5.7.2024

Kontrolli vai kasvu?

Suomen talouskehitys on tänä vuonna jatkunut tahmeana. Korkojen laskun trendi lienee kuitenkin alkanut ja sen odotetaan sysäävän markkinoita ja talouden rattaita liikkeelle. Paljon tekemättä jäänyttä odottaa tekijäänsä. Hentoja muutoksen tuulia on ilmassa: markkinalta kuuluu aktivoitumisen ääniä, ja nämä äänet vaikuttavat voimistuvan.

Positiivisista signaaleista huolimatta Eurooppa ja sen mukana Suomi uhkaavat jäädä isossa globaalissa pelissä muiden jalkoihin. Aikamme suuret muutokset, kuten vihreä siirtymä ja huima tekoälyn kehitys, tarjoavat kaivattuja liiketoiminnan ja kasvun mahdollisuuksia. Herää kysymys, olemmeko kuitenkin jääneet turvallisuuspuheen, sääntelyn jatkuvan lisäämisen ja valtiokeskeisen kontrollitarpeemme vangeiksi?

Tekoälyratkaisut ja vihreän siirtymän innovaatiot etenevät harppauksin Yhdysvalloissa ja muilla mantereilla. Povataanpa Yhdysvaltojen ottavan johtoaseman vihreän siirtymän kaupallistajana. Samaan aikaan Eurooppa keskittyy sääntelyn luomiseen ja sen yksityiskohtien hiomiseen, vaikka tulisi keskittyä muutoksen rahoittamiseen ja ratkaisuihin.

Sääntelyä toki tarvitaan yhteisten pelisääntöjen, kestävän kehityksen ja esimerkiksi kuluttajansuojan varmistajaksi, mutta se ei saisi olla itseisarvo ja asettua kasvun ja kehityksen portinvartijaksi. Aito muutos tässä ajattelussa parantaisi kilpailukykyämme ja loisi paremmat edellytykset jalostaa aikamme ilmiöt kestäväksi liiketoiminnaksi.

Kun markkina alkaa vihdoin elpyä, meidän on pidettävä huolta siitä, ettei kasvu livu ohi sormien. Muutos ei tule itsestään, vaan se vaatii yhteisiä ponnisteluja sekä kasvua mahdollistavaa politiikkaa, jossa sääntely huolehtii kasvun kestävyydestä, mutta ei luo sille tarpeettomia esteitä. Me tartumme työhön yhdessä asiakkaidemme kanssa ja haluamme luoda kasvua ja kestäviä menestystarinoita.

Toivotan asiakkaillemme ja sidosryhmillemme aurinkoista kesää!

Uusimmat referenssit

Neuvoimme Gasum Oy:tä sen hankkiessa 100 % Hærup Biogas ApS:n osakkeista. Hærup Biogas ApS omistaa ja ylläpitää biokaasulaitosta Manner-Tanskan pohjoisosassa. Kaupan myötä Gasum hankkii ensimmäisen biokaasulaitoksensa Tanskassa, laajentaen biokaasun tuotantoportfoliotaan. Gasumin strategisena tavoitteena on tuoda vuosittain seitsemän terawattituntia uusiutuvaa kaasua Pohjoismaiden markkinoille vuoteen 2027 mennessä. Yritysosto on yksi askel kohti strategisen tavoitteen saavuttamista. Gasum on pohjoismainen kaasualan ja energiamarkkinoiden asiantuntija. Gasum tarjoaa puhtaamman energian ja energiamarkkinoiden asiantuntijapalveluja teollisuudelle sekä sähkön ja lämmön yhteistuotantoon. Lisäksi yhtiö tarjoaa puhtaampia polttoaineratkaisuja tie- ja meriliikenteeseen. Gasum auttaa asiakkaitaan pienentämään omaa ja asiakkaidensa hiilijalanjälkeä.
Julkaistu 3.12.2024
Avustamme Helkama-Autokauppa Oy:tä sen ostaessa Helsingin ja Tampereen Škoda-jälleenmyyntitoimipisteiden liiketoiminnot Hedin Automotive Finlandilta. Kaupan toteutuminen edellyttää viranomaishyväksyntää. Helkama-Autokauppa Oy toimii itsenäisenä jälleenmyyjänä Helkama-Auto Oy:n jälleenmyyjäverkostossa, joka on Škoda-autojen, -varaosien ja -lisävarusteiden Suomen maahantuoja. 
Julkaistu 3.12.2024
Neuvoimme Huhtamäki Oyj:tä, kun se teki 450 miljoonan euron vastuullisuusindikaattoreihin sidotun, syndikoidun ja monivaluuttaisen luottolimiittisopimuksen (syndicated multicurrency revolving credit facility). Järjestely on voimassa viisi vuotta. Uusi luottolimiitti korvaa nykyisen, tammikuussa 2021 allekirjoitetun, 400 miljoonan euron vastuullisuusindikaattoreihin sidotun syndikoidun luottolimiitin, ja sitä käytetään konsernin yleisiin rahoitustarpeisiin. Luottolimiittiä on mahdollista jatkaa kaksi kertaa yksi vuosi kerrallaan lainanantajien suostumuksella. Luottolimiitin pääjärjestäjinä ja -välittäjinä toimivat Citi, Nordea Bank Abp, Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ), BNP Paribas, Commerzbank Aktiengesellschaft, Danske Bank A/S, DBS Bank Ltd., London Branch, J.P. Morgan SE, Landesbank Hessen-Thüringen Girozentrale, OP Corporate Bank plc, Raiffeisen Bank International AG ja Standard Chartered Bank AG.
Julkaistu 28.11.2024
Edustimme suurta suomalaista yhtymää ja siihen kuuluvaa keskinäistä kiinteistöosakeyhtiötä välitysmenettelyssä rakennusliikettä vastaan. Välitysoikeus hylkäsi rakennusliikkeen vaatimukset kokonaisuudessaan ja velvoitti rakennusliikkeen korvaamaan asiakkaallemme välitysmenettelystä aiheutuneet kustannukset täysimääräisesti. Erimielisyys koski urakkasopimuksen mukaista urakkahintaa, jonka oli sovittu määräytyvän asiakkaamme tuottovaatimuksen sekä urakkakohdetta koskevan vuokrasopimuksen mukaisen vuokran perusteella. Osapuolet olivat erimielisiä vuokran tarkistamiseen sovellettavasta indeksiehdosta ja sen vaikutuksesta urakkasopimuksen mukaiseen urakkahintaan.
Julkaistu 22.11.2024