14.3.2019

Vältä mokat julkisissa hankinnoissa ja kasvata liiketoimintaasi

Hankintatiimimme kohtaa säännöllisesti tilanteita, joissa tarjoajan tarjous on hylätty, tarjoaja on suljettu tarjouskilpailun ulkopuolelle tai tarjouksen jättäminen on myöhästynyt merkittävässäkin hankinnassa. Kilpailun voittoon voi joskus riittää yksinkertaisesti se, että onnistuu tekemään tarjouspyynnön mukaisen tarjouksen. Julkiset hankinnat ovat monille yrityksille ongelmallisia, koska muotovaatimukset ja säännöt eroavat yksityisen sektorin kilpailutuksista. Poimimme alle muutaman neuvon, jotka huomioonottamalla voit välttää karikot ja seilata voittajana kotiin. 

Panosta vastuullisuusvaatimuksiin

Vastuullisuuskysymykset korostuvat julkisissa hankinnoissa. Niin sanottuja harkinnanvaraisia poissuljentaperusteita käytetään nykyisin ahkerasti. Yhä useampi julkinen tilaaja edellyttää yrityksiltä moitteettomuutta. Yritys voi joutua suljetuksi ulos julkisista hankintamenettelyistä esimerkiksi vakavan ammattitoiminnan virheen tai työ- tai kilpailulainsäädännön rikkomuksen vuoksi. Hylkäykseltä voi välttyä korjaamalla laiminlyönnit tehokkaasti ja esittämällä tilaajalle siitä vakuuttavaa näyttöä.

Perehdy sähköiseen hankintajärjestelmään ajoissa

Sähköiset hankintajärjestelmät aiheuttavat monille yrityksille päänvaivaa ensimmäisillä tarjouskerroilla. Jos tarjouksen täyttämisen sähköisessä järjestelmässä aloittaa liian myöhään, se koituu usein tappioksi. Joskus valmis tarjous jää lähettämättä teknisen ongelman ja ajan loppumisen vuoksi – tähän tilanteeseen ei kukaan halua joutua.

Tartu markkinakartoituksen tilaisuuksiin

Yritysten kannattaisi pyrkiä vuoropuheluun tilaajan kanssa. Kun tilaaja tekee markkinakartoituksen, yritys saa tilaisuuden tuoda esiin, mitä se voi tarjota ja miten kilpailutus kannattaisi järjestää, jotta markkinoiden uudet kehitysaskeleet voitaisiin hyödyntää. Silloin julkisessa hankinnassa voidaan huomioida yritysten innovaatiot ja hyödyntää markkinoiden todellinen potentiaali. Tämä johtaa käytännössä aina laadukkaampiin hankintoihin ja on siten myös yhteiskunnan etu.

Täsmäopeilla voitto kotiin

Me haluamme auttaa asiakkaitamme rakentamaan uusia menestystarinoita. Julkisissa hankinnoissa tehtävä on suorastaan kiitollinen. Voimme auttaa yrityksiä voittamaan useita tarjouskilpailuja ja kasvattamaan liiketoimintaansa. Neuvonnan lisäksi esimerkiksi muutaman tunnin räätälöity workshop-koulutus myyntitiimille voi olla juuri se tapa, jolla varmistat seuraavassa isossa kisassa voiton kotiin. Ota meihin yhteyttä, niin suunnittelemme yrityksellesi sopivan koulutuksen.