17.12.2021

Osaava omistaja johtaa muutosta

Toisin kuin moni ehkä ounasteli, vuosi 2021 oli jopa edeltäjäänsä vaiheikkaampi. Globaalissa politiikassa vastakkainasettelut ovat yhä kärjistyneet. Ever Given pysäytti Suezin kanavan liikenteen vajaaksi viikoksi, mikä kriisiytti logistiikkaketjut. Glasgow’n ilmastokokous antoi toivoa, mutta IPCC:n tuorein raportti muistutti muutoksen kiireellisyydestä. Pandemiatilanne on heilunut edestakaisin ja kasvattanut epävarmuutta.

On jopa yllättävää, kuinka kunnianhimoisesti yksityinen sektori on ryhtynyt ratkaisemaan ilmastonmuutokseen liittyviä ongelmia. Useat suomalaisyritykset sijoittuivat ilmastotyön tasoa seuraavan järjestön CDP:n luokitteluissa tänäkin vuonna hyvin. Yhtenä esimerkkinä voi mainita Nesteen, jonka innovaatiot muun muassa vedyn ja hiilidioksidin talteenotossa tarjoavat käytännön ratkaisuja maailman polttaviin ongelmiin. Samalla asialla oli BlackRockin toimitusjohtaja Larry Fink, joka omisti vuotuisen kirjeensä maailman toimitusjohtajille ilmastonmuutokselle.

Nämä ovat merkittäviä asioita, mutta silti vasta alku. Julistuksille pitää saada katetta. Muuttuva maailma ja etenkin kasvava ymmärrys yritysten sidosryhmistä sanelevat jatkossa yritysten toimintamahdollisuuksia. Eri sidosryhmien merkitys muuttuu jatkuvasti ja vaikuttaa yhä enemmän myös yritysten arvonmuodostukseen. Paraikaa 145 instituutiojäsenen muodostama sijoittajaryhmittymä Cure syyttää Exxonin hallitusta liian hitaista ilmastotoimista ja vaatii yrityksen johtoon muutoksia.

Vihreä siirtymä on kenties vasta aluillaan, mutta sen alkusoitto on lupaava. Siihen tarvitaan kaikkien panos ja vuoropuhelua yrityksen, sen sidosryhmien ja eri yritysten välille. Yritysten kannattaa jakaa kokemuksiaan, näkemystään ja parhaita käytäntöjään. On myös selvää, että markkinamekanismi on osoittanut voimansa muutoksen ajurina, kunhan sääntelyn raamit ovat paikallaan ja päästöjen hinnoittelu toimii oikein.

Aktiivinen ja osaava omistaja ymmärtää ja kunnioittaa yrityksen erilaisia sidosryhmiä. Menestyvän omistajastrategian ytimessä on jatkuva dialogi. Kuten jo tapahtuneista muutoksista huomaa, yritykset eivät toimi erillään yhteiskunnasta. Niillä on mahdollisuus olla mukana tekemässä valintoja, joilla koko yhteiskunta ja planeetta toimii ja voi paremmin. Samalla syntyy huikea mahdollisuus tehdä hyvää liiketoimintaa.

Uskallan toivoa, että vuosi 2022 tulee olemaan vähemmän vaiheikas kuin kulunut vuosi. En kuitenkaan löisi tästä vetoa.

Haluamme olla rakentamassa kanssanne kestäviä menestystarinoita ja sen vaatimaa vuoropuhelua myös ensi vuonna. Kiitos kaikille asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme luottamuksesta ja yhteistyöstä kuluneena vuonna!

 

Uusimmat referenssit

Neuvoimme CapMan Buyoutia Renoa Groupin irtautumisessa. Renoa Groupin johto on yhdessä Korpi Capitalin ja muiden sijoittajien kanssa ostanut konsernin. Renoa Group on suomalainen vakiintunut talotekniikka-alan asiantuntija, joka on erikoistunut omakotitaloihin Suomessa ja Ruotsissa. Renoa on merkittävä avaimet käteen -periaatteella toteutettavien käyttövesi- ja lämmitys-, viemäri- ja sähköverkkosaneerausten toimittaja, jolla on toimintaa myös Ruotsissa. Konsernin liikevaihto oli 35 miljoonaa euroa ja sen palveluksessa oli noin 300 henkilöä 10 toimipisteessä Suomessa ja 6 toimipisteessä Ruotsissa. Korpi Capital on suomalainen sijoitusyhtiö, jolla on omistuksia 29 yrityksessä. 
Julkaistu 14.1.2025
Avustimme Erikoissijoitusrahasto eQ Yhteiskuntakiinteistöjä sen ostaessa Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmariselta kiinteistöportfolion, joka käsittää Espoossa sijaitsevan terveysaseman, Vantaalla sijaitsevan päiväkodin, Helsingissä sijaitsevan peruskoulun ja Helsingissä sijaitsevan pysäköintilaitoksen. Kolmen ensimmäisen kohteen vuokrattava pinta-ala on noin 13 900 m2 ja pysäköintilaitoksessa on 120 parkkipaikkaa. Kohteiden vuokralaisina ovat Helsingin kaupunki, Vantaan kaupunki, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue ja Aimo Park Oy. Kaupan yhteydessä Ilmarinen teki sijoituksen eQ Yhteiskuntakiinteistöt -rahastoon ja sijoitus toteutui 31.12.2024.
Julkaistu 9.1.2025
Edustimme menestyksekkäästi suomalaista teollisuusyhtiötä SCC:n sääntöjen mukaisessa välitysmenettelyssä kansainvälistä rakennusyhtiötä vastaan. Riitaan sovellettiin Suomen lakia, ja välitysmenettelyn paikka oli Tukholma. Riita koski pääosin urakkasopimuksen purkua sekä oikeutta korvaukseen urakan viiveistä ja Venäjän hyökkäyssodasta aiheutuneesta kustannusten noususta johtuen. Tärkeimmät riidanalaiset kysymykset koskivat oikeutta urakkasopimuksen purkamiseen sekä purkamisen seuraamuksia, kuten oikeutta korvaukseen hankkeen loppuunsaattamiskuluista, oikeutta sopimussakkoon urakan viiveistä johtuen ja sopimuksen kohtuullistamista kustannusten nousun vuoksi. Riidan kokonaisarvo ylitti 15 miljoonaa euroa.
Julkaistu 8.1.2025
Toimimme Korkia Oy:n neuvonantajana sen tehdessä lainasopimuksen Pohjoismaiden ympäristörahoitusyhtiö NEFCOn kanssa. Rahoitus tukee Korkian kehitteillä olevien aurinkoenergia-, akkusähkövarasto (BESS)- ja maatuulivoimahankkeiden kehittämistä ja laajentamista globaalisti. Korkia on uusiutuvaan energiaan keskittyvä sijoitusyritys, joka toimii yhdeksässä maassa. Korkian monipuolinen portfolio koostuu kehitteillä olevista uusiutuvan energian ja energiavarastoinnin hankkeista, joiden kapasiteetti on yhteensä yli 20 GW.
Julkaistu 7.1.2025