30.5.2022

Uudella ilmastolailla pyritään hiilineutraaliuteen

Eduskunta hyväksyi 25.5.2022 hallituksen esityksen uudeksi ilmastolaiksi (HE 27/2022 vp).  Lain on tarkoitus tulla voimaan 1.7.2022, ja se kumoaa Suomessa vuodesta 2015 alkaen voimassa olleen ilmastolain (609/2015). Niin nykyisin voimassa olevassa kuin uudessa ilmastolaissa säädetään tavoitteet ja puitteet Suomen ilmastopolitiikan suunnittelulle ja sen toteutumisen seurannalle. 

Ilmastopolitiikan suunnittelujärjestelmä

Uuden ilmastolain mukaisessa ilmastopolitiikan suunnittelujärjestelmässä määritetään kasvihuonekaasujen päästöjen vähentämisen, nielujen vahvistamisen ja ilmastonmuutokseen sopeutumisen tavoitteet sekä niiden saavuttamiseksi tarvittavat toimet eri hallinnonaloilla. Uutena elementtinä sääntelyyn lisättiin edellä mainittujen nielujen vahvistamista koskeva tavoite.

Suunnittelujärjestelmään kuuluu niin nykyisin voimassa olevan kuin uuden ilmastolain mukaan pitkän aikavälin suunnitelma, keskipitkän aikavälin suunnitelma sekä ilmastonmuutokseen sopeutumista koskeva suunnitelma. Uudella ilmastolailla suunnittelujärjestelmään lisättiin vähintään joka toinen vaalikausi laadittava maankäyttösektorin ilmastosuunnitelma.

Uudet ilmastotavoitteet

Uudessa ilmastolaissa säädetään myös uusista ilmastotavoitteista. Lain ja sen mukaisen ilmastopolitiikan suunnittelujärjestelmän tavoitteena on osaltaan varmistaa, että Suomi saavuttaa hiilineutraaliuden vuoteen 2035 mennessä. Hiilineutraaliudella tarkoitetaan sitä, että kasvihuonekaasujen päästöt ovat enintään yhtä suuret kuin poistumat.  

Uudessa ilmastolaissa säädetään myös uusista päästövähennystavoitteista vuosille 2030 ja 2040. Tavoitteena on, että taakanjako- ja päästökauppasektorin kasvihuonekaasujen päästöt vähentyvät vuoteen 2030 mennessä vähintään 60 prosenttia ja vuoteen 2040 mennessä vähintään 80 prosenttia verrattuna vuoteen 1990.

Nykyisin voimassa olevassa ilmastolaissa vuodelle 2050 asetettua 80 prosentin päästövähennystavoitetta päivitettiin uuteen ilmastolakiin niin, että tavoitteena on edellä mainittujen sektorien päästöjen vähentyminen vuoteen 2050 mennessä vähintään 90 prosentilla, mutta pyrkien 95 prosenttiin, verrattuna vuoteen 1990.

Lakia täydennetään vielä

Ympäristöministeriössä valmistellaan vielä muutosta, jolla lisättäisiin lakiin velvoite laatia ilmastosuunnitelmat kunta-, seutu- tai maakuntatasolla. Lakiin on tarkoitus myös lisätä säännös, jonka perusteella ilmastolain mukaisiin valtioneuvoston päätöksiin voisi hakea muutosta korkeimmalta hallinto-oikeudelta. Eduskunta edellyttää, että kyseisistä säännöksistä annetaan hallituksen esitys marraskuun 2022 loppuun mennessä.

Ilmastolaki ohjaa hallinnon toimintaa

Nykyisin voimassa oleva ja uusi ilmastolaki koskevat Suomen ilmastopolitiikan suunnittelua ja sen toteutumisen seurantaa eli viranomaisten toimintaa. Seuraamme luonnollisesti tiiviisti ilmastolain uudistuksen jatkovalmistelua sekä sitä, miten kiristyvät ilmastotavoitteet heijastuvat aineelliseen, suoraan yritysten toimintaa ohjaavaan lainsäädäntöön.

Uusimmat referenssit

Toimimme Fortumin pääneuvonantajana rajat ylittävässä yritysjärjestelyssä, jossa Fortum myy kierrätys- ja jäteliiketoimintansa. Liiketoiminnot myydään temaattiseen vaikuttavuussijoittamiseen keskittyvälle Summa Equitylle tämän portfolioyhtiön NG Groupin kautta ja velaton kauppahinta on noin 800 miljoonaa euroa. Kaupan toteutuminen edellyttää viranomaishyväksyntää sekä tavanomaisten ehtojen täyttymistä. Fortumin myytävät kierrätys- ja jäteliiketoiminnot (Recycling & Waste) tarjoavat teollisille ja kuntasektorin asiakkaille jätehuoltopalveluja sekä kokonaisvaltaisia muovien, metallien, tuhkan, kuonan ja vaarallisten jätteiden käsittely- ja kierrätyspalveluja. Liiketoiminnot sijaitsevat Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa ja työllistävät noin 900 työntekijää. 
Julkaistu 18.7.2024
Toimimme BHP:n suomalaisena neuvonantajana järjestelyssä, jossa BHP teki malminetsintää koskevan yhteistyösopimuksen Kingsrose Mining Limitedin kanssa. Sopimuksen myötä BHP rahoittaa täysin omistamansa tytäryhtiön kautta mineraalien etsintää kohdealueilla Suomessa. BHP ja Kingsrose allekirjoittivat 22.5.2024 julkistetun järjestelyn yhteydessä kaksi malminetsintää koskevaa yhteistyösopimusta nikkeli- ja kuparimalmien etsinnästä tietyillä alueilla Suomessa ja Norjassa. Suomea koskeva yhteistyösopimus käsittää Kingsrosen neljä varausilmoitusta Kotalahden nikkelivyöhykkeellä, joka on Keski-Suomessa sijaitseva 400 kilometriä pitkä geologinen muodostuma. Alueella ovat aiemmin toimineet Hituran, Kotalahden ja Enonkosken nikkelikaivokset. Sopimusjärjestelyjen taustalla on Kingsrosen osallistuminen BHP:n maailmanlaajuiseen Xplor-ohjelmaan, jonka kohteena ovat innovatiiviset varhaisen vaiheen mineraalietsintää harjoittavat yhtiöt. Ohjelman tavoitteena on löytää energiasiirtymään vaadittavia kriittisiä resursseja. BHP on markkina-arvolla mitattuna maailman suurin kaivosyhtiö. Yhtiö tuottaa rautamalmia, metallurgista kivihiiltä, kuparia ja nikkeliä, ja se on laajentamassa tuotantoaan myös potaskaan.
Julkaistu 4.7.2024
Toimimme OP Suomi Infra -rahaston oikeudellisena neuvonantajana rahaston sijoittaessa valokuituoperaattori Louneaan. Yhteensä 50 miljoonan euron suuruinen rahoitus annettiin Lounean operatiiviselle tytäryhtiölle Lounea Net Oy:lle vaihtovelkakirjalainana Lounean strategista kasvua tukevia investointeja varten. Investointien tavoitteena on lisätä valtakunnallisen valokuituverkon kattavuutta ja kehittää suomalaista digitaalista infrastruktuuria. Lounea on kotimainen valokuituoperaattori, jonka liiketoiminta koostuu tietoliikenneinfrastruktuurista ja ICT-ratkaisuista. OP Suomi Infra Ky on OP Ryhmän hallinnoima eräpäivätön rahasto, joka sijoittaa suomalaiseen infrastruktuuriin.
Julkaistu 25.1.2024
Toimimme Sanok Rubber Company S.A:n neuvonantajana sen hankkiessa Teknikum-Yhtiöt Oy:n. Teknikum on eurooppalainen polymeeriteknologiayhtiö, joka toimittaa teollisuudelle luotettavia kumi-, muovi-, silikoni-, polyuretaani- ja vaahtomuoviratkaisuja. Yhtiöllä on noin 600 työntekijää, ja sen tehtaista neljä sijaitsee Suomessa ja yksi Unkarissa. Lisäksi yhtiöllä on Saksassa sijaitseva myyntikonttori. Sanok Rubber Company on Euroopan johtava kumituotteiden ja kumimetallituotteiden toimittaja sekä kumin ja muiden materiaalien yhdistäjä autoteollisuuden, rakentamisen, maatalouden, lääketeollisuuden ja kodinkoneteollisuuden tarpeisiin. Sanok Rubber Company S.A. on listattu Varsovan pörssissä, ja se työllistää yli 3 000 henkilöä Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Yrityskaupan toteuttaminen on ehdollinen viranomaishyväksynnälle, ja kaupan odotetaan toteutuvan vuoden 2024 ensimmäisellä vuosipuoliskolla.
Julkaistu 20.12.2023