22.2.2023

Vuokratyövoiman käyttäminen – 5 asiaa, jotka työnantajan tulee tietää

Useat työnantajat käyttävät ainakin jossakin vaiheessa vuokratyövoimaa esimerkiksi ruuhkahuippujen tasaamiseen tai henkilöstön poissaolojen korvaamiseen. Kysymys on tyypillisesti lyhytkestoisesta, tilapäisestä työvoiman tarpeesta. Vuokratyössä työntekijä on työsuhteessa työvoimaa vuokraavaan yritykseen, joka muun muassa maksaa vuokratyöntekijän palkan ja vastaa muutoinkin pääasiallisesti työnantajavelvoitteista. Vuokratyövoiman käyttäjäyrityksellä on kuitenkin tiettyjä oikeuksia ja velvollisuuksia, joista sen on hyvä olla tietoinen harkitessaan työn teettämistä vuokratyönä.

Tarkista soveltuvan työehtosopimuksen määräykset

Monet työehtosopimukset rajoittavat vuokratyövoiman käyttöä esimerkiksi ruuhkahuippujen tasaamiseen tai työhön, jota ei voida suorittaa yrityksen omilla työntekijöillä sekä sisältävät muutoinkin vuokratyötä koskevia säännöksiä. Soveltuvan työehtosopimuksen määräykset vuokratyön käytöstä tulee siten tarkistaa tapauskohtaisesti ennen vuokratyövoiman käytöstä päättämistä.

Perehdy työsopimuslain vuokratyötä koskeviin säännöksiin

Työsopimuslain nojalla käyttäjäyritykselle siirtyvät oikeus johtaa ja valvoa työntekoa sekä ne työnantajalle säädetyt velvollisuudet, jotka liittyvät välittömästi työn tekemiseen ja sen järjestelyihin. Jotta vuokrayritys voisi täyttää työnantajavelvollisuutensa, kuten maksaa asianmukaisesti palkan, käyttäjäyrityksellä on lakiin perustuva velvollisuus toimittaa vuokratyöntekijän työnantajalle ne tiedot, jotka työnantaja tarvitsee velvollisuuksiensa täyttämiseksi. Järjestelyn erityispiirteiden vuoksi käyttäjäyrityksen ja vuokrayrityksen olisi hyvä sopia keskinäisestä vastuunjaostaan mahdollisimman selkeästi vuokratyötä koskevassa sopimuksessaan.

Työsopimuslaki määrittää vuokratyöntekijän työsuhteeseen sovellettavan työehtosopimuksen sekä työsuhteessa noudatettavat vähimmäistyöehdot. Lisäksi se sisältää muun muassa seuraavat erityisesti vuokratyötä koskevat säännökset:

Huolehdi vuokratyöntekijän työturvallisuudesta

Vaikka vuokratyöntekijä ei ole työsuhteessa vuokratyövoimaa käyttävään yritykseen, käyttäjäyrityksellä on velvollisuus huolehtia vuokratyöntekijän työturvallisuudesta työturvallisuuslain mukaisesti.

Käyttäjäyrityksen on ennen työn aloittamista määriteltävä riittävän tarkasti vuokratyön edellyttämät ammattitaitovaatimukset ja työn erityispiirteet. Käyttäjäyrityksen on ilmoitettava näistä seikoista vuokrayritykselle, jonka puolestaan on ilmoitettava vastaavat tiedot vuokratyöntekijälle ja varmistettava, että vuokratyöntekijällä on riittävä ammattitaito, kokemus ja sopivuus suoritettavaan työhön.

Käyttäjäyrityksen tulee huolehtia myös vuokratyöntekijän perehdyttämisestä muun muassa työhön ja työpaikan olosuhteisiin, työsuojelutoimenpiteisiin sekä tarvittaessa työsuojelun yhteistoimintaa ja tiedottamista sekä työterveyshuoltoa koskeviin järjestelyihin. Käyttäjäyrityksen tulee myös tarvittavassa laajuudessa ilmoittaa työn aloittamisesta työpaikan työterveyshuollolle ja asianomaiselle työsuojeluvaltuutetulle.

Huomioi vuokratyövoiman käyttö yhteistoimintalain mukaisissa prosesseissa

Yhteistoimintalaki soveltuu työnantajiin, jotka työllistävät säännöllisesti vähintään 20 työntekijää. Lain soveltuessa työnantajan tulee huolehtia muun muassa seuraavista yhteistoimintavelvoitteista vuokratyövoiman osalta:

Hanki tilaajavastuulain mukaiset selvitykset

Vuokratyövoimaa hankkivan tilaajan on pääsääntöisesti ennen vuokratyötä koskevan sopimuksen allekirjoittamista varmistettava, että työvoimaa vuokraava yritys täyttää lakisääteiset velvoitteensa. Käytännössä tämä tarkoittaa laissa määriteltyjen tietojen (kuten kaupparekisteriote tai vastaavat tiedot, vero- ja työnantajarekisteröintejä koskevat tiedot, tiedot soveltuvasta työehtosopimuksesta ja eläkevakuutusmaksujen suorittamisesta) hankkimista sopimuskumppaniltaan tai asianmukaisen palveluntarjoajan kautta.

Teksti on julkaistu alun perin HENRY ry:n vierasblogissa.

Uusimmat referenssit

Avustimme Valio Oy:tä sen ostaessa Raisio Oyj:n kasviproteiiniliiketoiminnan, siihen liittyvän käyttöomaisuuden ja Härkis®- ja Beanit®-härkäpapubrändit. Käyttöomaisuuteen kuuluvat muun muassa kasviproteiinituotteita Kauhavalla valmistavan tehtaan laitteet. Kauppa tukee Valion strategiaa kasvaa meijeriyhtiöstä ruokataloksi. Tämä liiketoimintakauppa tekee meistä entistäkin merkittävämmän kasvipohjaisten proteiinituotteiden kehittäjän ja valmistajan. Näiden tuotteiden kysyntä kasvaa pitkällä aikavälillä ja kasvupotentiaalia on vielä paljon. Vuonna 2022 ostimme Gold&Green® -liiketoiminnan ja siitä lähtien olemme tehneet vahvaa tuotekehitystä sekä uudistaneet brändiä. Myynti on kasvanut onnistuneiden tuotelanseerauksien myötä vuoden 2024 viimeisellä neljänneksellä noin 50 % edelliseen verrattuna. Tällä kaupalla rakennamme omaa tuotantokyvykkyyttä. Kauhavan tehtaan tuotantovälineet sopivat juuri meidän tarpeeseemme ja tilanteeseemme Valion liiketoimintajohtaja Kimmo Luoma sanoo. Valio on vuonna 1905 perustettu suomalainen meijeri ja ruokatalo, jonka omistajia ovat suomalaiset maidontuottajaosuuskunnat. Valiolla on tytäryhtiöt Ruotsissa, Virossa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Konsernin liikevaihto vuonna 2023 oli 2 278 miljoonaa euroa, ja sillä on yli 4 000 työntekijää.
Julkaistu 14.2.2025
Avustimme WithSecure Oyj:tä sen myydessä kyberturvallisuuskonsultointiliiketoimintansa Neqstille. WithSecure Oyj on listattu NASDAQ OMX Helsingissä. Neqst on ruotsalainen sijoitusyhtiö, joka keskittyy teknologiayrityksiin. Kaupan toteutuminen edellyttää vielä tavanomaisten ehtojen täyttymistä ja viranomaishyväksyntöjä.
Julkaistu 24.1.2025
Neuvoimme 24 Pesula -konsernia transaktiossa, jossa Juuri Partners sijoitti Suomen suurimpaan itsepalvelupesulaketjuun 24 Pesulaan. Juuri Partnersin sijoitus tukee 24 Pesulan strategiaa vahvistaa kotimaan markkinajohtajuutta, kehittää digitaalisia palveluita ja laajentua kansainvälisesti. Vuonna 1999 perustettu 24 Pesula on saavuttanut vahvan markkina-aseman Suomen itsepalvelupesulamarkkinoilla toimien yli 50 toimipisteessä. Yhtiöllä on omat tuotantotilat Nokialla. Isossa-Britanniassa 24 Pesulalla on tällä hetkellä neljäs toimipistettä, ja yhtiö aikoo laajentua muille kansainvälisille markkinoille lähivuosina. Juuri Partners on riippumaton suomalainen pääomasijoitusyhtiö, joka sijoittaa suomalaisiin, kasvupainotteisiin pk-yrityksiin ja joka tarjoaa rahoitusta vakiintuneille ja voittoa tuottaville pk-yrityksille Suomessa.
Julkaistu 20.12.2024
Toimimme Fortumin neuvonantajana yritysjärjestelyssä, jossa Fortum vahvistaa uusiutuvan energian hankekantaansa ostamalla hankkeiden kehitysportfolion Enersenseltä. Velaton kauppahinta on noin 9 miljoonaa euroa, ja kauppaan sisältyy mahdollisuus myös projektikohtaisiin lisäkauppahintoihin, mikäli hankkeet etenevät investointipäätökseen asti. Kaupan toteutuminen edellyttää tavanomaisten ehtojen täyttymistä, ja se arvioidaan saatavan päätökseen vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä. Fortum on johtava pohjoismainen energiayhtiö, joka rakentaa maailmaa, jossa ihmiset, yritykset ja luonto menestyvät yhdessä. Fortumin ydinliiketoiminta käsittää tehokkaan, hiilidioksidipäästöttömän sähköntuotannon sekä luotettavan sähkön ja kaukolämmön toimituksen yksityis- ja yritysasiakkaille. Fortumin osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. Yksi Fortumin strategisista tavoitteista on kehittää rakennusvalmiita yli 800 MW maatuuli- ja aurinkovoimahankkeita vuoden 2026 loppuun mennessä.
Julkaistu 19.12.2024