6.3.2023

Castrén & Snellman kirjoitti Suomea koskevan luvun Chambers Technology M&A 2023 Global Practice Guide -julkaisuun

Miika Junttila, Tuomas Honkinen ja Jussi Mäkikangas ovat kirjoittaneet Suomea koskevan luvun Chambers Technology M&A 2023 Global Practice Guide ‑oppaaseen. Luvussa käsitellään Suomen teknologia-alan yritysjärjestelyjen lakia, käytäntöä ja viimeaikaista kehitystä.

Koronaviruspandemian alussa yritysjärjestelyiden määrä laski jyrkästi, ja sijoituksissa havaittiin laskua yleisemmälläkin tasolla, erityisesti vuonna 2020. Vuonna 2021 vauhti kuitenkin kiihtyi nopeasti ennätyslukemiin. Myös Nasdaq Helsingissä rikottiin ennätyksiä: päämarkkinalle listautui vuoden aikana yhteensä yhdeksän yritystä ja First North Growth Market ‑markkinapaikalle 23.

Ukrainan tilanne ja korkojen nousu aiheuttivat epävarmuutta, ja erityisesti vuoden 2022 toisella vuosineljänneksellä ilmassa oli jälleen merkkejä yritysjärjestelyiden vähenemisestä. Vaikka listautumisten määrä laskikin viime vuonna merkittävästi, liiketoimintakaupat yleistyivät keinona, jolla sijoittajat voivat irtautua sijoituksestaan. Monet suuret ja keskisuuret suomalaisyhtiöt joutuivat tekemään divestointeja ja uudelleenjärjestelyitä noudattaakseen Venäjää vastaan asetettuja pakotteita, mikä jonkin verran kompensoi sitä, että kauppoja tehtiin vähemmän.

Uudet teknologiat kiinnostavat

Viimeisten kahden vuoden aikana kiinnostus uusia teknologioita ja markkinoita kohtaan on ollut voimakasta, ja sijoituksia ovat keränneet erityisesti tekoäly, robotiikka ja lohkoketjut. Alan merkittäviä tapahtumia ovat muun muassa seuraavat:

Tutustu tarkemmin Suomen teknologia-alan yritysjärjestelymarkkinoihin

Chambers Technology M&A 2023 Global Practice Guide ‑oppaan toisessa painoksessa käsitellään teknologiayhtiöiden elinkaarta perustamisesta ja alkuvaiheen rahoitus- ja pääomasijoituskierroksista perimmäiseen tavoitteeseen, eli yhtiön muuttamiseen julkiseksi osayhtiöksi tai myymiseen korkealla hinnalla.

Tämän vuoden opas kattaa aiempaa laajemman alueen ja käsittelee samoja kysymyksiä 19 maassa maailmanlaajuisesti.

Voit ladata oppaan täältä.