24.5.2021

Taksonomia-asetus vie kohti kestävien tavoitteiden saavuttamista

Jotta Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet voidaan saavuttaa, EU:ssa tarvitaan arviolta 180 miljardia euroa yksityisiä sijoituksia kestävään liiketoimintaan. Tämän kehityksen vauhdittamiseksi Euroopan parlamentti ja neuvosto antoivat kesällä 2020 niin kutsutun taksonomia-asetuksen eli asetuksen kestävää sijoittamista helpottavasta kehyksestä.

Mistä asetuksessa on kyse?

Taksonomia-asetuksen myötä saataville voidaan asettaa rahoitustuotteita, jotka edistävät kestävien tavoitteiden saavuttamista ja ohjaavat yksityisiä sijoituksia kestäviin toimintoihin. Käytännössä kyseessä on EU:n rahoitusjärjestelmän pelisäännöt uudistava muutos, jossa rahoitus ja EU:n ilmastotavoitteet kytketään yhteen.

Taksonomia-asetus koskee muun muassa jäsenvaltioita, yli 500 henkeä työllistäviä pörssiyrityksiä sekä rahoitusmarkkinoiden toimijoita ja vakuutusyhtiöitä. Asetus kannustaa yrityksiä tekemään liiketoiminnastaan ympäristön kannalta kestävämpää.

Millainen taloudellinen toiminta on sitten kestävää?

Asetuksessa on kuusi ympäristötavoitetta:

Asetus tulee ilmastonmuutoksen hillintään ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseen liittyvien tavoitteiden osalta voimaan vuoden 2022 alussa ja muiden ympäristötavoitteiden osalta 1.1.2023.

Taloudellinen toiminta on asetuksen mukaisesti kestävää, jos se edistää merkittävästi yhtä tai useampaa ympäristötavoitteista eikä aiheuta merkittävää haittaa tavoitteille. Kullekin tavoitteelle on asetuksessa nimetyt tunnusmerkit siitä, milloin sen katsotaan aiheuttavan kyseiselle tavoitteelle merkittävää haittaa. Esimerkiksi toiminnan katsotaan aiheuttavan haittaa ilmastonmuutoksen hillinnälle, jos se aiheuttaa merkittäviä kasvihuonepäästöjä.

Toiminta edistää ympäristötavoitteita merkittävästi myös silloin, kun se mahdollistaa suoraan sen, että muilla toiminnoilla edistetään merkittävästi yhtä tai useampaa kyseisistä tavoitteista. Tällöin on otettava huomioon myös elinkaarinäkökohdat.

Taloudellinen toiminta on ympäristön kannalta kestävää, kun se toteutetaan tiettyjen vähimmäistason suojatoimien mukaisesti. Sen pitää myös täyttää kullekin ympäristötavoitteelle asetetut, komission vahvistamat tekniset arviointikriteerit.

Miten asetus vaikuttaa tiedoksiantovelvoitteisiin?

Ympäristötavoitteiden lisäksi taksonomia-asetus asettaa yrityksille tiedoksiantovelvoitteita liittyen muun muassa rahoitustuotteisiin, jotka on jaettu kolmeen luokkaan:

Yritysten on annettava ympäristön kannalta kestävien sijoitusten tai ympäristöominaisuuksia edistävien rahoitustuotteiden yhteydessä tiedot niistä ympäristötavoitteista, joita rahoitustuotteen perustana oleva sijoitus edistää, sekä kuvaus siitä, missä määrin kyseiset sijoitukset kohdistuvat toimintaan, jota voidaan pitää taksonomian mukaisesti ympäristön kannalta kestävänä. Jos rahoitustuote ei täytä edellä mainittuja kriteerejä, siitä annettavissa tiedoissa on ilmaistava, ettei rahoitustuote ota huomioon ympäristön kannalta kestäviä taloudellisia toimintoja koskevia kriteerejä.

Miten sijoittaja hyötyy asetuksesta?

Taksonomia-asetus yhdenmukaistaa kestävän taloudellisen toiminnan määritelmän unionin laajuisesti. Yhdenmukainen luokitusjärjestelmä vahvistaa sijoittajien luottamusta ja tietoisuutta rahoitustuotteiden ympäristövaikutuksista sekä vähentää viherpesusta aiheutuvia ongelmia. Viherpesulla tarkoitetaan tuotteiden markkinoimista ympäristöystävällisenä, vaikka tosiasiassa väitetyt ympäristövaatimukset eivät täyty.

Yhdenmukainen järjestelmä auttaa sijoittajia myös vertailemaan sijoitusmahdollisuuksia yli rajojen.

Taksonomia ja vihreän rahoituksen viitekehykset

Tiedoksiantovelvoitteiden lisäksi taksonomia-asetus luo yhtiöille uudenlaisia paineita viedä ympäristön kannalta kestävä toiminta suoraan käytäntöihin, joita yhtiöt toteuttavat vihreän rahoituksen viitekehityksen (Green Finance Framework) kautta.

Vihreän rahoituksen viitekehys on suunniteltu tukemaan viitekehyksen mukaisten kestävän kehityksen hankkeiden tai projektien rahoittamista tai jälleenrahoittamista. Viitekehyksen mukaisesta varojen kohdentamisesta ja rahoitettujen hankkeiden ympäristövaikutuksista raportoidaan vuosittain.

Viitekehykset ja niiden laatu ovat aina riippumattoman ulkopuolisen arvioitsijan (kuten CICERO Shades of Greenin) vahvistamia.

Uusimmat referenssit

Neuvoimme S-Pankkia neljässä yhteensä 1,45 miljardin joukkovelkakirjalainassa, joilla rahoitettiin Svenska Handelsbankenin Suomen henkilöasiakas- sekä varainhoito- ja sijoituspalveluliiketoimintojen liiketoimintakauppa. Vuonna 2023 neuvoimme S-Pankkia, kun se täydensi aiempaa joukkovelkakirjalainaohjelmaansa ja laski liikkeeseen kaksi uutta joukkovelkakirjalainaa. S-Pankin ensimmäinen, 500 miljoonan euron suuruinen katettu joukkovelkakirjalaina laskettiin liikkeeseen syyskuussa 2023. Yleisten liiketaloudellisten tarpeiden lisäksi liikkeeseenlaskulla rahoitettiin Svenska Handelsbanken AB:n Suomen henkilöasiakas- sekä varainhoito- ja sijoituspalveluliiketoimintojen liiketoimintakauppaa. Marraskuussa 2023 laskettiin liikkeeseen 150 miljoonan euron Senior Preferred MREL Eligible Notes joukkovelkakirjalaina, jonka tarkoituksena oli täyttää omia varoja ja hyväksyttäviä velkoja koskevaa vähimmäisvaatimusta (MREL-vaade) sekä rahoittaa pankin toimintaa. Vuonna 2024 olemme neuvoneet S-Pankkia 3 miljardin euron joukkovelkakirjalainaohjelman päivityksessä. Ohjelman mukaisesti S-Pankki voi laskea liikkeeseen Senior Preferred MREL Eligible Notes joukkovelkakirjalainoja, katettuja joukkovelkakirjalainoja (covered bond) ja ensisijaisen lisäpääoman (AT1) joukkovelkakirjalainoja. Helmikuussa 2024 neuvoimme S-Pankkia 300 miljoonan euron Senior Preferred MREL Eligible Notes joukkovelkakirjalainan liikkeeseenlaskussa ja vuonna 2025 erääntyvien 220 miljoonan euron Senior Preferred MREL Eligible Notes joukkovelkakirjojen takaisinostotarjouksessa. Takaisinostotarjous edellytti Rahoitusvakausviraston etukäteistä hyväksyntää perustuen komission delegoituun asetukseen (EU) 2023/827 teknisistä sääntelystandardeista omien varojen vähentämistä koskevan etukäteisen luvan sekä hyväksyttävien velkojen instrumentteihin liittyvien vaatimusten osalta. Rahoitusvakausvirasto myönsi S-Pankille luvan velkakirjojen takaisinostoon. Luvan mukaisesti S-Pankki korvasi velkakirjat vähintään yhtä laadukkailla tai laadukkaammilla omien varojen tai hyväksyttävien velkojen instrumenteilla S-Pankin tuloksen tuottamiskyvyn kannalta kestävillä ehdoilla. Takaisinostotarjouksen lopulliset tulokset julkistettiin vuoden 2024 helmikuussa. Huhtikuussa 2024 neuvoimme S-Pankkia perusesitteen täydennyksessä ja toisen 500 miljoonan euron suuruisen katetun joukkolainan liikkeeseenlaskussa. Katetun joukkolainan erääntymispäivä on 16.4.2030.
Julkaistu 30.7.2024
Toimimme Fortumin pääneuvonantajana rajat ylittävässä yritysjärjestelyssä, jossa Fortum myy kierrätys- ja jäteliiketoimintansa. Liiketoiminnot myydään temaattiseen vaikuttavuussijoittamiseen keskittyvälle Summa Equitylle tämän portfolioyhtiön NG Groupin kautta ja velaton kauppahinta on noin 800 miljoonaa euroa. Kaupan toteutuminen edellyttää viranomaishyväksyntää sekä tavanomaisten ehtojen täyttymistä. Fortumin myytävät kierrätys- ja jäteliiketoiminnot (Recycling & Waste) tarjoavat teollisille ja kuntasektorin asiakkaille jätehuoltopalveluja sekä kokonaisvaltaisia muovien, metallien, tuhkan, kuonan ja vaarallisten jätteiden käsittely- ja kierrätyspalveluja. Liiketoiminnot sijaitsevat Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa ja työllistävät noin 900 työntekijää. 
Julkaistu 18.7.2024
Avustimme Ilmastorahastoa sen myöntäessä juniorilainan merikuljetusyhtiö Meriauran uudisrakennusohjelmalle vähähiilisten laivaratkaisujen käyttöönottoa varten. Meriaura on tilannut hollantilaiselta Royal Bodewes telakalta kaksi bioöljykäyttöistä, kantavuudeltaan 6 750 tonnin hybridialusta rahtiliikenteeseen. Laivoilla voidaan parhaimmillaan saavuttaa lähes 98 % päästövähennykset verrattuna perinteisiin fossiilisilla polttoaineilla kulkeviin rahtialuksiin. Päästöintensiivisessä rahtiliikenteessä uusiutuvilla polttoaineilla kulkevilla tehokkaammilla aluksilla on mahdollisuus viitoittaa tietä päästövähennyksiin koko alalla. Meriaura on turkulainen merikuljetusyritys, joka on erikoistunut teollisuuden tuotteiden ja raaka-aineiden sekä vaativien erikoislastien kuljetuksiin. Sen alukset liikennöivät Euroopan alueella, pääasiassa Itämerellä ja Pohjanmerellä. Ilmastorahasto on valtion omistama erityistehtäväyhtiö. Sen toiminta keskittyy ilmastonmuutoksen torjumiseen, teollisuuden vähähiilisyyden vauhdittamiseen ja digitalisaation edistämiseen. Vuoden 2023 loppuun mennessä Ilmastorahasto oli tehnyt 24 rahoituspäätöstä, joiden yhteenlaskettu summa oli 178,9 miljoonaa euroa. 
Julkaistu 26.6.2024
Neuvoimme Gasum Oy:tä pitkäaikaisessa, yhteensä 565 miljoonan euron rahoitusjärjestelyssä sen nykyisten lainanantajien kanssa. Rahoitus sisältää term-lainoja ja luottolimiittejä. Rahoituksessa otettiin käyttöön tiettyjä kestävyystavoitteita, sillä kestävyyteen sidotun luottolimiitin marginaali on sidottu Gasumin omiin kestävyystavoitteisiin, jotka liittyvät uusiutuvan kaasun määriin, kestävään biokaasun tuotantoon ja turvallisuuteen. Lisäksi osa pitkäaikaisista lainoista käytetään vihreänä lainana, jolla rahoitetaan Gasumin strategisia investointeja biokaasun tuotannon lisäämiseen sekä laajentamalla biokaasun tuotantoa nykyisillä laitoksilla että rakentamalla uusia suuria laitoksia. Nordea toimi rahoitusjärjestelyn koordinaattorina, OP Yrityspankki vastuullisuuskoordinaattorina ja SEB koordinaattorina ja asiamiehenä.
Julkaistu 18.6.2024