17.2.2025

Vaikuttajamarkkinoinnin uusi viranomaislinjaus painottaa entistä enemmän markkinoinnin tunnistettavuutta

Kuluttaja-asiamies on julkaissut tammikuun 2025 lopussa uuden linjauksensa vaikuttajamarkkinoinnista sosiaalisessa mediassa. Linjaus sisältää viranomaisen suosituksia siitä, kuinka vaikuttajien ja yritysten kannattaa toteuttaa vaikuttajamarkkinointi, jotta se täyttäisi kuluttajansuojalainsäädännön vaatimukset.

Uusi linjaus on edeltäjäänsä paljon yksityiskohtaisempi. Linjaus onkin herättänyt paljon keskustelua vaikuttajien ja yritysten keskuudessa viime viikkoina. Uusi linjaus on luettavissa täällä. Linjauksen lisäksi viranomainen on koostanut vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin, jotka ovat luettavissa täällä.

Markkinoinnin tunnistettavuusvaatimus taustalla

Luonnollisesti myös uuden linjauksen keskiössä on markkinoinnin tunnistettavuusvaatimus, josta säädetään kuluttajansuojalaissa. Markkinoinnin tunnistettavuus tarkoittaa sitä, että markkinoinnin on oltava vaivatta tunnistettavissa markkinoinniksi esitystavasta ja mainosvälineestä riippumatta. Kuluttajan tulisi siis vaivatta tietää, milloin kyse on jonkinlaisesta kaupallisesta vaikuttamisesta. Piilomainonta ei toisin sanoen ole sallittua.

Linjauksella viranomainen pyrkii antamaan tarkemmat ja konkreettiset ohjeet sen varmistamiseksi, että vaikuttajamarkkinointi olisi kuluttajille helposti tunnistettavissa sosiaalisessa mediassa.

Sovitut kaupalliset yhteistyöt

Vaikuttajamarkkinoinnissa vaikuttajan yritykseltä saama vastike sovitusta sisällön tuottamisesta voi olla rahaa tai rahanarvoinen etu, kuten ilmaisena tai alennushinnalla saatu vaate, muu tavara tai palvelu. On kuitenkin syytä ottaa huomioon, että vaikka saatu vastike sovitusta sisällön tuottamisesta ei olisikaan rahaa, julkaisu on silti markkinointia ja sen pitää olla vaivatta sellaiseksi tunnistettavissa.

Linjauksessa suositellaan, että kaikki sovitut julkaisut merkitään esimerkiksi:

  • “Mainos [Yritys/Tuotemerkki]” tai
  • “Kaupallinen yhteistyö [Yritys/Tuotemerkki]”.

Pitkäkestoiset yhteistyösopimukset

Kuluttaja-asiamiehen aikaisempi linjaus ei erikseen ottanut kantaa pitkäkestoisiin yhteistyösopimuksiin. Pitkäkestoiset yhteistyösopimukset ovat kuitenkin nykyään entistä yleisimpiä. Kentällä on paljon vaikuttajien ja yritysten välisiä vuosikumppanuuksia ja brändilähettiläisyyssopimuksia.

Uudessa linjauksessa suositellaankin, että pitkäkestoisiin yhteistyösopimuksiin perustuvat julkaisut tulee merkitä vastaavasti kuten yksittäiset kaupalliset yhteistyöt, kuten

  • ”Mainos [Yritys/Tuotemerkki]” tai
  • “Kaupallinen yhteistyö [Yritys/Tuotemerkki]”.

Linjauksen mukaan ilmaisut “Vuosikumppani”, ”Pitkäaikainen yhteistyökumppani” tai “Brändilähettiläs” eivät ole riittäviä.

Mainostarkoituksessa saadut tuotteet ja palvelut

Linjauksessa suositellaan, että myös sellaiset julkaisut merkitään, joissa kerrotaan mainostarkoituksessa saaduista tuotteista tai palveluista, vaikka vaikuttaja ja yritys ei olisi sopinut julkaisun tekemisestä. Linjauksessa suositellaan, että merkintä tehdään tällöin esimerkiksi seuraavasti:

  • ”Mainos / Saatu [Yritys/Tuotemerkki]” tai
  • ”Saatu mainostarkoituksessa [Yritys/Tuotemerkki]” tai
  • ”Mainos / PR [Yritys/Tuotemerkki]”.

Linjauksen mukaan muun muassa ilmaisut “Saatu”, ”PR”, ”Lahja” eivät ole yksinään riittäviä.

Myös vaikuttajan omien tuotteiden tai yrityksen markkinointi suositellaan merkittäväksi

Vaikuttajilla on nykyään myös entistä enemmän omien tuotteiden, palveluiden ja oman yrityksen markkinointiin keskittyviä julkaisuja. Myös tällaiset julkaisut suositellaan merkittäväksi. Merkintä voi linjauksen mukaan olla esimerkiksi muodossa:

  • ”Mainos [Oma tuote/palvelu/yritys]” tai
  • ”Oman tuotteen/palvelun/yrityksen [Oma tuote/palvelu/yritys] mainos”.

Merkintöjen tulee olla selkeitä ja pysyä esillä koko sisällön ajan

Linjauksessa korostetaan, että merkintöjen tulee olla näkyvissä heti julkaisun alussa ja pysyä esillä koko sisällön ajan, eikä niitä saa piilottaa ”lue lisää”-painikkeiden taakse.

Jos yritys ja vaikuttaja ovat sopineet, että kaupallinen yhteistyö kattaa useamman julkaisun, merkinnät on tehtävä jokaiseen julkaisuun, eikä vain ensimmäiseen julkaisuun. Jos merkintä tehdään kuvaan tai videoon, merkinnän näkyvyyteen on syytä kiinnittää huomiota. Esimerkiksi merkinnän sijoittelu, koko ja väri vaikuttavat merkinnän havaittavuuteen. Linjaus ottaa kantaa siihen, että markkinoinnista mainitaan myös tietyissä tilanteissa suullisesti.

Linjaus sisältää yksityiskohtaisemmat suositukset siihen, miten merkinnät tulee tehdä eri sosiaalisen median alustoilla. Myös affiliate-linkkien osalta tarkempia suosituksia on nykyään saatavilla.

Linjaus korostaa sekä yrityksen itsensä että myös vaikuttajan vastuuta siitä, että merkinnät on tehty asianmukaisesti. Yritysten on aina syytä sopia merkintöjen tekemisestä vaikuttajien kanssa.

Uusimmat referenssit

Avustamme Oomi Oy:tä liiketoimintakaupassa, jonka myötä KSS Energia Oy:n sähkön vähittäismyynnin kuluttaja- ja yritysasiakkaat siirtyvät Oomin asiakkaiksi tavoiteaikataulun mukaan maaliskuussa 2025. Järjestely edellyttää Kilpailu- ja kuluttajaviranomaisen hyväksynnän. Oomi Oy on yksi suurimmista energiapalveluyhtiöistä ja sähkön myyjistä Suomessa. Järjestelyn taustalla on sähkömarkkinoiden viimeaikainen kehitys ja Oomin strategia, jonka keskeisenä tavoitteena on tarjota asiakkaille mutkatonta ja entistä parempaa digitaalista asiakaskokemusta.
Julkaistu 20.12.2024
Edustimme menestyksekkäästi Vaasan Sähkö Oy:tä markkinaoikeudellisessa riita-asiassa, jossa kuluttaja-asiamies haki markkinaoikeudelta ennakkoratkaisua sähkön vähittäismyyntiyhtiön tekemien sähkön kuluttajahintojen muutosten arvioimiseksi kuluttajasuojalain kannalta. Kuluttaja-asiamiehen hakemuksen mukaan sähkön myyntiyhtiöiden hinnankorotusten menettelytapojen lainmukaisuuteen oli tarpeen saada ratkaisu, koska useat sähköyhtiöt olivat korottaneet kuluttajien sähkösopimusten hintoja merkittävästi syksyn 2022 aikana. Kuluttaja-asiamiehen hakemus kohdistui Vaasan Sähkö Oy:n toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen hinnankorotusmenettelyyn 15.10.2022 voimaan tulleen muutoksen osalta. Kuluttaja-asiamies haki markkinaoikeudelta ennakkoratkaisua Vaasan Sähkön lisäksi myös toisen sähkön myyntiyhtiön hinnankorotuksiin. Vaasan Sähkön osalta kuluttaja-asiamiehen hakemus sisälsi kolme sakkouhkaista kieltovaatimusta. Vaatimukset koskivat sitä, mitä hinnanmuutokseen oikeuttavaa, alan yleisiin sopimusehtoihin sisältyvää ehtokohtaa voitiin käyttää hinnankorotuksen perusteena ja oliko yhtiön sähkönhankintakustannusten tullut nousta hinnankorotusta vastaavalla määrällä. Kolmas vaatimus liittyi siihen, miten olennaisia muutoksia sähkönmyyjä voi sopimusehtojen nojalla yksipuolisesti tehdä kuluttajasopimuksissa. Markkinaoikeus järjesti asiassa suullisen käsittelyn kesäkuussa 2024. Markkinaoikeus hylkäsi 25.10.2024 päivätyllä ratkaisullaan kuluttaja-asiamiehen vaatimukset kokonaisuudessaan. Markkinaoikeuden mukaan Vaasan Sähkö Oy:llä oli ollut sähkömarkkinalain ja alan yleisten sopimusehtojen mukainen peruste tehdä toistaiseksi voimassa oleviin kuluttajasopimuksiin hinnankorotus syksyllä 2022 toteutetulla tavalla. Yhtiön menettelylle oli ollut olosuhteiden olennaisen muutoksen johdosta erityinen syy, eikä sitä ollut pidettävä kuluttajansuojalaissa tarkoitetulla tavalla kohtuuttomana. Myös kuluttaja-asiamiehen toiseen sähkön myyntiyhtiöön kohdistama hakemus hylättiin. Markkinaoikeuden ratkaisu on merkittävä yleisesti sähkön vähittäismyyjille, sillä se poikkeaa kuluttajariitalautakunnan julkaisemien suositusten mukaisesta tulkintalinjasta ja osaltaan vahvistaa sähkön vähittäismyyjien oikeuden tehdä olennaisiakin muutoksia toistaiseksi voimassa olevien kuluttajasopimusten hintaehtoihin tiettyjen laissa ja sopimusehdoissa määriteltyjen reunaehtojen täyttyessä. Markkinaoikeuden ratkaisu ei ole vielä lainvoimainen, vaan siihen voidaan hakea muutosta, mikäli korkein oikeus myöntää valitusluvan. 
Julkaistu 12.12.2024
Neuvomme Oomi Oy:tä sähkömarkkinalainsäädäntöön, kuluttajansuojaan ja markkinointioikeuteen liittyvissä kysymyksissä. Oomi on yksi Suomen suurimmista sähkönmyyntiyhtiöistä. Yhtiö myy kuluttaja- ja yritysasiakkaille sähkösopimuksia, aurinkosähköjärjestelmiä ja ratkaisuja sähköautojen lataamiseen.
Julkaistu 19.6.2023
Valio on ruokatalo, joka uskaltaa muuttua maailman mukana. Castrén & Snellman on Valion pitkäaikainen liikejuridiikan kumppani matkalla, jolla yhtiö kasvaa ja uudistaa innovatiivisesti elintarvikealaa. Juha Hölttä hyppäsi Valion lakiasioiden ruoriin hetkellä, jolloin tuoretta strategiaa lähdettiin yhtiössä viemään eteenpäin isolla vaihteella. ”Olemme tehneet kahdessa vuodessa useita merkittäviä avauksia markkinassa ja laajentaneet liiketoimintaamme ruuan valmistuksesta muihin arvoketjun osiin. Ostimme Heinon Tukun, ja tuotamme nyt uudenlaista lisäarvoa ravintoloille ja muille ammattikeittiöille Valio Aimo ® -tukkumme kautta. Haluamme tulevaisuudessa tehdä lannasta biokaasua raskaan liikenteen käyttöön, ja siksi perustimme Suomen Lantakaasu Oy:n yhdessä St1:n kanssa”, Hölttä listaa muutamia uuden strategian virstanpylväitä. Uusien liiketoimintojen lisäksi Valio rakentaa yhä vastuullisempaa maitobisnestä ja hakee sen rinnalla kansainvälistä kasvua kasvipohjaisista tuotteista. Valio on satsannut Oddlygood ® -brändin kansainväliseen kasvuun yhtiöittämisen kautta ja hankkinut Gold&Green-kaupan myötä lisää tuotekehitysosaamista. Uusi liiketoiminta pienentää maidon hiilijalanjälkeä Maitotuotteistaan tunnettu Valio kehittää liiketoimintansa vahvaa kivijalkaa tuoteinnovaatioiden lisäksi myös ruokaketjun alkupäässä. ”Harva olisi hetki sitten uskonut, että yksi ratkaisu ilmastohaasteisiin muhii maitotiloillamme lantana. Suunnitteilla olevien biokaasulaitosten on tarkoitus tuottaa lannasta ja muista maatalouden sivuvirroista uusiutuvaa nesteytettyä biokaasua liikenteen polttoaineeksi”, Hölttä kertoo. ”Tavoitteenamme on, että Valion maitoketju on hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Tämä ei synny itsestään, vaan teemme toiminnassamme isoja muutoksia sen eteen.” Valion 3 700 maitotilan vastuullisuusohjelmaa on laajennettu ja se kattaa lehmien ennakoivan ja suunnitelmallisen terveydenhuollon lisäksi myös laiduntamiseen, ilmastoon ja luonnon monimuotoisuuteen liittyviä toimenpiteitä. ”Lähellä tuotetun ruuan arvostus nousee ja se tuo myös ratkaistavat vastuullisuuskysymykset lähelle. Tämä suunta on hyvä, sillä tällöin pystymme vaikuttamaan asioihin paremmin.” ”Strategista apua vaikeissakin olosuhteissa” Kasvustrategian toteuttamisessa juristien palveluasenne ratkaisee. Asianajotoimisto Castrén & Snellman on toiminut Valion kumppanina pitkään, ja suhde on tiivis. ”Tutkimme Valiolla jatkuvasti uusia liiketoimintamahdollisuuksia, ja meidän juristien tehtävänä on näiden mahdollisuuksien arviointi. Filosofiani lakiasiainjohtajana onkin: ovi on aina auki. Mietitään yhdessä, miten uudet avaukset voitaisiin ratkaista ja toteuttaa. Tässä työssä täytyy olla utelias, avarakatseinen ja liiketoimintalähtöinen”, Hölttä tiivistää. Höltän lakiasiaintiimissä työskentelee viisi henkilöä, ja Castrén & Snellmanin osaajat täydentävät Valion tiimiä. Toimivan kumppanuuden edellytyksenä on, että kumpikin osapuoli tuntee puolin ja toisin liiketoimintaa ja toimintatapoja. ”Castrén & Snellman tuntee meidät hyvin ja arvostan sitä, että he ylläpitävät jatkuvasti kokonaiskuvaa tilanteestamme. Silloin pystymme ratkomaan yllättäviäkin tilanteita yhdessä nopeasti, vaikeissakin olosuhteissa.” Yhteistä nopeaa reagointia tarvittiin muun muassa silloin, kun Valio vetäytyi Venäjältä hyökkäyssodan käynnistyttyä Ukrainassa. ”Oli vastuullista lähteä nopeasti, mutta kuitenkin hallitusti ja kotiuttaa investointi, kun vaihtoehtona oli jättää toimiva ruokatehdas hyökkäyssotaa käyvälle maalle.” Vastuullisuus yhdistää Valio – Paremman elämän palveluksessa Suomalainen ruokatalo Noin 4 600 työntekijää Omistajina 13 suomalaista maidontuottajaosuuskuntaa Suomen vastuullisin brändi Sustainable Brand Index -vertailussa Lue lisää Valion vastuullisuustyöstä. Castrén & Snellman – Kestäviä menestystarinoita Vaativien asianajopalveluiden edelläkävijä 300 työntekijää Osakkaidensa omistama ”Autamme asiakkaitamme rakentamaan kestäviä menestystarinoita ja saavuttamaan omat vastuullisuustavoitteensa.” Lue lisää Castrén & Snellmanin vastuullisuustyöstä. Valikoituja menestystarinoita Valion ja C&S:n yhteiseltä matkalta Brändisalkun hoitaminen ja immateriaalioikeuksien puolustaminen globaalisti Gold&Greenin brändin, aineettoman omaisuuden ja T&K-toiminnan osto Biokaasua tuottava yhteisyritys St1:n kanssa Venäjän-toimintojen myynti Heinon Tukun osto Merkittävä kasvurahoitus Kilpailuoikeudellinen vahingonkorvausasia Edustaminen valitusasiassa
Julkaistu 4.5.2023