6.4.2020

Koronavirus – maksukyvyttömyyslainsäädännön muutoksilla hengähdysaikaa ahdingossa oleville yrityksille

Suomen hallitus ilmoitti lauantaina 28.3.2020 valmistelevansa muutoksia maksukyvyttömyyslainsäädäntöön, jotta yritykset saisivat hengähdysaikaa selviytyäkseen pandemiasta (COVID-19).

Tärkein muutos on, etteivät velkojat pysty hakemaan velallisyhtiöitä konkurssiin pelkästään lyhytaikaisten maksuviivästysten perusteella. Konkurssiasiamies on lisäksi antanut suosituksen siitä, miten viivästyneitä menettelyn aikaisia maksuja tulisi ottaa huomioon pandemian aikaisissa saneerausmenettelyissä.

Konkurssiuhkaisesta maksukehotuksesta luovutaan tilapäisesti

Oikeusministeriö on valmistelemassa uutta tilapäistä lainsäädäntöä, jolla rajoitetaan velkojien oikeutta hakea velallisyhtiöitä konkurssiin.

Konkurssiin asettamisen edellytyksenä on se, että yritys on maksukyvytön. Jos yritys ei ole maksanut velkaansa viikon kuluessa siitä, kun se on saanut maksukehotuksen velkojalta, yritys oletetaan maksukyvyttömäksi ja velkoja voi jättää tuomioistuimelle vaatimuksen velallisyhtiön konkurssiin asettamiseksi. Ehdotetuilla muutoksilla tämä olettama poistetaan tilapäisesti. Muutosten tultua voimaan velkojien odotetaan huomioivan ne perintätoimissaan.

Lakimuutos on erittäin tervetullut näinä myrskyisinä aikoina. Monilla yrityksillä on jo nyt tai hyvin pian vaikeuksia maksaa velkojaan ajoissa. Usein pandemiasta johtuva maksukyvyttömyys on kuitenkin vain tilapäistä. Kun viikon maksusääntö poistetaan, yritykset saavat lisäaikaa selviytyäkseen vaikeista ajoista.

Tästä huolimatta on hyvä muistaa, että muutos koskee vain konkurssiuhkaisia maksukehotuksia. On muitakin tilanteita, jolloin velallisyhtiö voidaan olettaa maksukyvyttömäksi. Nyt ehdotettu lakimuutos viestii kuitenkin, että pandemian aikana maksukyvyttömyyden on kestettävä pidempään ennen kuin velkoja voi hakea konkurssiin asettamista.

Vireillä olevat saneerausmenettelyt

Haasteita kohtaavat myös sellaiset yritykset, joilla oli vaikeuksia jo ennen pandemiaa. Saneerausmenettelyssä olevat yritykset eivät välttämättä pysty maksamaan uusia velkojaan niiden erääntyessä.

Tällaisessa tapauksessa selvittäjällä olisi tavallisesti mahdollisuus keskeyttää menettely, mikäli on todennäköistä, että velallinen ei pysty maksamaan menettelyn alkamisen jälkeen syntyneitä velkojaan. Koronavirusepidemiasta johtuen konkurssiasiamies on suositellut, että selvittäjä arvioisi kunkin tapauksen huolellisesti ja neuvottelisi velkojien kanssa siitä, voisivatko he tarkastella yhtiön kykyä suoriutua uusista veloistaan pidemmällä aikavälillä.

Jos on todennäköistä, että velallisyhtiön liiketoiminta on elinkelpoinen jatkossakin ja se on tervehdytettävissä pandemian jälkeen, velallisyhtiön kykyä suoriutua uusista velvoitteistaan voidaan tarkastella pidemmällä ajanjaksolla. Silloin saneerausmenettelyä ei tulisi keskeyttää pelkästään siitä syystä, että velallisyhtiö ei tilapäisesti pysty maksamaan uusia velkojaan poikkeustilan takia.

Tämä on toinen tärkeä ja paljon kaivattu helpotus ahdingossa olevien yritysten avuksi, jota toivottavasti sovelletaan myös käytännössä. Yksikään osapuoli ei hyötyisi, jos saneerausmenettelyt keskeytettäisiin ja velallisyhtiöt pakotettaisiin konkurssiin pandemian aiheuttamien lyhytaikaisten maksuvaikeuksien perusteella.

Myös muissa maissa yritysten hätää helpotetaan lakimuutoksilla

Monet muutkin maat ovat ottaneet käyttöön keinoja auttaakseen ahdinkoon joutuneita yrityksiä koronaviruksen synnyttämässä sekasorrossa. Olen suomalainen asianajaja, mutta asun ja työskentelen tällä hetkellä Isossa-Britanniassa. Siten onkin mielenkiintoista lyhyesti tarkastella, millaisiin toimiin Ison-Britannian hallitus on päättänyt ryhtyä vastaavien tilanteiden varalta.

Myös Ison-Britannian hallitus ilmoitti pandemiasta johtuvista maksukyvyttömyyslainsäädännön muutoksista 28.3.2020.

Iso-Britannia luopuu esimerkiksi tilapäisesti wrongful trading -säännöksistä, jotka saattaisivat asettaa yritysjohdon henkilökohtaiseen vastuuseen. Isossa-Britanniassa yrityksen johto voi joutua maksukyvyttömyystapausten yhteydessä henkilökohtaiseen vastuuseen, jos he eivät ryhdy kaikkiin mahdollisiin toimenpiteisiin velkojille aiheutuvien menetysten minimoimiseksi.

Muutoksella kannustetaan yritysjohtoa jatkamaan liiketoimintaa pandemian aikana. Heidän ei tarvitse pelätä henkilökohtaisen vastuun uhkaa, jos yhtiö joutuisikin maksukyvyttömäksi. Voimaan jäävät fraudulent trading -säännökset, jotka kieltävät petollisen menettelyn, sekä director disqualification -sääntely, jonka nojalla maksukyvyttömyystilanteessa sopimattomasti menetellyttä johtajaa voidaan kieltää toimimasta osakeyhtiön johdossa. Nämä voimaan jäävät oikeusohjeet auttavat johtajien rikkomusten estämisessä.

Pandemian johdosta Ison-Britannian hallitus on myös vauhdittamassa elokuussa 2018 ilmoitettujen uudistusten voimaantuloa. Näihin kuuluvat muun muassa uudenlainen saneeraussuunnitelma ja perintäkielto, jotta yhtiöiden välttämättömiä varoja voitaisiin suojata ja yritykset saisivat aikaa löytää pelastussuunnitelman.

Suomessa maksukyvyttömyyslainsäädäntö ei aseta johtajille velvoitetta hakea yhtiötä konkurssiin, eikä lainsäädäntöön sisälly henkilökohtaisen vastuun riskiä maksukyvyttömyyden johdosta. Vaikka maksukyvytön yritys voi teknisesti jatkaa liiketoimintaansa, johtajien on kuitenkin noudatettava erityistä huolellisuutta rikosoikeudellisen vastuun tai vahingonkorvausvastuun välttämiseksi.

Riittävätkö uudet lakimuutokset?

Suomi on muiden maiden tavoin ottamassa käyttöön erittäin toivottuja muutoksia maksukyvyttömyyslainsäädäntöön. Maksukyvyttömyysjärjestelmien välillä on eroja, eikä yhden maan ratkaisuja ole aina mahdollista soveltaa toisessa maassa. Tästä huolimatta on hyvä seurata, mitä muut valtiot tekevät auttaakseen yrityksiä selviytymään poikkeuksellisista ajoista.

Emme vielä tiedä, kuinka kauan poikkeustila vaikuttaa elämäämme ja kuinka mittavia vaikeuksia siitä seuraa. Nähtäväksi siis jää, riittävätkö nyt ilmoitetut toimet auttamaan yrityksiä tässä vaikeassa tilanteessa vai ovatko lisätoimet tarpeen. 

Oikeusministeriön 28.3.2020 julkaisema tiedote on luettavissa kokonaisuudessaan täällä

Kirjoittaja on suomalainen insolvenssijuristi, joka työskentelee tällä hetkellä Lontoossa ja jolla on pätevyys toimia solicitorina Englannissa ja Walesissa.

Koronavirusepidemian tilanne muuttuu nopeasti, ja tämä teksti kuvaa julkaisuhetken 6.4.2020 tilannetta.

Uusimmat referenssit

Osakkaamme Pauliina Tenhunen toimii European Battery Technologies Oy:n konkurssipesän hoitajana. Konkurssipesä myi konkurssissa olevan yhtiön koko omaisuuden, joka koostui muun muassa akkutehdaslaitteistosta ja toimintaan liittyvistä IP-oikeuksista. Myyty laitteisto on ollut 2010-luvulla ensimmäinen laatuaan, ja tehdas on aikanaan tuottanut LFP-paristoja ensimmäisenä Euroopassa. Ostaja on Virossa ja Saksassa toimiva Skeleton Technologies, joka on globaali energian varastoinnin kehittäjä ja valmistaja. Ostaja jatkaa toimintaa konkurssiyhtiöllä vuokralla olleissa toimitiloissa Varkaudessa. Toimitilat omistaa Varkauden kaupungin omistama yhtiö Keski-Savon Teollisuuskylä Oy. Konkurssihallinto on tyytyväinen tähän lopputulokseen, sillä akkutehdastoiminnan jatko oli konkurssipesänkin ensisijaisena tavoitteena.
Julkaistu 26.5.2023
Toimimme ruotsalaisen pääomasijoitusyhtiö Litorina Capitalin neuvonantajana järjestelyssä, jossa Pohjoismaiden kaksi johtavaa sisäleikkipuistoketjua, Leo’s  Leikkimaa ja HopLop, yhdistyivät. Leo’s  Leikkimaan pääomistaja Litorina IV -rahasto ja HopLopin pääomistaja CapMan Special Situations I sopivat omistusjärjestelystä, jossa Leo’s  Leikkimaa ja HopLop yhdistyvät Euroopan johtavaksi sisäleikkipuistokonserniksi. Molemmat osapuolet jatkavat omistajina uudessa järjestelyn tuloksena syntyneessä konsernissa. HopLop-ketju jatkaa toimintaansa Suomessa HopLop-brändin alla. Uusi konserni on Euroopan suurin palvelunsa perheille suuntaava aktiviteetti- ja liikunta-alan yritys. Sillä on yhteensä 68 puistoa Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Saksassa. Leo’s  Leikkimaa on Pohjoismaiden suurin sisäleikkipuistoketju, jolla on yhteensä 50 puistoa Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Suomessa ja Saksassa. Puistoista 7 on Suomessa. HopLop on Suomen suurin lasten sisäliikunta- ja seikkailupuistoketju ja merkittävin palvelunsa perheille suuntaava aktiviteetti- ja liikunta-alan yritys. Suomessa on 17 HopLop-puistoa ja Saksassa 1. Litorina on ruotsalainen pääomasijoitusyhtiö, joka sijaitsee Tukholmassa. Se on perustettu vuonna 1998. Se sijoittaa kapeiden erikoismarkkinoiden johtaviin yrityksiin, joilla on pääkonttori Pohjoismaissa. Tällä hetkellä sillä on 13 portfolioyhtiötä.
Julkaistu 2.2.2023
Relacom Finland Oy asetettiin konkurssiin marraskuussa 2019 yhtiön omasta hakemuksesta. Relacom Finland Oy oli yksi Suomen johtavista tele- ja tietoliikenteen asennuspalveluja tarjoavista yhtiöistä, ja se harjoitti toimintaa koko Suomessa. Yhtiö tarjosi muun muassa teleliikenneverkkojen ja sähköverkkojen asennusta ja ylläpitoa. Konkurssiin asettamisen hetkellä yhtiöllä oli noin 400 työntekijää. Konkurssimenettely saatiin päätökseen noin kolmessa vuodessa velkojien hyväksyttyä lopputilityksen joulukuussa 2022. Konkurssipesän pesänhoitajana toimi asianajaja Pekka Jaatinen. Konkurssin alettua konkurssipesä selvitti yhtiön keskeneräisiä projekteja ja saattoi niitä kannattavilta osin loppuun. Muutoin projektien osalta tehtiin hallitut alasajot ja luovutukset asiakkaalle. Osa projekteista oli myös yhteiskunnallisesti merkittäviä. Konkurssipesä palkkasi 112 yhtiön aikaista työntekijää määräaikaisiin työsuhteisiin projektien loppuunsaattamiseksi ja hallitun alasajon varmistamiseksi. Konkurssipesä ei kuitenkaan jatkanut velallisen liiketoimintaa. Yhtiön käyttö- ja vaihto-omaisuus koostui muun muassa erinäisistä työkaluista, laitteista ja useista ajoneuvoista. Konkurssipesä selvitti erilaisia vaihtoehtoja omaisuuden realisoinnin tehokkaaksi toteuttamiseksi, ja myynnit toteutettiin yhteistyössä ulkopuolisen konkurssirealisaattorin kanssa. Keskeneräisten projektien loppuunsaattamisesta ja yhtiön irtaimen omaisuuden myynneistä saatu realisaatiotulos oli merkittävä ja kirjanpitoarvoa suurempi. Etuoikeudettomille velkojille kertyi konkurssissa noin 41 prosentin jako-osuudet.
Julkaistu 11.1.2023
Malminetsintää ja kaivostoimintaa harjoittava Otso Gold Oy jätti Oulun käräjäoikeudelle 3.12.2021 yrityssaneerausta koskevan hakemuksen. Yhtiö omisti tuolloin Raahessa toimivan Laivakankaan kultakaivoksen, joka sijaitsee Pohjoismaiden suurimpiin kuuluvan kultaesiintymän päällä. Yhtiön saneerausmenettely alkoi 17.2.2022, ja käräjäoikeus määräsi asianajaja Pekka Jaatisen saneerausmenettelyn selvittäjäksi. Saneerausmenettelyn alkaessa yhtiö kuului Otso Gold -konserniin, jonka kanadalainen emoyhtiö Otso Gold Corp on listattu Toronton pörssiin. Otso Gold Oy toimi koko konsernin operatiivisena yhtiönä. Kaivoskonsernin rajat ylittävän luonteen vuoksi saneeraushakemukset jätettiin samanaikaisesti Suomessa, Ruotsissa ja Kanadassa. Yhtiön saneeraus edellytti koko yhtiön kattavaa rahoituksellista ja omistuksellista järjestelyä yhtiön toiminnan jatkumisen ja saneerausohjelman toteuttamisen turvaamiseksi. Saneerausmenettelyn avulla kyettiin toteuttamaan yritysjärjestely, jossa saneeraus ja saneerausohjelma perustuivat yhtiön koko osakekannan myyntiin kanadalaiselle Pilar Gold Inc:lle. Samassa yhteydessä yhtiölle järjestettiin myös rahoitus saneerausohjelman toteuttamista varten. Koko yhtiötä koskevaan yritysjärjestelyyn perustuvaa saneerausohjelmaa puoltaneet velkojat edustivat yli 93:a prosenttia kaikista yhtiön veloista. Oulun käräjäoikeus vahvisti yksipäiväisen saneerausohjelman lokakuussa 2022 ja nimitti asianajaja Pekka Jaatisen saneerausohjelman valvojaksi. Saneerausohjelman mukainen maksuohjelma suoritettiin kokonaisuudessaan noin viikkoa myöhemmin. Saneerausohjelman toteuttaminen päättyi onnistuneesti 17.11.2022.
Julkaistu 29.12.2022