12.6.2019

Suomen idea

Kun suomalainen yhteiskunta ja politiikka hakevat uutta suuntaansa, en malta olla pohtimatta, mikä on jatkossa Suomen idea. Miten jatkuu menestystarina itsenäisestä Suomesta, josta on kehittynyt yksi maailman toimivimmista yhteiskunnista? Kun ilmastonmuutos, kauppasota, isolationismi ja mielipideilmaston jopa vihamielinen polarisoituminen luovat eteemme varjoja, on helppoa vaipua pessimismiin.

Uusi hallitusohjelma linjaa, että maailman murroksessa politiikan on tarjottava ihmisille turvaa ja toivoa paremmasta huomisesta. Politiikka ja julkinen sektori ovat tärkeä, mutta eivät ainoa keino rakentaa hyvää maailmaa. Uskon itsepintaisesti yksilöiden, yhteisöjen ja yritysten kykyyn kohdata ja ratkaista ongelmia. Ratkaisu on kaikissa meissä – myös kuluttajina. Valtiovallan on tarjottava tätä kehitystä tukeva dynaaminen ja oikeudenmukainen lainsäädännöllinen ympäristö.

Suomalainen yrityskenttä on ilahduttavasti tarttunut haasteisiin – oli sitten kyse biopolttoaineista, rahtilaivojen hybridimoottoreista tai vihreistä bondeista. Muutos ei ole lähtenyt sääntelyn pakottamana, vaan yritykset ja sijoittajat ovat itse nähneet, että uusiutuminen on välttämätöntä ja luo myös liiketoimintamahdollisuuksia.

Myös me olemme täsmentäneet omaa yhteiskunnallista panostamme. Yksi Castrén & Snellmanin pilareista on kestävä ja vastuullinen liiketoiminta, kuten huolenpito henkilöstöstämme ja ympäristöstämme. Toinen pilareistamme koskee toimintaamme yhteiskuntakansalaisena. Olemme asianajajayhteisön jäsenenä luomassa oikeusturvaa ja hyvää lainsäädäntöä ja teemme pro bono -työtä hyödyllisissä hankkeissa.

Kolmas pilarimme – jossa vaikutuksemme on suurin – koskee asiakkaitamme: autamme asiakkaitamme täyttämään omassa liiketoiminnassaan vastuullisuuden vaatimukset ja uusiutumaan kestävästi. Tähän panostamme entistä enemmän kaikessa neuvonnassamme.

Suomi ei yksin ratkaise globaaleja ongelmia, mutta voimme raivata tietä ja olla vastuullinen edelläkävijä. Asioista voi ja saa olla eri mieltä, mutta meidän on löydettävä yhteinen tie eteenpäin ja luotettava itseemme ja toisiimme. Tarvitsemme koulutusta, innovaatioita, riskinottoa, kansainvälisyyttä ja ennen kaikkea kovaa työtä Suomen menestystarinan jatkamiseksi. Ehkä siinä on Suomen idea.

Uusimmat referenssit

Neuvoimme Gasum Oy:tä sen hankkiessa 100 % Hærup Biogas ApS:n osakkeista. Hærup Biogas ApS omistaa ja ylläpitää biokaasulaitosta Manner-Tanskan pohjoisosassa. Kaupan myötä Gasum hankkii ensimmäisen biokaasulaitoksensa Tanskassa, laajentaen biokaasun tuotantoportfoliotaan. Gasumin strategisena tavoitteena on tuoda vuosittain seitsemän terawattituntia uusiutuvaa kaasua Pohjoismaiden markkinoille vuoteen 2027 mennessä. Yritysosto on yksi askel kohti strategisen tavoitteen saavuttamista. Gasum on pohjoismainen kaasualan ja energiamarkkinoiden asiantuntija. Gasum tarjoaa puhtaamman energian ja energiamarkkinoiden asiantuntijapalveluja teollisuudelle sekä sähkön ja lämmön yhteistuotantoon. Lisäksi yhtiö tarjoaa puhtaampia polttoaineratkaisuja tie- ja meriliikenteeseen. Gasum auttaa asiakkaitaan pienentämään omaa ja asiakkaidensa hiilijalanjälkeä.
Julkaistu 3.12.2024
Avustamme Helkama-Autokauppa Oy:tä sen ostaessa Helsingin ja Tampereen Škoda-jälleenmyyntitoimipisteiden liiketoiminnot Hedin Automotive Finlandilta. Kaupan toteutuminen edellyttää viranomaishyväksyntää. Helkama-Autokauppa Oy toimii itsenäisenä jälleenmyyjänä Helkama-Auto Oy:n jälleenmyyjäverkostossa, joka on Škoda-autojen, -varaosien ja -lisävarusteiden Suomen maahantuoja. 
Julkaistu 3.12.2024
Neuvoimme Huhtamäki Oyj:tä, kun se teki 450 miljoonan euron vastuullisuusindikaattoreihin sidotun, syndikoidun ja monivaluuttaisen luottolimiittisopimuksen (syndicated multicurrency revolving credit facility). Järjestely on voimassa viisi vuotta. Uusi luottolimiitti korvaa nykyisen, tammikuussa 2021 allekirjoitetun, 400 miljoonan euron vastuullisuusindikaattoreihin sidotun syndikoidun luottolimiitin, ja sitä käytetään konsernin yleisiin rahoitustarpeisiin. Luottolimiittiä on mahdollista jatkaa kaksi kertaa yksi vuosi kerrallaan lainanantajien suostumuksella. Luottolimiitin pääjärjestäjinä ja -välittäjinä toimivat Citi, Nordea Bank Abp, Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ), BNP Paribas, Commerzbank Aktiengesellschaft, Danske Bank A/S, DBS Bank Ltd., London Branch, J.P. Morgan SE, Landesbank Hessen-Thüringen Girozentrale, OP Corporate Bank plc, Raiffeisen Bank International AG ja Standard Chartered Bank AG.
Julkaistu 28.11.2024
Edustimme suurta suomalaista yhtymää ja siihen kuuluvaa keskinäistä kiinteistöosakeyhtiötä välitysmenettelyssä rakennusliikettä vastaan. Välitysoikeus hylkäsi rakennusliikkeen vaatimukset kokonaisuudessaan ja velvoitti rakennusliikkeen korvaamaan asiakkaallemme välitysmenettelystä aiheutuneet kustannukset täysimääräisesti. Erimielisyys koski urakkasopimuksen mukaista urakkahintaa, jonka oli sovittu määräytyvän asiakkaamme tuottovaatimuksen sekä urakkakohdetta koskevan vuokrasopimuksen mukaisen vuokran perusteella. Osapuolet olivat erimielisiä vuokran tarkistamiseen sovellettavasta indeksiehdosta ja sen vaikutuksesta urakkasopimuksen mukaiseen urakkahintaan.
Julkaistu 22.11.2024