14.7.2016

Suomalaisissa yrityksissä kytevä potentiaali houkuttelee sijoittajia

Yritysjärjestelyt ovat käynnistyneet Euroopassa alkuvuonna odotuksia hitaammin. Vuoden 2016 alkupuoliskon aikana Euroopassa tehtyjen yrityskauppojen arvo oli 19 prosenttia pienempi edellisvuoden samaan ajanjaksoon verrattuna. Kaupankäyntiä Euroopassa on varjostanut Britannian EU-kansanäänestyksen mukanaan tuoma epävarmuus ja Yhdysvaltojen tiukentunut suhtautuminen verotussyistä tehtyihin ns. tax inversion -kauppoihin.

Britanniaan suuntautunut investointitoiminta on vähentynyt varsinkin brexitin johdosta. Vuosi 2015 oli Britanniassa ennätyksellisen vilkas. Sen sijaan vuoden 2016 alkupuoliskon aikana Britanniassa raportoitiin 638 kauppaa, joiden yhteenlaskettu arvo oli noin 50 miljardia euroa. Yrityskauppojen arvo on lähes 70 prosenttia vähemmän vuoden 2015 alkupuoliskoon verrattuna ja alhaisin sitten vuoden 2010.

Euroopan hitaaseen talouskasvuun ja markkinoiden epävakauteen verrattuna Pohjoismaiden markkinat säilyivät taantumasta huolimatta vakaina. Pohjoismaissa tehtiin tämän vuoden alkupuoliskolla 497 kauppaa, joiden yhteenlaskettu arvo oli 38 miljardia euroa. Kauppojen arvo kasvoi 40 prosenttia edellisvuodesta. Kaikista Euroopassa tehdyistä yrityskaupoista 12 prosenttia toteutettiin Pohjoismaissa. Pohjoismaista onkin tulossa yhä houkuttelevampi kohde yritysjärjestelyille.

Yrityskauppojen neljä trendiä Suomessa vuonna 2016

Ira Kalb toteaa tuoreessa Huffington Postin blogitekstissään, että Suomi on maailman parhaiten varjeltu salaisuus. Kalbin mukaan suomalaiset tuotteet ja yhtiöt eivät ole onnistuneet markkinoimaan itseään maailmalla riittävän hyvin ­– vaikka siihen olisi syytä. Tuoreimman, vuoden 2016 alkupuoliskoa koskevan Mergermarket H1 2016 M&A -trendiraportin mukaan näyttää kuitenkin siltä, ettei tämä pidä täysin paikkaansa.

Suomessa raportoitiin vuoden 2016 alkupuoliskolta 76 kauppaa, joiden yhteenlaskettu arvo oli 11,2 miljardia euroa. Kauppojen arvo kasvoi lähes 370 prosenttia vuoden 2015 alkupuoliskoon verrattuna (84 kauppaa, 2,4 miljardia euroa). Tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen suurin kauppa oli järjestely, jossa ruotsalainen Boliden osti Kevitsan kaivoksen 646 miljoonalla eurolla. Toisen vuosineljänneksen tilastojen kärjessä komeilee kauppa, jossa japanilainen televiestintäjätti SoftBank myi enemmistöosuutensa Supercellissä kiinalaiselle internetjätti Tencentille. Supercellin arvoksi on arvioitu 10,2 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

Vuoden alkupuoliskoa hallitsivat muutamat suuret järjestelyt, joista osassa meilläkin on ollut kunnia olla mukana. Yksittäiset isot kaupat hämärtävät kuitenkin tilastoja ja saattavat jättää varjoonsa muita, toisinaan selkeämpiä ja joka tapauksessa mielenkiintoisia trendejä.

Olemme oman toimintamme kautta tunnistaneet tänä vuonna seuraavia yrityskauppoja koskevia trendejä Suomessa.

 

Lähteet:
Mergermarket H1 2016 M&A -trendiraportti ja muu Mergermarketin tietokanta
Thomson Reuters Mid-Market M&A Review, H1 2016 -raportti

Uusimmat referenssit

Neuvoimme Metsäliitto Osuuskuntaa, kun se uudelleenrahoitti joulukuussa 2018 allekirjoitetun 200 miljoonan euron valmiusluottolimiittinsä kahdeksan pankin muodostaman syndikaatin kanssa. Vastuullisuustavoitteisiin sidottu luottolimiitti erääntyy viiden vuoden kuluttua ja siinä on kaksi yhden vuoden mittaista jatko-optiota. Limiitti on tarkoitettu yhtiön yleisiin rahoitustarpeisiin. Valmiusluoton hinnoittelu on sidottu kahteen Metsä Groupin kunnianhimoisista vastuullisuustavoitteista: Tavoite 1: 0 tonnia fossiilisia hiilidioksidipäästöjä, Scope 1 ja 2, vuoteen 2030 mennessä Tavoite 2: Sertifioidun puun osuus puunhankinnasta 100 % vuoteen 2030 mennessä. ”Vastuullisuustavoitteiden sisällyttäminen rahoitukseemme osoittaa yhtiön vahvaa sitoutumista toimiin, joilla pienennämme hiilijalanjälkeämme ja toimimme ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi”, toteaa Metsä Groupin talousjohtaja Vesa-Pekka Takala.
Julkaistu 16.1.2025
Neuvoimme NoHo Partners Oyj:tä, kun se teki 119 miljoonan euron rahoitusjärjestelyn. Tehty rahoitusjärjestely vapauttaa merkittävän osan kassavirrasta liiketoiminnan käyttöön ja mahdollistaa yritysostovetoisen kasvustrategian toteuttamisen myös jatkossa.
Julkaistu 16.1.2025
Neuvoimme CapMan Buyoutia Renoa Groupin irtautumisessa. Renoa Groupin johto on yhdessä Korpi Capitalin ja muiden sijoittajien kanssa ostanut konsernin. Renoa Group on suomalainen vakiintunut talotekniikka-alan asiantuntija, joka on erikoistunut omakotitaloihin Suomessa ja Ruotsissa. Renoa on merkittävä avaimet käteen -periaatteella toteutettavien käyttövesi- ja lämmitys-, viemäri- ja sähköverkkosaneerausten toimittaja, jolla on toimintaa myös Ruotsissa. Konsernin liikevaihto oli 35 miljoonaa euroa ja sen palveluksessa oli noin 300 henkilöä 10 toimipisteessä Suomessa ja 6 toimipisteessä Ruotsissa. Korpi Capital on suomalainen sijoitusyhtiö, jolla on omistuksia 29 yrityksessä. 
Julkaistu 14.1.2025
Avustimme Erikoissijoitusrahasto eQ Yhteiskuntakiinteistöjä sen ostaessa Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmariselta kiinteistöportfolion, joka käsittää Espoossa sijaitsevan terveysaseman, Vantaalla sijaitsevan päiväkodin, Helsingissä sijaitsevan peruskoulun ja Helsingissä sijaitsevan pysäköintilaitoksen. Kolmen ensimmäisen kohteen vuokrattava pinta-ala on noin 13 900 m2 ja pysäköintilaitoksessa on 120 parkkipaikkaa. Kohteiden vuokralaisina ovat Helsingin kaupunki, Vantaan kaupunki, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue ja Aimo Park Oy. Kaupan yhteydessä Ilmarinen teki sijoituksen eQ Yhteiskuntakiinteistöt -rahastoon ja sijoitus toteutui 31.12.2024.
Julkaistu 9.1.2025