14.5.2024

Eurooppalaisia vihreitä joukkolainoja koskeva asetus tuo ennustettavuutta, mutta tiukat säännöt voivat arveluttaa liikkeeseenlaskijoita

Euroopan unioni on sitoutunut edistämään kestävää rahoitusta, ja osana sitä se aikoo ottaa käyttöön eurooppalainen vihreä joukkolaina nimityksen, joka luo uuden standardin vihreille joukkolainoille.

EU:n tuleva vihreitä joukkolainoja koskeva asetus luo aiempaa tarkemman ja läpinäkyvämmän kehyksen eurooppalaisille vihreille joukkolainoille, ja se tulee voimaan 21.12.2024. Asetus ei vaikuta pelkästään liikkeeseenlaskijoihin, jotka haluavat käyttää eurooppalainen vihreä joukkolaina -nimitystä, vaan se tarjoaa vaihtoehtoisia toimintatapoja liikkeeseenlaskijoille, jotka haluavat osoittaa sitoutumistaan kestävään rahoitukseen. Eurooppalainen vihreä joukkolaina nimitys asettaa haastavampia vaatimuksia kuin nykyinen markkinatapa ja vihreitä joukkolainoja koskevat alan standardit, kuten kansainvälisen pääomamarkkinajärjestö ICMA:n vihreiden joukkolainojen periaatteet. Tässä blogissa käsitellään joitain eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen tärkeimpiä asioita tätä taustaa vasten. Uudessa sääntely-ympäristössä rahoitusalan toimijat ovat varmasti jatkossakin kiinnostuneita siitä, miten liikkeeseenlaskijat tulevat mahdollisesti hyödyntämään asetuksen tarjoamia vaihtoehtoja ja miten tämä vaikuttaa kestävien joukkolainojen markkinaan.

Eurooppalainen vihreä joukkolaina -nimityksen käyttäminen on vapaaehtoista mutta vaativaa

Vaikka eurooppalainen vihreä joukkolaina -nimityksen käyttäminen onkin vapaaehtoista, sitä käyttävien liikkeeseenlaskijoiden on täytettävä tiukat kriteerit. Näitä ovat muun muassa varojen kohdentamista koskevat vaatimukset ja kattavien tietojen julkistaminen ennen ja jälkeen liikkeeseenlaskun. Lisäksi jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen on arvioitava ja valvottava tietojen julkistamista. Asetus tarjoaa vaihtoehtoja myös liikkeeseenlaskijoille, jotka eivät tavoittele eurooppalainen vihreä joukkolaina -nimitystä. Ne voivat esimerkiksi julkistaa kestävinä markkinoitavia joukkolainoja ja kestävyyteen sidottuja joukkolainoja koskevia valinnaisia kestävyystietoja asetuksen mukaisesti. Lisäksi liikkeeseenlaskijat voivat jatkossakin laskea joukkolainoja liikkeeseen alan standardien, kuten ICMA:n periaatteiden, mukaisesti.

Varojen käyttö ja EU:n taksonomia-asetus

Eurooppalainen vihreä joukkolaina -nimityksen käytössä huomionarvoista on ennen kaikkea sen yksityiskohtaiset vaatimukset varojen kohdentamiselle. Eurooppalaisesta vihreästä joukkolainasta saatavien varojen käytön on oltava EU:n taksonomia-asetuksen luokitusjärjestelmän mukaista, eli niiden on edistettävä ympäristötavoitteita, noudatettava vähimmäistason sosiaalisia suojatoimia ja täytettävä tekniset arviointikriteerit eivätkä ne saa aiheuttaa merkittävää haittaa muille ympäristötavoitteille. Asetus tarjoaa joustovaraa, sillä sen mukaan enintään 15 prosenttia joukkolainan varoista on sallittua kohdentaa luokitusjärjestelmän mukaisiin toimiin ilman teknisten arviointikriteerien täyttämistä sillä edellytyksellä, että tämä ei aiheuta merkittävää haittaa ja että kyseiselle luokitusjärjestelmän mukaiselle toiminnalle ei ole olemassa teknisiä arviointikriteerejä. Uudet tiukat säännöt eurooppalaisten vihreiden joukkolainojen varojen käytölle eroavat ICMA:n periaatteista. ICMA:n periaatteiden mukaan liikkeeseenlaskijan on arvioitava, miten määritellä hyväksyttävät vihreät hankkeet tai toiminnot joihin tuotot käytetään, kun taas uusi asetus menee pidemmälle ja linkittää varojen käytön luokitusjärjestelmään.

EU:n taksonomia-asetuksen mukaisesti toimiminen ei ole helppo vaatimus, sillä se edellyttää, että varat kohdennetaan taloudellisiin toimiin, jotka ovat yhdenmukaisia erityisten teknisten arviointikriteerien ja vähimmäistason sosiaalisten suojatoimien kanssa ja että ne eivät aiheuta merkittävää haittaa. Joillakin aloilla, esimerkiksi energiateollisuudessa, luokitusjärjestelmän mukainen toiminta voi olla helpompaa kuin toisilla, mikä voi antaa viitteitä siitä, minkä alojen liikkeeseenlaskijat alkavat ensimmäisenä laskea liikkeeseen asetuksen mukaisia eurooppalaisia vihreitä joukkolainoja yksityisellä sektorilla.

Liikkeeseenlaskijoille asetetaan aiempaa laajemmat julkistusvelvollisuudet

Asetus tuo mukanaan uusia julkistusvelvollisuuksia EU:n esiteasetuksen mukaisen esitteen julkaisemisen lisäksi. Liikkeeseenlaskijoiden on julkaistava liikkeeseenlaskua edeltävä tietokooste, jossa kerrotaan yksityiskohtaisesti joukkolainan tuottojen käytöstä ja käytön yhdenmukaisuudesta liikkeeseenlaskijan ympäristöstrategian kanssa sekä luokitusjärjestelmän mukaisista varoista, liikevaihdosta ja menoista. Lisäksi liikkeeseenlaskijoiden on julkistettava kohdentamisraportteja ja vaikutusraportti liikkeeseenlaskun jälkeen. Nämä asiakirjat on tehtävä asetuksen mallipohjien mukaan, ja niiden on oltava saatavilla liikkeeseenlaskijan verkkosivustolla vähintään 12 kuukauden ajan erääntymisen jälkeen. Julkistamisvaatimukset eroavat vihreiden joukkolainojen tai vihreän rahoituksen kehyksistä, joita liikkeeseenlaskijat ovat laatineet ICMA:n periaatteiden yhteydessä.

Ulkopuolisille arvioinneille luodaan uusi järjestelmä

Asetuksessa säädetään julkistamisasiakirjojen ulkopuolisia arvioijia koskevasta järjestelmästä, jossa edellytetään esimerkiksi, että ulkopuolinen arvioija arvioi vähintään tietokoosteen ja lopullisen kohdentamisraportin. Julkistamisasiakirjojen ulkopuolisten arvioijien on rekisteröidyttävä Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaisen ESMAn ylläpitämään rekisteriin ja noudatettava asetuksen vaatimuksia. ICMA:n periaatteissa sen sijaan ainoastaan suositellaan tiettyjen julkistamisasiakirjojen ulkopuolista arviointia. Rekisteröitymisvaatimus, arvopaperimarkkinaviranomaisen ulkopuolisten arvioijien valvonta ja ulkopuolisen arvioinnin säädännöllinen pakottavuus ovatkin markkinatapaan nähden uusia asioita.

Kestäville joukkolainoille tarjotaan vaihtoehtoinen julkistamisjärjestelmä

Asetus tarjoaa vaihtoehtoisen julkistamisjärjestelmän ympäristön kannalta kestäville tai kestävyyteen sidotuille joukkolainoille. Tämä antaa joustovaraa liikkeeseenlaskijoille, joiden joukkolainat eivät täytä eurooppalainen vihreä joukkolaina -nimityksen vaatimuksia mutta jotka haluavat osoittaa sitoutumistaan vihreään rahoitukseen. Euroopan komissio julkaisee myöhemmin näiden julkistamisasiakirjojen sisältöä ja menetelmiä koskevat ohjeita ja delegoituja säädöksiä.

Tulevaisuuden näkymät

Eurooppalainen vihreä joukkolaina -nimityksen tuleva soveltamisaste on edelleen epävarma, sillä huolta herättävät luokitusjärjestelmän toiminta ja asetuksen vaatimukset, jotka ovat tiukemmat kuin markkinakäytäntö ja olemassa olevat alan standardit, kuten ICMA:n periaatteet. Asetus tuo mukanaan ennakoitavuutta, mutta monet liikkeeseenlaskijat saattavat olla haluttomia laskemaan liikkeelle joukkolainoja sen tiukkojen sääntöjen mukaisesti. Liikkeeseenlaskijoiden kynnys laskea liikkeeseen vihreitä joukkolainoja saattaa madaltua sitä mukaa, kun liikkeeseenlaskijat tottuvat raportoimaan toimintojaan luokitusjärjestelmän mukaan. Tällöin myös vihreä joukkolaina -nimityksen käyttöönotto saattaa nopeutua. 

Uusimmat referenssit

Neuvoimme Huhtamäki Oyj:tä, kun se teki 450 miljoonan euron vastuullisuusindikaattoreihin sidotun, syndikoidun ja monivaluuttaisen luottolimiittisopimuksen (syndicated multicurrency revolving credit facility). Järjestely on voimassa viisi vuotta. Uusi luottolimiitti korvaa nykyisen, tammikuussa 2021 allekirjoitetun, 400 miljoonan euron vastuullisuusindikaattoreihin sidotun syndikoidun luottolimiitin, ja sitä käytetään konsernin yleisiin rahoitustarpeisiin. Luottolimiittiä on mahdollista jatkaa kaksi kertaa yksi vuosi kerrallaan lainanantajien suostumuksella. Luottolimiitin pääjärjestäjinä ja -välittäjinä toimivat Citi, Nordea Bank Abp, Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ), BNP Paribas, Commerzbank Aktiengesellschaft, Danske Bank A/S, DBS Bank Ltd., London Branch, J.P. Morgan SE, Landesbank Hessen-Thüringen Girozentrale, OP Corporate Bank plc, Raiffeisen Bank International AG ja Standard Chartered Bank AG.
Julkaistu 28.11.2024
Toimimme A. Ahlströmin neuvonantajana yritysvastuuseen liittyvän huolellisuusvelvoiteprosessin suunnittelussa, jossa hyödynnetään toimialatuntemukseemme perustuvia parhaita käytäntöjä ja räätälöityjä ratkaisuja. Kattava ESG-neuvonantomme sisälsi myös sijoitustiimin ja johtoryhmän jäsenille sekä useiden portfolioyhtiöiden hallituksille räätälöityjä koulutuksia. ”Saimme Castrén & Snellmanin asiantuntijoilta ESG-sääntelytsunamiin liittyviä oikeudellisia ja käytännön neuvoja, jotka meidän tulee ottaa käyttöön omassa ESG-työssämme”, kommentoi Camilla Sågbom, Director, Sustainability and Communications, A. Ahlström Oy. Perheyhtiö A. Ahlström on teollinen omistaja, joka kehittää yritysomistuksistaan maailman johtavia metsä- ja kuitusektorin sekä ympäristöteknologian erikoisosaajia.
Julkaistu 5.9.2024
Laadimme SATOlle uudet eettiset toimintaohjeet yhtiön sisäiseen käyttöön ja yhteistyökumppaneille. Asiakkaan tavoitteena oli saada tiiviit ja helposti ymmärrettävät, juridisesti ajan tasalla olevat ohjeet, joiden kieli on ymmärrettävää ja ulkoasu raikas. Kirjoitimme asiakkaalle kokonaan uudet ohjeet, muotoilimme niille selkeän rakenteen ja suunnittelimme ja toteutimme ulkoasun. Teimme erilliset ohjeet yhtiön sisäiseen käyttöön ja yhteistyökumppaneille, jotta ohjeiden sävy ja tyyli saatiin vastaamaan täysin kummankin loppukäyttäjän tarpeita. Teimme ohjeista myös englanninkieliset käännökset. Lopputuotteena syntyi käytännönläheinen ja interaktiivinen pdf-ohjeistus, joka sopii asiakkaan ilmeeseen ja tyyliin. Asiakasymmärrys ja käyttäjälähtöisyys eli kohderyhmän tarpeiden huomioiminen ovat oikeusmuotoilun perusperiaatteita. Myös asiakkaan toiveiden keskiössä oli eettisten ohjeiden loppukäyttäjä, eli yhtiön työntekijät ja kumppanit. Tässä projektissa tehokas projektijohtaminen ja hyvä kommunikaatio auttoivat perehtymään asiakasyrityksen toiveisiin, minkä ansiosta asiakas oli erittäin tyytyväinen lopputuotteeseen. Aktiivinen vuoropuhelu asiakkaan kanssa oli tärkeä laatutekijä iteratiivisessa ja ketterässä projektissamme. Ensimmäisessä vaiheessa toimitimme asiakkaalle prototyypin, josta saatujen kommenttien perusteella jatkoimme muotoilutyötä. Viimeistellyn tuotteen ilme suunniteltiin suoraan asiakkaan graafisen ohjeistuksen mukaisesti. SATO Oyj on vastuullisen vuokra-asumisen asiantuntija ja yksi Suomen suurimmista vuokranantajista. SATO omistaa noin 25 000 vuokra-asuntoa pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa. SATOkodeissa asuu noin 45 000 asukasta. Projektissa oli mukana oikeusmuotoilun, kielen- ja tekstinhuollon ja graafisen suunnittelun asiantuntijoita sekä legal tech -tiimimme edustajia.
Julkaistu 6.2.2024
Toimimme Mérieux Equity Partnersin oikeudellisena ja yritysvastuun due diligence -neuvonantajana sen hallinnoiman Mérieux Participations 4 -buyout-rahaston  ostaessa osake-enemmistön Labqualitystä. Labqualityn nykyiset osakkaat, mukaan lukien Cor Group ja yhtiön johto, uudelleensijoittavat osan saamistaan varoista yhtiöön yrityskaupan yhteydessä. Labqualityn pääkonttori sijaitsee Helsingissä, ja se on pohjoismainen ulkoiseen laadunarviointiin (EQA) sekä lääkinnällisten laitteiden ja lääkkeiden kliinisiin tutkimuksiin (CRO) ja sääntelyyn erikoistunut toimija, jolla on vahva paikallinen asema myös Keski- ja Itä-Euroopassa. Yhtiö tarjoaa kattavan palveluvalikoiman terveydenhuollon, terveysteknologian ja lääkinnän aloille. Yhtiö työllistää yli 120 ammattilaista ja sen tukena on yli 150 ulkoisen asiantuntijan ja konsultin verkosto kolmessa eri maassa: Suomessa, Saksassa ja Puolassa. Sen monimuotoiseen asiakaskuntaan kuuluu yli 8 000 asiakasta yli 60 maassa, muun muassa suuria lääkeyhtiöitä. Mérieux Equity Partners (MxEP) on AMF:n akkreditoima terveydenhuolto- ja ravitsemusaloihin erikoistunut pääomasijoisyhtiö. MxEP tukee aktiivisesti yrityksiä, joilla on erottuvia tuotteita ja palveluita, tarjoamalla niille sektoriosaamista ja pääsyn alan kansainväliseen verkostoon. Yrityskauppa tarjoaa Labqualitylle mahdollisuuden toteuttaa buy & build -strategiaansa Euroopassa sekä kiihdyttää CRO-toimintaansa samalla kun se jatkaa kasvustrategiansa toteuttamista EQA-segmentissä. MxEP:n erityinen toimialaosaaminen ja taloudelliset resurssit tukevat Labqualitya sen tavoitellessa asemaa johtavana eurooppalaisena CRO- ja EQA-alustana, johon on integroitu sääntelykonsultoinnin osaaminen.
Julkaistu 4.12.2023