19.9.2022

Fraktal – Käyttöehtojen muotoilu

Palvelut

Laadimme ja muotoilimme Fraktal Oy:n käyttöehdot DevSecLab-oppimisalustaa varten. Tässä oikeusmuotoiluprojektissa loimme käyttöehdoille aiempaa selkeämmän rakenteen, kirjoitimme ehdot täysin uudelleen sekä suunnittelimme ja toteutimme niille raikkaan visuaalisen ilmeen. Loimme asiakkaalle kokonaan uuden tuotteen aiempien ehtojen uudelleenmuotoilun sijaan.

Asiakkaan tavoitteena oli saada ymmärrettävät, helposti omaksuttavat ja kerralla hyväksyttävät käyttöehdot. Projektin toteutti moniammatillinen oikeusmuotoilutiimimme, joka koostui toimistomme oikeusteknologian, kielen- ja tekstinhuollon, graafisen suunnittelun ja juridiikan asiantuntijoista. Lopputuloksena oli Figma-alustalle rakennettu interaktiivinen prototyyppi käyttöehdoista, jotka ovat paitsi selkeät myös asiakkaan brändi-ilmeeseen sopivat.

Asiakkaan tarpeiden ja toiveiden ymmärtäminen on oikeusmuotoiluprojektissa ratkaisevan tärkeää. Tässä projektissa tehokas projektijohtaminen ja hyvä kommunikaatio lisäsivät tiimimme asiakasymmärrystä, minkä ansiosta lopputuotteesta tuli entistä käyttökelpoisempi. Vilkas ja aktiivinen vuoropuhelu asiakkaan kanssa oli tärkeä laatutekijä iteratiivisessa ja ketterässä projektissamme.

”Aikaisemmat ehdot olivat vaikeaselkoiset ja edellyttivät pitkää neuvotteluprosessia, mikä oli este myynnin kasvulle. Uskomme, että uudet muotoillut käyttöehdot lisäävät myyntiä, nopeuttavat sopimusprosessia ja vähentävät hallinnontitarvetta sekä jatkuvia sopimusneuvotteluja”, sanoo DevSecLab-tuoteomistaja Iiro Uusitalo. ”Uusien ehtojen implementointi on nyt Fraktalin tärkein prioriteetti.”

Vuonna 2019 perustettu Fraktal Oy on nuori ja ketterä kyberturvallisuusyritys. Fraktal on palvellut organisaatioita sadoissa toimeksiannoissa eri maanosissa. Vuonna 2021 yrityksen liikevaihto oli kaksi miljoonaa euroa ja se työllisti 25 henkilöä.

 

Uusimmat referenssit

Laadimme SATOlle uudet eettiset toimintaohjeet yhtiön sisäiseen käyttöön ja yhteistyökumppaneille. Asiakkaan tavoitteena oli saada tiiviit ja helposti ymmärrettävät, juridisesti ajan tasalla olevat ohjeet, joiden kieli on ymmärrettävää ja ulkoasu raikas. Kirjoitimme asiakkaalle kokonaan uudet ohjeet, muotoilimme niille selkeän rakenteen ja suunnittelimme ja toteutimme ulkoasun. Teimme erilliset ohjeet yhtiön sisäiseen käyttöön ja yhteistyökumppaneille, jotta ohjeiden sävy ja tyyli saatiin vastaamaan täysin kummankin loppukäyttäjän tarpeita. Teimme ohjeista myös englanninkieliset käännökset. Lopputuotteena syntyi käytännönläheinen ja interaktiivinen pdf-ohjeistus, joka sopii asiakkaan ilmeeseen ja tyyliin. Asiakasymmärrys ja käyttäjälähtöisyys eli kohderyhmän tarpeiden huomioiminen ovat oikeusmuotoilun perusperiaatteita. Myös asiakkaan toiveiden keskiössä oli eettisten ohjeiden loppukäyttäjä, eli yhtiön työntekijät ja kumppanit. Tässä projektissa tehokas projektijohtaminen ja hyvä kommunikaatio auttoivat perehtymään asiakasyrityksen toiveisiin, minkä ansiosta asiakas oli erittäin tyytyväinen lopputuotteeseen. Aktiivinen vuoropuhelu asiakkaan kanssa oli tärkeä laatutekijä iteratiivisessa ja ketterässä projektissamme. Ensimmäisessä vaiheessa toimitimme asiakkaalle prototyypin, josta saatujen kommenttien perusteella jatkoimme muotoilutyötä. Viimeistellyn tuotteen ilme suunniteltiin suoraan asiakkaan graafisen ohjeistuksen mukaisesti. SATO Oyj on vastuullisen vuokra-asumisen asiantuntija ja yksi Suomen suurimmista vuokranantajista. SATO omistaa noin 25 000 vuokra-asuntoa pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa. SATOkodeissa asuu noin 45 000 asukasta. Projektissa oli mukana oikeusmuotoilun, kielen- ja tekstinhuollon ja graafisen suunnittelun asiantuntijoita sekä legal tech -tiimimme edustajia.
Julkaistu 6.2.2024
Toteutimme legal design -projektin, jossa muotoilimme Suomen Vahinkovakuutus Oy:n vakuutusehdot asiakkaan toiveiden mukaisesti. Legal design on moniammatillista vuoropuhelua ja yhteistyötä. Tässä toimeksiannossa tiimiimme kuului toimistomme oikeusteknologian, suomen kielen ja tekstinhuollon, graafisen suunnittelun ja juridiikan asiantuntijoita. Legal designin periaatteiden mukaisesti prosessi oli ketterä ja iteratiivinen. Ensimmäisessä vaiheessa toimitimme asiakkaalle prototyypin, josta saatujen kommenttien perusteella pystyimme entistä paremmin huomioimaan asiakkaan toiveet. Viimeistellyn tuotteen visuaalinen ilme suunniteltiin asiakkaan toiveiden ja graafisen ohjeistuksen mukaisesti. Asiakkaan toiveiden lisäksi keskiössä oli muotoiltujen vakuutusehtojen loppukäyttäjä, sillä käyttäjälähtöisyys eli kohderyhmän tarpeiden huomioiminen on yksi legal designin perusperiaatteista. Asiakkaan tavoitteet muotoiluprojektille olivat vakuutusehtojen juridisen tarkistamisen lisäksi niiden selkeyttäminen ja kapulakielen karsiminen. Asiakkaan vakuutusehtoluonnos kävikin läpi todellisen muodonmuutoksen. Lopputuloksena vakuutusehdot saivat lyhyen, käytännöllisen ja selkeän muodon. Suomen Vahinkovakuutus Oy on moderni suomalainen vahinkovakuutusyhtiö, joka tuottaa muun muassa POP Vakuutus- ja Säästöpankin vakuutukset -brändeille räätälöityjä vakuutuspalveluja. Yhtiö on perustettu suoraan digitaaliseen maailmaan – se on aloittanut toimintansa vuonna 2012. Tällä hetkellä yhtiöllä on yli 170 000 asiakasta ja reilu 100 työntekijää. Suomen Vahinkovakuutus Oy:n omistaa vakavarainen POP Pankki -ryhmä.
Julkaistu 31.5.2022
Toimimme PwC:n oikeudellisena neuvonantajana Kelan etuusjärjestelmien uudistushankkeen kilpailutuksessa, jonka PwC voitti. Kyseessä on merkittävä Suomen sosiaaliturvainfrastruktuurin modernisointia koskeva hanke. Kela on valinnut PwC:n strategiseksi kumppanikseen toteuttamaan etuusjärjestelmiensä laajan uudistuksen, joka käsittää etuuskäsittelyn tietojärjestelmien, digitaalisen asioinnin, asiakkuudenhallinnan ja tiedonvälityksen alustat. Hankkeen tavoitteena on vastata tulevaisuuden digitaalisen toimintaympäristön ja asiakkaiden vaatimuksiin. Teknologiaksi on valittu Salesforce. Uusien järjestelmien odotetaan sujuvoittavan etuuskäsittelyä ja parantavan asiakkaiden, työntekijöiden ja muiden sidosryhmien käyttäjäkokemusta. Lisäksi niiden avulla pystytään varautumaan aiempaa paremmin lainsäädäntömuutoksiin. Castrén & Snellman toimi PwC:n strategisena oikeudellisena neuvonantajana tarjouskilpailun alusta loppuun saakka. Kilpailutus toteutettiin kilpailullisena neuvottelumenettelynä. Onnittelemme lämpimästi PwC:tä tarjouskilpailun voittamisesta ja jäämme mielenkiinnolla seuraamaan, millaisia positiivisia vaikutuksia hankkeella on Suomen sosiaaliturvajärjestelmään.
Julkaistu 24.4.2025
Neuvoimme Milexia Groupia, ranskalaisen pääomasijoittajan Crédit Mutuel Equityn salkkuyhtiötä, sen hankkiessa Alpha Positron Oy:n liiketoiminnan. Alpha Positron Oy on suomalainen jakelija, joka on erikoistunut GPS/GNSS-, aika- ja taajuusratkaisujen toimittamiseen elektroniikkateollisuudelle, prosessiautomaatioon, yritysten IT-järjestelmiin, puolustusteollisuudelle ja muille vaativille markkinoille. Milexia Group on yksi maailman johtavista eurooppalaisista korkealaatuisten elektronisten komponenttien, järjestelmien ja tieteellisten instrumenttien toimittajista. Sillä on toimitiloja, varastoja ja teknisiä keskuksia Ranskassa, Italiassa, Espanjassa, Yhdistyneessä kuningaskunnassa, Saksassa, Pohjoismaissa ja Hongkongissa. Yrityskauppa tukee Milexian strategiaa laajentaa läsnäoloaan Pohjoismaissa ja vahvistaa viestintäratkaisujen valikoimaansa.
Julkaistu 24.4.2025