24.5.2021

Taksonomia-asetus vie kohti kestävien tavoitteiden saavuttamista

Jotta Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet voidaan saavuttaa, EU:ssa tarvitaan arviolta 180 miljardia euroa yksityisiä sijoituksia kestävään liiketoimintaan. Tämän kehityksen vauhdittamiseksi Euroopan parlamentti ja neuvosto antoivat kesällä 2020 niin kutsutun taksonomia-asetuksen eli asetuksen kestävää sijoittamista helpottavasta kehyksestä.

Mistä asetuksessa on kyse?

Taksonomia-asetuksen myötä saataville voidaan asettaa rahoitustuotteita, jotka edistävät kestävien tavoitteiden saavuttamista ja ohjaavat yksityisiä sijoituksia kestäviin toimintoihin. Käytännössä kyseessä on EU:n rahoitusjärjestelmän pelisäännöt uudistava muutos, jossa rahoitus ja EU:n ilmastotavoitteet kytketään yhteen.

Taksonomia-asetus koskee muun muassa jäsenvaltioita, yli 500 henkeä työllistäviä pörssiyrityksiä sekä rahoitusmarkkinoiden toimijoita ja vakuutusyhtiöitä. Asetus kannustaa yrityksiä tekemään liiketoiminnastaan ympäristön kannalta kestävämpää.

Millainen taloudellinen toiminta on sitten kestävää?

Asetuksessa on kuusi ympäristötavoitetta:

Asetus tulee ilmastonmuutoksen hillintään ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseen liittyvien tavoitteiden osalta voimaan vuoden 2022 alussa ja muiden ympäristötavoitteiden osalta 1.1.2023.

Taloudellinen toiminta on asetuksen mukaisesti kestävää, jos se edistää merkittävästi yhtä tai useampaa ympäristötavoitteista eikä aiheuta merkittävää haittaa tavoitteille. Kullekin tavoitteelle on asetuksessa nimetyt tunnusmerkit siitä, milloin sen katsotaan aiheuttavan kyseiselle tavoitteelle merkittävää haittaa. Esimerkiksi toiminnan katsotaan aiheuttavan haittaa ilmastonmuutoksen hillinnälle, jos se aiheuttaa merkittäviä kasvihuonepäästöjä.

Toiminta edistää ympäristötavoitteita merkittävästi myös silloin, kun se mahdollistaa suoraan sen, että muilla toiminnoilla edistetään merkittävästi yhtä tai useampaa kyseisistä tavoitteista. Tällöin on otettava huomioon myös elinkaarinäkökohdat.

Taloudellinen toiminta on ympäristön kannalta kestävää, kun se toteutetaan tiettyjen vähimmäistason suojatoimien mukaisesti. Sen pitää myös täyttää kullekin ympäristötavoitteelle asetetut, komission vahvistamat tekniset arviointikriteerit.

Miten asetus vaikuttaa tiedoksiantovelvoitteisiin?

Ympäristötavoitteiden lisäksi taksonomia-asetus asettaa yrityksille tiedoksiantovelvoitteita liittyen muun muassa rahoitustuotteisiin, jotka on jaettu kolmeen luokkaan:

Yritysten on annettava ympäristön kannalta kestävien sijoitusten tai ympäristöominaisuuksia edistävien rahoitustuotteiden yhteydessä tiedot niistä ympäristötavoitteista, joita rahoitustuotteen perustana oleva sijoitus edistää, sekä kuvaus siitä, missä määrin kyseiset sijoitukset kohdistuvat toimintaan, jota voidaan pitää taksonomian mukaisesti ympäristön kannalta kestävänä. Jos rahoitustuote ei täytä edellä mainittuja kriteerejä, siitä annettavissa tiedoissa on ilmaistava, ettei rahoitustuote ota huomioon ympäristön kannalta kestäviä taloudellisia toimintoja koskevia kriteerejä.

Miten sijoittaja hyötyy asetuksesta?

Taksonomia-asetus yhdenmukaistaa kestävän taloudellisen toiminnan määritelmän unionin laajuisesti. Yhdenmukainen luokitusjärjestelmä vahvistaa sijoittajien luottamusta ja tietoisuutta rahoitustuotteiden ympäristövaikutuksista sekä vähentää viherpesusta aiheutuvia ongelmia. Viherpesulla tarkoitetaan tuotteiden markkinoimista ympäristöystävällisenä, vaikka tosiasiassa väitetyt ympäristövaatimukset eivät täyty.

Yhdenmukainen järjestelmä auttaa sijoittajia myös vertailemaan sijoitusmahdollisuuksia yli rajojen.

Taksonomia ja vihreän rahoituksen viitekehykset

Tiedoksiantovelvoitteiden lisäksi taksonomia-asetus luo yhtiöille uudenlaisia paineita viedä ympäristön kannalta kestävä toiminta suoraan käytäntöihin, joita yhtiöt toteuttavat vihreän rahoituksen viitekehityksen (Green Finance Framework) kautta.

Vihreän rahoituksen viitekehys on suunniteltu tukemaan viitekehyksen mukaisten kestävän kehityksen hankkeiden tai projektien rahoittamista tai jälleenrahoittamista. Viitekehyksen mukaisesta varojen kohdentamisesta ja rahoitettujen hankkeiden ympäristövaikutuksista raportoidaan vuosittain.

Viitekehykset ja niiden laatu ovat aina riippumattoman ulkopuolisen arvioitsijan (kuten CICERO Shades of Greenin) vahvistamia.

Uusimmat referenssit

Neuvoimme Huhtamäki Oyj:tä, kun se teki 450 miljoonan euron vastuullisuusindikaattoreihin sidotun, syndikoidun ja monivaluuttaisen luottolimiittisopimuksen (syndicated multicurrency revolving credit facility). Järjestely on voimassa viisi vuotta. Uusi luottolimiitti korvaa nykyisen, tammikuussa 2021 allekirjoitetun, 400 miljoonan euron vastuullisuusindikaattoreihin sidotun syndikoidun luottolimiitin, ja sitä käytetään konsernin yleisiin rahoitustarpeisiin. Luottolimiittiä on mahdollista jatkaa kaksi kertaa yksi vuosi kerrallaan lainanantajien suostumuksella. Luottolimiitin pääjärjestäjinä ja -välittäjinä toimivat Citi, Nordea Bank Abp, Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ), BNP Paribas, Commerzbank Aktiengesellschaft, Danske Bank A/S, DBS Bank Ltd., London Branch, J.P. Morgan SE, Landesbank Hessen-Thüringen Girozentrale, OP Corporate Bank plc, Raiffeisen Bank International AG ja Standard Chartered Bank AG.
Julkaistu 28.11.2024
Neuvoimme Nestettä sen tehdessä kahdenvälisen 150 miljoonan euron vihreän lainasopimuksen Danske Bank A/S, Suomen sivuliikkeen kanssa. Lainasopimuksesta saatavat varat käytetään Nesteen vihreän rahoituksen viitekehyksen mukaisiin hankkeisiin ja projekteihin. Lainasopimus on kaksivuotinen, ja siinä on yksi yhden vuoden lisäoptio. Helmikuussa 2024 Neste julkisti uudistetun vihreän rahoituksen viitekehyksensä (Green Finance Framework), jonka tarkoituksena on yhdenmukaistaa tulevat rahoitustoimet markkinoiden parhaiden käytäntöjen ja standardien kanssa. Uudistettuun viitekehykseen kuluu uusiutuvia ratkaisuja sekä kiertotalousratkaisuja ja uusiutuva energia omana sijoituskategoriaan. Nesteen ilmastosuunnitelmassa pidemmän aikavälin toimia ovat muun muassa uusien teknologioiden ja innovaatioiden laajempi soveltaminen erityisesti uusiutuvan vedyn osalta. On arvioitu, että uusiutuvalla vedyllä ja muilla uusilla teknologioilla voidaan pienentää vuoden 2019 vertailutason mukaisten päästöluokkien 1 ja 2 päästöjä vähintään 20 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. 
Julkaistu 4.11.2024
Neuvoimme Nrepiä asuinrakennushankkeessa, joka toteutetaan Helsingin Arabianrannassa sijaitsevan Kauppakeskus Arabian yhteyteen. Avustimme asuinrakennushankkeen rahoitusjärjestelyssä sekä hankkeeseen liittyvissä yhtiö- ja kiinteistöoikeudellisissa järjestelyissä. Näihin kuului osakekaupan ja jakautumisen kautta tapahtunut omistusrakenteen uudelleenjärjestely, asemakaavan ja tonttijaon muutokset, yhteisjärjestelysopimus sekä hallinnanjakosopimus. Rakennukseen tulee 16 kerrosta ja yhteensä 188 Juli Living -vuokra-asuntoa. Lisäksi katutasoon tulee liiketiloja. Valmistuttuaan rakennus kuuluu Suomen energiatehokkaimpien asuinrakennuksen joukkoon. Rahoitusjärjestelyssä on huomioitu Nrepin vastuullisuustavoitteet. Hankkeelle haetaan LEED Platinum-sertifikaattia. Nrepille on aikaisemmin myönnetty asuinrakennuksen LEED Platinum-sertifikaatit yhtiön Herttoniemen ja Friisilän kohteille.
Julkaistu 28.10.2024
Neuvoimme Nestettä sen tehdessä kahdenvälisen 200 miljoonan euron vihreän lainasopimuksen UniCredit Bank Austria AG:n kanssa. Lainasopimuksesta saatavat varat käytetään Nesteen vihreän rahoituksen viitekehyksen mukaisiin hankkeisiin ja projekteihin. Lainasopimus on kuusivuotinen. Helmikuussa 2024 Neste julkisti uudistetun vihreän rahoituksen viitekehyksensä (Green Finance Framework), jonka tarkoituksena on yhdenmukaistaa tulevat rahoitustoimet markkinoiden parhaiden käytäntöjen ja standardien kanssa. Uudistettuun viitekehykseen kuluu uusiutuvia ratkaisuja sekä kiertotalousratkaisuja ja uusiutuva energia omana sijoituskategoriaan. Nesteen ilmastosuunnitelmassa pidemmän aikavälin toimia ovat muun muassa uusien teknologioiden ja innovaatioiden laajempi soveltaminen erityisesti uusiutuvan vedyn osalta. On arvioitu, että uusiutuvalla vedyllä ja muilla uusilla teknologioilla voidaan pienentää vuoden 2019 vertailutason mukaisten päästöluokkien 1 ja 2 päästöjä vähintään 20 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.
Julkaistu 21.10.2024