19.9.2016

Mikä puhuttaa juridiikassa juuri nyt? – Asianajajat ympäri maailman kohtaavat Washingtonissa

Tags

Washington DC:stä tulee tällä viikolla asianajomaailman keskipiste, kun asianajajien kansainvälinen liitto International Bar Association eli IBA järjestää siellä tänä vuonna vuotuisen konferenssinsa. Yli 6 000 juristia 130 eri maasta on tulossa vaihtamaan ajatuksia siitä, mitä alalla tapahtuu juuri nyt.

Viikon aikana on yhteensä yli 200 esitystä, työpajaa ja paneelikeskustelua. Konferenssi tarjoaa myös erinomaisen tilaisuuden verkostoitua, tavata ystäviä ja yhteistyökumppaneita sekä solmia uusia kontakteja. 

Kiinnostavaa ohjelmaa laidasta laitaan 

Tämänvuotisen konferenssin paikan ja ajankohdan ansiosta meille tarjoutuu ainutlaatuinen mahdollisuus kuulla amerikkalaisia huippuvirkamiehiä. Puhujien joukosta löytyy eläkkeellä oleva kenraali Colin Powell ja Yhdysvaltain oikeusministeri Loretta Lynch.  Pääsemme myös aitiopaikalle seuraamaan tunteita herättävää Yhdysvaltain presidentinkampanjaa ja arvuuttelemaan, kumpi ehdokkaista – Clinton vai Trump – lopulta vetää pidemmän korren.

Konferenssin pääesityksistä tulee mitä ilmeisimmin erittäin suosittuja. Niiden aiheet käsittelevät muun muassa asianajotoimistojen johtamiseen ja asianajotoiminnan tulevaisuuteen liittyviä haasteita. Salit tulevat epäilemättä olemaan ääriään myöten täynnä myös uusissa showcase-esityksissä, joissa maailman johtaviin oikeustieteilijöihin kuuluvat asiantuntijat tarkastelevat asianajajien roolia nyky-yhteiskunnassa.

Ohjelma tarjoaa valtavasti erilaisia esityksiä, joista jokainen voi valita itseään eniten kiinnostavia aiheita.          

Carola:

”Yrityskauppajuristina odotan innolla esityksiä, joissa käsitellään yrityskauppojen projektinhallintaa ja ihmisoikeuksien huomioimista due diligence -selvityksissä. Molemmat aiheet ovat lähellä sydäntäni. Uskon saavani näistä esityksistä uusia ajatuksia, joita pääsen kertomaan omalle tiimilleni.” 

Pauliina:

”Minua kiinnostavat eniten asianajotoimiston johtamista käsittelevät kysymykset. Erityisen hyödyllisinä ja ajatuksia herättävinä pidän esityksiä, joissa asiakkaat pohtivat tulevaisuutta ja jakavat näkemyksiään siitä, miten heidän mielestään juristien pitäisi muuttaa toimintaansa voidakseen paremmin tukea asiakkaitaan.”

Yhteisen asian puolesta: IBA:n tarkoitus

IBA sai alkunsa joitakin vuosia toisen maailmansodan päättymisen jälkeen Yhdistyneiden kansakuntien visiosta tukea oikeusjärjestystä ja oikeusturvaa koko maailmassa.  IBA:n tavoitteena on edistää oikeudellisia uudistuksia kansainvälisellä tasolla ja vaikuttaa asianajajan ammatin muotoutumiseen koko maailmassa.

IBA:n keskeisimpiä tavoitteita on

IBA:n tehtävänä on siis tukea oikeusturvan toteutumista koko maailmassa. IBA suojelee perusperiaatetta, jonka mukaan yksikään ihminen tai hallitus ei ole lain yläpuolella. IBA on meidän yhteinen turvamme mielivaltaista hallintoa, diktatuuria ja anarkiaa vastaan.

Carola:

”Kun aikoinaan osallistuin Vancouverin-konferenssiin, vuokrasin yhtenä iltana muutamaksi tunniksi polkupyörän ja ajoin Stanley Parkin puistoon. Katselin Tyynenmeren ylle kaartuvaa upeaa auringonlaskua, ja sillä hetkellä ymmärsin, miksi minusta on niin tärkeää olla mukana IBA:n toiminnassa. Työssämme on loppujen lopuksi kyse siitä, että rakennamme rauhaa tähän maailmaan: Olemme etuoikeutettuja, kun saamme olla mukana tässä työssä.”

Monet osakkaamme ovat vuosien mittaan osallistuneet aktiivisesti IBA:n ja sen eri jaostojen toimintaan.

Carola:

”Muistan selvästi, kun olin ensimmäistä kertaa mukana IBA:n konferenssissa Vancouverissa vuonna 2010. Olin todella vaikuttunut siitä, kuinka aidosti globaalia asianajajien toiminta on, vaikka valtaosa meistä saakin opintojen päätyttyä tarjota juridista neuvontaa vain omassa maassaan.”

Pauliina:

”Minä puolestani liityin toimistomme IBA-delegaatioon Dubaissa vuonna 2011. Kaikki tämä oli minulle jo hyvinkin tuttua, sillä olin tuolloin toiminut jo lähes 20 vuoden ajan aktiivisesti nuorten lakimiesten yhdistyksessä International Association of Young Lawyersissa eli AIJAssa. AIJA on monellakin tavalla IBA:n pikkusisko.”

Yli rajojen

Washingtonin konferenssiviikon aikana tapaamme myös maailman johtavissa asianajotoimistoissa työskenteleviä vanhoja ja uusia ystäviämme, joiden kanssa teemme jatkuvasti töitä yhdessä. Olemme jo vuosia tarjonneet heidän kanssaan asiakkaillemme saumatonta palvelua riippumatta siitä, missä päin maailmaa asiakkaamme palveluita tarvitsevat.

Otimme jokin aika sitten verkkosivustollamme käyttöön interaktiivisen kartan, josta käy ilmi, kuinka kattava kansainvälinen verkostomme on. Kannattaa käydä vilkaisemassa, miltä verkostomme näyttää! Kuulisimme mielellämme myös mielipiteesi siitä, mitä ajatuksia karttamme sinussa herättää.

***

IBA:n konferenssin tapahtumia voi seurata Twitterissä tunnisteella #IBAwashington. Myös me aiomme twiitata tilaisuudessa ahkerasti käyttäjätunnuksillamme @P_Tenhunen and @CarolaLindholm.