2.3.2023

Yhdistetty patenttituomioistuin aloittaa toimintansa 1.6.2023

Yhdistetyn patenttituomioistuimen (Unified Patent Court, UPC) toiminnan käynnistymisen aikataulu on viimein tarkentunut, kun Saksa ratifioi yhdistetystä patenttituomioistuimesta tehdyn ns. UPC-sopimuksen 17.2.2023. Saksan ratifiointi oli viimeinen tarvittava ratifiointi, jotta yhtenäispatenttijärjestelmä voidaan saattaa kokonaisuudessaan voimaan. UPC-sopimuksen on Saksan myötä ratifioinut yhteensä 17 EU-jäsenvaltiota. Yhdistetyn patenttituomioistuimen odotetaan aloittavan toimintansa 1.6.2023, kun UPC-sopimus astuu voimaan. Samalla voimaan astuu yhtenäispatenttijärjestelmä.

Kohti yhtenäisempää eurooppalaista patenttijärjestelmää

Yhdistetystä patenttituomioistuimesta tulee kaikkien UPC-sopimuksen ratifioineiden EU-jäsenvaltioiden yhteinen patenttituomioistuin. Yhdistetyllä patenttituomioistuimella on yksinomainen toimivalta asioissa, jotka koskevat yhtenäispatentteja, eurooppapatentteja, eurooppapatenttien lisäsuojatodistuksia ja eurooppapatenttihakemuksia, ellei alla kuvattua opt-out-mekanismia hyödynnetä. Yhdistetyllä patenttituomioistuimella ei sen sijaan ole toimivaltaa kansallisia patentteja tai kansallisille patenteille myönnettyjä lisäsuojatodistuksia koskevissa asioissa. Suomessa toimivalta säilyy täten kansallisten patenttien osalta markkinaoikeudella.

Yhtenäispatentti on eurooppalaisen patenttisuojan uusi, ylikansallinen vaihtoehto. Tällä hetkellä eurooppapatentti on erikseen saatettava voimaan jokaisessa sopimusvaltiossa, jossa keksintö halutaan suojata. Käytännössä patentinhaltija saa siis nipun kansallisia patentteja. Yhtenäispatentti on yksi ainoa patentti, joka tarjoaa kerralla patenttisuojan kaikissa UPC-sopimuksen ratifioineissa EU-jäsenvaltioissa.

Opt-out-mahdollisuus alkoi 1.3.2023

Lähtökohtaisesti kaikki voimassa olevat eurooppapatentit, eurooppapatenttien lisäsuojatodistukset ja eurooppapatenttihakemukset siirtyvät yhdistetyn patenttituomioistuimen toimivallan alle kesäkuun alusta, ellei niitä erikseen suljeta tuomioistuimen toimivallan ulkopuolelle ns. opt-out-mekanismilla. Opt-out on mahdollista suorittaa jo ennen UPC-sopimuksen voimaantuloa kolmen kuukauden sunrise-jakson aikana, joka alkoi 1.3.2023.

Sunrise-jakson jälkeen opt-out-mahdollisuutta voidaan käyttää seitsemän vuoden siirtymäjakson ajan. Opt-out on mahdollinen kuitenkin vain siinä tapauksessa, että eurooppapatenttia vastaan ei ole tätä ennen nostettu kannetta yhdistetyssä patenttituomioistuimessa. Yritysten onkin erittäin suositeltavaa kartoittaa patenttiportfolioitaan viimeistään nyt, jotta ne voivat tarvittaessa sulkea patenttejaan yhdistetyn patenttituomioistuimen toimivallan ulkopuolelle sunrise-jakson aikana.

Uusimmat referenssit

Toimimme Piippo Oyj:n oikeudellisena neuvonantajana kaupassa, jossa Piippo myy kahdessa vaiheessa omistamansa kaapelilanka- ja verkkokoneet, niihin liittyvät muut omaisuuserät sekä Piipon liiketoiminnassaan käyttämät tavaramerkit portugalilaiselle Cotesi S.A:lle. Kaupan lopullisen toteutumisen odotetaan tapahtuvan arviolta vuoden 2026 ensimmäisen vuosineljänneksen aikana. Piippo Oyj:n ydinliiketoimintaa ovat paalausverkot ja -langat ja se on kansainvälisesti alan yksi johtavista toimijoista. Yhtiön globaali jakeluverkosto kattaa yli 40 maata. Yhtiön osakkeet on listattu Nasdaq Helsinki Oy:n ylläpitämällä First North Growth Market Finland -markkinapaikalla. Cotesi on vuonna 1967 perustettu yksi maailman johtavista synteettisistä ja luonnonmateriaaleista valmistettujen lankojen, verkkojen ja köysien tuottajista ja sillä on toimintaa Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Etelä-Amerikassa ja sen päätuotantolaitos sijaitsee Portugalissa Vila Nova de Gaiassa.
Julkaistu 17.4.2025
Avustimme Valio Oy:tä sen ostaessa Raisio Oyj:n kasviproteiiniliiketoiminnan, siihen liittyvän käyttöomaisuuden ja Härkis®- ja Beanit®-härkäpapubrändit. Käyttöomaisuuteen kuuluvat muun muassa kasviproteiinituotteita Kauhavalla valmistavan tehtaan laitteet. Kauppa tukee Valion strategiaa kasvaa meijeriyhtiöstä ruokataloksi. Tämä liiketoimintakauppa tekee meistä entistäkin merkittävämmän kasvipohjaisten proteiinituotteiden kehittäjän ja valmistajan. Näiden tuotteiden kysyntä kasvaa pitkällä aikavälillä ja kasvupotentiaalia on vielä paljon. Vuonna 2022 ostimme Gold&Green® -liiketoiminnan ja siitä lähtien olemme tehneet vahvaa tuotekehitystä sekä uudistaneet brändiä. Myynti on kasvanut onnistuneiden tuotelanseerauksien myötä vuoden 2024 viimeisellä neljänneksellä noin 50 % edelliseen verrattuna. Tällä kaupalla rakennamme omaa tuotantokyvykkyyttä. Kauhavan tehtaan tuotantovälineet sopivat juuri meidän tarpeeseemme ja tilanteeseemme Valion liiketoimintajohtaja Kimmo Luoma sanoo. Valio on vuonna 1905 perustettu suomalainen meijeri ja ruokatalo, jonka omistajia ovat suomalaiset maidontuottajaosuuskunnat. Valiolla on tytäryhtiöt Ruotsissa, Virossa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Konsernin liikevaihto vuonna 2023 oli 2 278 miljoonaa euroa, ja sillä on yli 4 000 työntekijää.
Julkaistu 14.2.2025
Toimimme Pernod Ricardin suomalaisena neuvonantajana, kun se myi Turussa valmistettavat tuotemerkkinsä ja niiden tuotannon Oy Hartwall Ab:lle. Tunnetuin Hartwallille kaupan jälkeen siirtyvä tuotemerkki on Minttu-likööri. Hartwall on osa tanskalaista Royal Unibrew -konsernia. Pernod Ricard on yksi maailman suurimpia alkoholiyhtiöitä.
Julkaistu 21.10.2024
Toimimme Fortumin pääneuvonantajana rajat ylittävässä yritysjärjestelyssä, jossa Fortum myi kierrätys- ja jäteliiketoimintansa. Liiketoiminnot myytiin temaattiseen vaikuttavuussijoittamiseen keskittyvälle Summa Equitylle tämän portfolioyhtiön NG Groupin kautta ja velaton kauppahinta on noin 800 miljoonaa euroa.  Fortumin myytävät kierrätys- ja jäteliiketoiminnot (Recycling & Waste) tarjoavat teollisille ja kuntasektorin asiakkaille jätehuoltopalveluja sekä kokonaisvaltaisia muovien, metallien, tuhkan, kuonan ja vaarallisten jätteiden käsittely- ja kierrätyspalveluja. Liiketoiminnot sijaitsevat Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa ja työllistävät noin 900 työntekijää. 
Julkaistu 18.7.2024