12.11.2021

Ulkomailla perustetun yhtiön verovelvollisuus muuttuu, jos päätökset tehdään Suomessa

Vuoden 2021 alusta alkaen yhtiö, jonka tosiasiallinen johtopaikka on Suomessa, on ollut Suomessa yleisesti verovelvollinen maailmanlaajuisista tuloistaan, riippumatta siitä, mihin valtioon yhtiö on perustettu. Tätä ennen ulkomaiset yhteisöt on katsottu Suomessa aina rajoitetusti verovelvollisiksi.

Suomi ei ole tässä sääntelyssä poikkeus, sillä muun muassa Norjassa, Tanskassa, Saksassa, Isossa-Britanniassa ja Alankomaissa vastaavaa sääntelyä on jo voimassa. Mahdollinen kaksinkertainen verotus poistetaan Suomea sitovien verosopimusten mukaan.

Tosiasiallisen johtopaikan määritelmä on laaja: se sijaitsee paikassa, jossa yhteisön hallitus tai muu päätöksentekoelin tekee yhteisön tärkeimmät ylintä päivittäistä johtamista koskevat päätökset. Arvioinnissa otetaan kuitenkin huomioon myös muut organisaatioon ja liiketoimintaan liittyvät olosuhteet.

Miten tosiasiallinen johtopaikka määräytyy?

Jos hallituksen kokoukset järjestetään etäyhteydellä, johtopaikkaa arvioidaan sen mukaan, mistä kokoukseen liitytään. Jos siis ulkomailla rekisteröidyn yhtiön hallitus osallistuu kokoukseen Suomessa, päätöksenteko tapahtuu Suomessa. Jos kokoukseen osallistutaan useasta eri paikasta, tosiasiallista johtopaikkaa arvioidaan yhtiön pääkonttorin tai muun toimeenpanevan johdon sijainnin mukaan.

Toisaalta tosiasialliselta johtopaikalta edellytetään riittävää pysyvyyttä. Siten esimerkiksi pandemian vuoksi tehdyt tilapäiset järjestelyt ja videon välityksellä hoidetut kokoukset eivät muodosta Suomeen tosiasiallista johtopaikkaa. Tämä kuitenkin edellyttää, että hyväksikin havaittu toimintamalli jää väliaikaiseksi.

Ulkomailla sijaitsevien konserniyhtiöiden osalta on hyvä erottaa toisistaan konsernin ylin strateginen johtaminen ja ulkomaisen konserniyhtiön päivittäisen toiminnan johtaminen. Esimerkiksi konsernin holding-yhtiön tosiasiallinen johtopaikka voi olla suomalaisessa emoyhtiössä.

Verohallinnon ohjeista huolimatta arviointi on aina tapauskohtaista

Verohallinto on päivittänyt ohjeistustaan uuden sääntelyn myötä. Ohjeissa on annettu esimerkkejä tietyistä soveltamistilanteista, mutta arviointi tulee aina tehdä tapauskohtaisesti. Mahdollisen riskin kartoittamiseksi yrityksen toimintaa on hyvä käydä läpi uuden sääntelyn näkökulmasta. Avustamme mielellämme tilanteenne kartoittamisessa.

Uusimmat referenssit

Neuvoimme CapMan Buyoutia Renoa Groupin irtautumisessa. Renoa Groupin johto on yhdessä Korpi Capitalin ja muiden sijoittajien kanssa ostanut konsernin. Renoa Group on suomalainen vakiintunut talotekniikka-alan asiantuntija, joka on erikoistunut omakotitaloihin Suomessa ja Ruotsissa. Renoa on merkittävä avaimet käteen -periaatteella toteutettavien käyttövesi- ja lämmitys-, viemäri- ja sähköverkkosaneerausten toimittaja, jolla on toimintaa myös Ruotsissa. Konsernin liikevaihto oli 35 miljoonaa euroa ja sen palveluksessa oli noin 300 henkilöä 10 toimipisteessä Suomessa ja 6 toimipisteessä Ruotsissa. Korpi Capital on suomalainen sijoitusyhtiö, jolla on omistuksia 29 yrityksessä. 
Julkaistu 14.1.2025
Toimimme Fortumin neuvonantajana yritysjärjestelyssä, jossa Fortum vahvistaa uusiutuvan energian hankekantaansa ostamalla hankkeiden kehitysportfolion Enersenseltä. Velaton kauppahinta on noin 9 miljoonaa euroa, ja kauppaan sisältyy mahdollisuus myös projektikohtaisiin lisäkauppahintoihin, mikäli hankkeet etenevät investointipäätökseen asti. Kaupan toteutuminen edellyttää tavanomaisten ehtojen täyttymistä, ja se arvioidaan saatavan päätökseen vuoden 2025 ensimmäisellä neljänneksellä. Fortum on johtava pohjoismainen energiayhtiö, joka rakentaa maailmaa, jossa ihmiset, yritykset ja luonto menestyvät yhdessä. Fortumin ydinliiketoiminta käsittää tehokkaan, hiilidioksidipäästöttömän sähköntuotannon sekä luotettavan sähkön ja kaukolämmön toimituksen yksityis- ja yritysasiakkaille. Fortumin osake noteerataan Nasdaq Helsingissä. Yksi Fortumin strategisista tavoitteista on kehittää rakennusvalmiita yli 800 MW maatuuli- ja aurinkovoimahankkeita vuoden 2026 loppuun mennessä.
Julkaistu 19.12.2024
Neuvoimme Tesiä sen sijoittaessa raskasajoneuvoja valmistavaan Oy Sisu Auto Ab:hen. Sijoituksen myötä Tesistä tuli Sisu Auton omistaja 24,4 prosentin osuudella. Sisu on Suomen markkinoilla edelläkävijä raskasajoneuvojen kehittämisessä. Sisun ydinosaaminen on keskittynyt Suomessa valmistettavien kuorma- ja sotilasajoneuvojen tuotekehitykseen ja tuotantoon. Tesi eli Suomen Teollisuussijoitus Oy on Suomen valtion pääomasijoitusyhtiö, joka sijoittaa markkinaehtoisesti pääomasijoitusrahastoihin ja suoraan kasvuyrityksiin. Tesin hallinnoimat pääomasijoitukset ovat yhteensä 2,1 miljardia euroa.
Julkaistu 19.8.2024
Neuvoimme ANDRITZ-konserniin kuuluvaa Andritz Oy:tä sen ostaessa koko Procemex Oy:n osakekannan. Kauppa vahvistaa entisestään ANDRITZin automaatio- ja digitalisointiratkaisujen valikoimaa. Procemex on yksi maailman johtavista integroituja radanvalvonta- ja vianilmaisuratkaisuja sellu- ja paperiteollisuudelle tarjoavista yrityksistä. Se työllistää yli 100 konenäköjärjestelmien asiantuntijaa, ja sillä on tytäryhtiöitä Saksassa, Japanissa ja Yhdysvalloissa. ANDRITZ tarjoaa laajan valikoiman innovatiivisia laitoksia, välineitä, järjestelmiä, palveluita ja digitaalisia ratkaisuja monille eri toimialoille ja loppumarkkinoille. ANDRITZilla on johtava asema maailmanmarkkinoilla kaikilla neljällä liiketoiminta-alueellaan: sellu ja paperi, metallit, vesivoima sekä ympäristö ja energia. Se on julkisesti noteerattu konserni, jolla noin 30 000 työntekijää ja yli 280 toimipistettä yli 80 maassa.
Julkaistu 18.7.2024