Paula Aura

Director of Knowledge Management & Innovation

Olen taitavan Knowledge Management- ja innovaatiotiimin esihenkilö. Tiimini tuottaa Cassun kirjasto-, tieto- ja oikeusteknologiapalvelut.

Tieto ja ihmisten osaaminen eri muodoissaan ovat yrityksemme tärkein voimavara, joten koen olevani etuoikeutettu, kun saan päivittäin työskennellä tiedonhallinnan parissa.

Toimin aktiivisesti liiketoiminnan, projektinhallinnan ja innovointiprosessimme kehittämisessä. Monipuoliset työtehtävät ja työn tuomat haasteet motivoivat minua. Erityisosaamiseni liittyy oikeusteknologiaan, jatkuvaan parantamiseen ja hukan poistoon kaikessa toiminnassa. Tehokkuutta etsimme yksinkertaisesti yksittäisiä työtapoja muuttamalla tai sitten isomman järjestelmäprojektin lopputuloksena. Osallistun toimiston kehitysprojekteihin ja toimin usein tiedonhallintaan ja oikeusteknologiaan liittyvien projektien vetäjänä. Kuulun myös yrityksen johtoryhmään ja osallistun sitä kautta yrityksen operatiiviseen johtamiseen ja kehittämiseen.

Tiimiini kuuluu myös oikeusteknologian harjoittelijoita, jotka huolehtivat digitaalisista työvälineistämme: Signe-automatisointityökalusta ja Luminance-tekoälystä. Signe palvelee sekä asiakkaitamme että omia juristejamme. Se nopeuttaa sopimusten luonnostelua ja parantaa luonnosten laatua. Luminancea käytämme asiakirjojen analysointiapuna esimerkiksi kiinteistö- ja yrityskauppojen due diligence -tarkastuksissa. Harjoittelijoidemme tehtäviin kuuluvat asiakirjojen automatisointi ja talon väen opastaminen oikeusteknologian käyttöön.

Innostavinta työssäni on olla mukana kehittämässä ratkaisuja liiketoiminnan muuttuviin tarpeisiin. Olen luonteeltani sosiaalinen ja nautin siitä, että saan olla osa dynaamista ja tulevaisuuteen katsovaa työyhteisöä. Teen paljon yhteistyötä eri ihmisten kanssa niin talon sisällä kuin sen ulkopuolellakin. Laaja verkostomme ulottuu kirjankustantajista IT-konsultteihin, ja sen ansiosta lakimiehemme saavat ensiluokkaisia KM-palveluita oman asiakastyönsä tueksi.

Valmistuin lakimieheksi vuonna 2004, minkä jälkeen hankin oikeusinformaatikon pätevyyden Teknillisen korkeakoulun täydennyskoulutuskeskuksessa. Vuonna 2015 suoritin projektijohtamisen tutkinnon. Ennen siirtymistäni Cassulle vuonna 2007 työskentelin toisen suuren asianajotoimiston KM-tiimissä usean vuoden ajan.

Uusimmat referenssit

Laadimme ja muotoilimme Fraktal Oy:n käyttöehdot DevSecLab-oppimisalustaa varten. Tässä oikeusmuotoiluprojektissa loimme käyttöehdoille aiempaa selkeämmän rakenteen, kirjoitimme ehdot täysin uudelleen sekä suunnittelimme ja toteutimme niille raikkaan visuaalisen ilmeen. Loimme asiakkaalle kokonaan uuden tuotteen aiempien ehtojen uudelleenmuotoilun sijaan. Asiakkaan tavoitteena oli saada ymmärrettävät, helposti omaksuttavat ja kerralla hyväksyttävät käyttöehdot. Projektin toteutti moniammatillinen oikeusmuotoilutiimimme, joka koostui toimistomme oikeusteknologian, kielen- ja tekstinhuollon, graafisen suunnittelun ja juridiikan asiantuntijoista. Lopputuloksena oli Figma-alustalle rakennettu interaktiivinen prototyyppi käyttöehdoista, jotka ovat paitsi selkeät myös asiakkaan brändi-ilmeeseen sopivat. Asiakkaan tarpeiden ja toiveiden ymmärtäminen on oikeusmuotoiluprojektissa ratkaisevan tärkeää. Tässä projektissa tehokas projektijohtaminen ja hyvä kommunikaatio lisäsivät tiimimme asiakasymmärrystä, minkä ansiosta lopputuotteesta tuli entistä käyttökelpoisempi. Vilkas ja aktiivinen vuoropuhelu asiakkaan kanssa oli tärkeä laatutekijä iteratiivisessa ja ketterässä projektissamme. ”Aikaisemmat ehdot olivat vaikeaselkoiset ja edellyttivät pitkää neuvotteluprosessia, mikä oli este myynnin kasvulle. Uskomme, että uudet muotoillut käyttöehdot lisäävät myyntiä, nopeuttavat sopimusprosessia ja vähentävät hallinnontitarvetta sekä jatkuvia sopimusneuvotteluja”, sanoo DevSecLab-tuoteomistaja Iiro Uusitalo. ”Uusien ehtojen implementointi on nyt Fraktalin tärkein prioriteetti.” Vuonna 2019 perustettu Fraktal Oy on nuori ja ketterä kyberturvallisuusyritys. Fraktal on palvellut organisaatioita sadoissa toimeksiannoissa eri maanosissa. Vuonna 2021 yrityksen liikevaihto oli kaksi miljoonaa euroa ja se työllisti 25 henkilöä.  
Julkaistu 19.9.2022
Toteutimme legal design -projektin, jossa muotoilimme Suomen Vahinkovakuutus Oy:n vakuutusehdot asiakkaan toiveiden mukaisesti. Legal design on moniammatillista vuoropuhelua ja yhteistyötä. Tässä toimeksiannossa tiimiimme kuului toimistomme oikeusteknologian, suomen kielen ja tekstinhuollon, graafisen suunnittelun ja juridiikan asiantuntijoita. Legal designin periaatteiden mukaisesti prosessi oli ketterä ja iteratiivinen. Ensimmäisessä vaiheessa toimitimme asiakkaalle prototyypin, josta saatujen kommenttien perusteella pystyimme entistä paremmin huomioimaan asiakkaan toiveet. Viimeistellyn tuotteen visuaalinen ilme suunniteltiin asiakkaan toiveiden ja graafisen ohjeistuksen mukaisesti. Asiakkaan toiveiden lisäksi keskiössä oli muotoiltujen vakuutusehtojen loppukäyttäjä, sillä käyttäjälähtöisyys eli kohderyhmän tarpeiden huomioiminen on yksi legal designin perusperiaatteista. Asiakkaan tavoitteet muotoiluprojektille olivat vakuutusehtojen juridisen tarkistamisen lisäksi niiden selkeyttäminen ja kapulakielen karsiminen. Asiakkaan vakuutusehtoluonnos kävikin läpi todellisen muodonmuutoksen. Lopputuloksena vakuutusehdot saivat lyhyen, käytännöllisen ja selkeän muodon. Suomen Vahinkovakuutus Oy on moderni suomalainen vahinkovakuutusyhtiö, joka tuottaa muun muassa POP Vakuutus- ja Säästöpankin vakuutukset -brändeille räätälöityjä vakuutuspalveluja. Yhtiö on perustettu suoraan digitaaliseen maailmaan – se on aloittanut toimintansa vuonna 2012. Tällä hetkellä yhtiöllä on yli 170 000 asiakasta ja reilu 100 työntekijää. Suomen Vahinkovakuutus Oy:n omistaa vakavarainen POP Pankki -ryhmä.
Julkaistu 31.5.2022
Avustimme WithSecure Oyj:tä sen myydessä avointen lähteiden tiedonkeruuseen liittyvän tuotteen ja liiketoiminnan Patria Oyj:lle. Myyty ohjelmistoja ja palveluita yhdistävä liiketoiminta ei kuulu WithSecuren nykyisen strategian piiriin. Myynnin myötä WithSecure terävöittää keskittymistään Elements-portfolioon. WithSecure on globaali kyberturvallisuusyritys (listattu NASDAQ OMX Helsingin pörssissä), jolla on yli 35 vuoden kokemus alalta. WithSecure tarjoaa kumppaneilleen joustavia kaupallisia malleja, jotka varmistavat molemminpuolisen menestyksen dynaamisessa tietoturvan maailmassa. Patria on kansainvälinen puolustus- ja turvallisuusalan yritys, joka tarjoaa puolustus-, turvallisuus- ja ilmailualan elinkaaren tukipalveluita sekä teknologiaratkaisuja. Kaupan myötä Patria avaa toimipisteen Oulussa ja 10 nyt liiketoiminta-alueella työskentelevää WithSecuren asiantuntijaa siirtyy Patrian palvelukseen. 
Julkaistu 30.9.2024
Toimimme A. Ahlströmin neuvonantajana yritysvastuuseen liittyvän huolellisuusvelvoiteprosessin suunnittelussa, jossa hyödynnetään toimialatuntemukseemme perustuvia parhaita käytäntöjä ja räätälöityjä ratkaisuja. Kattava ESG-neuvonantomme sisälsi myös sijoitustiimin ja johtoryhmän jäsenille sekä useiden portfolioyhtiöiden hallituksille räätälöityjä koulutuksia. ”Saimme Castrén & Snellmanin asiantuntijoilta ESG-sääntelytsunamiin liittyviä oikeudellisia ja käytännön neuvoja, jotka meidän tulee ottaa käyttöön omassa ESG-työssämme”, kommentoi Camilla Sågbom, Director, Sustainability and Communications, A. Ahlström Oy. Perheyhtiö A. Ahlström on teollinen omistaja, joka kehittää yritysomistuksistaan maailman johtavia metsä- ja kuitusektorin sekä ympäristöteknologian erikoisosaajia.
Julkaistu 5.9.2024
Edustimme työsuhdepyöräpalveluita tarjoavaa Vapaus Bikes Finland Oy:tä sen 10 miljoonan euron kansainvälisellä Series A -rahoituskierroksella. Rahoituksen takana ovat pääomasijoittajat Shift4Good ja Superhero Capital Oy sekä Tesi yhdessä Euroopan investointipankin EGF-rahoitusohjelman kanssa. Saatu rahoitus tukee yrityksen kansainvälistä laajentumista, ohjelmistokehitystä, alustan automatisointia sekä käytettyjen pyörien konseptin laajentamista. Vapaus Bikes Finland on kestävien liikkumispalvelujen edelläkävijä ja toiminut etulinjassa työsuhdepyöräalalla vuoden 2020 lopusta lähtien. Siitä on tullut yksi Suomen nopeimmin kasvavista yrityksistä. Shift4Good on vaikuttavuuteen keskittyvä pääomasijoitusrahasto, joka tähtää liikennesektorin hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen. Tesi eli Suomen Teollisuussijoitus Oy on Suomen valtion pääomasijoitusyhtiö, joka sijoittaa markkinaehtoisesti pääomasijoitusrahastoihin ja suoraan kasvuyrityksiin.
Julkaistu 21.8.2024
Avustimme menestyksekkäästi Rovaniemen kaupunkia virkarikos- ja vahingonkorvausasiassa, joka koski kaupungin tekemää merkittävää sijoituspäätöstä. Vastaajina olivat kaupungin entinen työsuhteinen konserniasiamies sekä hänen esihenkilönään virkasuhteessa toiminut kaupunginkamreeri. Rikosasia liittyi kaupunginhallituksen tekemään sijoituspäätökseen, jossa vastaajien valmisteleman päätöksen mukaisesti sijoitettiin 2 miljoonaa euroa kaupungin varoja vastaperustetun sijoitusyhtiön velkakirjoihin. Yhtiön toiminnasta merkittävä osa oli niin sanottua pikavippitoimintaa. Keskeinen oikeuskysymys asiassa oli, onko julkisten varojen sijoittaminen julkisen vallan käyttöä ja siten virkarikossäännösten piirissä myös työsuhteessa olevan henkilön osalta. Työsuhteista konserniasiamiestä syytettiin törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä perustuen hänen laiminlyönteihinsä sijoituspäätöksen valmistelussa ja esittelyssä sekä esteellisyyteen siksi, että hän oli sijoittanut omia varojaan yhtiöön, joka sai rahoitusta kaupunginhallitukselle esitetyltä sijoituskohteelta. Kaupunginkamreeria koskevat virkarikossyytteet kohdistuivat hänen tehtävänkuvaansa kaupungin sijoitustoiminnan valvojana ja raportoijana. Hän osallistui myös kaupunginhallituksen päätöksenteon valmisteluun ja esittelyyn. Asian käsittely alkoi Lapin käräjäoikeudessa kesäkuussa 2022. Elokuussa 2022 antamassaan tuomiossa käräjäoikeus totesi muun muassa argumentaatioomme perustuen, että julkisten varojen sijoittaminen on julkisen vallan käyttöä, ja siten virkarikossäännöksiä voitiin soveltaa konserniasiamieheen. Käräjäoikeus katsoi entisen konserniasiamiehen menettelyn täyttävän virka-aseman väärinkäyttämisen tunnusmerkistön ja entisen kaupunginkamreerin menettelyn täyttävän sijoituspäätöksen valmistelun osalta virkavelvollisuuden rikkomisen tunnusmerkistön, mutta syyteoikeus oli vanhentunut. Siten vastaajia ei voitu tuomita rangaistuksiin, mutta vastaajat tuomittiin suorittamaan yhteisvastuullisesti kaupungille vahingonkorvausta noin 114 000 euroa viivästyskorkoineen, kaupunginkamreerin osuuden ollessa 10 % summasta. Syyttäjä tyytyi käräjäoikeuden tuomioon, mutta muut osapuolet valittivat hovioikeuteen. Siten ajoimme kaupungin puolesta hovioikeudessa sekä rangaistus- että korvausvaatimuksia. Rovaniemen hovioikeuden käsittely oli marras-joulukuussa 2023. Kesäkuussa 2024 antamassaan tuomiossa hovioikeus piti käräjäoikeuden tuomion ennallaan virka-aseman väärinkäyttämisen ja virkavelvollisuuden rikkomisen osalta. Hovioikeus katsoi, että konserniasiamies oli laiminlyönyt velvollisuutensa ilmoittaa esteellisyydestään. Lisäksi hän oli laiminlyönyt velvollisuutensa huolehtia siitä, että hänen valmistelemansa sijoituspäätös oli kaupungin sijoitusohjeiden mukainen ja että se oli asianmukaisesti kilpailutettu. Hovioikeus katsoi myös, että sijoituskohteen esittelyteksti oli laadittu puutteellisesti ja harhaanjohtavasti ja että konserniasiamiehen menettely oli ollut tahallista. Kaupunginkamreerin osalta hovioikeus katsoi hänen laiminlyöneen velvollisuutensa valvoa, että kaupunginhallitukselle tehty sijoitusesitys oli sijoitusohjeiden mukainen ja että esitys ei ollut harhaanjohtava ja että riskit oli otettu huomioon sijoitusohjeiden edellyttämällä tavalla. Hovioikeuden tuomio on selkeä kannanotto siihen, että virkatoiminnassa ja julkista valtaa käytettäessä ei hyväksytä väärinkäytöksiä, ja tärkeä linjaus siltä osin, että julkisten varojen sijoittaminen on julkisen vallan käyttöä ja siten virkavastuun piirissä myös työsuhteisten henkilöiden osalta. Lisäksi hovioikeudessa oli keskeisenä arvioitavana kysymyksenä taloudellisen vahingon määrittäminen sijoitustoimintaan liittyvässä tapauksessa. Hovioikeus katsoi argumenttiemme pohjalta, että konserniasiamiehen ja kaupunginkamreerin menettelystä oli aiheutunut kaupungille vahinkoa. Hovioikeus korotti vahingonkorvauksen määrän 210 000 euroon, kamreerin osuuden rajoittuessa 10 %:iin. Vahingonkorvauksen korottaminen perustui siihen, että hovioikeus katsoi kaupungille aiheutuneen vahinkoa pääoman menetyksen lisäksi myös arvioitujen sijoitustuottojen menetyksestä. Tuomio ei ole lainvoimainen. 
Julkaistu 21.8.2024
Neuvoimme Tesiä sen sijoittaessa raskasajoneuvoja valmistavaan Oy Sisu Auto Ab:hen. Sijoituksen myötä Tesistä tuli Sisu Auton omistaja 24,4 prosentin osuudella. Sisu on Suomen markkinoilla edelläkävijä raskasajoneuvojen kehittämisessä. Sisun ydinosaaminen on keskittynyt Suomessa valmistettavien kuorma- ja sotilasajoneuvojen tuotekehitykseen ja tuotantoon. Tesi eli Suomen Teollisuussijoitus Oy on Suomen valtion pääomasijoitusyhtiö, joka sijoittaa markkinaehtoisesti pääomasijoitusrahastoihin ja suoraan kasvuyrityksiin. Tesin hallinnoimat pääomasijoitukset ovat yhteensä 2,1 miljardia euroa.
Julkaistu 19.8.2024
Avustimme merkittävää suomalaista teollisuusyhtiötä ja kahta sen työturvallisuusorganisaation työntekijää työturvallisuusrikosta koskeneessa rikosprosessissa. Tapaturma sattui yhteisellä työpaikalla, jossa tapahtuma-aikaan toimi myös useita muita työnantajia. Esitutkinnassa poliisi epäili muun muassa kahta yhtiön työntekijää työturvallisuusrikoksesta sekä selvitti yhtiön rangaistusvastuuta. Selvitimme yhtiön ja yhteisen työpaikan turvallisuuskäytäntöjä sekä tapahtumaan liittyneiden yhtiöiden ja henkilöiden rooleja. Esitimme perustellusti, että asiakkaamme olivat toimineet velvollisuuksiensa suhteen huolellisesti. Syyttäjä katsoi, että asiassa ei ole asiakkaidemme osalta perusteita nostaa syytteitä, joten syyttäjä päätti jättää syytteen nostamatta yhtiötä ja sen kahta työntekijää vastaan.  
Julkaistu 6.8.2024