5.4.2019

Virtuaalivaluuttojen verotukseen vihdoinkin järkeä

Virtuaalivaluuttojen luovutuksessa syntyvät tappiot voi nyt vähentää verotuksessa, ja luovutukseen voidaan soveltaa tuloverolain säännöksiä hankintameno-olettaman käyttämisestä. Näin linjasi korkein hallinto-oikeus 29.3. antamassaan ennakkopäätöksessä. KHO katsoi, että virtuaalivaluutta on tuloverolaissa tarkoitettua omaisuutta, jolloin sen luovutukseen voidaan soveltaa tuloverolain luovutusvoiton laskemista koskevia säännöksiä.

KHO:n ratkaisu kumosi keskusverolautakunnan (KVL) päätöksen, jossa virtuaalivaluutan luovutuksesta syntynyttä voittoa pidettiin muuna pääomatulona. Tähän asti Verohallinto on kohdellut virtuaalivaluuttojen luovutuksia eri tavoin, joten KHO:n päätös tuo johdonmukaisuutta ja oikaisee verokohtelua oikeaan suuntaan.

 

Virtuaalivaluuttojen verokohtelussa on ollut vinoumia

Nykyinen laki ei sano virtuaalivaluutoista eikä niiden verotuksesta mitään, joten kaikkiin kysymyksiin ei ole vielä vastauksia. Verohallinto ja Helsingin hallinto-oikeus ovat antaneet virtuaalivaluuttojen verotuksesta ohjeita, jotka ovat osittain ristiriitaisia ja epäselviä. Verohallinnon ohjeet eivät ole sitovia, mutta käytännössä ne ohjaavat verotusta.

Verohallinnon ohjeiden perusteella virtuaalivaluuttoja ei pidetä verotuksessa rahana tai arvopapereina. Myös KVL oli katsonut kumotussa päätöksessään, että virtuaalivaluuttayksiköitä on pidettävä luonteeltaan lajiesineen kaltaisina maksuvälineinä. Kun virtuaalivaluuttaa vaihdetaan euroihin, dollareihin tai muuhun virallisesti vahvistettuun valuuttaan, kyseessä ei KVL:n mukaan ole tuloverolain 45 §:n 1 momentissa tarkoitetun omaisuuden luovutus, vaan vaihdossa syntyvää arvonnousua olisi pidettävä varallisuuden kerryttämänä muuna pääomatulona.

Toinen virtuaalivaluuttojen verotukseen liittyvistä harmeista on ollut se, ettei tappioita ole voinut vähentää verotuksessa. Verohallinto antoi jo vuonna 2013 virtuaalivaluuttojen verotuksesta ohjeen, jossa se totesi, että virtuaalivaluutasta aiheutuvan tappion vähentämisessä noudatetaan hinnanerosopimuksiin soveltuvia periaatteita, jolloin virtuaalivaluutasta aiheutunut tappio olisi henkilökohtaisessa tulolähteessä vähennyskelvoton. Verohallinto on pysynyt tässä kannassa myöhemmissäkin ohjeissaan. Myös KVL:n ratkaisusta voitiin päätellä tappioiden olevan vähennyskelvottomia, koska virtuaalivaluutan luovutusvoittoon ei ratkaisussa sovellettu luovutusvoiton verotussäännöksiä.

Verotuksen tulisi kuitenkin olla tasapainossa. Symmetrisessä verojärjestelmässä on luonnollista, että veronalaista voittoa vastaa vähennyskelpoinen tappio.

Mikä muuttui?

KHO:n perustelujen mukaan virtuaalivaluutat eivät ole virallista valuuttaa, mutta niillä on kuitenkin rahassa mitattavaa arvoa. Virtuaalivaluutta on varallisuutta, jota varallisuusverolain nojalla voidaan pitää verotettavana varallisuutena. Virtuaalivaluutta voi siksi olla tuloverolaissa tarkoitettua omaisuutta varsinkin, kun tuloverolaissa ei ole omaa omaisuuden määritelmää. Toisin sanoen virtuaalivaluutan luovutuksista kertyvää voittoa ei ole KHO:n mukaan katsottava esimerkiksi tuloverolaissa tarkoitetuksi valuuttakurssivoitoksi tai muuksi juoksevaksi pääomatuloksi.

Virtuaalivaluutan luovuttamiseen voidaan siis nyt soveltaa tuloverolain luovutusvoiton laskemista koskevia säännöksiä. KHO:n päätös tarkoittaa myös sitä, että virtuaalivaluuttojen myynnistä aiheutuvat tappiot ovat pääsääntöisesti vähennyskelpoisia verotuksessa. Tuloverotuksessa vähennyskelpoista on omaisuuden luovutuksesta aiheutunut tappio, johon rinnastetaan arvopaperin lopullinen arvonmenetys.

KHO:n ratkaisussa ei otettu kantaa verokohteluun siinä tapauksessa, että virtuaalivaluuttoja vaihdetaan toisiinsa. Tästä kysymyksestä Helsingin hallinto-oikeus on antanut ratkaisun,  joka on tullut lainvoimaiseksi KHO:n hylättyä siitä tehdyn valituslupahakemuksen. Näin ollen virtuaalivaluutan vaihto toiseen (tai mihin tahansa muuhun omaisuuteen) on verotuksessa samalla tavalla virtuaalivaluutan luovutus kuin virtuaalivaluutan vaihto viralliseen valuuttaan.

Virtuaalivaluutat ovat vielä uusi ilmiö, jonka sääntely hakee paikkaansa. Tulkinnanvaraisissa tapauksissa onkin syytä varmistaa verokohtelu etukäteen esimerkiksi ennakkoratkaisun tai ennakollisen keskustelun avulla. Erityisesti aiempien vuosien tappiolliset virtuaalivaluuttojen luovutukset saattavat olla syy hakea omaan verotukseen muutosta.

 

*kirjoitusta on päivitetty 5.4.2019 16:07

Uusimmat referenssit

Toimimme Fortumin pääneuvonantajana rajat ylittävässä yritysjärjestelyssä, jossa Fortum myy kierrätys- ja jäteliiketoimintansa. Liiketoiminnot myydään temaattiseen vaikuttavuussijoittamiseen keskittyvälle Summa Equitylle tämän portfolioyhtiön NG Groupin kautta ja velaton kauppahinta on noin 800 miljoonaa euroa. Kaupan toteutuminen edellyttää viranomaishyväksyntää sekä tavanomaisten ehtojen täyttymistä. Fortumin myytävät kierrätys- ja jäteliiketoiminnot (Recycling & Waste) tarjoavat teollisille ja kuntasektorin asiakkaille jätehuoltopalveluja sekä kokonaisvaltaisia muovien, metallien, tuhkan, kuonan ja vaarallisten jätteiden käsittely- ja kierrätyspalveluja. Liiketoiminnot sijaitsevat Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa ja työllistävät noin 900 työntekijää. 
Julkaistu 18.7.2024
Neuvoimme ANDRITZ-konserniin kuuluvaa Andritz Oy:tä sen ostaessa koko Procemex Oy:n osakekannan. Kauppa vahvistaa entisestään ANDRITZin automaatio- ja digitalisointiratkaisujen valikoimaa. Procemex on yksi maailman johtavista integroituja radanvalvonta- ja vianilmaisuratkaisuja sellu- ja paperiteollisuudelle tarjoavista yrityksistä. Se työllistää yli 100 konenäköjärjestelmien asiantuntijaa, ja sillä on tytäryhtiöitä Saksassa, Japanissa ja Yhdysvalloissa. ANDRITZ tarjoaa laajan valikoiman innovatiivisia laitoksia, välineitä, järjestelmiä, palveluita ja digitaalisia ratkaisuja monille eri toimialoille ja loppumarkkinoille. ANDRITZilla on johtava asema maailmanmarkkinoilla kaikilla neljällä liiketoiminta-alueellaan: sellu ja paperi, metallit, vesivoima sekä ympäristö ja energia. Se on julkisesti noteerattu konserni, jolla noin 30 000 työntekijää ja yli 280 toimipistettä yli 80 maassa.
Julkaistu 18.7.2024
Toimimme menestyksekkäästi Citycon Oyj:n ulkopuolisena pääneuvonantajana järjestelyssä, jossa Citycon ulkoisti pohjoismaiseen talous- ja vuokrahallintoon liittyvät toimintonsa Staria Oyj:lle. Ulkoistamisen piiriin kuuluu näiden toimintojen työntekijöitä Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Virossa. Ulkoistuksen odotetaan tapahtuvan 1.8.2024. Ulkoistusjärjestelyllä Citycon pyrkii sopeuttamaan talousorganisaationsa kokoa ja valmiuksia yhtiön tulevaan kehitykseen ja varmistamaan, että se pystyy mukautumaan joustavasti liiketoiminnan muuttuviin tarpeisiin. Toimeksiannon aikana avustimme Cityconia tarvittavan sopimusdokumentaation laadinnassa ja sopimusneuvottelujen suunnittelussa ja aikatauluttamisessa. Johdimme ulkoistussopimusta koskevia neuvotteluja ja neuvoimme Cityconia työntekijöiden siirtoon ja tietosuojaan liittyvissä kysymyksissä. Lisäksi koordinoimme oikeudellista neuvontaa muissa järjestelyn piiriin kuuluneissa maissa. Citycon on johtava kaupunkikeskusten omistaja ja kehittäjä Pohjoismaissa ja Baltiassa. Cityconilla on 33 monikäyttöistä, välttämättömyyshyödykkeisiin keskittyvää keskusta Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Viron suurimmissa kaupungeissa. Citycon kehittää ainutlaatuisia kohteita, joista se luo kestäviä yhteisöjä ja eläväisiä kaupunkeja. Sen toiminta saavuttaa 140 miljoonaa henkilöä vuosittain ja tuottaa pitkäaikaista arvoa yhtiön osakkeenomistajille. Citycon tuottaa arvoa yhteisöille kehittämällä keskuksia asumiseen, shoppailuun, työskentelyyn ja vapaa-aikaan. Cityconilla on laaja kokemus kaupunkiympäristöjen kehittämisestä, ja osaamisensa pohjalta se luo monikäyttöisiä keskuksia, joissa yhdistyvät vähittäiskauppa, asuminen, toimistotilat, ravintolat ja kahvilat sekä terveydenhuollon, kulttuurin ja vapaa-ajan palvelut.
Julkaistu 13.5.2024
Toimimme Zendesk Inc:n suomalaisena neuvonantajana sen ostaessa Ultimate Enterprises Oy:n, joka on yksi maailman johtavista automatisoitujen ja tekoälyä hyödyntävien asiakaspalveluratkaisujen kehittäjistä. Rajat ylittävä yrityskauppa toteutettiin yhteistyössä johtavana oikeudellisena neuvonantajana toimineen Allen & Overyn kanssa. Zendesk on Yhdysvalloissa sijaitseva johtava kansainvälinen teknologiayhtiö, joka tarjoaa SaaS-tuotteita ja asiakaskokemukseen (CX) liittyviä ratkaisuja. Ultimaten oston myötä Zendesk laajentaa tekoälyä hyödyntävien CX-tuotteidensa valikoimaa. 
Julkaistu 26.3.2024