Kilpailu vihreän siirtymän investoinneista on viime vuosina kiihtynyt, kun valtiot pyrkivät varmistamaan paikkansa energiamurroksessa. Lisäksi monien hankkeiden eteneminen on viime vuosina jäänyt odottamaan suotuisampaa taloustilannetta.
Vihreän siirtymän investoinnit tarvitsevat kannustimia ja vakaata sääntelyä




Marius af Schultén, Samuli Tarkiainen & Kanerva Sunila
Tags
Juuri nyt seurataan myös, miten Trumpin toinen kausi vaikuttaa hankkeisiin Yhdysvalloissa.
Hankekehittäjiä ja sijoittajia on houkuteltu Suomessakin erilaisin kannustimin. Onnistuessaan ne mahdollistavat riskialttiimmat sijoitukset, joita uudet vihreän siirtymän teknologiat aluksi useimmiten ovat.
Aina kuitenkaan hyvin tarkoituksin suunnitellut ohjauskeinot eivät toimi kuten on oletettu. Vihreä vety, eli uusiutuvista energianlähteistä saatavan sähkön avulla tuotettu vety, on tästä tuore esimerkki.
EU:ssa on asetettu kunnianhimoiset tavoitteet vihreän vedyn tuotannolle ja käytölle mutta samalla tiukat edellytykset sille, millainen vedyntuotanto täyttää vihreän vedyn määritelmän. Tästä on ollut erimielisyyksiä jäsenmaiden välillä. Tiukka sääntely on haaste, mutta sijoittajat voivat nähdä poliittiset epävarmuudet vielä isompana riskitekijänä.
Suunniteltaessa kunnianhimoisia ohjauskeinoja vaarana on realiteettien unohtuminen. Tämä riski korostuu, kun kyse on vihreän vedyn kaltaisesta tuotteesta, jonka markkinat ovat vasta kehittymässä. Suomessa ensimmäiset vihreän vedyn projektit on nyt saatu menestyksellä käyntiin, mutta ennakoimattomat sääntelymuutokset voisivat pahimmillaan hidastaa tätä kehitystä.
Jotta Suomi pysyisi mukana vihreän siirtymän kehityksen kärkijoukoissa, tarvitaan tarkasti mietittyjä ja järkeviä kannustimia ja ylipäätään sääntelyä investointien varmistamiseksi. Ohjauskeinot eivät ainakaan saisi monimutkaistaa hankkeiden toteutusta. Onneksi myös talouteen ennustetaan vihdoin parempia aikoja.