27.3.2025

Yritysjärjestelyt ja puolustusteknologia geopoliittisen epävarmuuden aikakaudella

Ukrainan pitkittynyt sota on muutamassa vuodessa muuttanut voimakkaasti puolustusteknologiasektoria. Viime aikoina on kuitenkin nähty nopeita ja ennalta arvaamattomia muutoksia niin poliittisessa ympäristössä kuin geopoliittisessa dynamiikassa, joilla voi olla kauaskantoisia vaikutuksia yritysjärjestelyihin.

On todennäköistä, että kansainvälisen paradigman muutos vaikuttaa Euroopan teollisuuspolitiikkaan ja tuo mukanaan sekä haasteita että mahdollisuuksia yritysjärjestelymarkkinoille ja niiden parissa toimiville.

Geopoliittiset liikkeet ja muutokset vaikuttavat väistämättä rajat ylittäviin järjestelyihin

Puolustussektorin transaktiot ovat yhä useammin sidoksissa kansallisen turvallisuuden vaatimuksiin ja julkiseen rahoitukseen. Euroopan investointipankki on lisäämässä rahoitustaan puolustusteollisuudelle, ja EU on vihjannut pyrkivänsä vapauttamaan puolustusinvestointeihin varoja jopa 800 miljardin euron edestä. Markkinat odottavat nyt paitsi tiukempaa sääntelyä ja monimutkaisempia FDI-seurantamekanismeja myös entistä kovempaa kilpailua houkuttelevista sijoituskohteista.

Yritysjärjestelyjen ja pääomasijoitusten näkökulmasta pääomavirta voi nostaa arvostustasoja ja piristää yritysjärjestelymarkkinaa erityisesti sellaisilla aloilla, jotka liittyvät kaksikäyttöteknologiaan ja kriittiseen infrastruktuuriin.

Suomessa valmistellaan parhaillaan ulkomaalaisten yritysostojen seurannasta annetun lain päivittämistä. Tavoitteena on, että laissa otettaisiin aikaisempaa paremmin huomioon kriittiset teknologiat, kuten tekoäly, puolijohteet ja kvanttiteknologia.

Keskusteluja käydään myös siitä, pitäisikö pakollinen ilmoitusvelvollisuus laajentaa koskemaan energian, liikenteen ja tietoturvan kaltaisia keskeisiä toimialoja. EU:n ulkopuolisille ostajaehdokkaille, jotka tavoittelevat eurooppalaisia investointikohteita, tämä voikin tarkoittaa monimutkaistuvaa yritysjärjestelyprosessia. Tämän seurauksena rajat ylittävien yritysjärjestelyjen strukturointiin tullaan todennäköisesti kiinnittämään entistä enemmän huomiota, kun perinteisten taloudellisten mittareiden lisäksi on arvioitava, millaisia poliittisia riskejä järjestelyihin liittyy. Se lisää myös transaktion valmistelun ja perusteellisen due diligence -tarkastuksen merkitystä, erityisesti kansallisen turvallisuuden ja häiriönsietokyvyn arvioinnin osalta.

Pääomasijoituksista tukea puolustussektorin innovaatioille ja kasvulle

Kun EU- ja Nato-maat ovat kasvattamassa merkittävästi puolustusbudjettejaan, niin trendinä on suuntaus, jossa julkisen sektorin investointeihin ohjautuu myös yhä enemmän yksityistä pääomaa.

Voi hyvinkin olla mahdollista, että jatkossa pääomasijoitusrahastot (sekä buyout että VC) ja erikoistuneet puolustusrahastot tekevät yhteissijoituksia valtion sijoitusrahastojen, valtion tukemien kehityspankkien ja muiden julkisten rahoitusinstrumenttien kanssa. Mahdollisesti piristyvän yrityskauppamarkkinan taustalta voi löytyä niin vähemmistösijoituksia uusiin teknologioihin ja kaksikäyttötuotteisiin liittyviin innovaatioihin kuin merkittäviä enemmistöpääomasijoituksia. Nämä yhdessä voivat edistää strategisia yritysjärjestelyjä ja toimialojen konsolidaatiota.

Julkisen ja yksityisen pääoman yhtymä lisääkin markkinoiden likviditeettiä ja tukee myös pidemmän aikavälin kasvu- ja innovaatiosyklejä, mikä viime kädessä vaikuttaa myös yritysjärjestelyiden strukturointiin ja arvostusodotuksiin.

Kaksikäyttöteknologia ja toimialan kasvunäkymät: nopeasti kasvava yritysjärjestelymarkkina

Puolustusteollisuus on tällä hetkellä vahvassa nousussa. Uusia startup- ja kasvuyrityksiä syntyy kiihtyvällä tahdilla, ja perinteiset toimijat ovat laajentamassa toimintaansa uusille ja suuremmille markkinoille voidakseen vastata kasvavaan kysyntään.

Kaksikäyttöteknologiat, jotka tarjoavat ratkaisuja sekä siviili- että sotilassektoreille, ovat erityisen houkuttelevia sijoituskohteita. Tämä ruokkiikin innovaatioita ja tarjoaa houkuttelevia mahdollisuuksia yritysjärjestelyille ja investoinneille. Mitä enemmän tällaiset yritykset kiinnittävät pääomasijoittajien huomiota, sitä enemmän tullaan näkemään yritysjärjestelyjä, joiden kohteena on huippuluokan ratkaisuja tarjoavia yrityksiä erityisesti tekoälyn, kyberturvallisuuden, satelliittiviestinnän ja energiaresilienssin alalla.

Vahva innovaatiotoiminta tulee mitä ilmeisimmin houkuttelemaan merkittäviä investointeja, ja markkinoilla tullaan näkemään sekä entistä aggressiivisempia transaktiosopimusehtoja että strategisia yhteistyökumppanuuksia.

Tuotannon kotiuttaminen ja toimitusketjun turvaaminen: mahdollisuuksia ja haasteita

Eurooppa pyrkii vahvistamaan maanosan puolustusalan autonomiaa ja paikallista tuotantoa. Kannustimet kuten sääntelyllä ohjaaminen ja yritystukijärjestelmät suosivatkin eurooppalaista omistusta, minkä seurauksena paikallisten toimitusketjujen turvallisuus nousee myös keskeiseksi teemaksi.

Tällaisella politiikalla ja toiminnalla saadaan luotua vakaita, valtion tukemia investointimahdollisuuksia, mutta samalla kansainväliset sijoittajat saattavat törmätä uusiin esteisiin yhä protektionistisemmaksi muuttuvassa maailmassa. Tämä kaksitahoinen vaikutus voikin jopa edistää markkinoiden konsolidoitumista, kun sijoittajat pyrkivät lieventämään toimitusketjun riskejä tekemällä yhteistyötä alueellisten toimijoiden kanssa tai ostamalla tällaisia toimijoita.

Turvallisuusympäristö jatkuvassa muutoksessa: vaikutuksia suomalaisille ja pohjoismaisille yrityksille

Nämä kaikki kehityssuunnat ovat hyvin olennaisia suomalaisten ja pohjoismaisten sidosryhmien kannalta. Suomen kasvava puolustusteollisuus, dynaaminen kyberturvallisuussektori ja Nato-jäsenyys korostavat Suomen keskeistä roolia Euroopan muuttuvassa turvallisuusarkkitehtuurissa.

Myös Suomessa suunnitteilla olevat muutokset ulkomaalaisten yritysostojen seurantajärjestelmään ovat merkki siitä, että sääntely-ympäristö kehittyy jatkuvasti ja edellyttää järjestelyiden strukturointiin innovatiivista otetta siten, että sijoittajien tuotot ja kansalliset turvallisuusvaatimukset saadaan sovitettua yhteen.

Globaalin toimintaympäristön muutoksessa tarvitaan terävää geopolitiikan, sääntelyn ja talouden näkemystä

Vaikka tulevaisuus näyttäytyy sumuisena, selvää on kuitenkin, että puolustussektorin yritysjärjestelyt edellyttävät entistä monipuolisempaa osaamista. Talous- ja rahoitusalan asiantuntemuksen lisäksi tarvitaan myös kykyä ymmärtää ja analysoida tarkasti vallitsevaa geopoliittista tilannetta ja sääntely-ympäristöä sekä niiden vaikutuksia.

Epävarmuudesta huolimatta on hyvinkin mahdollista, että kaksikäyttöteknologioiden, startup-ekosysteemin ja julkisten tukien määrän kasvu voivat yhdessä lisätä voimakkaasti aktiviteettia yritysjärjestely- ja pääomasijoitusmarkkinoilla. Pääomavirtojen ja strategisten investointikriteerien kohdatessa voi seurauksena olla sekä korkeampia arvostuksia että innovatiivisesti strukturoituja järjestelyitä. Seuraamme Castrén & Snellmanilla tarkasti alan kehitystä ja olemme valmiina tukemaan asiakkaita toimintaympäristön muutoksissa.

Uusimmat referenssit

Neuvoimme Milexia Groupia, ranskalaisen pääomasijoittajan Crédit Mutuel Equityn salkkuyhtiötä, sen hankkiessa Alpha Positron Oy:n liiketoiminnan. Alpha Positron Oy on suomalainen jakelija, joka on erikoistunut GPS/GNSS-, aika- ja taajuusratkaisujen toimittamiseen elektroniikkateollisuudelle, prosessiautomaatioon, yritysten IT-järjestelmiin, puolustusteollisuudelle ja muille vaativille markkinoille. Milexia Group on yksi maailman johtavista eurooppalaisista korkealaatuisten elektronisten komponenttien, järjestelmien ja tieteellisten instrumenttien toimittajista. Sillä on toimitiloja, varastoja ja teknisiä keskuksia Ranskassa, Italiassa, Espanjassa, Yhdistyneessä kuningaskunnassa, Saksassa, Pohjoismaissa ja Hongkongissa. Yrityskauppa tukee Milexian strategiaa laajentaa läsnäoloaan Pohjoismaissa ja vahvistaa viestintäratkaisujen valikoimaansa.
Julkaistu 24.4.2025
Toimimme Piippo Oyj:n oikeudellisena neuvonantajana kaupassa, jossa Piippo myy kahdessa vaiheessa omistamansa kaapelilanka- ja verkkokoneet, niihin liittyvät muut omaisuuserät sekä Piipon liiketoiminnassaan käyttämät tavaramerkit portugalilaiselle Cotesi S.A:lle. Kaupan lopullisen toteutumisen odotetaan tapahtuvan arviolta vuoden 2026 ensimmäisen vuosineljänneksen aikana. Piippo Oyj:n ydinliiketoimintaa ovat paalausverkot ja -langat ja se on kansainvälisesti alan yksi johtavista toimijoista. Yhtiön globaali jakeluverkosto kattaa yli 40 maata. Yhtiön osakkeet on listattu Nasdaq Helsinki Oy:n ylläpitämällä First North Growth Market Finland -markkinapaikalla. Cotesi on vuonna 1967 perustettu yksi maailman johtavista synteettisistä ja luonnonmateriaaleista valmistettujen lankojen, verkkojen ja köysien tuottajista ja sillä on toimintaa Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Etelä-Amerikassa ja sen päätuotantolaitos sijaitsee Portugalissa Vila Nova de Gaiassa.
Julkaistu 17.4.2025
Toimimme KKR:n suomalaisena oikeudellisena neuvonantajana sen ostaessa Karo Healthcaren koko osakekannan EQT:ltä. Kauppa on seurausta Karon merkittävästä strategisesta muutoksesta pohjoismaisesta erikoislääkeyrityksestä johtavaksi eurooppalaiseksi kuluttajille suunnatun terveydenhuollon alustaksi, jonka tuotevalikoimakattaa ihoterveyden, jalkaterveyden ja intiimiterveyden sekä ruoansulatuskanavan terveyden ja vitamiinit, kivennäisaineet ja ravintolisät. KKR & Co. Inc. (NYSE: KKR) on johtava maailmanlaajuinen sijoitusyhtiö, joka tarjoaa vaihtoehtoista omaisuudenhoitoa sekä pääomamarkkina- ja vakuutusratkaisuja. KKR sponsoroi sijoitusrahastoja, jotka sijoittavat pääomasijoituksiin, luottoihin ja kiinteään omaisuuteen, ja sillä on strategisia kumppaneita, jotka hallinnoivat hedge-rahastoja. Kaupan toteutuminen edellyttää tavanomaisten ehtojen täyttymistä ja viranomaishyväksyntöjä. Kaupan odotetaan toteutuvan lähikuukausina.
Julkaistu 17.4.2025
Toimimme Säästöpankkiryhmän neuvonantajana järjestelyssä, jossa Sp-Henkivakuutus Oy:n osakkeet myydään Henki-Fennialle ja samalla osapuolet sopivat pitkäaikaisesta vakuutussäästämistä ja lainaturvaa koskevasta jakeluyhteistyöstä. Kaupan toteutuminen edellyttää viranomaisten hyväksyntää. Sp-Henkivakuutusyhtiö on vuonna 2007 perustettu kotimainen henkivakuutusyhtiö, joka tarjoaa yksityisasiakkaille ja yrityksille vakuutussäästämisen ja riskivakuuttamisen tuotteita. Säästöpankit ja Oma Säästöpankki Oyj toimivat Sp-Henkivakuutuksen asiamiehinä. Henki-Fennia on Keskinäinen Vakuutusyhtiö Fennian tytäryhtiö, joka on erikoistunut vapaaehtoisiin henki-, eläke- ja säästövakuutuksiin.
Julkaistu 11.4.2025