2.10.2024

Kestävä rahoitus on elinehto vihreän siirtymän tavoitteiden toteutumiselle

Kestävän rahoituksen kehitys on ollut viime vuosina nopeaa. Rahoitusta on määrätietoisesti suunnattu kestävän kehityksen ja vihreän siirtymän tavoitteiden mukaisiin investointeihin läpi koko rahoituksen kentän pankkirahoituksesta direct lending -rahoitukseen.

Euroopan komission vuonna 2018 julkaisema kestävän rahoituksen toimintasuunnitelma on johtanut EU:n sääntelytsunamia, jonka seurauksena kestävään rahoitukseen liittyvästä sääntelystä on kasvanut laaja kokonaisuus. Esimerkiksi ESMAn kestävän rahoituksen aikataulujatkuu edelleen vuoteen 2028, vaikka sen suurimmat sääntelykokonaisuudet on saatettu maaliin. Samalla myös LMA:n ja ICMA:n periaatteet ovat kasvattaneet suosiotaan ja muodostaneet vahvan perustan alan itsesääntelylle, jota noudatetaan laajasti.

Kehityksen myötä kestävän rahoituksen osalta on kaivattu standardoitua määritelmää ”vihreälle” ja vihreän toiminnan taksonomialle, jotta sijoittajat ja rahoituslaitokset voivat tehdä valistuneita arvioita tehokkaasti. Tästä syystä esimerkiksi EU:n tuleva Green Bond Standard (EU:n vihreä joukkolainastandardi) nojautuu nimenomaan EU:n taksonomia-asetukseen. Euroopan pankkiviranomainen julkaisi puolestaan joulukuussa 2023 raportin, jossa se suositteli komissiolle vapaaehtoista standardia eurooppalaiseksi vihreäksi lainaksi tai vähintään määrittelemään vihreät lainat EU:ssa. Pankkiviranomaisen raportti ja jatkotoimenpiteet ovat parhaillaan komission harkittavana.

Edellä mainitut aloitteet ja sääntelyn kehittyminen voidaan nähdä seurauksena viherpesukeskustelulle. Viherpesu puhuttaakin tällä hetkellä niin sijoittajia, rahoittajia kuin muitakin markkinatoimijoita. Samaan aikaan vihreä siirtymä etenee vauhdilla, ja tavoitteisiin pääseminen edellyttää kestävää rahoitusta. Euroopan komissio arvioi, että vuoteen 2030 mennessä tarvitaan 620 miljardia euroa lisää investointeja joka vuosi. Kestävä rahoitus onkin elinehto investointien toteutumiselle. Me seuraamme mielenkiinnolla, miten vihreän siirtymän tavoitteet ja kestävän rahoituksen sääntely etenevät.

Uusimmat referenssit

Toimimme OP Yrityspankki Oyj:n neuvonantajana kiinteistörahoitusjärjestelyssä, joka koskee Helsinki-Vantaan lentoaseman läheisyydessä sijaitsevaa DHL Expressille rakenteilla olevaa logistiikkakeskusta. Järjestelyssä Nrep ja Pontos Group ostivat Finavian osuuden rakenteilla olevasta logistiikkakeskuksesta. Nrep toimi järjestelyssä NSF III-rahaston lukuun. Hankkeelle haetaan LEED Platinum-sertifikaattia ja sertifioinnin johdosta laina on tarkoitus luokitella vihreäksi lainaksi logistiikkakeskuksen valmistuttua.
Julkaistu 12.3.2025
Toimimme Gasumin neuvonantajana järjestelyssä, jossa Gasum hankki uuden nesteytetyn maakaasun (LNG) sekä nesteytetyn biokaasun (LBG) bunkkerialuksen. Celsius-niminen alus palvelee Gasumin asiakkaita vuodesta 2027 alkaen. Aluksen omistaa Gasumin ja ruotsalaisen Sirius Shipping -varustamon yhteisyritys. Aluksen rakentaa RMK Marine -telakka Istanbulissa, Turkissa. Investointi on osa Gasumin strategiaa turvata LNG:n ja LBG:n saatavuus asiakkailleen Luoteis-Euroopan alueella kysynnän kasvaessa tulevina vuosina.Gasum on pohjoismainen kaasualan ja energiamarkkinoiden asiantuntija. Gasum tarjoaa puhtaamman energian ja energiamarkkinoiden asiantuntijapalveluita teollisuudelle ja sähkön ja lämmön yhteistuotantoon sekä puhtaampia polttoaineratkaisuja maa- ja meriliikenteeseen. Yritys auttaa asiakkaitaan pienentämään sekä omaa että asiakkaidensa hiilijalanjälkeä. Sirius on Backmanin perheen perustama ruotsalainen varustamo. Siriuksella on 11 tuote-/kemikaalisäiliöalusta ja kaksi LNG-säiliöalusta, ja lisäksi se hallinnoi kolmea tuote-/kemikaalisäiliöalusta.
Julkaistu 11.3.2025
Neuvoimme Nestettä sen tehdessä kahdenvälisen 200 miljoonan euron vihreän lainasopimuksen Skandinaviska Enskilda Banken AB (publ):in kanssa. Lainasopimuksesta saatavat varat käytetään Nesteen vihreän rahoituksen viitekehyksen mukaisiin hankkeisiin ja projekteihin. Lainasopimus on viisivuotinen. Helmikuussa 2024 Neste julkisti uudistetun vihreän rahoituksen viitekehyksensä (Green Finance Framework), jonka tarkoituksena on yhdenmukaistaa tulevat rahoitustoimet markkinoiden parhaiden käytäntöjen ja standardien kanssa. Uudistettuun viitekehykseen kuuluu uusiutuvia ratkaisuja sekä kiertotalousratkaisuja ja uusiutuva energia omana sijoituskategoriaan. Nesteen ilmastosuunnitelmassa pidemmän aikavälin toimia ovat muun muassa uusien teknologioiden ja innovaatioiden laajempi soveltaminen erityisesti uusiutuvan vedyn osalta. On arvioitu, että uusiutuvalla vedyllä ja muilla uusilla teknologioilla voidaan pienentää vuoden 2019 vertailutason mukaisten päästöluokkien 1 ja 2 päästöjä vähintään 20 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.
Julkaistu 21.2.2025
Neuvoimme OP Yrityspankki Oyj:n, Nordea Bank Abp:n ja Skandinaviska Enskilda Banken AB:n muodostamaa rahoittajakonsortiota DevCo Partners Oy:n omistaman Vexve-yhtiön lainarahoitusjärjestelyssä. Rahoitusjärjestely sisälsi 143 miljoonan euron suuruiset hankinta-, jälleenrahoitus- ja muut lainat, joilla rahoitettiin muun muassa tanskalaisen Frese A/S:n hankinta. Frese on johtava korkealaatuisten dynaamisten linjasäätöventtiileiden valmistaja. Vexven yhteenlaskettu liikevaihto kaupan toteutumisen jälkeen on noin 200 miljoonaa euroa. Vexve on Euroopan johtava vaativien venttiiliratkaisujen toimittaja energiasektorille ja valituille energiaintensiivisille teollisuudenaloille.
Julkaistu 7.2.2025