24.9.2019

Yrityskaupoissa fiksu datankäyttäjä on askeleen edellä – Strategista etua yrityskauppojen vaikutusanalyysista

Elämme aikakautta, jossa dataa kertyy kaikkialla, ja käytettävissä on tehokkaita työkaluja yrityskauppojen arvioinnissa tarvittavan tiedon louhimiseen datamassasta. Kattavaan taloudelliseen vaikutusarviointiin perustuva lähestymistapa on tullut jäädäkseen myös yrityskauppojen ilmoitusmenettelyyn. Monimutkaisissa yritysjärjestelyissä osapuolten on varauduttava keräämään huomattava määrä dataa kilpailuviranomaisten käyttöön ja lisäksi esittämään itse analyyseja ja argumentaatiota järjestelyn taloudellisista vaikutuksista.

Ilmoitusmenettely sujuu  ennustettavammin, jos yrityskaupan osapuolet ovat valmistautuneet kunnolla viranomaisen laajoihin tietopyyntöihin. Siksi heti ilmoitusta suunnitellessa kannattaa ottaa mukaan ekonomisti, joka pystyy taloustieteellisten analyysien avulla parantamaan yrityskaupan vaikutusarvioinnin laatua ja järjestämään tietoa viraston edellyttämään formaattiin jo valmisteluvaiheessa.

Enemmän ja tarkempaa

Kilpailuviranomaiset arvioivat yrityskauppoja yhä tarkemmin ja laadukkaammin. Sen voi huomata viranomaisten tietopyynnöistä, jotka saattavat olla laajoja ja teknisesti vaativia. Viranomaiset eivät useinkaan enää tyydy aggregoituihin tietokantoihin ja tilastoihin, vaan pyytävät aiempaa useammin mahdollisimman yksityiskohtaista (jopa transaktiokohtaista) dataa. Sen kerääminen vaatii kaupan osapuolilta merkittäviä resursseja ja panostuksia. Tiedonkeruusta on silti hyötyä, sillä sen ansiosta ilmoittaja ja viranomainen pääsevät testaamaan perusteellisesti erilaisia markkinavaikutushypoteeseja – positiivisia ja negatiivisia.

Yrityskaupan vaikutusarvioinnissa keskeisin arvioitava hypoteesi on se, estäisikö kauppa olennaisesti tehokasta kilpailua markkinoilla ja sitä kautta aiheuttaisi hyvinvointitappioita kuluttajille. Kun vaikutusarviointi on joka tapauksessa vääjäämätön osa ilmoitusmenettelyä, perusteellisen vaikutusarvion laatimisen merkitystä oma-aloitteisesti ja ennen yrityskauppailmoituksen jättämistä ei voi liiaksi korostaa.

Etukäteen tehty työ helpottaa huomista

Viranomaisten työläät tietopyynnöt voivat tuntua suhteettoman raskailta yrityskaupan osapuolille. Tarkkaa dataa on helppoa pyytää mutta vaikeaa hankkia. Tiedonkeruu saattaa kuormittaa kaupan osapuolia suhteettomasti (joskus käykin niinkin, ettei pyydettyä dataa yksinkertaisesti ole saatavilla).

On kuitenkin hyvä muistaa, että oikein käytettyinä data ja dataan perustuvat taloudelliset mallit helpottavat ilmoitusmenettelyä ja parantavat lopputuloksen laatua, koska niiden avulla kauppaa voidaan arvioida avoimemmin ja luotettavammin kuin muilla, esimerkiksi rakenteelliseen markkinaosuustarkasteluun perustuvilla keinoilla. Taloustieteellisten mallien ansiosta vaikutusarviot ovat toistettavissa ja vaikutusten taustatekijät jäljitettävissä.

Vaikka ennakollinen tiedonkeruu voi tuntua raskaalta, se tuo mukanaan paljon hyvääkin. Kun dataa analysoidaan oikein ja järkevillä menetelmillä, se auttaa ennakoimaan, millaisia asioita kilpailuviranomaiset todennäköisesti ottavat esille ilmoitusmenettelyn aikana ja antaa enemmän aikaa huolenaiheiden hälventämiseen.

Perusteellinen vaikutusarvo ohjaa järkevämpään taloudelliseen päätöksentekoon huutokauppaprosessissa

Perusteltu, taloustieteelliseen analyysiin tukeutuva näkemys yrityskaupan kilpailuvaikutuksista antaa kaupan osapuolille strategista etua myös ennen ilmoitusprosessia. Ilmoitusvaihetta edeltää usein myyjän järjestämä huutokauppaprosessi yrityskaupan kohteesta.

Yrityskauppaan liittyvän kilpailuoikeusriskin realistinen mitoitus on tärkeä osa ostajan arvonmääritystä ja se on otettava huomioon tarjousstrategiassa. Ennakoimattomien riskien realisoituminen voi tulla ostajalle hyvin kalliiksi ja esimerkiksi poistaa järjestelyyn liittyvät synergiaedut. Yrityskaupan kilpailuvaikutusten analyysi helpottaa arvioimaan muun muassa sitä, ovatko analyysissa havaitut kilpailuhuolien poistamiseksi mahdollisesti tarvittavat sitoumukset kaupallisesti toteuttamiskelpoisia. Toisaalta, analyysin johtopäätökset mahdollistavat myös neuvottelut riskin jakamisesta ja niiden realisoitumisen mahdollisesta kauppahintavaikutuksesta.

Myyjälle perusteellinen vaikutusanalyysi antaa varmuutta siitä, että kauppa todella toteutuu. Kaupalliset näkemykset on helpointa saada kohtaamaan, kun myyjällä ja ostajalla on jaettu, realistinen käsitys kaupan kilpailuvaikutuksista ja niiden lieventämiseen tarvittavista keinoista. Kilpailuvaikutusten arviointi on siten kaiken lisäksi strategista lisäarvoa luova työkalu, joka auttaa molempia osapuolia tekemään parempia päätöksiä.

Optimaaliset päätökset perustuvat tietoon

Kun kilpailuviranomainen arvioi yrityskauppaa tai kun ostaja pohtii sopivaa tarjousta kohdeyhtiöstä, kunnollinen data yhdistettynä nykyaikaisiin taloustieteellisiin menetelmiin antaa tukevan ja ennakoitavamman perustan päätöksenteolle. Ilman tätä sekä viranomaisten että yrityskaupan osapuolten päätöksentekoon voi liittyä piileviä riskejä ja puutteita. Kun dataan perustuvan taloudelliseen vaikutusarvion hyödyntäminen auttaa kaikkia asianosaisia tekemään parempia ja laadukkaampia päätöksiä, osapuolten intressit eivät välttämättä sittenkään ole vastakkaisia.

Uusimmat referenssit

Avustimme WithSecure Oyj:tä sen myydessä avointen lähteiden tiedonkeruuseen liittyvän tuotteen ja liiketoiminnan Patria Oyj:lle. Myyty ohjelmistoja ja palveluita yhdistävä liiketoiminta ei kuulu WithSecuren nykyisen strategian piiriin. Myynnin myötä WithSecure terävöittää keskittymistään Elements-portfolioon. WithSecure on globaali kyberturvallisuusyritys (listattu NASDAQ OMX Helsingin pörssissä), jolla on yli 35 vuoden kokemus alalta. WithSecure tarjoaa kumppaneilleen joustavia kaupallisia malleja, jotka varmistavat molemminpuolisen menestyksen dynaamisessa tietoturvan maailmassa. Patria on kansainvälinen puolustus- ja turvallisuusalan yritys, joka tarjoaa puolustus-, turvallisuus- ja ilmailualan elinkaaren tukipalveluita sekä teknologiaratkaisuja. Kaupan myötä Patria avaa toimipisteen Oulussa ja 10 nyt liiketoiminta-alueella työskentelevää WithSecuren asiantuntijaa siirtyy Patrian palvelukseen. 
Julkaistu 30.9.2024
Toimimme A. Ahlströmin neuvonantajana yritysvastuuseen liittyvän huolellisuusvelvoiteprosessin suunnittelussa, jossa hyödynnetään toimialatuntemukseemme perustuvia parhaita käytäntöjä ja räätälöityjä ratkaisuja. Kattava ESG-neuvonantomme sisälsi myös sijoitustiimin ja johtoryhmän jäsenille sekä useiden portfolioyhtiöiden hallituksille räätälöityjä koulutuksia. ”Saimme Castrén & Snellmanin asiantuntijoilta ESG-sääntelytsunamiin liittyviä oikeudellisia ja käytännön neuvoja, jotka meidän tulee ottaa käyttöön omassa ESG-työssämme”, kommentoi Camilla Sågbom, Director, Sustainability and Communications, A. Ahlström Oy. Perheyhtiö A. Ahlström on teollinen omistaja, joka kehittää yritysomistuksistaan maailman johtavia metsä- ja kuitusektorin sekä ympäristöteknologian erikoisosaajia.
Julkaistu 5.9.2024
Edustimme työsuhdepyöräpalveluita tarjoavaa Vapaus Bikes Finland Oy:tä sen 10 miljoonan euron kansainvälisellä Series A -rahoituskierroksella. Rahoituksen takana ovat pääomasijoittajat Shift4Good ja Superhero Capital Oy sekä Tesi yhdessä Euroopan investointipankin EGF-rahoitusohjelman kanssa. Saatu rahoitus tukee yrityksen kansainvälistä laajentumista, ohjelmistokehitystä, alustan automatisointia sekä käytettyjen pyörien konseptin laajentamista. Vapaus Bikes Finland on kestävien liikkumispalvelujen edelläkävijä ja toiminut etulinjassa työsuhdepyöräalalla vuoden 2020 lopusta lähtien. Siitä on tullut yksi Suomen nopeimmin kasvavista yrityksistä. Shift4Good on vaikuttavuuteen keskittyvä pääomasijoitusrahasto, joka tähtää liikennesektorin hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen. Tesi eli Suomen Teollisuussijoitus Oy on Suomen valtion pääomasijoitusyhtiö, joka sijoittaa markkinaehtoisesti pääomasijoitusrahastoihin ja suoraan kasvuyrityksiin.
Julkaistu 21.8.2024
Avustimme menestyksekkäästi Rovaniemen kaupunkia virkarikos- ja vahingonkorvausasiassa, joka koski kaupungin tekemää merkittävää sijoituspäätöstä. Vastaajina olivat kaupungin entinen työsuhteinen konserniasiamies sekä hänen esihenkilönään virkasuhteessa toiminut kaupunginkamreeri. Rikosasia liittyi kaupunginhallituksen tekemään sijoituspäätökseen, jossa vastaajien valmisteleman päätöksen mukaisesti sijoitettiin 2 miljoonaa euroa kaupungin varoja vastaperustetun sijoitusyhtiön velkakirjoihin. Yhtiön toiminnasta merkittävä osa oli niin sanottua pikavippitoimintaa. Keskeinen oikeuskysymys asiassa oli, onko julkisten varojen sijoittaminen julkisen vallan käyttöä ja siten virkarikossäännösten piirissä myös työsuhteessa olevan henkilön osalta. Työsuhteista konserniasiamiestä syytettiin törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä perustuen hänen laiminlyönteihinsä sijoituspäätöksen valmistelussa ja esittelyssä sekä esteellisyyteen siksi, että hän oli sijoittanut omia varojaan yhtiöön, joka sai rahoitusta kaupunginhallitukselle esitetyltä sijoituskohteelta. Kaupunginkamreeria koskevat virkarikossyytteet kohdistuivat hänen tehtävänkuvaansa kaupungin sijoitustoiminnan valvojana ja raportoijana. Hän osallistui myös kaupunginhallituksen päätöksenteon valmisteluun ja esittelyyn. Asian käsittely alkoi Lapin käräjäoikeudessa kesäkuussa 2022. Elokuussa 2022 antamassaan tuomiossa käräjäoikeus totesi muun muassa argumentaatioomme perustuen, että julkisten varojen sijoittaminen on julkisen vallan käyttöä, ja siten virkarikossäännöksiä voitiin soveltaa konserniasiamieheen. Käräjäoikeus katsoi entisen konserniasiamiehen menettelyn täyttävän virka-aseman väärinkäyttämisen tunnusmerkistön ja entisen kaupunginkamreerin menettelyn täyttävän sijoituspäätöksen valmistelun osalta virkavelvollisuuden rikkomisen tunnusmerkistön, mutta syyteoikeus oli vanhentunut. Siten vastaajia ei voitu tuomita rangaistuksiin, mutta vastaajat tuomittiin suorittamaan yhteisvastuullisesti kaupungille vahingonkorvausta noin 114 000 euroa viivästyskorkoineen, kaupunginkamreerin osuuden ollessa 10 % summasta. Syyttäjä tyytyi käräjäoikeuden tuomioon, mutta muut osapuolet valittivat hovioikeuteen. Siten ajoimme kaupungin puolesta hovioikeudessa sekä rangaistus- että korvausvaatimuksia. Rovaniemen hovioikeuden käsittely oli marras-joulukuussa 2023. Kesäkuussa 2024 antamassaan tuomiossa hovioikeus piti käräjäoikeuden tuomion ennallaan virka-aseman väärinkäyttämisen ja virkavelvollisuuden rikkomisen osalta. Hovioikeus katsoi, että konserniasiamies oli laiminlyönyt velvollisuutensa ilmoittaa esteellisyydestään. Lisäksi hän oli laiminlyönyt velvollisuutensa huolehtia siitä, että hänen valmistelemansa sijoituspäätös oli kaupungin sijoitusohjeiden mukainen ja että se oli asianmukaisesti kilpailutettu. Hovioikeus katsoi myös, että sijoituskohteen esittelyteksti oli laadittu puutteellisesti ja harhaanjohtavasti ja että konserniasiamiehen menettely oli ollut tahallista. Kaupunginkamreerin osalta hovioikeus katsoi hänen laiminlyöneen velvollisuutensa valvoa, että kaupunginhallitukselle tehty sijoitusesitys oli sijoitusohjeiden mukainen ja että esitys ei ollut harhaanjohtava ja että riskit oli otettu huomioon sijoitusohjeiden edellyttämällä tavalla. Hovioikeuden tuomio on selkeä kannanotto siihen, että virkatoiminnassa ja julkista valtaa käytettäessä ei hyväksytä väärinkäytöksiä, ja tärkeä linjaus siltä osin, että julkisten varojen sijoittaminen on julkisen vallan käyttöä ja siten virkavastuun piirissä myös työsuhteisten henkilöiden osalta. Lisäksi hovioikeudessa oli keskeisenä arvioitavana kysymyksenä taloudellisen vahingon määrittäminen sijoitustoimintaan liittyvässä tapauksessa. Hovioikeus katsoi argumenttiemme pohjalta, että konserniasiamiehen ja kaupunginkamreerin menettelystä oli aiheutunut kaupungille vahinkoa. Hovioikeus korotti vahingonkorvauksen määrän 210 000 euroon, kamreerin osuuden rajoittuessa 10 %:iin. Vahingonkorvauksen korottaminen perustui siihen, että hovioikeus katsoi kaupungille aiheutuneen vahinkoa pääoman menetyksen lisäksi myös arvioitujen sijoitustuottojen menetyksestä. Tuomio ei ole lainvoimainen. 
Julkaistu 21.8.2024