10.1.2017

Valitse liikekumppanisi huolella

Kansainvälisessä liiketoiminnassa keskeinen tavoite on voiton tuottaminen. Tämä tavoite on kirjattu lakiin, ja yritykset perustelevat sillä päivittäisen liiketoiminnan ohella myös investointinsa ja strategiansa. Onko yrityksillä kuitenkaan varaa tuottaa voittoa kaikin mahdollisin keinoin välittämättä siitä, kenen kanssa liiketoimintaa tehdään?

Nykymaailmassa yrityksen menestys edellyttää, että yritys tuntee yhteistyökumppaninsa, oli sitten kyse tavarantoimittajista tai asiakkaista. Välinpitämättömyydellä voi tuhria maineensa, mutta sillä voi myös olla vakavia oikeudellisia seuraamuksia.

 

Laki määrää minimitason

Sekä kotimainen että kansainvälinen lainsäädäntö velvoittavat yritykset useissa tapauksissa tarkistamaan yhteistyökumppaniensa taustat. Paperilla hyvältä näyttävä kauppa saattaa todellisuudessa olla lainvastainen.

Tarkistaminen tuo mielenrauhaa

Miten sitten toimia tilanteissa, joissa laki ei velvoita tarkistamaan kumppanin taustoja? Onko silloinkin parempi katsoa kuin katua, vai voiko yritys keskittyä kvartaalituloksen maksimointiin?                         

Kysymyksiin ei ole yleispätevää vastausta. Neuvoisin kuitenkin kaikkia yrityksiä pohtimaan vakavasti, miten mahdolliset kumppanit vaikuttavat oman yrityksen maineeseen ja täyttävätkö ne sidosryhmien odotukset vastuullisesta liiketoiminnasta. Viime kädessä yrityksen johto päättää siitä, millä tavalla yritys voittonsa tekee ja mitkä periaatteet ohjaavat sen liiketoimintaa.

Kumppanien taustat on hyvä selvittää myös Pohjoismaissa. Tekemissämme selvityksissä olemme löytäneet ääritapauksissa linkkejä jopa jihadistiryhmiin tai mafiaan. Eräässä selvityksessä vastaamme tuli Aasiassa toimiva lumeyhtiö, ns. ”vanishing company”, jonka tehtävä on kerätä rahaa sijoittajilta ja hävitä sitten jäljettömiin. Tällaisten tarkistusten välitön hyöty on yritysjohdon mielenrauha, kun kumppanien taustat tunnetaan.

Fokus kannattavuudessa pitkällä tähtäimellä

Jos yritykset haluavat harjoittaa liiketoimintaa kestävällä ja vastuullisella tavalla, ne eivät nykypäivänä voi tehdä voittoa miten tahansa ja missä tahansa. Niiden on tunnistettava kumppaneihin liittyvät riskit ja torjuttava ne parhaan kykynsä mukaan.

Tarvittaessa yrityksistä pitäisi löytyä kanttia ja kannustimia luopua liiketoiminnasta, joka uhkaa yrityksen mainetta tai pitkäjänteistä voiton tuottamista. Liikekumppani kannattaa siis valita huolellisesti.

 

Uusimmat referenssit

Neuvoimme Metsäliitto Osuuskuntaa, kun se uudelleenrahoitti joulukuussa 2018 allekirjoitetun 200 miljoonan euron valmiusluottolimiittinsä kahdeksan pankin muodostaman syndikaatin kanssa. Vastuullisuustavoitteisiin sidottu luottolimiitti erääntyy viiden vuoden kuluttua ja siinä on kaksi yhden vuoden mittaista jatko-optiota. Limiitti on tarkoitettu yhtiön yleisiin rahoitustarpeisiin. Valmiusluoton hinnoittelu on sidottu kahteen Metsä Groupin kunnianhimoisista vastuullisuustavoitteista: Tavoite 1: 0 tonnia fossiilisia hiilidioksidipäästöjä, Scope 1 ja 2, vuoteen 2030 mennessä Tavoite 2: Sertifioidun puun osuus puunhankinnasta 100 % vuoteen 2030 mennessä. ”Vastuullisuustavoitteiden sisällyttäminen rahoitukseemme osoittaa yhtiön vahvaa sitoutumista toimiin, joilla pienennämme hiilijalanjälkeämme ja toimimme ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi”, toteaa Metsä Groupin talousjohtaja Vesa-Pekka Takala.
Julkaistu 16.1.2025
Neuvoimme NoHo Partners Oyj:tä, kun se teki 119 miljoonan euron rahoitusjärjestelyn. Tehty rahoitusjärjestely vapauttaa merkittävän osan kassavirrasta liiketoiminnan käyttöön ja mahdollistaa yritysostovetoisen kasvustrategian toteuttamisen myös jatkossa.
Julkaistu 16.1.2025
Neuvoimme CapMan Buyoutia Renoa Groupin irtautumisessa. Renoa Groupin johto on yhdessä Korpi Capitalin ja muiden sijoittajien kanssa ostanut konsernin. Renoa Group on suomalainen vakiintunut talotekniikka-alan asiantuntija, joka on erikoistunut omakotitaloihin Suomessa ja Ruotsissa. Renoa on merkittävä avaimet käteen -periaatteella toteutettavien käyttövesi- ja lämmitys-, viemäri- ja sähköverkkosaneerausten toimittaja, jolla on toimintaa myös Ruotsissa. Konsernin liikevaihto oli 35 miljoonaa euroa ja sen palveluksessa oli noin 300 henkilöä 10 toimipisteessä Suomessa ja 6 toimipisteessä Ruotsissa. Korpi Capital on suomalainen sijoitusyhtiö, jolla on omistuksia 29 yrityksessä. 
Julkaistu 14.1.2025
Avustimme Erikoissijoitusrahasto eQ Yhteiskuntakiinteistöjä sen ostaessa Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmariselta kiinteistöportfolion, joka käsittää Espoossa sijaitsevan terveysaseman, Vantaalla sijaitsevan päiväkodin, Helsingissä sijaitsevan peruskoulun ja Helsingissä sijaitsevan pysäköintilaitoksen. Kolmen ensimmäisen kohteen vuokrattava pinta-ala on noin 13 900 m2 ja pysäköintilaitoksessa on 120 parkkipaikkaa. Kohteiden vuokralaisina ovat Helsingin kaupunki, Vantaan kaupunki, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue ja Aimo Park Oy. Kaupan yhteydessä Ilmarinen teki sijoituksen eQ Yhteiskuntakiinteistöt -rahastoon ja sijoitus toteutui 31.12.2024.
Julkaistu 9.1.2025