuus I -rahasto tukee bioteollisuuden kehittymistä pääasiassa Suomessa. Sijoituskohteena oleva rahasto on Euroopan ensimmäinen pääomarahasto, joka keskittyy puhtaasti bioteollisuushankkeisiin. Lisäksi rahasto on yksi Suomen ensimmäisistä pääomarahastoista, jotka on luokiteltu tummanvihreiksi eli EU:n kestävän rahoituksen tiedonantoasetuksen (SFDR) artikla 9:n mukaisiksi rahastoiksi. Avustimme kokonaisvaltaisesti rahastosijoitukseen liittyvän dokumentaation laadinnassa ja neuvottelussa huomioiden Ilmastorahaston ankkurisijoittajan rooliin liittyvät erityiskysymykset ja -vaatimukset. Neuvonnassamme kiinnitimme erityistä huomiota SFDR-asetukseen ja sen noudattamiseen liittyviin dynaamisiin ja muutostilassa oleviin sääntelykysymyksiin.
Julkaistu 14.10.2022
Neuvoimme ja avustimme suomalaisia ja kansainvälisiä asiakkaitamme useissa kymmenissä rahastosijoituksissa vuoden 2021 aikana. Asiakkaamme koostuvat muun muassa eläkelaitoksista, varainhoitoyhtiöistä, rahastoyhtiöistä, säätiöistä, pääomasijoitusyhtiöistä ja pörssiyhtiöistä. Yksittäiset rahastosijoitukset ovat olleet keskimäärin suuruudeltaan 10–20 miljoonaa euroa. Neuvonantomme on kohdistunut niin suomalaisiin kuin ulkomaisiinkin rahastosijoituksiin. Rahastojen sijoitusstrategiat ovat vaihdelleet pääasiallisesti eri pääomasijoitusrahastoista (esim. buyout, venture capital, private credit) reaaliomaisuusrahastoihin (mm. kiinteistöt, infrastruktuuri) ja rahastojen rahastoihin eli eri strategioilla toimiviin muihin rahastoihin sijoittaviin rahastoihin. Tehtävänämme on ollut erityisesti varmistaa, että sijoituskohteena olevien rahastojen kaupalliset ja hallinnolliset ehdot ovat sijoittajan näkökulmasta reilut ja vastaavat tavanomaista markkinakäytäntöä. Tavoitteen saavuttamiseksi olemme neuvotelleet rahastojen ehdoista rahastonhoitajien kanssa. Tämän ohella asiantuntijamme ovat varmistaneet, että rahastosijoitus täyttää asiakkaaseemme soveltuvan sääntelyn ja mahdollisen sijoituspolitiikan asettamat reunaehdot. Olemme myös neuvoneet muissa yleisissä rahastosijoitusten due diligence -prosessiin liittyvissä kysymyksissä. Olemme auttaneet asiakkaitamme rahastosijoituksissa aktiivisesti jo aiemminkin useiden vuosien ajan.   Lue lisää rahastosijoituksiin liittyvistä erityiskysymyksistä asiantuntijoidemme Antti Vepsän ja Karlo Siiralan blogista: Miten teet pääomarahastosijoitukselle tehokkaan oikeudellisen due diligence -tarkastuksen?
Julkaistu 31.1.2022
Castrén & Snellman edusti pääomistaja Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:tä uuden 50 miljoonan euron suuruisen rahaston perustamisessa ja muodostamisessa. Syväteknologiaan erikoistunut Voima Ventures -rahasto on perustettu keväällä 2019. Rahasto tekee sijoituksia sekä spin-off- ja siemenvaiheessa että ensimmäisessä rahoituskierroksessa ja kasvuvaiheessa. Voima Ventures sijoittaa pääasiassa Suomeen, Pohjoismaihin ja Baltian maihin. Rahastossa yhdistyvät tiedelähtöinen innovaatio, pohjoismainen sarjayrittäjyysosaaminen ja globaali ajattelutapa. Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy on valtion omistama soveltavaa tutkimusta tekevä tutkimuskeskus. VTT tuottaa teknologia- ja tutkimuspalveluja sekä kotimaisille että kansainvälisille yrityksille ja julkiselle sektorille. VTT on osa Suomen innovaatiojärjestelmää ja kuuluu työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalaan. VTT-konserniin kuuluu emoyhtiön lisäksi kolme tytäryhtiötä.
Julkaistu 30.5.2019
Avustimme FIMiä lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseen keskittyvän SIB-rahaston perustamisessa, dokumentaation laadinnassa ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. SIBit eli tulosperusteiset rahoitussopimukset ( social impact bond , SIB ) ovat hyvä esimerkki uudenlaisesta sijoittamistavasta – vaikuttavuussijoittamisesta, jossa tavoitellaan taloudellisen tuoton lisäksi yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Nyt perustettua SIB-rahastoa hallinnoi FIM yhdessä Lastensuojelun Keskusliiton, mukana olevien kuntien ja Sitran kanssa, ja rahaston käytännön toimintaa ohjaavat kuntien edustajat, Lastensuojelun Keskusliitto sekä lapsille ja nuorille tarkoitettuja palveluita tuottavat toteutuskumppanit. Rahastoon kerätyillä varoilla rahoitetaan lasten ja nuorten hyvinvointia edistäviä hankkeita. Rahaston tuotto on sidottu yhteisesti sovittujen hyvinvointitavoitteiden saavuttamiseen, ja syntyvät kustannussäästöt jaetaan kunnan ja rahaston sijoittajien kesken. Rahasto on tarkoitettu ammattimaisille sijoittajille.
Julkaistu 12.2.2019