22.7.2014

Joukkorahoitus tarvitsee helpot pelisäännöt

Parhaimmillaan joukkorahoitus voi vaikuttaa positiivisesti koko kansantalouteen. Siksi sitä ei pidä tukahduttaa liian raskaalla ja monimutkaisella sääntelyllä.

Joukkorahoitus yleistyy kovaa vauhtia. Sen ajatuksena on kerätä pienistä puroista suuri pääomavirta tietyn tavoitteen toteuttamiseksi. Internetissä toimivien sijoitusalustojen kautta voi ostaa startup-yritysten osakkeita, lainata rahaa yrityksille ja yksityishenkilöille, tehdä lahjoituksia ja ostaa tavaroita ennakkoon jo tuotekehitysvaiheessa.

Joukkorahoituksen avulla on muun muassa kehitetty huipputekniikkaa ja rahoitettu kulttuurihankkeita. Alan tutkimukseen perustuvan 2013CF Crowdfunding Industry Report -katsauksen mukaan erilaisten joukkorahoituspalvelujen läpi virtasi viime vuoden aikana noin viisi miljardia dollaria.

Joukkorahoitus tarjoaa parhaimmillaan mahdollisuuden resurssien tehokkaampaan kohdentamiseen. Esimerkiksi suomalaisten pankkitileillä makaavat 84 miljardia euroa olisivat kansantalouden kannalta paremmassa käytössä melkeinpä mihin tahansa muualle sijoitettuina. Euroopassa talouden kone sakkaa yhä, ja pankkisektorin sääntelyä kiristetään jatkuvasti. Tässä tilanteessa uudentyyppinen voiteluaine tekisi taloudelle hyvää.

Suomessa ei ole joukkorahoitusta koskevaa erityislainsäädäntöä, vaan joukkorahoitukseen vaikuttavat säädökset ovat hankalasti hajallaan eri puolilla lakikirjaa. Kokonaisuuden hahmottaminen vaatii poikkeuksellisen syvällistä lainopillista analyysia. Epävarmuus pykälien tulkinnasta rasittaa joukkorahoitustoimijoita.

Sääntelyn sekavuus hidastaa rahoitusmallin kasvua ja kehitystä koko EU:n alueella.

Yhdysvalloissa lainsäätäjä on jo puuttunut peliin: viime syyskuussa voimaan tulleen startup- ja muita pienyrityksiä koskevan lainsäädännön yhtenä painopisteenä oli joukkorahoitus. Yritysten pääomarahoitusta helpotettiin keventämällä julkisiin osakeanteihin liittyviä säännöksiä tavalla, joka on nähty suurimpana poikkeamana vuonna 1933 säädetystä, staattisena pidetystä Yhdysvaltojen arvopaperimarkkinalaista (Securities Act).

Rahan liike ja väljä sääntely voivat luonnollisesti houkutella joukkorahoituksen pariin myös opportunisteja. Alan toimijoilta pitäisikin edellyttää jonkinlaista luotettavuutta: sijoitusalustojen käyttäjät olisi syytä tunnistaa vahvasti esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla, ja maksutapahtumat pitäisi pystyä todentamaan jälkikäteen. Rahoitusalustojen käyttäminen terrorismin rahoittamiseen tai rahanpesuun on estettävä.

Rahallisen hyödyn tavoittelu ei ole tutkimusten mukaan ainoa eikä monesti edes tärkein syy sijoittaa joukkorahoitushankkeeseen. Tätä ei huomioida perinteisessä tuoton ja riskin tasapainon mallissa. Voittojen lisäksi joukkorahoituksen sijoittajat hakevat usein kohteita, jotka ovat heidän arvojensa mukaisia. Tästä syystä sijoittajansuojan ei tarvitse olla niin tiukka ja holhoava kuin perinteisillä rahoitusmarkkinoilla.

Joukkorahoitukseen tarvitaan selkeitä ja yksinkertaisia sääntöjä, ei perinteisen rahoitusmaailman raskasta sääntelyä, joka estäisi alan kehityksen. Lainsäädännössä olisi löydettävä tasapaino riskien hallinnan ja vaihdannan intressien välillä.

Tällaisen ratkaisun seurauksena joukkorahoitus vaikuttaisi positiivisesti koko kansantalouteen. Hyvät vaikutukset jäävät haaveeksi, jos sääntelyä muutetaan atomistisesti yhdellä sektorilla kerrallaan, kuten valmisteilla olevassa rahankeräyslain uudistuksessa. Toimiva sääntely vaatii kokonaisvaltaista otetta ja EU-rajat ylittäviä normeja.

Tehokas joukkorahoitussääntely on myös kansallinen kilpailutekijä. Tasapainoisella ja kevyellä sääntelyllä joukkorahoituksen mahdollisuudet voidaan hyödyntää ja uhat torjua. Suomella olisi oiva mahdollisuus toimia edelläkävijänä, sillä esimerkiksi valtiovarainministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö tuntuvat suhtautuvan joukkorahoitukseen myönteisesti. Tarvittaisiin enää ripaus poliittista ketteryyttä.

Joukkorahoituksen avulla voi syttyä uusia Rovioita. Näitä mahdollisuuksia ei kannata tukahduttaa liiallisella sääntelyllä.

Kirjoitus julkaistiin Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla 21.7.2014.

Uusimmat referenssit

Neuvoimme CapMan Buyoutia Renoa Groupin irtautumisessa. Renoa Groupin johto on yhdessä Korpi Capitalin ja muiden sijoittajien kanssa ostanut konsernin. Renoa Group on suomalainen vakiintunut talotekniikka-alan asiantuntija, joka on erikoistunut omakotitaloihin Suomessa ja Ruotsissa. Renoa on merkittävä avaimet käteen -periaatteella toteutettavien käyttövesi- ja lämmitys-, viemäri- ja sähköverkkosaneerausten toimittaja, jolla on toimintaa myös Ruotsissa. Konsernin liikevaihto oli 35 miljoonaa euroa ja sen palveluksessa oli noin 300 henkilöä 10 toimipisteessä Suomessa ja 6 toimipisteessä Ruotsissa. Korpi Capital on suomalainen sijoitusyhtiö, jolla on omistuksia 29 yrityksessä. 
Julkaistu 14.1.2025
Neuvoimme 24 Pesula -konsernia transaktiossa, jossa Juuri Partners sijoitti Suomen suurimpaan itsepalvelupesulaketjuun 24 Pesulaan. Juuri Partnersin sijoitus tukee 24 Pesulan strategiaa vahvistaa kotimaan markkinajohtajuutta, kehittää digitaalisia palveluita ja laajentua kansainvälisesti. Vuonna 1999 perustettu 24 Pesula on saavuttanut vahvan markkina-aseman Suomen itsepalvelupesulamarkkinoilla toimien yli 50 toimipisteessä. Yhtiöllä on omat tuotantotilat Nokialla. Isossa-Britanniassa 24 Pesulalla on tällä hetkellä neljäs toimipistettä, ja yhtiö aikoo laajentua muille kansainvälisille markkinoille lähivuosina. Juuri Partners on riippumaton suomalainen pääomasijoitusyhtiö, joka sijoittaa suomalaisiin, kasvupainotteisiin pk-yrityksiin ja joka tarjoaa rahoitusta vakiintuneille ja voittoa tuottaville pk-yrityksille Suomessa.
Julkaistu 20.12.2024
Edustimme Voima Venturesia sen sijoittaessa Aisti Corporationiin Series A -rahoituskierroksella.  Aistin 29 miljoonan euron rahoituskierros tukee yhtiön ensimmäisen kaupallisen tehtaan rakentamista Kiteelle, joka mahdollistaa kaupallisen tuotannon käynnistämisen. Muita sijoittajia kierroksella ovat muun muassa Maki.vc ja Valve Venturesin johtama syndikaatti. Voima Ventures on pääomasijoittaja, joka sijoittaa tiedelähtöisiin syväteknologian yrityksiin Pohjoismaissa ja Baltiassa. Aisti on akustiikkalevyjen valmistaja, jonka toiminnan ytimessä ovat innovatiivisuus, luonnollisuus, hiilinegatiivisuus ja kierrätettävyys. Aistin akustiikkalevyt valmistetaan uusiutuvista puukuiduista. Kiteen tehtaalla yhtiö aikoo saavuttaa 2,5 miljoonan neliömetrin vuotuisen tuotantokapasiteetin. 
Julkaistu 13.12.2024
Neuvoimme Omyaa suomalaisena neuvonantajana sen ostaessa Distrupolin, joka on kestomuovien jakelija ja GPD Companies, Inc:n (GPD) tytäryhtiö. Yrityskaupan toteutuminen edellyttää viranomaishyväksyntää. Omya on johtava maailmanlaajuinen teollisuusmineraalien – pääasiassa kalsiumkarbonaatista ja dolomiitista johdettujen täyteaineiden ja pigmenttien – tuottaja ja maailmanlaajuinen erikoiskemikaalien jakelija. Omya työllistää 9 000 henkilöä yli 50 maassa. Distrupol on Euroopan johtava yritys lämpömuovautuvien polymeerien ja elastomeerien myynnissä, markkinoinnissa, jakelussa ja kehityksessä.
Julkaistu 9.12.2024