Kesälomien lähestyessä Suomen luonto on kauneimmillaan ja ajatus karkaa mielellään elämän kepeämpiin puoliin. Todellisuudessa elämme kuitenkin edelleen kriisiaikaa, vaikka siinä onkin tultu tienhaaraan: asteittainen paluu normaaliin on alkanut. Miten käyttäisimme kriisin opit hyödyksemme? Houkutus palata vanhaan on aina suuri, mutta emme saa antaa sille nyt periksi. Risteyksestä on valittava suunta parempaan.
Kevään poikkeusoloissa organisaatiot muuttuivat virtuaalisiksi hämmästyttävän jouhevasti. Nopeasti vahvistui, ettei asiantuntijatyö ole sidoksissa aikaan tai paikkaan. Uskon kuitenkin, että hyvin yhteen pelaava joukkue saa voimansa ihmisten kohtaamisista ja yhteisöllisyydestä. Vuorovaikutus on sosiaalinen pääoma, joka pitää organisaation yhdessä ja lopulta pystyssä.
Johtamisen näkökulmasta kriisi selkeytti päätöksentekoa kirkastamalla prioriteetteja. Kun näkyvyys tulevaan on samea, on keskityttävä olennaiseen ja karsittava turha. Kriisi korostaa tarvetta viestiä usein, selkeästi ja avoimesti. On kerrottava totuus vaikeistakin asioista. On uskallettava myös sanoa se, ettei tiedä eikä tulevasta ole varmuutta. Nämä opit pätevät viestintään kaikkina aikoina.
Työ koskettaa tavalla tai toisella meitä kaikkia, ja siksi sen vastuulliseen kehittämiseen pitää panostaa. Tästä kriisistä voi löytyä polku parempaan. Esimerkiksi liikejuridiikan rytmi on hektinen ja asiantuntijan työ on ajoittain erittäin intensiivistä. Olemme Castrén & Snellmanilla käyttäneet paljon aikaa rakentaaksemme kunnianhimoisten ja usein ruuhkavuosien keskellä elävien työntekijöidemme arjesta mahdollisimman tasapainoista. Uskon, että kriisin opeista voi ammentaa monia hyviä ratkaisuja tulevaan.
Koronakriisin inhimillinen ja taloudellinen hinta on massiviinen. Kun jälleenrakennamme yhteiskuntaamme ja talouttamme, meidän ei tule vain korjata vanhoja rakenteita, vaan uudistaa niitä. Meidän tulee tavoitella kestävämpää, ympäristöystävällisempää ja vastuullisempaa tulevaisuutta. Pidetään huolta, että kriisin hinta ei valu hukkaan, vaan kohtaamme seuraavan kriisin entistä vahvempina.