21.5.2025

Kestävä rahoitus: vuoden 2025 päivitykset vihreiden, sosiaalisten ja kestävään kehitykseen sidottujen lainojen periaatteisiin

Kestävän lainarahoituksen kenttä on jatkuvassa muutoksessa. Siksi onkin erityisen tärkeää pysyä ajan tasalla viimeisimmistä muutoksista vihreiden, sosiaalisten ja kestävään kehitykseen sidottujen lainojen periaatteisiin. Erityisen tärkeää se on kaikille niille, jotka haluavat olla mukana edistämässä rahoitusalan ekologisuutta ja sosiaalista vastuuta.

Tämä blogi on osa kestävää rahoitusta käsittelevää sarjaamme. Edellisessä blogikirjoituksessamme perehdyimme Loan Market Associationin (LMA) vihreitä lainoja koskeviin mallilausekkeisiin ja niitä täydentävään term sheet -malliin. Tässä kirjoituksessa tutustumme tarkemmin viimeisimpiin vihreiden, sosiaalisten ja kestävään kehitykseen sidottujen lainojen periaatteisiin: LMA, Loan Syndications and Trading Association LSTA ja Asia Pacific Loan Market Association APLMA julkaisivat päivitetyt Green Loan Principles-, Social Loan Principles- ja Sustainability-Linked Loan Principles -periaatteet ja niistä annetut ohjeistukset 26.3.2025.

Päivitysten tavoitteena on saada kestävien lainojen markkinat vastaamaan niin alati muuttuvaan sääntelyyn, markkinoiden parhaisiin käytäntöihin kuin sijoittajien kasvavaan kysyntään luotettavia ja vastuullisia rahoitusvälineitä kohtaan. Periaatteiden tuoreimmissa versioissa korostetaan entisestään avoimuuden ja vastuunoton tärkeyttä, mutta ne ovat yhä riittävän joustavia soveltuakseen laajasti eri sektoreille ja eri maihin.

Alle kootut periaatteiden keskeisimmät päivitykset tarjoavat ajankohtaisia suuntaviivoja kaikille markkinatoimijoille, jotka haluavat noudattaa parhaita käytäntöjä luodessaan luotettavaa kestävää rahoitusta, jolla on todellista vaikutusta.

Periaatteiden tärkeimmät päivitykset markkinatoimijoiden näkökulmasta

  1. Käsitteiden ja vaatimusten selkiyttäminen: Kunkin periaatepaketin alussa on nyt uusi tulkintaosio, joka selventää, miten pakolliset vaatimukset, suositukset, vaihtoehtoiset toimintatavat ja mahdollisuudet erottaa toisistaan. Tavoitteena on tehdä periaatteiden soveltamisesta entistä selkeämpää ja johdonmukaisempaa auttamalla markkinatoimijoita hahmottamaan, mitkä ovat pakottavia velvoitteita ja missä niillä on enemmän liikkumavaraa. Periaatteissa englannin verbi ”shall” tarkoittaa pakollista vaatimusta ja ”should” vahvaa suositusta, kun taas ”may” viittaa vaihtoehtoiseen toimintatapaan ja ”can” mahdollisuuteen.
  2. Siirtymäsäännösten poistuminen: Sustainability-Linked Loan Principles -periaatteista on poistettu aiemmissa versioissa olleet siirtymälausekkeet, joiden mukaisesti jo tehtyihin transaktioihin sovellettiin kyseisen järjestelyn tekohetkellä voimassa ollutta periaatteiden versiota. Kestävän rahoituksen instrumenttien odotetaan olevan uusimpien standardien mukaisia, ja nyt tämä ilmenee selkeästi myös kestävään kehitykseen sidottujen lainojen periaatteista.
  3. Tukikelpoisten hankeluokkien täsmentäminen: Social Loan Principles- ja Green Loan Principles -periaatteissa olevat luettelot tukikelpoisista hankeluokista on päivitetty vastaamaan nykyisiä markkinakäytäntöjä. Tukikelpoisia hankkeita koskevat ohjeistukset ovat lisäksi entistä selkeämpiä, mikä auttaa lainanottajia ja lainanantajia tunnistamaan kriteerit täyttävät hankkeet.
  4. Viherpesua koskevan sanaston selkiyttäminen: Sustainability-Linked Loan Principles -periaatteissa mainittiin aiemmin kolme pääasiallista tapaa, joilla viherpesua ilmenee. Uusimmassa ohjeistuksessa tätä määritelmää on laajennettu, ja siitä ilmenee nyt selkeästi, että viherpesun ilmenemistavat ovat moninaisia. Hyviä esimerkkejä ovat lainanottajan liiketoiminnan kannalta epäolennaisten KPI-mittareiden käyttö, kunnianhimottomien tai merkityksettömien SPT- eli kestävyystavoitteiden asettaminen sekä kestävyystavoitteiden toteutumisen riittämätön seuranta, mittaaminen, raportointi, vertailu tai julkistaminen. Aiheen monimutkaisuus ilmenee siitäkin, että periaatteissa puhutaan nyt ”viherpesun riskin lieventämisestä”, kun aiemmin kehotettiin ”välttämään viherpesua”. Periaatteiden aiemmissa versioissa ulkoiselta kestävyysviestinnältä edellytettiin vain täsmällisyyttä, mutta päivityksen myötä viestinnän on oltava selkeää ja totuudenmukaista eikä se saa johtaa harhaan.
  5. Yleiseen markkinakäytäntöön sovittaminen: Periaatteiden päivitetyissä ohjeistuksissa on mukana usein kysyttyjä kysymyksiä, joiden vastauksissa kerrotaan tarkemmin markkinakäytännöistä ja vedetään yhtäläisyyksiä periaatteiden käsitteiden ja terminologian sekä laajemman kestävän rahoitusmarkkinan välille. Tavoitteena on tarjota markkinatoimijoille kattavampi käsitys siitä, miten periaatteita tulisi soveltaa.

Uusimmat referenssit

Avustimme Metsä Board Oyj:tä 200 miljoonan euron suuruisen vihreän vakuudettoman senioriehtoisen joukkovelkakirjalainan liikkeeseenlaskussa. Joukkovelkakirjalainan maturiteetti on kuusi vuotta, ja se erääntyy 28.5.2031. Joukkovelkakirjalainalle maksetaan 3,875 prosentin vuotuista korkoa ja sen emissiohinta on 99,570 prosenttia. Joukkovelkakirjat allokoitiin kotimaisille ja ulkomaisille sijoittajille. ”Olemme ilahtuneita sijoittajien osoittamasta luottamuksesta ja mielenkiinnosta Metsä Boardin ensimmäistä vihreää joukkovelkakirjalainaa kohtaan. Järjestely pidentää rahoituksemme maturiteettia ja tukee strategiaamme kasvaa kuitupohjaisissa pakkausmateriaaleissa ja uudistaa teollisia toimintojamme. Lisäksi se edistää kunnianhimoisten, vuoden 2030 vastuullisuustavoitteidemme toteutumista”, kommentoi Metsä Boardin talousjohtaja Henri Sederholm. Danske Bank A/S ja Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ) toimivat joukkovelkakirjalainan liikkeeseenlaskun pääjärjestäjinä.
Julkaistu 27.5.2025
Toimimme OP Yrityspankki Oyj:n neuvonantajana kiinteistörahoitusjärjestelyssä, joka koskee Helsinki-Vantaan lentoaseman läheisyydessä sijaitsevaa DHL Expressille rakenteilla olevaa logistiikkakeskusta. Järjestelyssä Nrep ja Pontos Group ostivat Finavian osuuden rakenteilla olevasta logistiikkakeskuksesta. Nrep toimi järjestelyssä NSF III-rahaston lukuun. Hankkeelle haetaan LEED Platinum-sertifikaattia ja sertifioinnin johdosta laina on tarkoitus luokitella vihreäksi lainaksi logistiikkakeskuksen valmistuttua.
Julkaistu 12.3.2025
Toimimme Gasumin neuvonantajana järjestelyssä, jossa Gasum hankki uuden nesteytetyn maakaasun (LNG) sekä nesteytetyn biokaasun (LBG) bunkkerialuksen. Celsius-niminen alus palvelee Gasumin asiakkaita vuodesta 2027 alkaen. Aluksen omistaa Gasumin ja ruotsalaisen Sirius Shipping -varustamon yhteisyritys. Aluksen rakentaa RMK Marine -telakka Istanbulissa, Turkissa. Investointi on osa Gasumin strategiaa turvata LNG:n ja LBG:n saatavuus asiakkailleen Luoteis-Euroopan alueella kysynnän kasvaessa tulevina vuosina.Gasum on pohjoismainen kaasualan ja energiamarkkinoiden asiantuntija. Gasum tarjoaa puhtaamman energian ja energiamarkkinoiden asiantuntijapalveluita teollisuudelle ja sähkön ja lämmön yhteistuotantoon sekä puhtaampia polttoaineratkaisuja maa- ja meriliikenteeseen. Yritys auttaa asiakkaitaan pienentämään sekä omaa että asiakkaidensa hiilijalanjälkeä. Sirius on Backmanin perheen perustama ruotsalainen varustamo. Siriuksella on 11 tuote-/kemikaalisäiliöalusta ja kaksi LNG-säiliöalusta, ja lisäksi se hallinnoi kolmea tuote-/kemikaalisäiliöalusta.
Julkaistu 11.3.2025
Neuvoimme Nestettä sen tehdessä kahdenvälisen 200 miljoonan euron vihreän lainasopimuksen Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ):in kanssa. Lainasopimuksesta saatavat varat käytetään Nesteen vihreän rahoituksen viitekehyksen mukaisiin hankkeisiin ja projekteihin. Lainasopimus on viisivuotinen. Helmikuussa 2024 Neste julkisti uudistetun vihreän rahoituksen viitekehyksensä (Green Finance Framework), jonka tarkoituksena on yhdenmukaistaa tulevat rahoitustoimet markkinoiden parhaiden käytäntöjen ja standardien kanssa. Uudistettuun viitekehykseen kuuluu uusiutuvia ratkaisuja sekä kiertotalousratkaisuja ja uusiutuva energia omana sijoituskategoriaan. Nesteen ilmastosuunnitelmassa pidemmän aikavälin toimia ovat muun muassa uusien teknologioiden ja innovaatioiden laajempi soveltaminen erityisesti uusiutuvan vedyn osalta. On arvioitu, että uusiutuvalla vedyllä ja muilla uusilla teknologioilla voidaan pienentää vuoden 2019 vertailutason mukaisten päästöluokkien 1 ja 2 päästöjä vähintään 20 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.
Julkaistu 21.2.2025