24.9.2019

Yrityskaupoissa fiksu datankäyttäjä on askeleen edellä – Strategista etua yrityskauppojen vaikutusanalyysista

Elämme aikakautta, jossa dataa kertyy kaikkialla, ja käytettävissä on tehokkaita työkaluja yrityskauppojen arvioinnissa tarvittavan tiedon louhimiseen datamassasta. Kattavaan taloudelliseen vaikutusarviointiin perustuva lähestymistapa on tullut jäädäkseen myös yrityskauppojen ilmoitusmenettelyyn. Monimutkaisissa yritysjärjestelyissä osapuolten on varauduttava keräämään huomattava määrä dataa kilpailuviranomaisten käyttöön ja lisäksi esittämään itse analyyseja ja argumentaatiota järjestelyn taloudellisista vaikutuksista.

Ilmoitusmenettely sujuu  ennustettavammin, jos yrityskaupan osapuolet ovat valmistautuneet kunnolla viranomaisen laajoihin tietopyyntöihin. Siksi heti ilmoitusta suunnitellessa kannattaa ottaa mukaan ekonomisti, joka pystyy taloustieteellisten analyysien avulla parantamaan yrityskaupan vaikutusarvioinnin laatua ja järjestämään tietoa viraston edellyttämään formaattiin jo valmisteluvaiheessa.

Enemmän ja tarkempaa

Kilpailuviranomaiset arvioivat yrityskauppoja yhä tarkemmin ja laadukkaammin. Sen voi huomata viranomaisten tietopyynnöistä, jotka saattavat olla laajoja ja teknisesti vaativia. Viranomaiset eivät useinkaan enää tyydy aggregoituihin tietokantoihin ja tilastoihin, vaan pyytävät aiempaa useammin mahdollisimman yksityiskohtaista (jopa transaktiokohtaista) dataa. Sen kerääminen vaatii kaupan osapuolilta merkittäviä resursseja ja panostuksia. Tiedonkeruusta on silti hyötyä, sillä sen ansiosta ilmoittaja ja viranomainen pääsevät testaamaan perusteellisesti erilaisia markkinavaikutushypoteeseja – positiivisia ja negatiivisia.

Yrityskaupan vaikutusarvioinnissa keskeisin arvioitava hypoteesi on se, estäisikö kauppa olennaisesti tehokasta kilpailua markkinoilla ja sitä kautta aiheuttaisi hyvinvointitappioita kuluttajille. Kun vaikutusarviointi on joka tapauksessa vääjäämätön osa ilmoitusmenettelyä, perusteellisen vaikutusarvion laatimisen merkitystä oma-aloitteisesti ja ennen yrityskauppailmoituksen jättämistä ei voi liiaksi korostaa.

Etukäteen tehty työ helpottaa huomista

Viranomaisten työläät tietopyynnöt voivat tuntua suhteettoman raskailta yrityskaupan osapuolille. Tarkkaa dataa on helppoa pyytää mutta vaikeaa hankkia. Tiedonkeruu saattaa kuormittaa kaupan osapuolia suhteettomasti (joskus käykin niinkin, ettei pyydettyä dataa yksinkertaisesti ole saatavilla).

On kuitenkin hyvä muistaa, että oikein käytettyinä data ja dataan perustuvat taloudelliset mallit helpottavat ilmoitusmenettelyä ja parantavat lopputuloksen laatua, koska niiden avulla kauppaa voidaan arvioida avoimemmin ja luotettavammin kuin muilla, esimerkiksi rakenteelliseen markkinaosuustarkasteluun perustuvilla keinoilla. Taloustieteellisten mallien ansiosta vaikutusarviot ovat toistettavissa ja vaikutusten taustatekijät jäljitettävissä.

Vaikka ennakollinen tiedonkeruu voi tuntua raskaalta, se tuo mukanaan paljon hyvääkin. Kun dataa analysoidaan oikein ja järkevillä menetelmillä, se auttaa ennakoimaan, millaisia asioita kilpailuviranomaiset todennäköisesti ottavat esille ilmoitusmenettelyn aikana ja antaa enemmän aikaa huolenaiheiden hälventämiseen.

Perusteellinen vaikutusarvo ohjaa järkevämpään taloudelliseen päätöksentekoon huutokauppaprosessissa

Perusteltu, taloustieteelliseen analyysiin tukeutuva näkemys yrityskaupan kilpailuvaikutuksista antaa kaupan osapuolille strategista etua myös ennen ilmoitusprosessia. Ilmoitusvaihetta edeltää usein myyjän järjestämä huutokauppaprosessi yrityskaupan kohteesta.

Yrityskauppaan liittyvän kilpailuoikeusriskin realistinen mitoitus on tärkeä osa ostajan arvonmääritystä ja se on otettava huomioon tarjousstrategiassa. Ennakoimattomien riskien realisoituminen voi tulla ostajalle hyvin kalliiksi ja esimerkiksi poistaa järjestelyyn liittyvät synergiaedut. Yrityskaupan kilpailuvaikutusten analyysi helpottaa arvioimaan muun muassa sitä, ovatko analyysissa havaitut kilpailuhuolien poistamiseksi mahdollisesti tarvittavat sitoumukset kaupallisesti toteuttamiskelpoisia. Toisaalta, analyysin johtopäätökset mahdollistavat myös neuvottelut riskin jakamisesta ja niiden realisoitumisen mahdollisesta kauppahintavaikutuksesta.

Myyjälle perusteellinen vaikutusanalyysi antaa varmuutta siitä, että kauppa todella toteutuu. Kaupalliset näkemykset on helpointa saada kohtaamaan, kun myyjällä ja ostajalla on jaettu, realistinen käsitys kaupan kilpailuvaikutuksista ja niiden lieventämiseen tarvittavista keinoista. Kilpailuvaikutusten arviointi on siten kaiken lisäksi strategista lisäarvoa luova työkalu, joka auttaa molempia osapuolia tekemään parempia päätöksiä.

Optimaaliset päätökset perustuvat tietoon

Kun kilpailuviranomainen arvioi yrityskauppaa tai kun ostaja pohtii sopivaa tarjousta kohdeyhtiöstä, kunnollinen data yhdistettynä nykyaikaisiin taloustieteellisiin menetelmiin antaa tukevan ja ennakoitavamman perustan päätöksenteolle. Ilman tätä sekä viranomaisten että yrityskaupan osapuolten päätöksentekoon voi liittyä piileviä riskejä ja puutteita. Kun dataan perustuvan taloudelliseen vaikutusarvion hyödyntäminen auttaa kaikkia asianosaisia tekemään parempia ja laadukkaampia päätöksiä, osapuolten intressit eivät välttämättä sittenkään ole vastakkaisia.

Uusimmat referenssit

Toimimme PwC:n oikeudellisena neuvonantajana Kelan etuusjärjestelmien uudistushankkeen kilpailutuksessa, jonka PwC voitti. Kyseessä on merkittävä Suomen sosiaaliturvainfrastruktuurin modernisointia koskeva hanke. Kela on valinnut PwC:n strategiseksi kumppanikseen toteuttamaan etuusjärjestelmiensä laajan uudistuksen, joka käsittää etuuskäsittelyn tietojärjestelmien, digitaalisen asioinnin, asiakkuudenhallinnan ja tiedonvälityksen alustat. Hankkeen tavoitteena on vastata tulevaisuuden digitaalisen toimintaympäristön ja asiakkaiden vaatimuksiin. Teknologiaksi on valittu Salesforce. Uusien järjestelmien odotetaan sujuvoittavan etuuskäsittelyä ja parantavan asiakkaiden, työntekijöiden ja muiden sidosryhmien käyttäjäkokemusta. Lisäksi niiden avulla pystytään varautumaan aiempaa paremmin lainsäädäntömuutoksiin. Castrén & Snellman toimi PwC:n strategisena oikeudellisena neuvonantajana tarjouskilpailun alusta loppuun saakka. Kilpailutus toteutettiin kilpailullisena neuvottelumenettelynä. Onnittelemme lämpimästi PwC:tä tarjouskilpailun voittamisesta ja jäämme mielenkiinnolla seuraamaan, millaisia positiivisia vaikutuksia hankkeella on Suomen sosiaaliturvajärjestelmään.
Julkaistu 24.4.2025
Neuvoimme Milexia Groupia, ranskalaisen pääomasijoittajan Crédit Mutuel Equityn salkkuyhtiötä, sen hankkiessa Alpha Positron Oy:n liiketoiminnan. Alpha Positron Oy on suomalainen jakelija, joka on erikoistunut GPS/GNSS-, aika- ja taajuusratkaisujen toimittamiseen elektroniikkateollisuudelle, prosessiautomaatioon, yritysten IT-järjestelmiin, puolustusteollisuudelle ja muille vaativille markkinoille. Milexia Group on yksi maailman johtavista eurooppalaisista korkealaatuisten elektronisten komponenttien, järjestelmien ja tieteellisten instrumenttien toimittajista. Sillä on toimitiloja, varastoja ja teknisiä keskuksia Ranskassa, Italiassa, Espanjassa, Yhdistyneessä kuningaskunnassa, Saksassa, Pohjoismaissa ja Hongkongissa. Yrityskauppa tukee Milexian strategiaa laajentaa läsnäoloaan Pohjoismaissa ja vahvistaa viestintäratkaisujen valikoimaansa.
Julkaistu 24.4.2025
Toimimme Piippo Oyj:n oikeudellisena neuvonantajana kaupassa, jossa Piippo myy kahdessa vaiheessa omistamansa kaapelilanka- ja verkkokoneet, niihin liittyvät muut omaisuuserät sekä Piipon liiketoiminnassaan käyttämät tavaramerkit portugalilaiselle Cotesi S.A:lle. Kaupan lopullisen toteutumisen odotetaan tapahtuvan arviolta vuoden 2026 ensimmäisen vuosineljänneksen aikana. Piippo Oyj:n ydinliiketoimintaa ovat paalausverkot ja -langat ja se on kansainvälisesti alan yksi johtavista toimijoista. Yhtiön globaali jakeluverkosto kattaa yli 40 maata. Yhtiön osakkeet on listattu Nasdaq Helsinki Oy:n ylläpitämällä First North Growth Market Finland -markkinapaikalla. Cotesi on vuonna 1967 perustettu yksi maailman johtavista synteettisistä ja luonnonmateriaaleista valmistettujen lankojen, verkkojen ja köysien tuottajista ja sillä on toimintaa Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Etelä-Amerikassa ja sen päätuotantolaitos sijaitsee Portugalissa Vila Nova de Gaiassa.
Julkaistu 17.4.2025
Toimimme KKR:n suomalaisena oikeudellisena neuvonantajana sen ostaessa Karo Healthcaren koko osakekannan EQT:ltä. Kauppa on seurausta Karon merkittävästä strategisesta muutoksesta pohjoismaisesta erikoislääkeyrityksestä johtavaksi eurooppalaiseksi kuluttajille suunnatun terveydenhuollon alustaksi, jonka tuotevalikoimakattaa ihoterveyden, jalkaterveyden ja intiimiterveyden sekä ruoansulatuskanavan terveyden ja vitamiinit, kivennäisaineet ja ravintolisät. KKR & Co. Inc. (NYSE: KKR) on johtava maailmanlaajuinen sijoitusyhtiö, joka tarjoaa vaihtoehtoista omaisuudenhoitoa sekä pääomamarkkina- ja vakuutusratkaisuja. KKR sponsoroi sijoitusrahastoja, jotka sijoittavat pääomasijoituksiin, luottoihin ja kiinteään omaisuuteen, ja sillä on strategisia kumppaneita, jotka hallinnoivat hedge-rahastoja. Kaupan toteutuminen edellyttää tavanomaisten ehtojen täyttymistä ja viranomaishyväksyntöjä. Kaupan odotetaan toteutuvan lähikuukausina.
Julkaistu 17.4.2025